Yerel Haberler
Trabzon
23 Eylül 2024 Pazartesi - 13:54 Karakullukçu’ya son görev Trabzon’da 1984-1989 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve şehre önemli hizmetler kazandıran Orhan Karakullukçu son yolculuğuna uğurlandı. Meydan’daki tarihi belediye binası önünde Karakullukçu için düzenlenen törene Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Karakullukçu’nun ailesi, sevenleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Trabzon adına hüzünlü bir gün olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Çok çok kıymetli bir büyüğümdü. Çok güzel işler yaptı. Şehrine aşık bir değerimizdi. Bütün birikimini, heyecanını şehrimize hizmet etmeye adamış, güzel eserler bırakmış bir değerimiz. Başkanımız 40 yıl önce bu şehre çok güzel hizmetler yaparken belediyeciliği de sadece altyapı işi, sokak temizleme işi olarak değil, bir vizyon ortaya koyarak, bu şehri öne çıkartarak yapmayı gösterdi. Eğitime, kültüre önem verdi” dedi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ise “Orhan abiyle birkaç defa sohbet etme olanağı buldum. Şehrine aşık, insanlara aşık insandı. Her yerde kalıcı izler bırakan aklı ve bilimi rehber edinmiş ve onun emrettiği şekilde işler yapmış bir belediye başkanıdır. Ben kendisini tanımaktan, yaptıklarıyla yaşadıklarıyla anılarıyla tanışmaktan çok mutlu oldum. Mekanı cennet olsun" diye konuştu. Karakullukçu’nun oğlu İlker Karakullukçu da yaptığı konuşmada “Babam doğduğundan beri bir iddia insanıydı. Gerek okulda, gerek sporda, gerek devletteki iş hayatında, gerek özel sektördeki iş hayatında bir iddia insanıydı. Bütün bu iddialarını da doğup büyüdüğü Trabzon’da ortaya koydu. Kariyerine burada başladı, sanayi tesislerini burada kurdu. Sonra da belediye başkanlığı yaparak iddiasını en üst seviyeye çıkardı. Şehirde bu kadar seviliyor olması çok az faniye nasip olacak bir şey. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Biz de şehrimize elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz” şeklinde konuştu. Orhan Karakullukçu’nun diğer oğlu Gürhan Karakullukçu ise şunları söyledi: “Babam bana hem imparatorluğu hem Cumhuriyet’i aynı anda sevmeyi, hem padişahları hem cumhurbaşkanlarını aynı anda sevmeyi ve saymayı öğretti. Babam 5 yıllık belediye başkanlığı döneminde kalenin burcuna önce Fatih Sultan Mehmet’in tuğrasını koydu, onun üzerine de Türkiye Cumhuriyeti diye yazdı. Sonra gelen başkanlarımızdan hiçbiri de ona ilişmedi. Hala orada duruyor. Babam Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlığından üstün hiçbir kimliği tanımadı. Bizi de öyle yetiştirdi. Trabzon’u çok sevdi.” Törenin ardından Karakullukçu için öğle namazına müteakip İskenderpaşa Camii’nde cenaze namazı kılındı. Namaza Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık, eski Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ve ilçe belediye başkanlarının yanı sıra siyaset, spor ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı. Karakullukçu’nun cenazesi daha sonra Sülüklü’deki aile kabristanlığına defnedildi.
İl Sağlık Müdürü Usta’dan denize gireceklere uyarı
26 Haziran 2024 Çarşamba - 10:17 İl Sağlık Müdürü Usta’dan denize gireceklere uyarı Hava sıcaklıklarının yükseldiği bu günlerde serinlemek için denize girenlere uzmanlardan uyarı geldi. Uzmanlar denize girilmesi uygun olmayan yerlerde yüzenlerin sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğine dikkat çekti. Trabzon’da İl Yüzme Suyu Komisyonu tarafından 32’si aktif, 5’i yüzme alanı olmak üzere toplam 37 yüzme alanı bulunuyor. Yüzme alanı olan yerlerden bu yıl 106 yüzme suyu analizi alındığı belirtilerek 15 günde bir de numuneler alınarak analiz yapıldığı kaydedildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, kirli yerlerde denize girenlerde ishal olabileceğine dikkat çekerek, “15 Haziran 15 Eylül arasında 300’den fazla test alıyoruz. İlimizde İl Yüzme Suyu Komisyonu tarafından belirlenmiş 32’si aktif, 5’i aday yüzme alanı olmak üzere toplam 37 adet yüzme alanımız bulunmaktadır. Yüzme sezonunda ilgili izlem noktalarımızdan 15 günlük periyodlar halinde numuneler alınarak analizleri yapılmaktadır. Analiz sonuçları halkın erişimine açık olan Bakanlığımızın ve müdürlüğümüzün web sitesinde yayınlanmaktadır. 2023 yılı yüzme sezonunda 312 deniz suyu numune analizi yapılmış olup 2024 yılında günümüze kadar 106 yüzme suyu numunesi alınmıştır” dedi. Ölçümlerin 15 Haziran’dan beri yapıldığını kaydeden Usta, “Bu yıl 15 Haziran’dan beri 106 tane ölçüm yapmış durumdayız. Diğer aylarda da 15 günlük periyodlarda da ölçümlerimize devam edeceğiz. Özellikle denize germe uygunluğu olmayan yerlerde belediyelerce denize girilmez uyarısına rağmen girilen yerlerde zaman zaman istemediğimiz ishal vakaları karşımıza gelebilmekti. Bunlarla ilgili fazlalaşması veya belli bir sayının üzerine çıkması durumunda hemen teyakkuza geçerek o bölgede hangi alanda denize, havuza girilmişse orada ekstra tedbirler almaya çalışıyoruz. Bazen uyarılara dikkat edilmiyor. Bazen de hiç denize girilmesi uygun görülmeyip belediyelerin de tabela koymadığı yerlerde vatandaşımız denize girmiş olabiliyor. O zamanda sıkıntılar karşımıza gelebiliyor. Derelerde karşımıza gelebiliyor" ifadelerini kullandı.
Trabzonspor, yeni transferleri Borna Barisic ve John Lundstram ile sözleşme imzaladı
25 Haziran 2024 Salı - 20:51 Trabzonspor, yeni transferleri Borna Barisic ve John Lundstram ile sözleşme imzaladı Trabzonspor, yeni transferleri John Lundstram ve Borna Barisic ile sözleşme imzaladı. Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde düzenlenen imza törenine Başkan Yardımcısı Ali Haydar Gedikli yer aldı. Gedikli, "2024-25 sezonunun ilk transferi olan Borna Barisic’in Trabzonspor ailesine hayırlı olacağına inanıyor, başarılar diliyorum” dedi. Trabzonspor’da forma giyeceği için çok mutlu olduğunu ifade eden Hırvat futbolcu Barisic ise, "Öncelikle taraftarlarımıza, bütün kulüp çalışanlarına, bu transferde emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum. Buraya geldiğim, böylesine büyük bir kulüpte, Trabzonspor gibi her zaman en üst sıraları hedefleyen, her zaman en üstte olmaya çalışan bir kulüpte olduğum için çok mutlu ve çok motive durumdayım” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından 31 yaşındaki Borna Barisic, 2+1 yıllık sözleşmeye imza attı. Oyuncu önümüzdeki sezon 3 numaralı formayı giyecek. Borna Barisic’in imza töreninin adından İngiliz futbolcu John Lundstram için imza töreni düzenlendi. İmza töreninde konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Öztürk, “Tarihi başarılarla, müzesi tertemiz şampiyonluklar ve hak edilmiş kupalarla dolu Trabzonspor’umuzun, 2024-25 sezonu için planlı bir şekilde kadrosunu oluşturuyoruz. Taraftarımızı ve bizi heyecanlandıran 9. şampiyonluk yolunda Lundstarm’ın büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi. John Lundstram ise yaptığı açıklamada, "Kulübümüzün tarihini biliyorum, yakın geçmişini biliyorum ve kulübümüzün önündeki hedefleri biliyorum. Ve bu hedefler de beni çok mutlu ediyor. Ben de her zaman yarışan bir kulüpte olmak istemişimdir. Bu mücadelede katkı verebilmek için buradayım” diye konuştu. Önümüzdeki sezon 5 numaralı formayı giyecek olan 30 yaşındaki İngiliz oyuncu ile 3 yıllık sözleşme imzalandı.
Haziran ayında yaylalarda karlı yollar açılmaya devam ediyor
25 Haziran 2024 Salı - 14:55 Haziran ayında yaylalarda karlı yollar açılmaya devam ediyor Trabzon’da Büyükşehir Belediyesi ekipleri Haziran ayının sonlarına gelindiği şu günlerde yayla yollarında karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, karla mücadele çalışmalarını şehrin yüksek kesimlerinde yoğun bir şekilde devem ettiriyor. Vatandaşların yolculuk esnasında herhangi bir sorun yaşamaması ve olası aksaklıkları önlemek için seferber olan Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, yüksek kesimlerdeki kırsal yol ağlarının tamamını kardan temizliyor. Bu kapsamda, Çaykara ilçesi Demirkapı Mahallesi Bayburt bağlantı yolunda kapsamlı bir karla mücadele çalışması gerçekleştirildi. Vatandaşların güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamanın öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Ekip arkadaşlarımız, yaptıkları etkin ve yoğun mücadeleyle mağduriyet yaşanmasının önüne geçiyor. Özellikle mayıs ve haziran aylarının yaylalara göç mevsimi olması dolayısıyla bizim için büyük önem arz ediyor. Bu nedenle mayıs ve haziran ayı boyunca dur durak bilmeden ekiplerimiz çalıştı, rahat ulaşım sağlanması için seferber oldular. Şehrimizin her noktasında nerede bir ihtiyaç varsa orada olmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımıza güvenli yolculuklar diliyorum” diye konuştu.
Akçaabat’ta 25 dilencinin üzerinden çıkan 22 bin 636 TL’ye el konuldu
25 Haziran 2024 Salı - 11:26 Akçaabat’ta 25 dilencinin üzerinden çıkan 22 bin 636 TL’ye el konuldu Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 2024 yılı içerisinde yapılan denetimlerde yakalanan 25 dilenci hakkında işlem yapılırken, dilencilerin üzerinden çıkan 22 bin 636 TL’ye el konuldu. Akçaabat Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler dilencilere yönelik uygulamalarına devam ediyor. Yapılan denetimlerde dilenciler hakkında işlem yapılırken, topladıkları paralara da kanunlar çerçevesinde el konuluyor. 2024 yılı içerisinde yapılan denetimlerde 25 dilencinin üzerinden çıkan 22 bin 636 TL’ye el konulurken, her bir dilenciye idari yaptırım karar tutanağı düzenlendi. Bazı dilencilerin il dışından gelerek yevmiye usulü çalıştığını bazı dilencilerin ise Akçaabat’ta ikamet ederek dilenmeyi meslek haline getiren ailelerden oluştuğunu belirten Zabıta Müdürlüğü ekipleri, vatandaşların dilencilere itibar etmemesi ve para vermemesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşlara önemli görevler düştüğünü kaydeden Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ise, “Zabıta Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimizce işlek sokak ve caddelerden toplanan dilencilerin üzerlerinde çıkan paralara el konulup, Kabahatler Kanununa göre gerekli işlemler gerçekleştiriliyor. Burada vatandaşlarımıza da önemli görevler düşüyor. Bu şahıslara para verilmemesini istiyoruz. Para verildiği sürece dilenciliğe ve duygu istismarına devam ediyorlar. Hatta bu işi meslek olarak benimseyip ailecek yapıyorlar. Vatandaşlarımızın bu tür haksız kazanç elde etmek isteyen kişilere itibar etmemelerini, Belediyemiz Zabıta Müdürlüğü’ne şikayette bulunmalarını rica ediyoruz. Vatandaşlarımızın huzurlu bir şekilde yaşam sürmeleri için denetimlerimizin aralıksız devam edeceğini belirtmek isterim. Yaptığımız hummalı çalışmalar neticesinde civar il ve ilçelere oranla Akçaabat’ımızda dilenci sayısının çok az olduğunu da vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı.
1. sürgünde telgraf otu çay müstahsilinin başına dert oldu
25 Haziran 2024 Salı - 09:19 1. sürgünde telgraf otu çay müstahsilinin başına dert oldu Doğu Karadeniz’de birinci sürgün çay hasadının bitip 2. sürgün çay hasadının başlayacağı bu günlerde çay üreticisinin başı telgraf otuyla dertte. 100 kilo yaş çay topladıkları bahçeden 500 kilo telgraf otu temizlemek zorunda kalan çay üreticileri, bu konuya kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyor. Özellikle Rize ve Trabzon’daki çay bahçelerinde sıkça görülmeye başlayan telgraf otu çay üreticilerine zor anlar yaşatıyor. Trabzon’un Of ilçesindeki 200 metrekare çay bahçesinden 500 kilo telgraf otu temizleyen çay müstahsili Mehmet Holoğlu, yetkililerin bu konuya bir çözüm bulmaları gerektiğini söyledi. 200 metrekare çay bahçesinde eşi ve çocuklarıyla birlikte 4 gündür temizlik yaptığını ifade eden Holoğlu, 100 kilogram yaş çay alacakları yerden 5 katı telgraf otu temizlediklerini belirtti. Çay bahçelerinde aşırı telgraf otu olduğunu belirten Holoğlu, "İkinci sürgün başlamadan bahçelerimizde temizlik yapıyoruz. Bu yıl telgraf otu çay bahçelerimize musallat oldu. Çaya zarar veriyor. 200 metrekare yerden 500 kilo bir kamyon ot temizledik. Eşim ve çocuklarımla 4 gündür çalıyoruz. Yetkililerden bu konuda bir yardım bekliyoruz" dedi. Öte yandan ’Telgraf çiçeği’ diye de bilinen ot, son yıllarda çaylıkları istila etmesi nedeniyle çay üreticilerinin en büyük sorunlarından biri olarak görülüyor. Elle çaylıklardan temizlenip imha edilen ve başka bir şekilde mücadelesi henüz mümkün olmayan otu yolup kopardıktan sonra doğaya bırakmamak gerekiyor. Bir poşete koyup imha etmenin en sağlıklı çözüm olduğu anlatılırken, kolay da kurumayan bitki, koparılıp bırakıldığı yerde yeniden kök salabiliyor. Aynı çay gibi gözüken telgraf otu, bazen işçiler tarafından çay diye toplanabiliyor. Ot çaya atılan gübreyi, mineralleri alıyor ve çaya da zarar veriyor.