EKONOMİ - 21 Aralık 2024 Cumartesi 09:34

Hisarcık’ta tarih, kültür ve turizm konulu çalıştay

A
A
A
Hisarcık’ta tarih, kültür ve turizm konulu çalıştay

Kütahya Dumlupınar Üniversitesine bağlı Hisarcık Meslek Yüksek Okulunca düzenlenen çalıştayda Hisarcık ilçesinin tarihi, kültürü ve turizm potansiyeli konularında sunum yapıldı.


Mehmet Ali Tahtalı Amfisindeki çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasında çalıştayın Hisarcık’ın kültürel, tarihi ve turizm yönünü öne çıkaracağını, burada konuşulanların başka çalışmalara ışık tutacağını söyleyen Hisarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Burak Kavaslar, “Meslek Yüksekokulumuz ve Üniversitemiz olarak Hisarcık ilçesine her türlü katkıyı vermeye hazırız. Eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerimizin yanında en önemli görevlerimizden biri de budur. Çalıştay sonunda ortaya çıkacak muhtemel eksik yanların giderilmesi için Meslek Yüksekokulumuz tüm kurumlarımızla iş birliği içinde olacaktır. Burada konuşulan konuların kartopu gibi büyüyeceğine, Hisarcık ilçemizi öne çıkaracağına ve ilçemize değerli katkılar sunacağına inancım tamdır. Gerçekleştirdiğimiz çalıştayımıza katkı veren Kaymakamlığımıza, Rektörlüğümüze, Belediye Başkanlığımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüze, Eti Maden Emet Bor İşletme Müdürlüğüne ve sunumlarıyla bizleri aydınlatacak değerli konuşmacılara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.



Çalıştayda yaptığı konuşmada Dumlupınar Üniversitesinin çok önemli bir ismi taşıdığına vurgu yapan Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, konuşmasının devamında şunları söyledi; “Biz bu ismin çatısı altında eğitim, öğretim ve akademik faaliyetlerimizi sürdürmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Şehirlerimiz ana ocağımızdır, baba ocağımızdır, yuvamızdır ve bir şekilde yaşadığımız yerdir. Uzakta kalsak bile ilk gideceğimiz yerdir. Şehirlerimizin bir ruhu vardır. Elbette şehirlerimizin güzel coğrafyası, ağaçları, ırmakları, dereleri, çayları, çeşmeleri bizim için çok anlamlıdır. Bahçeleri, tarlaları, içindeki konakları, camileri, türbeleri, ailemizin mezarlarının bulunduğu mezarlıklar, okulları, medreseleri ve meslek yüksekokulları bizim için çok değerlidir. Şehrimizi sevmek bu değerlere de sahip çıkmakla başlar. Ama her şeyden önce, ”Bu değerlerimiz nelerdir?” yerin üstünde ve yerin altında, özellikle Hisarcık olunca yerin altında bor gibi kıymetli bir madenimiz var. Borun bize, ülkemize sağladığı değerler var. Bugün bor sadece bir hammadde değil, çok stratejik bir ürün. Bu ürünün yaşamımıza daha büyük katkı sağlaması için artık elektrikli otomobiller, yapay zeka ile çalışan çeşitli ürünler hayatımızın bir parçası oldu. İşte burada bu bizim değerli madenimize önemli bir alan açıldı.”



“Şehirlerimizi, ilçelerimizi teker teker çalıştaylarla tartışıyoruz”


Şehirleri, ilçeleri teker teker çalıştaylarla tartıştıklarını, müzakereye açtıklarını ve değerlerini ortaya koymaya çalıştıklarını söyleyen Rektör Kızıltoprak, “ Her ilçemiz için yaptığımız bu sempozyumlarda inanılmaz ufuklara sahip oluyoruz, ufkumuz açılıyor. Geleceğe ait umudumuz artıyor. Şehirlerimizde yetişen insanlarımız, değerlerimiz var. Her şehrin gurur duyduğu kahramanları, bilim adamları, sanatçıları var. Onları yaşatmak istiyoruz. Gençlere ilham kaynağı olsun istiyoruz. Şehrimize ait bütün ortak alanlarımızı, parklarımızı daha sevimli, daha güzel ve daha yaşanır hale getirmek için neler yapabiliriz. İşte bu çalıştaylarda onları masaya yatırıyoruz. Şehrimizin büyükleriyle, kaymakamıyla, belediye başkanlarımızla, değişik bakanlıklarımıza bağlı müdürlerimizle ve şehrimize katkı sağlaya gazetecilerle, emekli öğretim üyelerimizle birikimlerimizi paylaşıyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızın sonucunda “Hisarcık Kitaplığı” ortaya çıkacak” dedi.


Rektör Kızıltoprak’ın ardından söz alan Hisarcık Kaymakamı Muhammet Samet Bahar,” Bugün burada, güzel ilçemiz Hisarcık’ın kadim mirasını, kültürel zenginliklerini ve sahip olduğu doğal güzellikleri tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir araya geldik. İlçemizin tarihi, derin kökleri ve çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan kültürel bir hazinedir. Bugün bu zengin mirası hep birlikte yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak adına önemli bir adım atıyoruz. Hisarcık, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda zengin kültürel değerleriyle de öne çıkmaktadır. Yüzyıllar boyunca bu topraklarda yaşayan insanlar, hayatlarını doğayla iç içe sürdürmüş, ürettikleri ürünleri ve kültürel birikimlerini nesilden nesile aktarmıştır. Bugün burada, bu mirası koruyup geliştirerek, yerel değerlerimizi daha geniş kitlelere tanıtma ve Hisarcık’ı bir marka haline getirme amacındayız. İlçemizin eşsiz doğasından elde edilen şifalı termal sular, geleneksel el sanatları ve mutfak kültürümüz, Hisarcık’ın karakterini şekillendiren unsurların başında gelir. Örneğin, yöremize özgü tarım ürünleri ve bu ürünlerden elde edilen lezzetler, Hisarcık halkının üretkenliğinin ve doğayla kurduğu uyumun en güzel göstergelerindendir. Bugün de bu değerleri yaşatmak için hep birlikte çalışacağız” dedi.



“Geleneksel adetlerimiz ve müziğimiz, kültürel kimliğimizin temel taşlarıdır”


Kaymakam Muhammet Samet Bahar, “Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel adetlerimiz ve müziğimiz, kültürel kimliğimizin temel taşlarıdır. Atalarımızdan aldığımız bu mirası geleceğe taşımak, sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda bir onurdur. Bu çalıştay, yerel değerlerimizi güçlendirmek ve bu değerleri birer cazibe merkezi haline getirmek için önemli bir fırsat olacaktır. Bugün burada yerel yönetimler, akademisyenler ve halkımızla birlikte, Hisarcık’ın kültürel ve ekonomik potansiyelini nasıl daha iyi değerlendirebileceğimizi tartışacağız. Hep birlikte yeni fikirler geliştirecek, yerel ürünlerimizi daha geniş kitlelere tanıtırken kültürümüzü de gelecek nesillere aktaracağız. Bu vesileyle, Hisarcık’ın yerel ürünlerini, yemeklerini ve kültürel mirasını tanıtma amacıyla düzenlediğimiz bu çalıştaya katkı sunan herkese teşekkür ederim. Hepimizin ortak hedefi, Hisarcık’ı sadece bir ilçe olarak değil, kültürel ve doğal zenginlikleriyle tanınan bir marka haline getirmek olmalıdır” diye konuştu.


Konuşmaların ardından yerel sanatçılar Yılmaz Vural ve Erdal Vural tarafından Hisarcık yöresine ait türküler seslendirildi. Çalıştayda Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Hisarcık ilçesinin ve Ahi Seydi Resul Türbesinin tarihi hakkında açıklamalarda bulundu.


Eti Maden Emet Bor İşletme Müdür Yardımcısı Mehmet Savaş, Hisarcık Bor Maden Ocağının tarihçesi, üretim aşamaları ve bor madeninin kullanım alanları hakkında bilgi verdi.


Fırın kebabı ustası İsmail Altınok, meşhur Hisarcık Kebabının yapılışı ve özellikleri hakkında açıklamalarda bulundu.


Hisarcık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Çalışkan, ilçede yetiştirilen tıbbi aromatik bitkiler konusunda bilgi verdi. 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Hasan Kilitçi, Hisarcık halk kültüründeki inanışlar hakkında çeşitli örnekler verdi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Ceylan, Hisarcık ilçesinin turizm potansiyelini değerlendirdi. Çalıştaya, Hisarcık Kaymakamı Muhammet Samet Bahar, Belediye Başkanı Mustafa Demirtaş, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Ceylan, Hisarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Burak Kavaslar, Eti Maden Emet Bor İşletme Müdür Yrd. Mehmet Savaş, Hisarcık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Çalışkan, Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.



Hisarcık’ta tarih, kültür ve turizm konulu çalıştay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Yüz binlerce gence staj imkanı sunan Ulusal Staj Programı’nın 2025 yılı başvuruları başladı Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda Ulusal Staj Programı’nın 2025 yılı başvuruları başladı. Programın bu yıl ki başvuruları, “Kariyer Kapısı” üzerinden 28 Şubat 2025’e kadar devam edecek. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından yapılan açıklamada, 2019 yılından bu yana düzenlenen Ulusal Staj Programı’na şimdiye kadar 1 milyon 250 bin öğrencinin başvurduğu ve 800 bin öğrenciye staj imkanı sağlandığı belirtilerek, 5 binin üzerinde kamu kurumu ve 2 binden fazla özel sektör kuruluşunun dahil olduğu programda gençlerin kurumları ve meslekleri yakından tanıma imkanı elde ettiği kaydedildi. Gençlerin iş dünyasına hazırlık sürecine destek sağlamak ve nitelikli iş gücü yetiştirme konusunda önemli bir model olarak öne çıkan programın bu yıl ki başvuruları, “Kariyer Kapısı” üzerinden 28 Şubat 2025’e kadar devam edecek. Fırsat eşitliği ve şeffaflıkla gençlere yönelik nitelikli staj deneyimi kazandırılıyor Şeffaf ve tarafsız bir değerlendirme süreciyle yürütülen ve gençlere fırsat eşitliği temelinde kariyer fırsatları sunan programda, adayların akademik, mesleki, sanatsal, sosyal ve sportif becerileri esas alınarak kimlik bilgileri gizli tutuluyor ve işverenlerin yalnızca yetkinliklere odaklanması sağlanıyor. Ayrıca Türkiye, KKTC ve yurt dışında başarıyla uygulanmaya devam edilen programda staj imkanları; yurt içinde bakanlıklar, başkanlıklar, ilgili bağlı kuruluşlar ve özel sektör firmaları, yurt dışında ise Türkiye’nin kamu temsilcilikleri ve büyükelçilikleri tarafından sunuluyor. Başvurular Kariyer Kapısı üzerinden yürütülüyor Ulusal Staj Programı’na başvurular, e-Devlet entegrasyonu ile çalışan milli dijital platform "Kariyer Kapısı" üzerinden yapılıyor. Programa; Türkiye, KKTC ve yurt dışındaki üniversitelerde örgün eğitim görmekte olan, 1 Ocak 2025 itibarıyla 35 yaşını doldurmamış lisans, ön lisans veya yurt dışındaki üniversitelerde yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk Vatandaşı/Mavi Kart sahibi öğrenciler başvuruda bulunabilecek. Lisans programlarında eğitim görmekte olan adayların 2, 3 veya 4. sınıf, ön lisans programlarında eğitim gören adayların ise 1 veya 2. sınıf öğrencisi olması gerekiyor. Öte yandan başvuru hakkında detaylı bilgi öğrenmek isteyen adaylar, “kariyerkapisi.cbiko.gov.tr” adlı internet sitesini ziyaret ederek öğrenebilecek. Belgeleri yapay zeka modeli “FARUK” inceliyor Ulusal Staj Programı’nda 2024 yılı itibarıyla yapay zeka destekli yeni uygulamalar hayata geçirildi. Bu çerçevede gençlerin başvuru yaparken sisteme yüklediği belgeler, “FARUK” adı verilen yapay zeka teknolojisiyle kontrol edilerek muhtemel hatalar tespit edilecek. Yanlış veya eksik yüklenen belgelerle ilgili bilgilendirme elektronik mesaj aracılığıyla gençlere rehberlik eden FARUK, gelecekte benzer hataların önlenmesi adına bilinçlendirme sağlamayı amaçlıyor. ‘Doğruyu yanlıştan ayıran’ anlamını taşıyan FARUK, başvuru süreçlerinin şeffaflığını ve işleyiş etkinliğini artırarak stajyer adaylarının deneyimlerini iyileştirme hedefiyle önemli bir yenilik olarak ön plana çıkıyor. Başvuru yapacak öğrenciler duyuruları ve süreci, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Ulusal Staj Programı resmi sitesi üzerinden takip edebilecek.
Samsun Samsun’da kiralık dairelerin ortalama fiyatı 20-25 bin TL Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Samsun genelinde ortalama daire kiralarının 20 bin ile 25 bin TL arasında olduğunu söyledi. Talebi karşılayacak kadar kiralık ev olmamasının sıkıntı oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Mevlüt Oral, şu anda kiralık daire bulmanın eskiye oranla daha kolay olduğunu ancak yine de Samsun’daki ev stokunun çoğaltılması gerektiğini ifade etti. Harç ve rayiç bedellerdeki düzenleme ile emlak piyasasının daha da hareketlenebileceğini ifade eden Başkan Mevlüt Oral, “Emlak piyasası 2024’ün son aylarında biraz hareketlendi ama piyasa bizim açımızdan iç açıcı olmadı. Geçmiş yıllardaki hareketlilik şu anda yaşanmıyor. Gayrimenkul maliyetlerinin yüksek oluşu, faizlerin yüksekliği işlerimizi olumsuz etkiledi. Talebimiz yüzde 4 olan harçların yüzde 1’e düşürülmesidir. Bu düşerse maliyetler aşağı çekileceğinden alım gücü artacaktır. Rayiç bedelleri gerçek değer tespitine getirmek kaydıyla ve harçların yüzde 1’e düşürülmesi taleplerini yetkililere ilettik” dedi. “Samsun’da ortalama daire kiraları 20-25 bin TL” Ortalama daire kiralarının 20 ile 25 bin TL arasında değiştiğini bildiren Oral, “Samsun’da ortalama ev kiraları 20-25 bin TL civarında seyrediyor. Bugün 5’e, 10’a, 15 bin TL’ye de evler var ama ortalaması 20 bin TL diyebiliriz. Samsun’da 1+1 dairelerin kirası şu anda en az 10 bin TL. Bu fiyatlar bölgelere göre değişir ama 20 bin TL’ye kiralık daire bulmak oldukça zor. 2025’teki kira fiyatlarını şu andan kestirmek zor. İyimser düşünmek istiyorum. Meslektaşlarım da acele etmesin. Emlakçılık, ileriye dönük çok güzel bir meslek haline gelecek. 2 sene sabreden meslektaşlarım buradan çok güzel ekmek yiyecek. Karamsar olmamak lazım” diye konuştu. “Kiralık ev bulmada sıkıntı yok" Önceki aylara göre Samsun’da kiralık ev bulmanın şu anda daha kolay olduğuna da değinen Oral, “İl genelinde ortalama bin 500 dairede Suriyelerin olduğunu düşünüyoruz. Bu evler boşalırsa haliyle dar gelirli kesime kiraya verilecek. Suriyelilerin dönüşüyle kiraların düşeceği düşüncesinin doğru olmadığını düşünsem de kenar mahallelerde oturan vatandaşların, bu dairelerden yararlanacağını düşünüyorum. Kiralık ev bulma konusunda Temmuz, Ağustos ve Eylül’de çektiğimiz sıkıntıları çekmiyoruz. Şu anda bir şekilde kiralık evler bulunabiliyor. Bu yine de yeterli değildir çünkü üretim, talebi karşılayacak şekilde olmuyor. 2025’te enflasyon aşağı düşerse üretim de artar, kiralık ev bulma sorunu da azalır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Konya Başkan Kavuş: “Belediyecilik azim, tecrübe, vizyon ve proje işidir” Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi başkan yardımcıları ve birim müdürleri, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’un başkanlığında yılın son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda 2024 yılının değerlendirmesi ve 2025 yılının da çalışma planlamaları masaya yatırıldı. Meram Belediye başkan yardımcıları ve birim müdürleri, Başkan Mustafa Kavuş’un başkanlığında 2024 yılı çalışmalarını değerlendirmek ve 2025 yılı planlamalarını yapmak üzere yılın son toplantısında bir araya geldi. “Hizmet ve projede bereketli bir yılı daha geride bıraktık” Toplantıda öncelikle, 2024 yılı boyunca yapılan çalışmalar, hayata geçirilen hizmetler, gerçekleştirilen altyapı ve kentsel dönüşüm çalışmaları masaya yatırıldı. Değerlendirmeler sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Kavuş, 2024 yılında hedeflenen birçok projenin başarıyla tamamlandığına dikkat çekerek, “Meram’ı geleceğe hazırlayacak ve hemşehrilerimizin yaşam kalitesini artıracak hizmet ve projelerle dolu bir yılı geride bıraktık. Suriçi Çarşısı’nın tamamlanan etaplarından Konevi Sosyal Tesisi’ne, Müze Meram’dan imar ve altyapı hizmetlerine kadar her alanda önemli adımlar attık. Belediyeciliğin azim, gayret, tevazu, tecrübe, vizyon ve proje işi olduğunu bir kez daha gösterdik. Bu başarıda ekip arkadaşlarımızın özverili çalışmaları büyük rol oynadı. Bu minvalde tüm birim amirlerimiz ve personelimize teşekkür ediyorum” dedi. Toplantıda Meram’ın 2025 yılı hedefleri de masaya yatırıldı Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise 2025 yılı hedeflerinin belirlenmesi oldu. Meram halkına daha iyi hizmet sunmak ve sunulan hizmetlerin aksama yaşanmadan sürdürülmesinin gerekliliğine işaret eden Başkan Mustafa Kavuş, geleceğin Meram’ını inşa etme adına her yeni yıla yeni projelerle girdiklerini ifade ederek, “2025 yılında da çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Sosyal, kültürel ve fiziki projelerle Meram’ı daha yaşanabilir bir hale getirmek için çalışacağız. Hizmetleri hayata geçirmek kadar, en mükemmel haliyle ve kesintisiz devam ettirmekte mühimdir. Bir aksaklık yaşanmaması adına en ince ayrıntısına kadar planlamalarımızı yapıyor, programımızı ortaya koyuyoruz” şeklinde konuştu.