KÜLTÜR SANAT - 26 Ağustos 2024 Pazartesi 14:06

Akçaabat yaylaları ve tarihi yapıları ile turizmde adından söz ettiriyor

A
A
A
Akçaabat yaylaları ve tarihi yapıları ile turizmde adından söz ettiriyor

Trabzon’un Akçaabat ilçesi yaylaları ve tarihi yapıları ile turizmde adından sıkça söz ettiriyor.


Yeşille mavinin sımsıkı kucaklaştığı kadim kent, özellikle turizmde son yıllarda sıkça tercih edilen şehirlerden biri haline geldi. Turizmde adını tüm ülkeye ve dünyaya duyurma çalışmalarında başarılı olan Akçaabat’ta turistler tarafından doğal güzellikler ve tarihi mekanlar, ziyaret edilen güzergahlar arasında yer alıyor.


İlçe merkezine 8 kilometre mesafede yer alan Akçakale Kalesi, Akçaabat Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde, dünya turizminin merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Akçakale Kalesi’nin orijinalliği, denize yakınlığı ve güzel manzarasıyla ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor. Günümüze ulaşan kısımlarının orijinalliğini koruduğu bilinen kalede, Akçaabat Belediyesi’nin girişimleriyle yapılan kazı çalışmalarında birçok medeniyete ait objeler, mezarlar ve çeşitli tarihi eserler bulundu. Yaklaşık 750 yıllık tarihiyle geçmişe ışık tutan Akçakale Kalesi, tarihi ve doğal güzelliğiyle turistlerin beğenisini cezbediyor.



Akçaabat’ın gözdesi Ortamahalle


Arnavut kaldırımlı taş sokakları, Osmanlı dönemine ait evleri, çeşmeleriyle sokaklarıyla mahalle kültürünü bir bütün halinde sergilemesiyle, her geçen gün yerli ve yabancı turistlerin ilgisini cezbeden Ortamahalle, tarihi karakterini günümüze kadar aktarabilmiş nadir yerleşim yerleri arasında yer alıyor.


Akçaabat Belediyesi, Akçaabat’ın gözdesi olan Ortamahalle’yi turizme kazandırmak ve mahalleye canlılık getirmek için yaptığı çalışmalar kapsamında mahallede bulunan konakları aslına uygun olarak restore ederek turizme kazandırdı. Ayrıca yine mahallede bulunan tarihi yapı aslına uygun olarak restore edilip Ortamahalle Müzesi olarak hem Akçaabat’a hem de şehrin turizmine kazandırıldı. Müzenin içerisinde tarihi eserlerin yanı sıra şehrin kültürünü, sanatını ve yaşam tarzını yansıtan objeler de yer alıyor.



Hıdırnebi Yaylası 4 mevsim ilgi görecek


Akçaabat’ın yaylalarından biri olan Hıdırnebi Yaylası, bölgede en tanınmış ve meşhur yaylalarından biri olma özelliğine sahip. Karadeniz’in eşsiz doğal güzelliklerinden bir kesit sunan Hıdırnebi Yaylası, özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistlerin ilk ziyaret noktası oldu. Yapılan projeler doğrultusunda artık Hıdırnebi Yaylası, dört mevsim boyunca yerli ve yabancı turistlerim uğrak noktası olacak.


Hıdırnebi Yaylası için hazırlanan projeler doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel ihalesi yapıldı. Ayrıca yine bahse konu yerde DSİ tarafından proje doğrultusunda yapılacak olan göletin de inşaatı için ihale ve ardından yer teslimi yapıldı.



Akçaabat turizmin parlayan yıldızı


Akçaabat’ta turizmin geliştirilmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Şehrimizin geleceğinin turizmde olduğunun bilincinde olarak bu minvalde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İstiyoruz ki tüm dünya Akçaabat’ımızı gezsin, görsün ve bilsin. Akçaabat’ımızın her karışı bir cevher. Bizler de Akçaabat belediyesi olarak bu cevheri en güzel şekilde işleyip ışıldamasına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Akçaabatımızın her noktası ayrı güzel. Şehrimizi turizmde parlatmak adına önceliği Akçaabat’a gelen turistlerin en sık ziyaret ettikleri alanlara verdik. Bu kapsamda elde ettiğimiz veriler ışığında şehir merkezinden başlayarak yaylalara doğru ilerleyen bir turizm destinasyonu elde ettik. Şehrimizin batı yakasında Akçakale Kalesi, şehir merkezinde tarihi Ortamahalle ve en tepe noktalarda da Hıdırnebi Yaylası önemli güzergahlar arasında yer alıyor. Bu noktalarda yapılması gereken tüm işleri, paydaş kuruluşlar ve bakanlıklar desteğiyle yaptık; yapmaya da devam edeceğiz” dedi.



Akçaabat yaylaları ve tarihi yapıları ile turizmde adından söz ettiriyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Kelkit’in coğrafi işaretli şeker fasulyesinin hasadı sürüyor Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi ve civarında yetişen coğrafi işaretli şeker fasulyesinin hasadı sürerken, hasat edilen ürünler eleme tesisinde paketlenerek satışa ve tüketime hazır hale getiriliyor. Kelkit ilçesinde Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği tarafından yapılan çalışmalar neticesinde 2020 yılında coğrafi işaret alan Kelkit şeker fasulyesinin hasadı devam ediyor. Uzun bir yolculuğun ardından hasat edilmeye hazır hale gelen ve Kelkit ilçesinde üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olan şeker fasulyesi tadı ve kalitesiyle yoğun olarak tercih ediliyor. 2024 yılı itibariyle 6 bin dönümlük arazide Kelkit şeker fasulyesi ekimi yapıldığını aktaran Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği Başkanı Gökhan Durmuş dolu yağışları nedeniyle rekoltede azalmalar olmasına karşın, verimden memnun olduklarını dile getirdi. Hasadın ardından kurumaya bırakılan ürünler Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliğine ait tesislerde gerçekleştirilen eleme ve ayıklama işlemlerinin ardın paketlenerek hem satışa hem de tüketime hazır hale getiriliyor. “Üreticiden alıp tesisimizde kullanıma hazır hale getiriyoruz” Kelkit şeker fasulyesinin birliğe ait tesiste kullanıma hazır hale getirilerek Türkiye’nin her bir bölgesine gönderilebildiğinin altını çizen Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği Başkanı Gökhan Durmuş, “Bu yıl 2024 itibariyle 6 bin dönüm coğrafi işaretli Kelkit şeker fasulyesi ekildi. Çıkışlarımız güzel oldu. Rekoltemizi çok yüksek bekliyorduk. Bin 500 ton civarlarında bekliyorduk. Fakat Kelkit bölgesinde mevsimsel aksaklıklar yaşadık. Dolu hadiseleri yaşadık. Bu da fasulyelerde rekolte düşüklüğüne sebep oldu. Bir diğer yandan da bazı bölge bölge bazı yerlerde hastalıklar göründü. Bunlar da rekolteyi düşürmeye başladı. Bu da bizim için biraz daha rekolte aşağı düştü. Yine beklentimiz bir 700-800 tonlarda bir ürün bekliyoruz. İnşallah çiftçinin bu yıl yüzü gülecek. İyiden iyiye pazarımızda yapmış bulunuyoruz. Kelkit şeker fasulyesinin. Buradan Kelkit bölgesinde ürettiğimiz Kelkit şeker fasulyesini hasat ediyoruz şu an. Buradan çıkan ürünleri bir hafta kuruttuktan sonra bu ürünü patoz vasıtasıyla çıkarıyoruz. Çıkan ürünleri buradan çiftçi ne yapıyor? Çıkarıp bizim Kelkit ilçesi kuru fasulye üretici birliğine ait tesisimiz bulunuyor. Burada da gerek nohutta gerek fasulye olarak da bakliyat olarak ayıklayıp temizleyip sınıflandırıp paketleyip ve çiftçiye veriyoruz. Üye olan kişilerin de, çiftçilerimizin de fasulyelerini tesisten istifleyerek, paketleyerek Türkiye’nin her bir bölgesine gönderiyoruz. Ulaşım sağlıyoruz, sofralara geliyor. Biz ürünlerimizi organik yetiştiriyoruz, herhangi bir kimyasal kullanmıyoruz. Zaten tüketicilerimiz de bunu söylüyor çok lezzetli, kaliteli, aroması yüksek. Protein değerleri ve çinko değerleri çok yüksek. Buradan direkt tarladan tesise, tesisle sofralarımıza gelecek yakın bir zamanda inşallah” dedi. “Ürünümüzün kalitesi bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır” Kelkit ilçesinde bulunan 40 dönümlük arazisinin tamamına Kelkit şeker fasulyesi ektiğini ifade eden Kelkit şeker fasulyesi üreticisi İsmail Değirmenci, “Bu sene yaklaşık 40 dönümlük bir alana kuru fasulye ektik. Gördüğünüz gibi Eylül ayında da hasatımıza başladık. Çok şükür bu sene güzel geçti. Sadece bir hastalıklarla biraz da dolu olayı bizi biraz rekoltenin düşmesine neden oldu. Ama şimdi ürünümüz gayet güzel. Buradan ürünümüzü hasat ettikten sonra yaklaşık bir hafta bir kuruma süresi oluyor. Bu kuruma süresinin sonunda da patoz işlemini yapıyoruz. Patozdan sonra da Kelkit Kuru Fasulye Üreticiler Birliğimizin bir deposu var. Eleme tesisi var. Burada direkt götürüyoruz ürünümüzü oraya. Orada tertemiz bir şekilde geri alıyoruz. Paketlenebilir de aynı şekilde. Birliğimiz de fasulyemizi alıyor. Ürünümüzün kalitesi yapılmış olan bilimsel araştırmalarca zaten kanıtlanmış. Ne kadar iddialı olduğumuzu şeker fasulyemizi yiyen anlar” diye konuştu.
Denizli Denizli’de nar hasadı başladı Türkiye nar üretiminde 5’inci sırada yer alan Denizli’de uygun iklim özellikleri sayesinde nar üretim merkezi haline gelen Pamukkale ilçesindeki bahçelerde hasat başladı. Pamukkale ilçesine Irlıganlı Mahallesi’nde gerçekleştirilen nar hasadına Vali Ömer Faruk Coşkun, Pamukkale Kaymakam Vekili Abdullah Demir, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Alay Komutanı Hıdır Ayçiçek, Orman Bölge Müdürü Ahmet Üçgül, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, ilçe müdürleri ile teknik personelin yanı sıra muhtar ve çiftçiler katılım sağladı. Üreticilere bereketli bir hasat sezonu dileyen İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar; “Bugün Pamukkale ilçemizde Nar hasadını başlatıyoruz. Denizli için meyvecilik açısından Nar’ın önemli bir yeri vardır. 2023 yılında Denizli’de 2 bin 377 ha alanda 49 bin 381 ton nar üretimi gerçekleşmiştir. Dekara düşen ortalama nar verimi 2 bin 77 kilogramdır. Meyve veren yaştaki ağaç sayısı 1 milyon 337 bin 622 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı 204 bin 391 adettir. Meyve veren ağaç başına ortalama verim 37 kilogramdır. 2024 yılında 50 bin tonun üzerinde nar rekoltesi beklemekteyiz. İlimizde yapılan nar yetiştiriciliğinde ana çeşit hicaz çeşididir. Hicaz narının tat, renk, aroma, kalite ve kantitesinin yüksek olması, pestisit kalıntısı probleminin olmayışı bakımından ihracatçı firmaların tercih nedeni olmaktadır. Önceki yıllarda, üretimi yapılan narların yüzde 70-80’i AB ülkeleri başta olmak üzere Rusya Federasyonu ve Ukrayna’ya ihraç edilmiş olup, 2024 üretim sezonunda hasat bugün itibariyle başlamıştır. Hasadımızın ülkemize ve ilimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" dedi. Pamukkale ilçesi üreticilerinden Mehmet Ali Yılmaz da yaptığı açıklamada; “Öncelikle hasadımızda bizleri yalnız bırakmayan, Valimize çok teşekkür ediyorum. Bu tür katılımlar üretici olarak bizlere cesaret veriyor. Öncelikle ifade edecek olursam Eldenizli, Irlıganlı, Kocadere, Küçükdere mahallelerinde toplamda 357 dekar alanda tarımsal üretim yapmaktayız. Üretim kalemi olarak sayacak olursak 181 dekar alanda ayva, 158 dekar alanda nar, 15 dekar alanda erik yetiştirmekteyiz. Bugün hasadına başladığımız narın çeşidi hicazdır. Pamukkale ovasında mikro klimanın etkisiyle Nar üretimimizin kalitesi kalibresi ve ihracat ürünü oluşu üreticilerimizin her geçen yıl rekolte artışını kalitesinin artışını sağlayan teknikleri bahçelerinde uygulamasıyla birlikte ilerleyen süreçte çok daha önemli işlere imza atacağını düşünüyorum. Hasadın ülkemize, Denizli’mize ve üreticilerimize bolluk ve bereket getirmesini diliyorum” diye konuştu. İlk hasatta üreticileri yalnız bırakmayan Vali Ömer Faruk Coşkun ise üretimin önemine vurgu yaparak; ”Üreticilerimizin gerçekten emeklerine sağlık. Geçen yıllar üretimin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi. Üreticilerimize her türlü desteğin verilmesi önem arz etmektedir. Bölgemizin tarımsal üretim anlamında ciddi bir potansiyeli var. İnşallah elbirliği ile tarım teşkilatımız, Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu üretim planlaması ve yeni destekleme modeli hayata geçtiğinde daha etkili, verimli bir üretim gerçekleştirmiş olacağız. Bugün başlayan nar hasadının bütün çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Vali Ömer Faruk Coşkun, beraberindeki heyet ile nar bahçesine geçerek temsili hasadı gerçekleştirdi. Daha sonrasında nar üreticileri ile birlikte sektörün sorunları ve çözümlerine yönelik istişarede bulunuldu.