EKONOMİ
Kavaklıdere’de Cennet Elması fidanı dağıtımı 23 Aralık 2024 Pazartesi - 17:26:59 Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere katma değeri yüksek ürün yetiştiriciliği konusunda desteklerini sürdürüyor. İl Müdürlüğü ekipleri, Kavaklıdere ilçesi Çayboyu Mahallesinde üreticilere cennet elması fidan dağıtımını gerçekleştirdi. 100 dekarlık bir alanda 34 üretici ile yürütülecek projede toplam 5 bin adet cennet elması fidanının toprakla buluşturulması hedefleniyor. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başlattığı ve Muğla Valiliği YİKOB tarafından da desteklenen ‘Cennet Elmasının Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında Kavaklıdere’deki üreticilere fidan dağıtımı yapıldı. Etkinliğe Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ve Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir’in yanı sıra, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak Trabzon hurması olarak da bilinen ve subtropik bir meyve olan cennet elmasının, Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirildiğini ve Muğla’da da üretiminin artırılması için harekete geçtiklerini belirterek, “Kavaklıdere ilçemizin coğrafi şartları ve iklim özellikleri, cennet elmasının üretimi için uygundur. Bu nedenle, ilçede cennet elmasının üretiminin artırılması ve ticari anlamda pazarda yer edinmesini hedefledik ve projemizi hayata geçirdik. Projemize işbirlikleri ile destek olan Kavaklıdere Belediyemize ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne şükranlarımızı sunuyoruz. Kavaklıdere bundan böyle cennet elması ile de pazarda adından söz ettirecek” dedi. Projenin 100 dekarlık bir alanda ve başlangıç itibariyle toplam 34 üretici ile yürütüleceğini kaydeden İl Müdürü Saylak, toplam 400 bin TL bütçeli çalışma kapsamında üreticilere dağıtılacak 5 bin adet fidanın yüzde 90 hibeli olarak sağlandığını belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yine aynı işbirliği çerçevesinde Kavaklıdere’de bir başka proje daha sürdürdüğünü söyleyen Saylak, "Yerli Çayboyu Fasulyesi Çeşidinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 200 kg Çayboyu fasulye tohumu, 10 dekar alanda 200 üreticiye dağıtılacak. Projenin toplam bütçesi 134 bin 200 TL olarak belirlendi. Her iki ürün de yeni tarım destekleme modeli planlı üretim kapsamında bulunması sebebiyle çiftçilerimize ilave destekler sağlayacaktır. Üreticilerimize ve ilçemize hayırlı olsun” diye konuştu.
23 Aralık 2024 Pazartesi - 16:50 Muş’ta şeker pancarı kampanyasında rekor MUŞ (İHA) –Muş’ta 58 köyde yaşayan bin 711 çiftçi tarafından 520 bin ton şeker pancarı teslim edildi. Muş’ta Şeker Üretim Sanayi A.Ş. tarafından başlatılan ‘43. Şeker Pancar Alım Kampanyası’nda artık sona gelindi. 58 köyde, 85 bin dönüm alanda üretim yapan bin 711 çiftçi, fabrikaya teslim ettiği 520 bin ton şeker pancarı ile rekor kırarken, işlenen şeker pancarı ile kent ekonomisine yaklaşık 2 milyar 500 milyon TL katkı sağlanması bekleniyor. Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya bin 711 üreticiyle 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yaptıklarını ifade ederek, “Beklentimiz 450 bin ton pancar bandındaydı. Güzel ve verimli bir sezon geçirdik. Bugün itibariyle 520 bin ton civarı bir pancar alımı gerçekleştirmiş olduk. Ekim ayında çok alımdan kaynaklı çok ciddi bir stok alanımızda bir birikim oldu. Bu da biraz pancarı hırpaladı. Biraz silo kaybına sebebiyet verdiyse de çok şükür çiftçimizde pancar bırakmadık. Son çiftçimiz de 2-3 gün içerisinde taşımasını bitirirse, sezona noktayı koyacağız. Tahminimize göre 520 bin ton bantlarında bir finalle pancar alımı gerçekleştirmiş olacağız” dedi. Yaklaşık 48 bin ton üzerinde bir şeker üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Kızılkaya, “10-15 gün içerisinde üretim sürecini tamamlayarak kalan şekeri depolara koyduğumuzda, toplamda yaklaşık 55 bin ton civarında bir şeker üretimini tamamlamış olacağız. Bu kampanya sonucunda çiftçilerimize doğrudan ödenecek toplam net pancar bedeli yaklaşık 1 milyar 250 milyon TL’yi bulacak. Bunun yanında, 150 milyon TL’nin üzerinde bir nakliye bedeli de ödenecek ve böylece toplamda 1 milyar 400 milyon TL’lik bir ekonomik katkı sağlanmış olacak. Ayrıca yaklaşık 90 milyon TL değerinde çiftçi istihkakı ödemesi yapılacak. Bu süreçle birlikte, şeker üretimi ve sektöre sağlanan katkıyla birlikte kent ekonomisine yaklaşık 2 milyar 500 milyon TL’lik bir katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
23 Aralık 2024 Pazartesi - 16:49 TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF büyümeye devam ediyor Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, lojistik sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. TEKNOSAB Lojistik Teknopark Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun kısa sürede 600 yatırımcıya ulaşarak, Türkiye’nin tabana yaygınlık açısından en büyük fonu haline geldiğini belirten Başkan Burkay, “Tüm payların kuruluş sermayesi bedeli karşılığında TEKNOSAB Lojistik Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na devrini gerçekleştirdik. Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığımız bildirimle birlikte şirketin yüzde 100 hissesine sahip tek ortağı fon oldu” dedi. Yük taşıma işleri ile gümrükleme, antrepo ve lojistik faaliyetleri sektör temsilcilerinin yer aldığı BTSO 44. Meslek Komitesi Genişletilmiş Sektörel Analiz Toplantısı Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünyanın köklü bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, bu dönüşümün her alanda olduğu gibi lojistik sektörünü de etkilediğini ifade etti. “Artık hiçbir alanda işler geleneksel yöntemlerle yürümüyor” diyen Başkan Burkay, bu durumun firmalar ve ülkeler arasında artık bir “fark oluşturma” mücadelesine yol açtığını vurguladı. Küresel ticaret hacmi ve e-ticaret geliştikçe üretim ve dağıtım stratejilerinin de öneminin arttığını ifade eden Burkay, “Bu süreçte tedarik zinciri yönetimi, yenilikçilikle birlikte rekabetin anahtarı haline geliyor. İnternet kullanımının artmasıyla e-ihracat pazarı da hızla büyüyor. Bugün Çin’in e-ihracat rakamları 230 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam, Türkiye’nin toplam ihracatıyla neredeyse aynı düzeyde” dedi. “Lojistik alanında planlı altyapı yatırımlarına ihtiyaç var” Cumhuriyetin ikinci yüzyılında Türkiye’nin önünde çok büyük hedeflerin olduğunu ifade eden Başkan Burkay, “Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisine arasına girmek, ihracatı artırmak ve küresel pazarda daha güçlü bir konumda yer almak bu hedeflerin başında geliyor. Bursa bu hedeflere liderlik eden kentler arasında yer alıyor. Stratejik coğrafi konumumuzla, Avrupa, Orta Doğu ve Rusya’daki kilit pazarlara yakınlığımız, 3 saatlik uçuş mesafesinde 1,6 milyar kişiye erişim imkânımız var. Bu çok önemli bir avantaj. BTSO olarak, bu potansiyeli harekete geçirmek amacıyla lojistik sektörümüzü desteklemek ve rekabetçiliğini artırmak için projeler yürütüyoruz. BTSO Lojistik A.Ş. ile üyelerimizin lojistik maliyetlerini azaltırken, Bursa iş dünyasının dış ticaretine katkı sağlıyor ve Yenişehir Havalimanı’nı hava kargo taşımacılığında önemli bir üs haline getiriyoruz. Buradaki operasyonlarımız son yıllarda artan bir ivme ile devam ediyor. Bununla birlikte ulaşım ağlarıyla entegre, Bursamıza ve bölgemize yakışan nitelikte lojistik merkezler ve depolama alanları oluşturmak için de çalışmalarımız sürüyor. Kentimizin ekonomik potansiyelini daha iyi kullanabilmek için bu konuda planlı altyapı yatırımlarına ihtiyaç var” diye konuştu. “Mekânsal planlama olmadan ilerleme kaydedemeyiz” Bursa’da mevcut durumda depolama alanları ve diğer lojistik işletmelerin şehir içinde dağınık ve plansız bir şekilde yerleştiğini söyleyen İbrahim Burkay, bu konuda şehrin bir strateji eksikliği olduğunu kaydetti. Başkan Burkay, “Depolama alanları, kamyon ve tır parkları konusunda planlanmış hiçbir yer yok. Bu şehri daha yaşanabilir kılmak, özellikle trafik sorununu çözmek için bu konuda adım atılması gerekiyor. Bu politika yapıcıların, karar vericilerin işi. Bizler taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi oluşturup, yerel yönetimlere, ilgili kurumlara, Valiliğimize ve Bakanlıklarımıza iletiyoruz. Bu işin finalinde bunun planlamasını yapacak olan şehrin yöneticileridir. Bizim çalışmalarımızın merkezinde mekânsal planlama var. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 1/100 binlik çevre planının biran önce hazırlanması yönünde iş dünyamızın talepleri var. Bu plan devreye alınmadığı müddetçe lojistik başta olmak üzere sektörlerde mesafe kat etmek mümkün değil. Organize konut bölgeler, organize ticaret bölgeleri ve diğer tüm projeleri kapsayan, gerçek anlamda bir makro planlamaya ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. “E-Ticaretteki büyümeye cevap verecek bir altyapı oluşturmalıyız” Dünyanın gelişmiş ekonomilerinin en kuvvetli kaslarının lojistik altyapıları olduğunu söyleyen Başkan Burkay, son yıllarda üreticiler, lojistik firmaları, e-ticaret platformları ve bilgi teknoloji şirketlerinin yakın temas içinde faaliyet gösterdikleri merkezlerin dünya genelinde öne çıktığını söyledi. Özellikle Çin’in stratejik adımlarla lojistik ve e-ticaret sürecini ülke genelinde çok iyi yönettiğini ve bunu tüm dünyaya yaymaya çalıştığını ifade eden Burkay, “Bursa ve ülke olarak bizlerin de dış ticaretimiz ve e-ticaretteki büyümeye cevap verecek bir altyapıyı hızla inşa etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde sektörlerimiz bu alandaki büyümeden faydalanmayacak” dedi. TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF’de yatırımcı sayısı 600’e ulaştı BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, TEKNOSAB’da Güney Marmara’nın en kapsamlı lojistik merkezini hayata geçirmeye hazırlandıklarını ifade ederek, “Bu merkez, sadece Bursa’nın değil, bölgenin ticaret ve üretim süreçlerini de yeniden şekillendirecek, ulusal ve uluslararası taşımacılıkta yeni bir dönemin kapısını aralayacak. Proje çerçevesinde, girişimciliği desteklemek ve yatırımları büyütmek amacıyla girişim sermayesi yatırım fonumuzu kurduk. Tüm üyelerimize yatırımcı olma imkanı sunduğumuz bu ilk fonumuz kısa sürede 600 yatırımcıya ulaşarak Türkiye’deki GSYF’ler arasında tabana yaygınlık açısından en büyük fon olmayı başardı. Tüm üyelerimizin bu işin içinde olmasını istiyoruz.” diye konuştu. Başkan Burkay, proje kapsamında tüm payların kuruluş sermayesi bedeli karşılığında TEKNOSAB Lojistik Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na devrinin gerçekleştiğini de belirterek, fonun şirketin yüzde 100 hissesine sahip olduğu ortaklık bildiriminin Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlandığını da sözlerine ekledi. “Sektörün kanayan yarası lojistik park eksikliği” BTSO 44. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mehmet Aydın Kalyoncu Bursa’da sektörün kanayan yarasının lojistik parklar olduğunu söyledi. Diğer taraftan sektörde gruplaşmalar ve merdiven altı çalışan firmaların rekabeti zorlaştırdığına dikkati çeken Kalyoncu, sektör oyuncularını bu konularda dikkatli olmaları konusunda uyardı. BTSO Meclis Üyesi Fahrettin Arabacı sektörün geleceğini şekillendirecek kapsamlı bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, BTSO Lojistik Konseyi Başkanı Ersan Keleş ise Bursa’da uluslararası niteliğe sahip bir lojistik fuarı ve kongresi düzenlemeyi hedeflediklerini kaydetti. BTSO Lojistik Konsey Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hilal Yıldırır Keser, BTSO Meclis Üyeleri Muhsin Aydın, Muammer Genç ve Hakan Hacızade, Komite Üyesi Selim Ekler ve sektör temsilcilerinin de katıldığı toplantıda firmaların talep ve beklentileri değerlendirildi.
23 Aralık 2024 Pazartesi - 16:43 Yemeksepeti, 2024’ün lezzet haritasını çıkardı Yemeksepeti, 2024 yılı boyunca Türkiye’nin online yemek sipariş alışkanlıklarını gözler önüne seren verilerle yeme-içme trendlerini açıkladı. Popüler lezzetler arasında tavuk döner ilk sırada yer alırken, sokak simidi ve waffle da favoriler arasında yer aldı. Türkiye’de hızlı ticaretin önde gelen markalarından Yemeksepeti, 2024 yılı boyunca Türkiye’nin dört bir yanındaki yemek sipariş alışkanlıklarını yansıtan verilerini açıklayarak bu yıl da yeme-içme sektörüne dair önemli bilgiler sundu. Şirket, milyonlarca kullanıcısının damak zevkini, sektördeki değişimleri ve yeme-içme trendlerini ortaya koydu. Tavuk döner yine zirvede 2024 yılında Türkiye genelinde en popüler yemek, Tavuk Döner Dürüm oldu. Global lezzetlerin etkisiyle burger ve pizza gibi seçenekler popülerliğini korurken, yerel tatlardan lahmacun ve çiğ köfte de ilk 5’te yer almayı başardı. 2024’te platformdan en çok sipariş edilen yemekler şunlar oldu: 1.Tavuk Döner Dürüm 2.Burger 3.Lahmacun 4.Pizza 5.Çiğ Köfte Market ve Mahalle siparişlerinde temel ihtiyaçlar öne çıktı Yemeksepeti Market’te sokak simidi en çok tercih edilen ürün olurken, maden suyu ve çikolatalı gofret gibi günlük tüketim ürünleri de listeye girdi. Mahalle kategorisinde ise beyaz ekmek, patates ve maydanoz siparişlerde ilk sıralarda yer aldı, temel gıda ürünlerinin tüketiciler için vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gösterdi. 2024’te en çok sipariş edilen ürünler: 1.Sokak simidi 2.Doğal maden suyu 3.Çikolatalı gofret 4.Su 5.Meşrubat ürünleri 2024’te Yemeksepeti Mahallede en çok sipariş edilen ürünler: 1.Beyaz ekmek 2.Patates 3.Maydanoz Tatlılar listesinde Waffle tahtını korudu Tatlı siparişlerinde gençlerin favorisi olan waffle, bu yıl da zirvede yer aldı. Geleneksel tatlardan baklava ve sütlaç, modern lezzetlerle birlikte sıralamadaki yerini korudu. 2024’te platformdan en çok sipariş edilen tatlılar: 1.Waffle 2.Baklava 3.Profiterol 4.Sütlaç 5.Sufle 2024’te platformun rekorları Yemeksepeti, 2024 yılında da kullanıcılarının yoğun ilgisiyle rekorlara sahne oldu. Yıl boyunca bir kullanıcı, tam bin 619 kez sipariş vererek öne çıktı. Siparişlerin en yoğun olduğu saat aralığı ise 18.00-19.00 olarak kaydedildi. Tek siparişte en çok tercih edilen menü ‘Patatesli Yarım Porsiyon Ekmek Arası Köfte Menü’ olurken, tek siparişte en yüksek tutar rekoru, 20 bin 138 TL ile ‘Lokum Burger Menü’ siparişiyle kırıldı. Platformdan kullanıcılarına 7,7 milyar TL’lik ekonomik değer Platform yıl boyunca gerçekleştirdiği indirimler, kampanya kurguları ve sadakat programı YeClub ile kullanıcılarına toplam 7,7 milyar TL’lik ekonomik değer oluşturdu. Geçen yıldan bu yana 2 katından fazla artış gösteren bu rakam, platformun kullanıcılarına sunduğu fırsat ve faydaların da en belirgin göstergesi oldu. 2024 yılında platformda restoran sayısını en hızlı artıran mutfaklar, Türk damak zevkine hitap eden kategoriler oldu. Döner, pilav ve ev yemekleri mutfakları, yıl boyunca sektörde en hızlı büyümeyi kaydeden kategoriler olarak öne çıktı.
Yalova Termal Kaplıcaları binlerce yıldır insanlığa şifa dağıtıyor
21 Aralık 2024 Cumartesi - 10:50 Yalova Termal Kaplıcaları binlerce yıldır insanlığa şifa dağıtıyor Yalova’nın kaplıcalarıyla ünlü Termal ilçesi, şifalı sularıyla yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin şifa merkezi olan Termal Kaplıcaları’nda kış mevsimine girilmesiyle birlikte hareketli günler yaşanıyor. İlçede faaliyet gösteren Sağlık Bakanlığına ait Yalova Termal Kaplıcaları İşletmesi’ni ziyaret eden turistler şifalı sulardan yararlanırken, Türkiye’nin ilk ağaç müzesi olan Atatürk Arboretumu’nun doğa güzelliğine de hayran kalıyorlar. Yalova Termal Kaplıcaları İşletme Müdürü Mehmed Burhan Topsöğüt, kaplıca suyunun 1911 yılında İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen yarışmada en şifalı kaplıca suyu seçildiğini hatırlattı. Dünyada bu madalyaya sahip tek kaplıcanın Termal olduğunu ifade eden Topsöğüt, "Bizim suyun en önemli özelliklerinden birisi de içilebilir olması" dedi. Doğası ziyaretçileri büyülüyor Topsöğüt, Türkiye’nin ilk arboretumunun kaplıcalar içinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğunu belirterek, "Suyun dışında bizim doğamız çok önemli. Atatürk’ün ağaç sevgisinden dolayı birçok ülkeye mektuplar gönderiliyor ve o mektupların karşılığı buraya her ülke bir fide, fidan gönderiyor. Japonya’dan, Kuzey Amerika’dan gelen ağaçlarımız da var. Çalışmalardan sonra doğal bir arboretum oluşuyor. Bölgemiz zaten 1. derece arkeolojik sit, 1. derece doğal sit ve 1. derece tarihi sit alanı. Bölgemizin bazı yerleri 3. seviye olarak geçiyor. Bu da Türkiye’de tek" diye konuştu. Krallar, sultanlar Termal’de şifa aradı Roma, Bizans dönemlerinde krallar ve kraliçeler tarafından kullanılan Osmanlı’da ise sultanların şifa aradığı kaplıcalar, Atatürk tarafından da Cumhuriyet yıllarında sıkça kullanıldı. İngiltere Kralı’ndan İran Şahı’na birçok devlet büyüğünün ağırlandığı Termal Kaplıcaları binlerce yıldır insanlığın şifa aradığı bir merkez oldu. Müdür Topsöğüt, İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi büyük şehirlere 1 saat uzaklıkta olan kaplıcaların yerli turistlerin ilgisini çektiğini ifade etti. Topsöğüt, Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Rusya, Ukrayna ve Doğu Avrupa ülkelerinden de yabancı misafirleri ağırladıklarını kaydetti. Topsöğüt, kışın özellikle sıcak havuz keyfi için kaplıcaların tercih edildiğini söyledi. Topsöğüt, 33-35 derece civarında sıcaklığa düşürülen havuzun yanı sıra Kurşunlu ve Sultan Hamamı’nın da turistler tarafından sıkça kullanıldığını anlattı. Kaplıcaların şifalı sularının özelliklerinden bahseden Topsöğüt, "Suyun ilk çıktığı noktada nefes kürümüz var. Buharı özellikle ciğerlerimize çekiyoruz. Belli solunum hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Ayak suyumuz var. Derenin içinde soğuk suyun çıktığı yerde aynı anda çıkar. Sıcak su 65 dereceyle çıktığı için normalde ayağımızı sokmamız çok zor ama dağdan gelen soğuk suyla birleştiği noktalarda ayakları sokabiliyoruz. Özellikle ayak rahatsızlıklarında, bazı mantar, cilt hastalıklarında iyi geldiği söyleniyor. Daha sonra göz suyumuz var. Göz kenarına damlatıldığında bazı göz hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Mide suyumuz var. İçtiğimiz zaman bazı mide rahatsızlıklarına iyi geliyor" ifadesini kullandı.
Kış harikası kestane her derde deva
21 Aralık 2024 Cumartesi - 10:33 Kış harikası kestane her derde deva Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kış harikası olarak nitelendirilen kestanenin, içerdiği yüksek C vitamini ile grip ve soğuk algınlıklarına karşı koruduğunu, bünyesindeki potasyum ile soğuk havalara karşı direnç oluşturduğunu ve karbonhidratıyla kışın enerji verdiğini söyledi. Ercoşkun, yaptığı açıklamada, sobanın ya da közün üzerinde, fırında, ocakta nar gibi kızaran kestanelerin eşsiz kokusunu duymanın, kış aylarının en keyifli ritüellerinden biri olduğunu belirtti. Kestane sadece lezzetiyle değil, sağlığa olan faydalarıyla da kış aylarında mutlaka tüketilmesi gereken bir besin olduğuna dikkat çeken Ercoşkun, "Kestane, kışın bağışıklık sistemimizi güçlendiren, enerji veren ve içimizi ısıtan doğal bir harikadır" dedi. "Kışın kestane yiyerek sağlık depolayın" ifadesini kullanan Ercoşkun, şöyle devam etti: "Kış aylarında soğuk havaların etkisini azaltmak ve vücudu hastalıklara karşı korumak için beslenmede kestaneye yer açmak gerekiyor. Kestanenin yüksek C vitamini içeriği, özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlar. Kışın düşük enerjinizi toparlamak için doğal bir karbonhidrat kaynağıdır. 100 gram kestane 176 kalori içerir ve sizi uzun süre tok tutar. Soğuk havaya karşı direnç sağlayan kestane, içeriğindeki potasyumlu (486 mg) kas fonksiyonlarını destekler, vücudun dayanıklılığını artırır. Sindirim sistemi dostu olan meyve, yüksek lif içeriği (3,32 g), soğuk havalarda hareketsizlikten kaynaklanan sindirim sorunlarını önler." Ercoşkun, kestanenin, kış aylarında beslenmede dengeli bir şekilde yer alması gerektiğine dikkati çekerek, "Doğal yöntemlerle hazırlanan kestane, hem enerji verir hem de soğuk havanın etkilerini azaltır. Özellikle kestane kebap ya da haşlama şeklinde tüketmek, besin değerlerini korumak açısından önemlidir." diye konuştu. Ercoşkun, "Haftada birkaç kez kestane tüketmek, kış boyunca daha enerjik hissetmenizi sağlar. Kış mevsiminde hem lezzeti hem de faydalarıyla sofralarımızı zenginleştiren kestane, ’kış harikası’ olarak tanımlanmayı hak ediyor." dedi. Pratik kestane kebabı tarifi İ Soğuk kış günlerinde evde sıcacık kestane kebap hazırlamak düşündüğünüzden çok daha kolay: Malzemeler: 500 gram kestane Keskin bir bıçak Tavaya veya fırına uygun bir kap Yapılışı: Kestaneleri çizin. Kestanelerin yuvarlak yüzeyine, keskin bir bıçakla yatay bir çizik atın. Bu adım, kestanelerin pişerken kolayca açılmasını ve eşit şekilde pişmesini sağlar. Suda Bekletin: Çizdiğiniz kestaneleri yaklaşık 15-20 dakika ılık suda bekletin. Bu işlem hem kestanenin daha yumuşak olmasını sağlar hem de kabuklarının kolayca soyulmasına yardımcı olur. Tavada: Yanmaz ve kalın tabanlı bir tavaya kestaneleri yerleştirin. Orta ateşte, ara ara karıştırarak kestaneleri yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Fırında: Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kestaneleri bir tepsiye yerleştirip 20-25 dakika pişirin. Çizik yerlerinin iyice açıldığına dikkat edin.
Ticari elektronik iletilere yeni düzenleme: Bakanlıktan yetki zorunluluğu getirildi
21 Aralık 2024 Cumartesi - 10:32 Ticari elektronik iletilere yeni düzenleme: Bakanlıktan yetki zorunluluğu getirildi Hizmet sağlayıcılarca alınan ticari elektronik ileti onay ve ret bilgilerinin, İleti Yönetim Sistemi’ne (İYS) yüklenmesini sağlayan entegratörler Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de ‘Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi Entegratörleri Hakkında Tebliğ’ Resmi Gazetede yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ‘Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmeliği’nde, ticari faaliyette bulunan hizmet sağlayıcıların gerçek ve tüzel kişi alıcıların elektronik iletişim adreslerine ticari elektronik ileti gönderebilmesi için kendileri tarafından ya da Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) üzerinden önceden alıcıların onayının alınması gerekmediği hatırlatıldı. Dolayısıyla hizmet sağlayıcıların, kendilerine iletilen onay-ret bildirimlerini üç iş günü içinde İYS’ye kaydetmekle yükümlü olduğu hatırlatıldı. Öte yandan, uygulamada birçok hizmet sağlayıcının, bu yükümlülüklerini bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketler (entegratör) aracılığıyla yerine getirdiği ifade edildi. Ancak milyonlarca kişisel ve ticari veriyi elinde bulunduran bu şirketlerin faaliyetlerinin, herhangi bir kamu kurumu tarafından düzenlenmediği ve denetlenmediği vurgulandı. Bu durumun hem İYS hem de vatandaşlar açısından ciddi siber güvenlik riskleri doğurduğuna işaret edildi. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı tarafından bu şirketlerin yetkilendirilmesi, yükümlülüklerin belirlenmesi ve yetkilerin iptalini gerektiren hususların düzenlenmesi, bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla, ‘Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi Entegratörleri Hakkında Tebliğ’ hazırlanarak, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlıktan yetki alınması zorunlu hale getirildi Tebliğ ile ticari elektronik ileti onay ve ret işlemlerinin İYS’ye kaydedilmesi veya bu işlemlerin İYS üzerinden gerçekleştirilmesi hususlarında hizmet sağlayıcılara entegratör olarak hizmet vermek isteyen şirketlerin Ticaret Bakanlığından yetki alması zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda söz konusu hizmetler Ticaret Bakanlığından entegratörlük yetkisi alınmadan sunulamayacak. Düzenleme ile hizmet sağlayıcılar tarafından alınan ticari elektronik ileti onay ve ret bilgilerinin, İYS’ye yüklenmesini sağlayan entegratörler Bakanlıkça yetkilendirilecek ve bu şirketlerin faaliyetleri denetim altına alınacak. Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen yükümlülükleri yerine getirmeyen veya yeterlilik şartlarını kaybeden entegratörlerin yetkisi askıya alınacak ve aykırılıkları gidermeyenlerin yetkileri iptal edilerek bu alanda mağduriyet yaşanmasının önüne geçilecek.
Kadın girişimciler için özel program: Danışmanlık desteği verildi
21 Aralık 2024 Cumartesi - 09:57 Kadın girişimciler için özel program: Danışmanlık desteği verildi TR82 Bölgesi’nde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin işletme yönetim beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekler “Gücüm Emeğim Kadın Girişimciliği Programı” başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2024-2025 dönemi için belirlenen “Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamı” teması kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından, (KUZKA) TR82 Bölgesi’nde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin işletme yönetim beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla "Gücüm Emeğim Kadın Girişimciliği Programı" başlatıldı. Program kapsamında sağlanan destekle, Kastamonu Üniversitesi Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren kadın girişimcilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri desteği sağlandı. Hedef kadın girişimcilerin yönetim becerilerini geliştirmek Teknokent’te faaliyetlerini sürdüren kadın girişimcilere sağlanan destek çerçevesinde ilk olarak, alanında uzman kişiler tarafından işletmeler temel düzeyde analiz edilerek, sunmuş oldukları ürün ve hizmetler incelendi. Firma analizi sonrasında, muhasebe ve finans başta olmak üzere pazarlama, stratejik yönetim, bütçeleme ve markalaşma gibi konularda çevrimiçi ve yüz yüze eğitimler verildi. Eğitimlerin ardın da firmalara, hedef pazarlara erişim, ihracat potansiyeli ve dağıtım kanalları gibi konularda alanında deneyimli profesyoneller tarafından danışmanlık hizmetleri sunuldu. KUZKA tarafından sunulan eğitim ve danışmanlık desteklerinden, Kastamonu Üniversitesi Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren farklı sektörlerden 3 farklı kadın girişimci yararlandı. Yönetim danışmanlık desteğiyle KUZKA, TR82 Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların ilerleyen dönemde amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi, planlanan büyümenin sağlanması, yeni yatırımların gerçekleşmesi ve istihdam potansiyelinin artırılmasını hedefliyor.
Gaziantep’te ihracatın yıldızları ödüllendirildi
21 Aralık 2024 Cumartesi - 09:53 Gaziantep’te ihracatın yıldızları ödüllendirildi Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen törenle, 2023 yılı içerisinde en fazla ihracat yapan firmalara “İhracatın Yıldızı” ödülü verildi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri konferans salonunda gerçekleşen ödül törenine Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Ticaret Bakan Yardımcıları Özgür Volkan Ağar ve Sezai Uçarmak, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, GAİB Başkanları Mehmet Çıkmaz ve Celal Kadooğlu, ilçe belediye başkanları, Oda ve borsa başkanları, Bakanlık temsilcileri, ödül alan firmaların temsilcileri ve davetliler katıldı. Büyük ilgi gören törende, Türkiye ve bölge ekonomisine 2023 yılında üretim, istihdam ve yüksek ihracat seviyeleri ile katkı sağlayan ihracatçılar ödüllerini Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın elinden aldı. Törende yapılan konuşmalarda, GAİB’in yaklaşık 18 bin üyesinin bulunduğu, her üyenin yaptığı ihracatla, “İhracatın Yıldızı” ödülünü hak ettiği vurgulandı. “İhracatta cumhuriyet rekorları kırıyoruz” Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından yaptırılan Gümrük Laboratuvarının açılışını yaptıktan sonra “İhracatın Yıldızları” ödül törenine katıldı. Bakan Bolat, törende yaptığı konuşmasına Gaziantep modeline vurgu yaparak başladı. Bakan Bolat, “Benim şöyle bir tezim var. Türkiye’nin 81 vilayetinde ortalamayı Gaziantep seviyesine çıkarsak bu gün kişi başına 30 bin dolarlık bir Türkiye ekonomisinden söz edebiliriz. Kişi başına milli gelirimizi 22 yılda 3 bin 600 dolardan 13 bin 200 dolara ve bu yılsonunda da 15 bin dolar bandına çekmiş olacağız. Toplam milli gelirimizi 230 milyar dolardan geçen yılsonu 1 trilyon 130 milyar dolar, Eylül ayı sonu itibariyle kesinleşmiş 1 trilyon 260 bin dolar ve inşallah Aralık sonu itibariyle 1 trilyon 300 milyar doları aşmış olacağız. İhracatta da bu yılda Cumhuriyet rekorunu kırıyoruz, kıracağız. Bu yılı da 260 milyar ve üzeri bir rakamla kapatacağız. Hizmet ihracatımızı da 115 milyar dolar bandına çıkaracağız” dedi. “Gaziantep modeli iyi çalışıyor” Gaziantep, müteşebbis gücü ile proje üretme gücüyle ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade eden Bakan Bolat, “Gaziantep modeli ile çok önemli işler başarılıyor. İşte bunlardan birisi de bugün açılışını yaptığımız Gümrük Laboratuvarıdır. Finansmanı GAİB tarafından karşılanan bu laboratuvarın hizmete girmesi ile Gaziantepli ihracatçılar artık başka vilayetlere gitmeye gerek duymayacaklar. Üretici ve ihracatçı bir şehir olan Gaziantep artık başka şehirlere gitmeden kendi laboratuvarlarında 24 saatte işini tamamlayıp, ihracatını gerçekleştirecek. Bu laboratuvarın yapımında Gaziantep modeli iyi çalışmış. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. “Her ihracatçımız parlayan bir yıldızdır” Gaziantep Valisi Kemal Çeber de törende yaptığı konuşmada Gaziantep’in potansiyeline vurgu yaptı. Gaziantep’in gelecekte çok daha önemli bir ekonomik potansiyele sahip olacağını söyleyen Vali Çeber, “Bu bölge gelecekte yeni Marmara Bölgesi olacak. Gaziantep de bölgenin merkezi olacaktır. Tüm bileşenler, tüm potansiyeller bize bunu söyletiyor. Ben de buna canı gönülden inanıyorum. Bu anlamda en çok güvendiklerimden birisi de bugün bir bölümüne ödül vereceğimiz, ancak hepsi birer yıldız olan ve afet dönemlerinde daha çok parlayan Gaziantepli yıldızlardır. Tüm yıldızlarımızı tebrik ediyorum” ifadelerin yer verdi. “Şikayet değil, çare bulma modeli” Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep Modeli ile şehri her anlamda kalkındırmak için çalıştıklarını ifade etti. Başkan Şahin, “Büyükşehir Belediyesi olarak merkeze sanayimizi aldık. Çünkü bizim Organize Sanayi Bölgemizde 300 bin kişi istihdam ediliyor. Bunun yanında sanayimizi akıllı sanayi yapmak için çalışıyoruz. Önce 130 kilometreden içme suyunu getirdik. Şimdi 90 kilometreden Fırat’ın suyunu getiriyoruz. Açacağımız tünelle Organize Sanayi Bölgesi’ne gidecek yolu kısaltacak projeyi başlattık. Kira büyük bir sorun. OSB’de çalışanların yine OSB’ye yakın bir yerde ev sahibi olması için projeler üretiyoruz. Hep birlikte bu kente hizmet etme için çalışıyoruz. Gaziantep modeli şikayet etme, çare bul, modelidir. Kira fiyatlarının düştüğü, günün sonunda herkesin huzurlu ve mutlu olduğu bir Gaziantep’i tesis etmek için buradayız” şeklinde konuştu. “Laboratuvar, ihracat işlemlerini hızlandıracak” Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, ödül töreninin açılışında yaptığı konuşmada, 2023 yılında GAİB’e bağlı birliklerden 11,7 milyar dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Gaziantep’in geçtiğimiz yıl 10,1 milyar dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan 6. şehir olduğunu belirten GAİB Koordinatör Başkanı Kileci, açılışı yapılan Gümrük Laboratuvarı’nın da bölge ihracatında yeni bir dönemi başlatacağına dikkat çekti. Kileci, “Bugün açılışını yaptığımız Gümrük Laboratuvarı ihracatçımız için çok önemli. Artık ihracatçılarımızın işlemleri kısa sürede gerçekleşecek, ihracat hızlanacaktır. Raporlar için 5-10 gün beklenmeyecek. İnşallah en kısa sürede akreditasyonunu tamamlayıp, tam teşekküllü olarak iş dünyamıza hizmet edecektir” diye konuştu. Kileci, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na da şehre yaptıkları başarılı hizmetlerden dolayı teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Törende, GAİB’in 18 bin üyesi içerisinde en fazla ihracat yapan 100 firmanın temsilcilerine “İhracatın Yıldızı” ödülü verildi. İhracat şampiyonu firmaların temsilcileri ödüllerini Ticaret Bakanı Ömer Bolat, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ve Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz’dan aldı. Törende ayrıca, ihracat işlemlerine katkılarından dolayı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Gümrük Müdürlüğü personellerine de teşekkür plaketi verildi.
Hisarcık’ta tarih, kültür ve turizm konulu çalıştay
21 Aralık 2024 Cumartesi - 09:34 Hisarcık’ta tarih, kültür ve turizm konulu çalıştay Kütahya Dumlupınar Üniversitesine bağlı Hisarcık Meslek Yüksek Okulunca düzenlenen çalıştayda Hisarcık ilçesinin tarihi, kültürü ve turizm potansiyeli konularında sunum yapıldı. Mehmet Ali Tahtalı Amfisindeki çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasında çalıştayın Hisarcık’ın kültürel, tarihi ve turizm yönünü öne çıkaracağını, burada konuşulanların başka çalışmalara ışık tutacağını söyleyen Hisarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Burak Kavaslar, “Meslek Yüksekokulumuz ve Üniversitemiz olarak Hisarcık ilçesine her türlü katkıyı vermeye hazırız. Eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerimizin yanında en önemli görevlerimizden biri de budur. Çalıştay sonunda ortaya çıkacak muhtemel eksik yanların giderilmesi için Meslek Yüksekokulumuz tüm kurumlarımızla iş birliği içinde olacaktır. Burada konuşulan konuların kartopu gibi büyüyeceğine, Hisarcık ilçemizi öne çıkaracağına ve ilçemize değerli katkılar sunacağına inancım tamdır. Gerçekleştirdiğimiz çalıştayımıza katkı veren Kaymakamlığımıza, Rektörlüğümüze, Belediye Başkanlığımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüze, Eti Maden Emet Bor İşletme Müdürlüğüne ve sunumlarıyla bizleri aydınlatacak değerli konuşmacılara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Çalıştayda yaptığı konuşmada Dumlupınar Üniversitesinin çok önemli bir ismi taşıdığına vurgu yapan Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, konuşmasının devamında şunları söyledi; “Biz bu ismin çatısı altında eğitim, öğretim ve akademik faaliyetlerimizi sürdürmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Şehirlerimiz ana ocağımızdır, baba ocağımızdır, yuvamızdır ve bir şekilde yaşadığımız yerdir. Uzakta kalsak bile ilk gideceğimiz yerdir. Şehirlerimizin bir ruhu vardır. Elbette şehirlerimizin güzel coğrafyası, ağaçları, ırmakları, dereleri, çayları, çeşmeleri bizim için çok anlamlıdır. Bahçeleri, tarlaları, içindeki konakları, camileri, türbeleri, ailemizin mezarlarının bulunduğu mezarlıklar, okulları, medreseleri ve meslek yüksekokulları bizim için çok değerlidir. Şehrimizi sevmek bu değerlere de sahip çıkmakla başlar. Ama her şeyden önce, ”Bu değerlerimiz nelerdir?” yerin üstünde ve yerin altında, özellikle Hisarcık olunca yerin altında bor gibi kıymetli bir madenimiz var. Borun bize, ülkemize sağladığı değerler var. Bugün bor sadece bir hammadde değil, çok stratejik bir ürün. Bu ürünün yaşamımıza daha büyük katkı sağlaması için artık elektrikli otomobiller, yapay zeka ile çalışan çeşitli ürünler hayatımızın bir parçası oldu. İşte burada bu bizim değerli madenimize önemli bir alan açıldı.” “Şehirlerimizi, ilçelerimizi teker teker çalıştaylarla tartışıyoruz” Şehirleri, ilçeleri teker teker çalıştaylarla tartıştıklarını, müzakereye açtıklarını ve değerlerini ortaya koymaya çalıştıklarını söyleyen Rektör Kızıltoprak, “ Her ilçemiz için yaptığımız bu sempozyumlarda inanılmaz ufuklara sahip oluyoruz, ufkumuz açılıyor. Geleceğe ait umudumuz artıyor. Şehirlerimizde yetişen insanlarımız, değerlerimiz var. Her şehrin gurur duyduğu kahramanları, bilim adamları, sanatçıları var. Onları yaşatmak istiyoruz. Gençlere ilham kaynağı olsun istiyoruz. Şehrimize ait bütün ortak alanlarımızı, parklarımızı daha sevimli, daha güzel ve daha yaşanır hale getirmek için neler yapabiliriz. İşte bu çalıştaylarda onları masaya yatırıyoruz. Şehrimizin büyükleriyle, kaymakamıyla, belediye başkanlarımızla, değişik bakanlıklarımıza bağlı müdürlerimizle ve şehrimize katkı sağlaya gazetecilerle, emekli öğretim üyelerimizle birikimlerimizi paylaşıyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızın sonucunda “Hisarcık Kitaplığı” ortaya çıkacak” dedi. Rektör Kızıltoprak’ın ardından söz alan Hisarcık Kaymakamı Muhammet Samet Bahar,” Bugün burada, güzel ilçemiz Hisarcık’ın kadim mirasını, kültürel zenginliklerini ve sahip olduğu doğal güzellikleri tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir araya geldik. İlçemizin tarihi, derin kökleri ve çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan kültürel bir hazinedir. Bugün bu zengin mirası hep birlikte yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak adına önemli bir adım atıyoruz. Hisarcık, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda zengin kültürel değerleriyle de öne çıkmaktadır. Yüzyıllar boyunca bu topraklarda yaşayan insanlar, hayatlarını doğayla iç içe sürdürmüş, ürettikleri ürünleri ve kültürel birikimlerini nesilden nesile aktarmıştır. Bugün burada, bu mirası koruyup geliştirerek, yerel değerlerimizi daha geniş kitlelere tanıtma ve Hisarcık’ı bir marka haline getirme amacındayız. İlçemizin eşsiz doğasından elde edilen şifalı termal sular, geleneksel el sanatları ve mutfak kültürümüz, Hisarcık’ın karakterini şekillendiren unsurların başında gelir. Örneğin, yöremize özgü tarım ürünleri ve bu ürünlerden elde edilen lezzetler, Hisarcık halkının üretkenliğinin ve doğayla kurduğu uyumun en güzel göstergelerindendir. Bugün de bu değerleri yaşatmak için hep birlikte çalışacağız” dedi. “Geleneksel adetlerimiz ve müziğimiz, kültürel kimliğimizin temel taşlarıdır” Kaymakam Muhammet Samet Bahar, “Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel adetlerimiz ve müziğimiz, kültürel kimliğimizin temel taşlarıdır. Atalarımızdan aldığımız bu mirası geleceğe taşımak, sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda bir onurdur. Bu çalıştay, yerel değerlerimizi güçlendirmek ve bu değerleri birer cazibe merkezi haline getirmek için önemli bir fırsat olacaktır. Bugün burada yerel yönetimler, akademisyenler ve halkımızla birlikte, Hisarcık’ın kültürel ve ekonomik potansiyelini nasıl daha iyi değerlendirebileceğimizi tartışacağız. Hep birlikte yeni fikirler geliştirecek, yerel ürünlerimizi daha geniş kitlelere tanıtırken kültürümüzü de gelecek nesillere aktaracağız. Bu vesileyle, Hisarcık’ın yerel ürünlerini, yemeklerini ve kültürel mirasını tanıtma amacıyla düzenlediğimiz bu çalıştaya katkı sunan herkese teşekkür ederim. Hepimizin ortak hedefi, Hisarcık’ı sadece bir ilçe olarak değil, kültürel ve doğal zenginlikleriyle tanınan bir marka haline getirmek olmalıdır” diye konuştu. Konuşmaların ardından yerel sanatçılar Yılmaz Vural ve Erdal Vural tarafından Hisarcık yöresine ait türküler seslendirildi. Çalıştayda Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Hisarcık ilçesinin ve Ahi Seydi Resul Türbesinin tarihi hakkında açıklamalarda bulundu. Eti Maden Emet Bor İşletme Müdür Yardımcısı Mehmet Savaş, Hisarcık Bor Maden Ocağının tarihçesi, üretim aşamaları ve bor madeninin kullanım alanları hakkında bilgi verdi. Fırın kebabı ustası İsmail Altınok, meşhur Hisarcık Kebabının yapılışı ve özellikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Hisarcık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Çalışkan, ilçede yetiştirilen tıbbi aromatik bitkiler konusunda bilgi verdi. 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Hasan Kilitçi, Hisarcık halk kültüründeki inanışlar hakkında çeşitli örnekler verdi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Ceylan, Hisarcık ilçesinin turizm potansiyelini değerlendirdi. Çalıştaya, Hisarcık Kaymakamı Muhammet Samet Bahar, Belediye Başkanı Mustafa Demirtaş, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Ceylan, Hisarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Burak Kavaslar, Eti Maden Emet Bor İşletme Müdür Yrd. Mehmet Savaş, Hisarcık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Çalışkan, Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Medeniyetler beşiği Hatay’ın kültürü ve sanatı 82 atölyenin yer aldığı çarşıda yaşatılacak
21 Aralık 2024 Cumartesi - 09:01 Medeniyetler beşiği Hatay’ın kültürü ve sanatı 82 atölyenin yer aldığı çarşıda yaşatılacak Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da kentin kültürünün ve sanatının yaşatılacağı Kültür ve Sanat Çarşısı afetzede vatandaşların hizmetine girdi.Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da yaralar sarılmaya devam ediyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte başlayan ihya sürecinde kentin kültürü de unutulmadı ve önemli çalışmaların adımları atılıyor. Medeniyetler beşiği olan Hatay’ın eşsiz lezzetlerini yaşatmak için hizmete açılan Gastronomi Çarşısı’nın ardından Hatay Valiliği ile AFAD koordinasyonunda Defne ilçesi Çekmece Mahallesi’nde yapımı tamamlanan Kültür ve Sanat Çarşısı da hizmete girdi. Şehrin kültürünü ve el sanatlarını yaşatılacağı Kültür ve Sanat Çarşısı; 82 iş yeri atölyesi, 7 restoran, kafeterya, cep sinema ve toplantı salonundan oluşuyor.“Sanatçı zihniyle ve elleriyle ürettiklerini insanlara gösterdiğini düşünerek bugün burada tanıtımını yapacağımız ’Kültür ve Sanat Çarşı’mızı projelendirdik”İpekçilikten hasırcılığa, heykelcilikten cam sanatına, ney yapımından mozaiğe varana kadar pek çok sanatı Hatay’da görmenin mümkün olduğunu ifade eden Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Bizler de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve riyasetinde dünyanın en büyük iyileştirme operasyonunu başlatmış olduk. İpekçilikten hasırcılığa, heykelcilikten cam sanatına, ney yapımından mozaiğe varana kadar pek çok sanatı bu şehrimizde görmek mümkündür. Sanatçı emeğiyle çalışır. Sanatçı zihniyle ve elleriyle ürettiklerini insanlara gösterir. Bizler de bunları düşünerek bugün burada tanıtımını yapacağımız ’Kültür ve Sanat Çarşı’mızı projelendirdik. Aslında bu bize biraz da Cumhurbaşkanımızın saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan Hanımefendinin tüm dünyada örnek olan sıfır atık projesinin de bir yansıması oldu. Burada bulunan 7 restoranımız ve 1 kafeteryamız, 4 gemi konteyneri kullanıldı. Diğer taraftan burada gezeceğimiz 82 iş yeri oluşturduk. Bu iş yerlerinde hem sanatçılarımız sanatlarını icra edecekler. Diğer taraftan da yöresel ürünlerle ilgili satışlar gerçekleştirmesi de sağlanacak. El sanatlarından bizim Türk mutfağına Hatay mutfağına varana kadar burada onları özetlemeye çalıştık” dedi.İnsanların yüzlerindeki mutluluğun kendilerine moral olduğunu belirten Vali Masatlı, “Burada faaliyette bulunacak olan sanatkarlarımızın; iş yeri sahiplerimizin o yüzündeki mutluluğu ve buraya gelen insanlarımızın hoş vakit geçirdiklerini gördükçe bizim bahtiyarlığımız ve mutluluğumuz daha da artacak. Çünkü bizler çalışma şevkimizi insanlarımızın mutluluğundan alırız. Kültür ve sanat çarşımızın başta Defne’miz olmak üzere Hatay’ımıza ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.