GÜNDEM - 06 Eylül 2024 Cuma 13:03

40 yıldır süren heyelan korkusundan kurtuldular

A
A
A
40 yıldır süren heyelan korkusundan kurtuldular

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Yeşilova mahallesinde yaklaşık 40 yıldır devam eden heyelan ve toprak kayması sorunu çözüldü.


Yeşilova mahallesinde uzun yıllardır heyelan korkusuyla yaşayan vatandaşların talepleri doğrultusunda Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, bölgede çalışma başlatılması talimatını verdi. Bölgede drenaj çalışmaları başlatıldı ve 42 metrelik istinat duvarı yapılarak yenilenen yol güvenli hale getirilerek ulaşıma açıldı. Mahalle sakinlerinin yaşadığı mağduriyet kısa süre içinde sonlandırıldı.


Yeşilova mahallesinde yaşanan toprak kayması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunların uzun yıllardır devam ettiğini ifade eden Başkan Ahmet Kaya, “Muhtarımızın ve mahalle halkımızın, bu sorunun çözümü için bizden talepleri oldu. ’Yıllardır bu sorunu çekiyoruz, bıktık, usandık. Korku içinde yaşıyoruz, Allah rızası için bu sorunu çözün ve bizi bu mağduriyetten kurtarın’ diyerek sorunun çözülmesini istediler. Ekiplerimiz bu talepler üzerine bölgeye gitti, incelemelerde bulundu. Vatandaşımızın yaşadığı mağduriyeti yerinde gördük. Sorunun çözülmesi için Fen İşleri Müdürümüze talimatımızı verdik. Sağ olsunlar, sıkı ve disiplinli bir çalışmanın ardından Yeşilova mahallemizde yıllardır devam eden bu sorunu çözdüler. Artık vatandaşlarımız güven içinde evlerinde oturacak ve ulaşımlarını sağlayacaklar. Yapılan çalışma Yeşilova mahallemize hayırlı olsun. Gayretli çalışmaları için ekiplerimize de teşekkür ediyorum” dedi.


Çalışmalarla ilgili bilgi veren Ortahisar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Fatma Hamzaçebioğlu, Yeşilova mahallesi Karşıyaka mevkiinde uzun yıllardır devam eden toprak kayması sebebiyle birçok vatandaşın mağduriyet yaşadığını hatırlattı. Bölgede heyelan dolayısıyla istinat duvarının yaklaşık 4 metre kaydığını, vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini kaydeden Hamzaçebioğlu, “Duvar daha önce iki kez yapılmıştı ama drenaj sorunu çözülemediği ve sağlam bir zemine oturtulmadığı için duvarda kopmalar meydana gelmişti. Bu sebeple biz burada ilk olarak yol boyunca tahkimat dolgu malzemeleri ve drenaj borularıyla birlikte, suyu, kopan arazinin dışına taşıdık. Su sorununu çözdükten sonra üzerindeki yol için, sağlam zemine, eğimli bir temel yaparak yaklaşık 42 metre uzunluğunda ve 9 metre yüksekliğindeki taş duvarımızı inşa ettik. Duvarın arkasında toprak kullanmadan dolgu malzemesiyle bu işlemi yaptık. Son olarak da betonlama işlemini yaparak yolu kullanımına açtık ve vatandaşlarımızın mağduriyetini giderdik. Yapılan çalışmanın Yeşilova halkına hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.


Yeşilova Mahallesi Muhtarı Ali Paşa Mazlum da belediye ekiplerine teşekkür ederek "Bu problem 40 yıldır devam ediyordu. Toprak kayıyordu, su çıkıyordu. Böylelikle yerimiz, arazimiz kayboldu, elimizden çıktı. Her an heyelan tehlikesi korkusuyla yaşıyorduk. 40 yıllık sorunumuzu çözdüğü için Allah Ahmet Kaya başkanımızdan razı olsun” ifadelerini kullandı.



40 yıldır süren heyelan korkusundan kurtuldular

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Türk ve Kuveytli hayırseverlerden Sudan’a yardım Türk ve Kuveytli yardım kuruluşları tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere temin edilen yardım malzemeleri, Mersin Limanı’ndan Sudan’a uğurlandı. 150 konteynırdan oluşan yardım malzemelerini taşıyan ’Anadolu’ adlı geminin işlemlerin ardından limandan ayrılacağı bildirildi. Yaşanan iç karışıklık nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiği ve çok sayıda insanın açlıkla karşı karşıya kaldığı Sudan’a çeşitli kurum ve sivil toplum örgütlerinin yardımları sürerken, son olarak Kuveytli ve Türk hayırseverlerin destek verdiği insani yardım malzemesi taşıyan gemi bugün Mersin Limanı’ndan törenle uğurlandı. 150 konteynırdan oluşan gıda, battaniye, hijyen ve çadırın yer aldığı yaklaşık 2 bin 500 tonluk yardım malzemelerini taşıyan ’Anadolu’ adlı geminin işlemlerinin ardından limandan ayrılacağı bildirildi. "Sudan halkı ve hükümeti bu iyiliği hiçbir zaman unutmayacak" Limandaki törende konuşan Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Nadir Yousif Eltayeb, yapılan yardımlardan dolayı Kuveyt ve Türk hükümetlerine teşekkür etti. Türkiye ve Kuveyt halkının kendilerinden beklendiği gibi hareket ettiğini ve Sudan’a yardım eli uzattığını kaydeden Eltayeb, "Bu savaş bizlere şunu net olarak gösterdi ki, bazıları bizi arkamızdan vurdu, bazıları da yardım etmek için bizim yanımıza koştu. Sudan halkı bunun için çok minnettardır. Sudan halkı bu iyiliği hiçbir zaman unutmayacaktır. Ben burada hükümetin mesajını iletiyorum. Hem hükümetim hem de Sudan halkı sizlere teşekkürlerini sunuyor. Bu son 3 ayda Türkiye ile Sudan arasında bir köprü oluştuğunu söyleyebilirim. Neredeyse 8 bin ton yardım malzemesi gönderildi ve biz bu dönemde bunlara çok ihtiyaç duyuyoruz. Gerçekten de Sudan halkı ve hükümeti bu iyiliği unutmayacaktır. Sudanlı vatandaşların bu 3 aydaki savaşta ne acılar yaşadığını sizler daha iyi biliyorsunuz. Bu acıların içinde sizlerin yapmış olduğu yardımların oraya gelmesinden büyük mutluluk duymaktadırlar. Sudan halkı, hem Türkiye’nin hem de Kuveyt’in yaptığı bu iyiliği asla ve asla unutmayacaktır. Umarım bu yardımlar devam eder. Hem Türkiye hem de Kuveyt için daimi huzur temenni ederim" dedi. Kuveyt yardım kuruluşu KSR Genel Müdürü Abdülaziz Alebyed ise renk, dil, din, ırk fark etmeden yardımlara devam edeceklerini söyledi. Alebyed, "Bugün 2 bin 500 ton yardım malzemesini Sudan’a uğurluyoruz. Bu yardımlar hem Kuveyt halkı hem de Türk halkının işbirliği ile hazırlanmıştır. Türk yetkililerine de bu konudaki yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. Tören yapılan duanın ardından sona ererken, geminin bu akşam yola çıkmasının beklendiği bildirildi.
Antalya Annesinin ölüm haberini alan oğlu gözyaşlarına boğuldu Antalya’da bir kişi ikametinde ölü olarak bulundu. Annesinin ölüm haberini alarak şehir dışından gelen oğlu gözyaşlarına boğuldu. Olay, Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Muratpaşa Mahallesi 565 Sokak üzerinde bulunan bir apartmanın 8’inci katında meydana geldi. Kendisine ait ikametinde yalnız yaşayan Fatma Evyapan isimli yaşlı kadını sabah namazına uyandırmak için arayan komşuları birkaç kez arama yapmalarına rağmen ulaşamadı. Uyuyakaldığı düşünülen Fatma Evyapan’a sabah saatlerinde temizliğe gelen çalışan, anahtar ile kapıyı açamayınca kapıyı çaldı. Uzun süre kapıda bekleyen çalışan bunun üzerine Evyapan’ın kızına ulaştı. Fatma Evyapan’ın kızının 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kapıyı açması için çağrılan çilingir de başarılı olamayınca olay yerine itfaiye ekibi sevk edildi. Gözyaşlarına hakim olamadı İtfaiyenin merdivenli aracının yardımı ile ikamete giren polis ekiplerinin içeriden kilitli olan kapıyı açmasının ardından sağlık görevlileri Fatma Evyapan’ı mutfakta hareketsiz vaziyette buldu. Yapılan kontrollerde Evyapan’ın hayatını kaybettiğinin belirlenmesi üzerine savcılık ve Olay Yeri İnceleme ekiplerinin çalışmasının ardından, Evyapan’ın cansız bedeni kesin ölüm nedeni belirlenmek üzere Antalya Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Öte yandan Fatma Evyapan’ın ölüm haberini alarak Afyon’dan gelen oğlu Hasan Evyapan’ın annesinin cansız bedeninin cenaze aracına konulması sırasında üzgün olduğu ve gözyaşı döktüğü görüldü.