TEKNOLOJİ
İnsansız deniz araçları dereceye girmek için mücadele etti 20 Eylül 2024 Cuma - 13:29:42 Türkiye’de TEKNOFEST kapsamında ilki Mersin’in Erdemli ilçesinde düzenlenen İnsansız Deniz Aracı Final Yarışması’nın ikinci gününde suya bırakılan portatif tekneler, dereceye girmek için mücadele etti. Milli Savunma Bakanlığı ile ASELSAN işbirliğinde düzenlenen TEKNOFEST yarışları sürüyor. Türkiye’de ilk defa 19-22 Eylül tarihleri arasında Erdemli Balıkçı Barınağı’nda yapılan İnsansız Deniz Aracı Yarışması’nın ikinci gününde suda manuel gitme ve limana yanaşma etabının startı verildi. Dün yapılan teknik kontrollerde bir takımın elenmesiyle finale 26 takım çıktı. Bugün sabah saatlerinden itibaren takımlar yerini alarak, denizde verilen görevleri yerine getirmeye başladı. Sırayla çağrılan takımlar, teknelerini denize indirerek manuel sürüşle önce 5 etabı geçti, ardından da limana yanaştı. Gün boyu devam edecek yarışların tamamlanmasının ardından hafta sonu 2 gün süreyle otonom etabının gerçekleştirileceği belirtildi. Ankara’dan yarışmaya katılan Furkan Ahmet Karabulut, "Bugün bizim için iyi geçti. Beklediğimiz bir sonuçtu. Bizim aracımız yapılan testlerde gayet düzgün gidiyordu, bugün de bir sıkıntı yaşamadık. Düzgünce gittik park yerimize girdik ve geri geldik. Bizim hedefimiz kendimizi geliştirip, daha iyisini yapabilmek" dedi. İstanbul’dan yarışmaya katılan Muhammet Ali Taştan da, "Dün gerekli kontroller yapıldı. Bugün de kameradan alınan görüntü ile birlikte manuel bir şekilde engellerden kaçabiliyor mu, limana yanaşabiliyor mu onlar yapılacak. Hedefimiz dereceye girmek. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Hafta sonu otonom yarışları yapılacak TEKNOFEST Yarışmalar Koordinatörlüğü görevlisi Muhammet Fatih Şahin, "İnsansız Deni Aracı Yarışması’nın ikinci günündeyiz. Aralık ayında başlayan sürecin gerçek finalindeyiz. Takımlar bugün parkur üzerinde manuel olarak performanslarını gerçekleştirecekler. İlk olarak engellerden sakınma görevini tamamlayacaklar. Ardından da hakemlerimizin belirttiği limana yanaşmaya çalışacaklar" diye konuştu. Bugün 26 takımın mücadele edeceğini, puanlarını toplayacaklarını kaydeden Şahin, cumartesi ve pazar günü de otonom etabında puanlarını toplayacaklarını söyledi.
20 Eylül 2024 Cuma - 13:14 İnsansız deniz araçları parkurda dereceye girmek için mücadele etti TEKNOFEST kapsamında Türkiye’de ilk defa düzenlenen Mersin Erdemli’de gerçekleştirilen İnsansız Deniz Aracı Final Yarışmasının ikinci gününde suya bırakılan portatif tekneler dereceye girmek için mücadele etti. Milli Savunma Bakanlığı ile ASELSAN işbirliğinde düzenlenen TEKNOFEST yarışları sürüyor. Bu çerçevede 19-22 Eylül tarihleri arasında Erdemli Balıkçı Barınağı’nda Türkiye’de ilk defa yapılan insansız deniz aracı yarışmasının ikinci gününde suda manuel gitme ve limana yanaşma etabının startı verildi.Dün yapılan teknik kontroller de bir takımın elenmesiyle finale 26 takım çıktı. Bugün sabah saatlerinden itibaren takımlar yerini alarak denizde verilen görevleri yerine getirmeye başladı. Sırayla çağrılan takımlar, teknelerini denize indirerek manuel sürüşle önce 5 etabı geçti, ardından da limana yanaştı. Gün boyu devam edecek yarışların tamamlanmasının ardından hafta sonu 2 gün süreyle otonom etabının gerçekleştirileceği belirtildi. Hedef kendilerini geliştirmek dereceye girmek Ankara’dan yarışmaya katılanlardan Furkan Ahmet Karabulut," Bugün bizim için iyi geçti. Beklediğimiz bir sonuçtu. Biz aracımız yapılan testler de gayet düzgün gidiyordu, bugünde bir sıkıntı yaşamadık. Düzgünce gittik park yerimize girdik ve geri geldik. Bizim hedefimiz kendimiz geliştirip daha iyisini yapabilmek"dedi. İstanbul’dan katılan yarışmacılardan Muhammet Ali Taştan’da "Dün gerekli kontroller yapıldı. Bugün de kameradan alınan görüntü ile birlikte manuel bir şekilde engellerden kaçabiliyor mu, limana yanaşabiliyor mu onlar yapılacak. Hedefimiz dereceye girmek bunun için gece gündüz çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Hafta sonu otonom yarışları yapılacak TEKNOFEST Yarışmalar Koordinatörlüğü görevli Muhammet Fatih Şahin,"İnsansız Deni Aracı yarışmasının ikinci günündeyiz. Aralık ayından başlayan sürecin gerçek finalindeyiz. Takımlar bugün parkur üzerinde manuel olarak performanslarını gerçekleştirecekler. İlk olarak engellerden sakınma görevini tamamlayacaklar. Ardından da hakemlerimizin belirttiği limana yanaşmaya çalışacaklar" diye konuştu. Bugün 26 takımın mücadele edeceğini puanlarını toplayacaklarını kaydeden Şahin, Cumartesi ve Pazar günü de otonom etabında puanlarını toplayacaklarını söyledi.
20 Eylül 2024 Cuma - 11:28 Battalgazi Belediyesi’nden dijital dönüşüm hamlesi Battalgazi Belediyesi, vatandaşların emlak beyan bildirimlerini e-devlet üzerinden yapmalarına imkân tanıyan yeni bir hizmeti hayata geçirdi. Bu yenilikle birlikte vatandaşlar, rayiç bedeli sorgulamalarını da dijital ortamda gerçekleştirebilecek. Battalgazi Belediyesi, bölgede bir ilki gerçekleştirerek vatandaşlara emlak beyan bildirimlerini e-devlet sistemi üzerinden yapma imkânı sundu. Artık vatandaşlar, belediyeye gitmeden, dijital ortamda emlak bildirim işlemlerini kolayca tamamlayabilecekler. Bu yeni uygulama, hem zamandan tasarruf sağlarken hem de süreçlerin daha hızlı ve şeffaf bir şekilde ilerlemesine imkan tanıyacak. E-devlet üzerinden sunulan bu hizmet, gerçek veya tüzel kişilerin T.C. kimlik numarası ya da vergi numarası ile sisteme giriş yaparak emlak beyanlarını bildirmelerine imkân tanıyor. Vatandaşlar, gerekli bilgileri doldurduktan sonra işlemlerini kısa sürede tamamlayabilecek ve beyanlar, belediye tarafından onaylanarak sisteme kaydedilecek. Rayiç bedeli sorgulama işlemleri, kısa süre içinde aktif hale gelecek. Bu dijital dönüşüm adımı ile birlikte, önümüzdeki günlerde vatandaşlar rayiç bedeli sorgulamalarını da e-devlet üzerinden yapabilecekler. Böylece, hem işlemler hızlanacak hem de vatandaşlar bilgiye daha kolay erişebilecek. Battalgazi Belediyesi, bu yeni hizmet ile vatandaşların işlerini daha hızlı ve etkin bir şekilde çözmeyi hedefliyor.
20 Eylül 2024 Cuma - 11:17 Damacana sularındaki sağlığı olumsuz etkileyen sorunlardan etkilendi, proje geliştirdi Niğde BİLSEM ve DENEYAP Teknoloji Atölyesi öğrencisi Elifsu Taş, Cüneyt Akyol danışmanlığında damacanalardaki suyun kalitesini anlık olarak ölçen ve bunu kullanıcıya bildiren elektronik damacana projesi geliştirdi. Son yıllarda evlerde sık kullanılan damacanalardaki sudan kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçmeyi hedefleyen proje kullanıldığı yerden kamera sistemi sayesinde de kullanıcıya görüntü de aktarabiliyor. TEKNOFEST tarafından maddi destek alan ve TEKNOFEST İnsanlık Yararına Proje kategorisinde finalde yarışmaya hak kazanan 13 yaşındaki 8. sınıf öğrencisi Elifsu Taş, geliştirdiği proje ile su israfının önüne geçmeyi ve damacana sularının bakteri ve yosun oluşumu gibi kötü etkilerinin azaltılmasını hedefliyor. Damacana sularından sağlık sorunları yaşayan insanların haberlerini gördükten sonra böyle bir proje geliştirmek istediğini belirten Taş, “Damacana suyu kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçmek hem de kullanıcıyı bildiren bir elektronik damacana sistemi yaptık. Bizim yaptığımız sistemde iletkenlik sensörler suyun içinde ölçüm yapıyorlar. Ölçüm sonuçlarını ise hem sesli hem de görsel olarak kullanıcıya bildiriyor. Sonuç olarak damacana içindeki sudan kaynaklı sadece sağlık sorunlarının önüne geçmekle kalmayıp kullanıldığı yerden hem kamera, hem ekranlar sayesinde de kullanıcıyı bilgilendiriyoruz. Aynı zamanda bakteri oluşumunu engellediğimiz için sağlık sorunlarını da önüne geçmiş oluyoruz" dedi. "Bugünün küçük projeleri yarının büyük projeleri olacak" Niğde Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeni, proje danışmanı Cüneyt Akyol ise geleceğin mühendislerinin günlük sorunlara çözüm üretecek projeler geliştirdiğini söyledi. Akyol, “Elifsu bu proje yaklaşık 8 aydır çalışıyor. TEKNOFEST’ten maddi destek de aldı ve bu süreç içerisinde çok büyük kazanımlar elde etti. Bakanlığın yeni Maarif Modeli de aslında buna çok önem veriyor. Çalışkan, üretken, analitik düşünen, sorunları çözen, ahlaklı, erdemli bireyler yetiştirmek üzerine olan bir model ve bu tür projeler çok önemli. Buradaki projeler küçük adımlar ama bugünün küçükleri yarının büyükleri olacaklar ve bu ülkeyi yönetecekler bu yüzden BİLSEM olarak bu bilinçle hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı.
TEKNOFEST ile bir buçuk milyon gencin gündemine teknoloji girdi
06 Eylül 2024 Cuma - 16:23 TEKNOFEST ile bir buçuk milyon gencin gündemine teknoloji girdi T3 (Türkiye Teknoloji Takımı) Girişim Merkezi Koordinatörü ve TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal, TEKNOFEST ile bir buçuk milyon gencin gündemine teknolojiyi yerleştirdiklerine dikkat çekerek, “Teknofest’te yarışmacıyken; bugün 20’nin üzerinde ülkeye ihracat yapan girişimcimiz var, farklı teknolojilerde başarılar elde etmiş girişimcileriz var. Önümüzdeki yıllarda da bu sayının artacağına inanıyoruz” dedi. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin (TEKNOFEST) 25 alanda düzenlenen teknoloji yarışmalarının finali, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşiyor. 8 Ekim’de sona erecek program kapsamında birçok etkinlik de ziyaretçilerle buluşuyor. Sabah saatlerinde T3 (Türkiye Teknoloji Takımı) Girişim Merkezi Koordinatörü ve TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal moderatörlüğünde düzenlenen TEKNOFEST Girişim Programı Deneyim Paylaşım Paneli’nin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bayraktar, bu yıl yarışmaya başvuruda bulunan birçok milyon kişiden duydukları memnuniyeti dile getirdi. “TEKNOFEST’ten başarı hikayeleri çıkmaya başladı” İrem Bayraktar Aksakal, “Girişim noktasından baktığımızda, biz şu an biraz daha lise, üniversite ve üniversite üzeri seviyesindeki ekiplerin projelerinin girişime dönüşme noktasına odaklanmış bir durumdayız. Ama en önemli konu şu; günümüzde Türkiye’de 1 buçuk milyon gencin gündeminde bu teknolojiler var ve bu teknolojilerle ilgili bir proje geliştirme, bizim ülkemiz için umut vaat edici bir şey ve çok önemli bir konu. Yine geçmiş olduğumuz senelere kıyasla bu sene çıkan girişim fikirlerinin, daha ileri teknolojiye yönelik fikirler olduğunu ve bu temelde çalıştıklarını gözlemliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de bu teknoloji ile dünyaya öncülük edebilecek girişimlerin bu platformdan çıkacağına inanıyoruz. Daha önce buradan başarı hikayeleri çıktı, bugün öğleden önce TEKNOFEST’ten çıkan girişimlerle ana sahnede deneyim paylaşımı yaptık. Onlar da burada TEKNOFEST’te yarışmacıyken, bugün 20’nin üzerinde ülkeye ihracat yapan girişimcimiz var. Farklı teknolojilerde başarılar elde etmiş girişimcileriz var. TEKNOFEST’ten başarı hikayeleri çıkmaya başladı, önümüzdeki yıllarda da bu sayının artacağına inanıyoruz” dedi. Yeni Baykar’lar hedefleniyor TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal, festival kapsamında 49 ana kategori ve 127 alt kategoride yapılan yarışma sayısına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Beni en çok heyecanlandıran şey; TEKNOFEST denildiğinde akla 2-3 yarışma kategorisi gelebiliyorken, buradaki çeşitlilik. Bugün burada nükleer teknolojiler, kuantum teknolojileri, eğitim teknolojileri, psikoloji, finansal teknoloji gibi alanlarda yarışan ve proje geliştiren ekipler var. Buradan girişimler doğuyor, aslında sivil alanlarda da girişimci yetiştirme imkanına sahip oluyoruz. En büyük hayalimiz, bugün bir Baykar nasıl dünyada ses getirmiş bir girişimse ki o da bir girişim olarak yolculuğa başlamıştı. Buradan da, dünya çapında ülkemizle gurur duyacağımız bir markanın çıkması.” TAKE OFF Girişim Zirvesi 11-12 Aralık’ta gerçekleşecek T3 (Türkiye Teknoloji Takımı) Girişim Merkezi Koordinatörü İrem Bayraktar Aksakal, TEKNOFEST’te düzenlenen yarışmalardan T3 AI Yarışması’nın finalinin yapılacağı TAKE OFF Girişim Zirvesi’nin 11-12 Aralık 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirileceğini açıkladı. İrem Bayraktar Aksakal, tohum öncesi, erken aşama ve büyüme aşamasındaki girişimlere ev sahipliği yapan TAKE OFF Girişim Zirvesi hakkında şu bilgileri verdi: “Burada teknoloji yarışmalarında birçok ekip yarışıyor ve dereceye giriyor. Girişim merkezi olarak, burada geliştirilen projelerin dönüşmesi tarafında faaliyet gösteriyoruz. Aralık ayında düzenlenecek olan TAKE OFF girişim zirvesi aslında 2018’den beri TEKNOFEST’te düzenlediğimiz uluslararası bir girişim zirvesi. İlk düzenlenme amacı, buradaki projelerin global arenada da ses getirmesi, dünyaya marka çıkartabileceğimiz girişimlerin TEKNOFEST’ten doğmasıydı. Burayı girişimlerin temellerinin atıldığı bir platform olarak görüyorum, TAKE OFF da onları uluslararası platforma taşıdığımız, uluslararası yatırımcıları girişimcileri sektörden firmaları bir araya getirdiğimiz Türkiye’de ki en kapsamlı girişim zirvesi. Bu sene 11-12 Aralık tarihlerinde TEKNOFEST Akdeniz akabininde TEKNOFEST Adana’dan sonra TAKE OFf’U düzenliyor olacağız”.
TEKNOFEST ile bir buçuk milyon gencin gündemine teknoloji girdi
06 Eylül 2024 Cuma - 16:13 TEKNOFEST ile bir buçuk milyon gencin gündemine teknoloji girdi T3 (Türkiye Teknoloji Takımı) Girişim Merkezi Koordinatörü ve TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal, TEKNOFEST ile bir buçuk milyon gencin gündemine teknolojiyi yerleştirdiklerine dikkat çekerek, “Teknofest’te yarışmacıyken; bugün 20’nin üzerinde ülkeye ihracat yapan girişimcimiz var, farklı teknolojilerde başarılar elde etmiş girişimcileriz var. Önümüzdeki yıllarda da bu sayının artacağına inanıyoruz” dedi. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin (TEKNOFEST) 25 alanda düzenlenen teknoloji yarışmalarının finali, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşiyor. 8 Ekim’de sona erecek program kapsamında birçok etkinlik de ziyaretçilerle buluşuyor. Sabah saatlerinde T3 (Türkiye Teknoloji Takımı) Girişim Merkezi Koordinatörü ve TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal moderatörlüğünde düzenlenen TEKNOFEST Girişim Programı Deneyim Paylaşım Paneli’nin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bayraktar, bu yıl yarışmaya başvuruda bulunan birçok milyon kişiden duydukları memnuniyeti dile getirdi. “TEKNOFEST’ten başarı hikayeleri çıkmaya başladı” İrem Bayraktar Aksakal, “Girişim noktasından baktığımızda, biz şu an biraz daha lise, üniversite ve üniversite üzeri seviyesindeki ekiplerin projelerinin girişime dönüşme noktasına odaklanmış bir durumdayız. Ama en önemli konu şu; günümüzde Türkiye’de 1 buçuk milyon gencin gündeminde bu teknolojiler var ve bu teknolojilerle ilgili bir proje geliştirme, bizim ülkemiz için umut vaat edici bir şey ve çok önemli bir konu. Yine geçmiş olduğumuz senelere kıyasla bu sene çıkan girişim fikirlerinin, daha ileri teknolojiye yönelik fikirler olduğunu ve bu temelde çalıştıklarını gözlemliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de bu teknoloji ile dünyaya öncülük edebilecek girişimlerin bu platformdan çıkacağına inanıyoruz. Daha önce buradan başarı hikayeleri çıktı, bugün öğleden önce TEKNOFEST’ten çıkan girişimlerle ana sahnede deneyim paylaşımı yaptık. Onlar da burada TEKNOFEST’te yarışmacıyken, bugün 20’nin üzerinde ülkeye ihracat yapan girişimcimiz var. Farklı teknolojilerde başarılar elde etmiş girişimcileriz var. TEKNOFEST’ten başarı hikayeleri çıkmaya başladı, önümüzdeki yıllarda da bu sayının artacağına inanıyoruz” dedi. Yeni Baykar’lar hedefleniyor TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal, festival kapsamında 49 ana kategori ve 127 alt kategoride yapılan yarışma sayısına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Beni en çok heyecanlandıran şey; TEKNOFEST denildiğinde akla 2-3 yarışma kategorisi gelebiliyorken, buradaki çeşitlilik. Bugün burada nükleer teknolojiler, kuantum teknolojileri, eğitim teknolojileri, psikoloji, finansal teknoloji gibi alanlarda yarışan ve proje geliştiren ekipler var. Buradan girişimler doğuyor, aslında sivil alanlarda da girişimci yetiştirme imkanına sahip oluyoruz. En büyük hayalimiz, bugün bir Baykar nasıl dünyada ses getirmiş bir girişimse ki o da bir girişim olarak yolculuğa başlamıştı. Buradan da, dünya çapında ülkemizle gurur duyacağımız bir markanın çıkması.” TAKE OFF Girişim Zirvesi 11-12 Aralık’ta gerçekleşecek T3 (Türkiye Teknoloji Takımı) Girişim Merkezi Koordinatörü İrem Bayraktar Aksakal, TEKNOFEST’te düzenlenen yarışmalardan T3 AI Yarışması’nın finalinin yapılacağı TAKE OFF Girişim Zirvesi’nin 11-12 Aralık 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirileceğini açıkladı. İrem Bayraktar Aksakal, tohum öncesi, erken aşama ve büyüme aşamasındaki girişimlere ev sahipliği yapan TAKE OFF Girişim Zirvesi hakkında şu bilgileri verdi: “Burada teknoloji yarışmalarında birçok ekip yarışıyor ve dereceye giriyor. Girişim merkezi olarak, burada geliştirilen projelerin dönüşmesi tarafında faaliyet gösteriyoruz. Aralık ayında düzenlenecek olan TAKE OFF girişim zirvesi aslında 2018’den beri TEKNOFEST’te düzenlediğimiz uluslararası bir girişim zirvesi. İlk düzenlenme amacı, buradaki projelerin global arenada da ses getirmesi, dünyaya marka çıkartabileceğimiz girişimlerin TEKNOFEST’ten doğmasıydı. Burayı girişimlerin temellerinin atıldığı bir platform olarak görüyorum, TAKE OFF da onları uluslararası platforma taşıdığımız, uluslararası yatırımcıları girişimcileri sektörden firmaları bir araya getirdiğimiz Türkiye’de ki en kapsamlı girişim zirvesi. Bu sene 11-12 Aralık tarihlerinde TEKNOFEST Akdeniz akabininde TEKNOFEST Adana’dan sonra TAKE OFf’U düzenliyor olacağız”. (BA-
Bu eğitim uçakları ile geleceğin pilotları yetişecek
06 Eylül 2024 Cuma - 12:49 Bu eğitim uçakları ile geleceğin pilotları yetişecek Havacılık alanında ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Eskişehir Teknik Üniversitesinde (ESTÜ), Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün da katılımı ile "Porsuk Projesi Eğitim Uçakları Teslimat Töreni" gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende konuşan Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) Genel Müdürü Özgür Güleryüz, proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Güleryüz, "Eskişehir Teknik Üniversitesinin eğitim uçağı ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığımız tarafından açılan Porsuk Projesi kapsamında görüşmelerimiz 3 Ocak 2023 tarihinde başlamıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde 7 adet eğitim uçağının yurt dışından tedariği ve bunlarla ilgili yer destek teçhizatları, yedek parçalar ve pilot/teknisyen eğitimlerini kapsayan projemizin sözleşmesi, 7 Eylül 2023 tarihinde imzalanmıştır. 2 adet Diamond DA-42 NG çift motorlu eğitim uçağının teslimatı Mart 2024’de, 5 adet Tecnam P2010 MKII tek motorlu eğitim uçağının teslimatı ise Mayıs-Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir” dedi. Güleryüz, projenin üniversite-sanayi işbirliği açısından önemli bir örnek teşkil ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Özcan: “ESTÜ uzun vadede kamu yararına sunduğu çıktıları artırmayı hedefliyor” Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan ile yaptığı konuşmada; “Ülkemiz hava taşımacılığı endüstrisinin hızlı ve istikrarlı büyümesine paralel olarak, günümüz şartlarında artan nitelikli insan kaynağı ihtiyacına cevap verebilmek için mevcut kabiliyetlerini daha fazla geliştirmeyi daima hedefleyen Eskişehir Teknik Üniversitesi ile Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) arasında 30 Aralık 2022’de imzalanan ortak protokol kapsamında Porsuk Projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte Üniversitemiz bu alandaki hedeflerinden birini daha gerçekleştirme fırsatını yakalamıştır” ifadeleri kullandı. ESTÜ’nün eğitim uçağı filosu 18’e çıktı Eskişehir Teknik Üniversitesinin Pilotaj eğitimlerinde kullandığı kendi filosunun bu projeyle 11 uçaktan 18 uçağa çıkarak hem sayıca büyüdüğünü hem de daha modern bir yapıya kavuştuğunu belirten Prof. Dr. Özcan, ülkemizdeki üniversiteler arasında ücretsiz pilotaj eğitimi sunan tek üniversite olan Eskişehir Teknik Üniversitesinin, Porsuk Projesi ile elde ettiği kazanımlar sayesinde uzun vadede hem kamu yararına sunduğu çıktıları arttırmayı hem de ülkemizin sivil havacılığının gelişimine daha fazla katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti. Prof. Dr. Gürcan: “ESTÜ ülkemizin geleceği olan gençleri yetiştiriyor” AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Ayşen Gürcan ise törende yaptığı konuşmada, Eskişehir Teknik Üniversitesinin havacılık alanında önde gelen eğitim kurumlarından bir tanesi olduğunu ve bu alanda ülkemizin geleceği olan gençleri yetiştirdiğini belirtti. STÜ’nün hava taşımacılığının hemen her alanında teorik ve pratik eğitimler vererek nitelikli insan kaynağı yetiştirme kabiliyetine sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gürcan; “Ülkemiz havacılık alanında son 20 yılda çığır açan gelişmeler şahit olmuştur. Havacılığın hızlı ve istikrarlı büyümesine paralel olarak günümüzde artan nitelikli insan kaynağı ihtiyacına cevap vermek doğrultusunda mevcut kabiliyetlerini daha fazla geliştirmeyi hedefleyen ESTÜ Porsuk Projesi kapsamında ESTÜ’nün filosuna 7 adet eğitim uçağının katılmasıyla eğitim uçağı filosu 18’e çıkmıştır” ifadelerini kullandı. Projenin kamu kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda değerli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gürcan, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Prof. Dr. Görgün: “Burada yetişen kıymetli pilotlarımızın ülkemize en iyi şekilde hizmet etmelerini temenni ediyorum” Törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün da “Projede emeği geçen çalışma arkadaşlarıma, Savunma Sanayii Başkanlığındaki çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Üniversitemize, Emniyet Genel Müdürlüğümüze bu sürecin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Burada yetişen kıymetli pilotlarımızın ülkemize en iyi şekilde hizmet etmelerini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Görgün’ün, Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan’a teslimat belgesini takdim etmesiyle devam eden tören, uçakların incelenmesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde düzenlenen törene, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Anadolu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Şenocak, İl Emniyet Müdürü Tolga Yılmaz ve diğer yetkililer de katıldı.
Öğretmenlerin işini kolaylaştıracak ’yapay zeka’ asistanı
06 Eylül 2024 Cuma - 12:06 Öğretmenlerin işini kolaylaştıracak ’yapay zeka’ asistanı İhlas Vakfı’nın teknolojinin her alana yayılmasıyla birlikte Robotik ve Kodlama eğitimi verdiği Gelecek Vadisi programında yetişen gençler, eğitimde yapay zeka kullanımını yaygınlaştırmayı hedefledikleri “LALA AI” adlı uygulamayla Teknofest’in Eğitim Teknolojileri Yarışması kategorisinin final bölümünde yarışıyor. Projenin takım üyelerinden Taha Murat Kurucan, “Eğitimle yapay zeka entegrasyonunu sağlayarak, öğretmenler nezdinde yapay zeka kullanımının daha hızlı yaygınlaştırmak istiyoruz. En büyük hedefimiz bu” diye konuştu. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin (TEKNOFEST) 25 alanda düzenlenen teknoloji yarışmalarının finali, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliğinde başladı. 1 milyon 650 bin yarışmacının başvurduğu yarışmalar, 49 ana kategori ve 127 alt kategoride yapılıyor. Yapay zekadan haberleşmeye, biyoteknolojiden tarım teknolojilerine uzanan yarışmaların finalinde bin 270 takım, 6 bin 514 finalist dereceye girmek için mücadele ediyor. 49 ana kategori arasında yer alan Eğitim Teknolojileri Yarışması’nda finale kalanlar arasında ise İhlas Vakfı Gelecek Vadisi programında yetişen gençler yer alıyor. Üniversite mezunu 10 gençten öğretmenlere özel proje Öğretmenlerin iş yükünü azaltmayı, eğitimde kaliteyi artırmayı ve eğitimde yapay zeka kullanımının yaygınlaştırmayı hedefleyen “LALA AI” adlı uygulamayı hayata geçiren Gelecek Vadisi ekibi, projelerinin sunumunu dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’te yapıyor. 10 kişinin yer aldığı Gelecek Vadisi takımı üniversite mezunlarından oluşuyor. “Öğretmenler, ekstra bir eğitime ihtiyaç duymayacak” Proje ekibinden Makine Mühendisi Taha Murat Kurucan, platformun öğretmenlere ders planlaması, değerlendirme ve materyal üretimi gibi konularda yardımcı olan 50’den fazla yapay zeka asistanı sunduğunu aktardı. Kurucan, aynı zamanda öğretmenlerin LALA AI üzerinden interaktif asistanlar ile öğrencilerle etkileşimde bulunabileceğini açıklayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Öğretmenlerimiz haftalık 50 saatlik çalışmalarında sadece 25 saat öğrencilerle etkileşim içinde, geri kalan 25 saatte ödev ders sınav hazırlıkları, bunların geri dönüşlerine bakmak, idari işler gibi konulara vakit harcıyorlar. Biz platformumuzda öğretmenlerimizin de desteğiyle 50’den fazla yapay zeka asistanı geliştirdik. Bu yapay zeka asistanları sayesinde öğretmenlerimizin saatler süren işi dakikalar nezdinde azalıyor. Tüm dünyada yapay zeka kullanımı yüzde 5’in aşağısında, en büyük sebebi de yapay zeka kullanımının zor olması. Ama öğretmenler bizim programımızı kullandığı zaman ekstra bir eğitime ihtiyaç duymadan, kendi ihtiyaçlarını program üzerinden gerçekleştirebilecek. Mesela öğretmenlerimiz her öğrenci için karne notlarına farklı yorum yazıyor, bizim yapay zeka programımızı kullandıklarında birkaç dakika içinde hazırlayabilir. Aynı zamanda öğretmenlerimiz; kod bilgisi olmadan her öğrencisine özel bir yapay zeka oluşturabiliyor ve eğitebiliyor, ardından bu yapay zekayı öğrencisine gönderebiliyor, öğrencisi bu yapay zeka ile ödev ve sınav tekrarı yapabiliyor. Ve bunları yaparken de öğrencisi ters bir durum varsa öğretmene konuyu raporlayabiliyor, kısaca güvenli bir yapay zeka ortamı oluşturmuş oluyor. Eğitimle yapay zeka entegrasyonunu sağlayarak, öğretmenler nezdinde yapay zeka kullanımının daha hızlı yaygınlaştırmak istiyoruz. En büyük hedefimiz bu”.
Balıkesir sokaklarında elektrikli otobüs dönemi başlayacak
05 Eylül 2024 Perşembe - 16:20 Balıkesir sokaklarında elektrikli otobüs dönemi başlayacak Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın; çevresel etkileri azaltmak ve enerji verimliliğini artırmak için önemli bir alternatif olan elektrikli otobüsleri, şehre kazandıracak. Görüşme sağlanan bir firmadan gelen otobüsle test sürüşü yapan Başkan Akın, diğer firmalardan gelecek araçları da Balıkesir sokaklarında test etmeye devam edecek. Sürdürülebilir ulaşım çözümleri üretmek ve şehir içi toplu taşımanın geleceğini en doğru şekilde planlamak adına Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, şehrin ulaşım filosunu temiz enerjiyle çalışan elektrikli araçlarla donatacak. Bu doğrultuda kent içi toplu taşıma hizmetinde kullanılması amacıyla yapılan piyasa araştırmaları sonucunda Balıkesir’e test sürüşü için davet ettikleri 12 metrelik elektrikli otobüsün direksiyonunun başına geçen Başkan Ahmet Akın, Milli Kuvvetler Caddesi’nden başlayıp, Kızılay Caddesi’ne kadar aracı kullanarak halkı selamladı. Elektrikli araçlar test edilmeye devam edecek Ulaşım kaynaklı çevreye verilen zararı en aza düşürmek için dünyanın gelişmiş kentlerinde olduğu gibi toplu taşımada kullanılan araçları fosil yakıtlardan arındırarak daha çevreci bir kullanıma imkan sağlayan elektrikli araçları hizmete alacak olan Büyükşehir Belediyesi, görüşme sağladığı firmaların araçlarını Balıkesir sokaklarında test etmeyi sürdürecek. Büyükşehir Belediyesi, test için gelen elektrikli otobüsü gün içerisinde belirli hatlarda yolcu kabul edilmeden boş bir şekilde çalıştırarak test etmeye devam edecek.
Başkan Büyükkılıç’tan 6’ncı Bilim Şenliği’ne davet
05 Eylül 2024 Perşembe - 12:32 Başkan Büyükkılıç’tan 6’ncı Bilim Şenliği’ne davet Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, bilim ve teknoloji meraklısı gençleri Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde gerçekleştirilecek robotik kodlama, kimya deneyleri, astronomi ve birçok bilim alanında düzenlenecek atölyeler ile meraklılarının ilgisini çekecek ve bilimin büyülü dünyasına kapı aralayacak 6’ncı Bilim Şenliği’ne davet etti. Eğitimden spora, bilimden kültür sanata birçok alanda yoğun ilgi gören etkinliklere imza atan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki 6 TÜBİTAK destekli bilim merkezinden birisi olan Kayseri Bilim Merkezi aracılığı ile her yıl düzenlediği bilim şenliklerinin bu yıl 6’ncısını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 6’ncı Bilim Şenliği’nin müjdesini bilim meraklıları ile paylaşan Başkan Büyükkılıç, “Kayseri Büyükşehir Belediyemiz ev sahipliğinde Türkiye’nin en büyük millet bahçelerinden Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde 6’ncı Bilim Şenliği düzenlenecek. Bilim ve teknoloji meraklısı gençlerimiz çeşitli atölyeler, deneyler ve interaktif etkinliklerle bilim dünyasının kapılarını aralayacaklar. Bilim ve teknoloji meraklısı tüm vatandaşlarımızı 25, 26, 27 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek 6’ncı Bilim Şenliği’mizde buluşmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu. Büyükkılıç, şenlik boyunca öğrencilerin, farklı bilim dallarını keşfetme, kendi deneylerini yapma ve bilimi daha yakından keşfetme fırsatı bulacaklarını ifade ederek, “Robotik kodlama, kimya deneyleri, astronomi ve daha birçok bilim alanında düzenlenen atölyeler, gençlerin ilgisini çekecek ve onları bilimin büyülü dünyasına davet edecek. Teknofest gençliği ile yarınları inşa eden ülkemiz, bilim ve teknolojinin ışığında yarınlara daha da güçlü adımlarla yürümeye devam edecek” dedi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde gerçekleştirilecek 6. Bilim Şenliği öğrencilere, gençlere ve tüm bilim meraklılarına yönelik heyecan verici bir etkinlik programı sunuyor. Bilim ve teknoloji meraklısı gençler, bu şenlikte düzenlenecek çeşitli atölyeler, deneyler ve interaktif etkinliklerle bilim dünyasının kapılarını aralayacaklar. Geleceğin bilim insanları ve mühendisleri için ilham kaynağı olmayı hedefleyen 3 gün sürecek 6’ncı Bilim Şenliği, tüm gençleri ve ailelerini unutulmaz bir bilim yolculuğuna çıkarmaya hazırlanıyor.
‘Robo Molla Yegan’ TEKNOFEST’te Yıldırım’ı temsil edecek
05 Eylül 2024 Perşembe - 11:46 ‘Robo Molla Yegan’ TEKNOFEST’te Yıldırım’ı temsil edecek TEKNOFEST Robolig Yarışmasında finale kalan Molla Yegan Çocuk Üniversitesi ‘Robo Molla Yegan’ takımı Antalya TEKNOFEST’TE Yıldırım’ı temsil edecek. Geleceğin TEKNOFEST kuşaklarını Yıldırım’da yetiştirme hedefiyle Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocası Molla Yegan’ın ders verdiği 6 asırlık Molla Yegan Medresesi’ni çocuk üniversitesine dönüştüren Yıldırım Belediyesi, yeni Fatihler yetiştirmeye devam ediyor. ‘Köklerden Geleceğe’ mottosu ile 35 farklı branşta 5-12 yaş grubundaki çocuklara astronomiden uzaya, teknolojiden bilim sanata kadar eğitimlerin verildiği merkezden 6 bin 500 çocuk mezun olurken; 10 bin 130 öğrenci de gerçekleştirilen okul turları ile uzayın renkli dünyasına konuk oldu. Öte yandan Yıldırım Belediyesi, Robotik Kodlama Atölyesi’nde eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olan kursiyerlerden oluşan bir takım kurdu. Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’e katılmak için yıl boyunca çalışan ‘Robo Molla Yegan’ takımı finale kalarak Antalya’da yarışmaya hak kazandı. 5-8 Eylül tarihleri arasında Ortaokul kademesi, Robolig kategorisinde mücadele edecek ‘Robo Molla Yegan’ takımı Yıldırım’ı temsil edecek. Yeni Fatihler yetişecek Molla Yegan Çocuk Üniversitesi’ni ziyaret ederek finalistler ile bir araya gelerek başarılar dileyen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Bu mekân nasıl 600 yıl önce bir fetih neslinin yetişmesine katkı sağladıysa bugün de ‘Türkiye Yüzyılı’nın mimarlarının yetişmesine öncülük ediyor. Bu mekâna gelen çocuklarımıza kimyadan tutun da uzaya kadar farklı konularda eğitimler veriyoruz. Evlatlarımızın yatkınlık ve yeteneklerine göre çok yönlü bir eğitim ortamı tesis ediyoruz. Bu ekosistemde; bilim, sanat, teknoloji ve değerlerimiz açısından müzeyyen çocuklar yetişmesine katkı sağlıyoruz. Bizler için en önemli görevlerden biri çocuklarımızın kendilerine, ailelerine, ülkelerine ve milletlerine faydalı olacak bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır. Çocuklar hayal dünyasında yaşar, hayallerle büyür, hayallerle yol çizerler. Molla Yegân Çocuk Üniversitesi çocuklarımıza en güzel hayalleri kurduracak bir hizmet oldu. İnanıyorum ki Molla Yegân Çocuk Üniversitesi, evlatlarımızın ufkunu açacak, onların hayal dünyasını zenginleştirecek ve yeni Fatihlerin, yeni Aziz Sancarların, yeni Selçuk Bayraktarların yetişmesine vesile olacaktır” dedi. Mola Yegân Çocuk Üniversitesi’nin Türkiye’nin son 20 yılda geldiği noktayı özetleyen önemli bir eser olduğunu ifade eden Başkan Oktay Yılmaz, “Molla Yegan Çocuk Üniversitesi, evlatlarımızın hayallerini ve hedeflerini arşa ulaştıracak, onları Türkiye Yüzyılı vizyonuna hazırlayacak bir üniversitedir. Burası; bilim adamı, astronot, pilot, mühendis ve sanatçıların yetişeceği yerdir. ‘Türkiye Yüzyılı’nın filizidir” diye konuştu.
’Samsun Mobil’e ’abonelik işlemleri’ eklendi
05 Eylül 2024 Perşembe - 10:53 ’Samsun Mobil’e ’abonelik işlemleri’ eklendi Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen ve şehir hayatını kolaylaştırmak için tasarlanan "Samsun Mobil" uygulamasına “abonelik işlemleri” başlığı eklendi. Vatandaşlar elektrik, su, doğalgaz abonelik işlemleri, başvuru süreçleri, ödeme seçenekleri ve öneri/şikayet ile ilgili işlemlerini artık Samsun Mobil uygulaması ile gerçekleştirebiliyorlar. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Samsun Mobil uygulaması, Samsun’a dair ihtiyaç duyulan her türlü bilgiye kolayca ulaşmayı sağlıyor. Uygulama ücretsiz olarak indirilebiliyor. Şehir ile ilgili geniş bir bilgi yelpazesi sunan uygulama son güncellemesiyle birlikte vatandaşlara önemli bir yenilik daha sundu. Uygulamaya eklenen “abonelik işlemleri” başlığı, vatandaşların çeşitli abonelik işlemlerini hızlı ve pratik bir şekilde yapabilmelerine imkan tanıyor. Bu bölümde elektrik, doğal gaz ve su abonelik işlemleri, başvuru süreçleri, ödeme seçenekleri ve öneri/şikayet konuları hakkında detaylı bilgi bulunuyor. Kullanıcılar bu kurumlarla ilgili abonelik başvurularını yapabiliyor, ödeme işlemlerini gerçekleştirebiliyor ve öneri ya da şikayetlerini uygulama üzerinden iletebiliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik sürekli olarak geliştirilen bu uygulama ile şehir yaşamını daha da kolaylaştırmayı amaçlıyor. Uygulama sayesinde vatandaşlar, çeşitli abonelik işlemlerini hiçbir yere gitmeden yalnızca birkaç dokunuşla uygulama üzerinden gerçekleştirebilecekler.
Uşak Belediyesi Atapark’ta ücretsiz internet hizmeti sunmaya başladı
04 Eylül 2024 Çarşamba - 13:33 Uşak Belediyesi Atapark’ta ücretsiz internet hizmeti sunmaya başladı Uşak Belediyesi bünyesinde kentin en işlek bölgelerinden olan Atapark’ta içerisinde konuşlandırılan on adet son sistem verici sayesinde bundan böyle ücretsiz olarak Wi-Fi kullanımı yapılabilecek. Uşak Belediyesi’nce vatandaşların yoğun şekilde bulunduğu Atapark bölgesinde konuşlandırılan on adet son sistem verici sayesinde bundan böyle ücretsiz olarak Wi-Fi kullanımı yapılabilecek. Seçimlerden önce ziyaret ettiği yerlerde özellikle gençlerin taleplerini kırmayan ve onları teknolojiyle buluşturma sözü veren Başkan Yalım, ücretsiz Wİ-Fİ hizmetiyle gençlerin bilgiye daha kısa sürede ulaşmalarını sağlamayı ve öğrencilere ekonomik açıdan destek olmayı hedeflediklerini belirtti. Sosyal Belediyecilik gereği vatandaşların tüm ihtiyaçlarına kulak verdiklerini anlatan Yalım, “Atapark’ta bulunan alana yerleştirdiğimiz ve 7’den 70’e herkesin ücretsiz olarak yararlanacağı Wi-Fi hizmetimizi başlattık. Bundan böyle Atapark içerisinde 7/24 ücretsiz erişim olacak. Ayrıca Atapark Sosyal Tesislerimizde, kafemizde ve Diorama içerisinde bulunan vatandaşlarımız da bu hizmetten gönül rahatlığıyla yararlanabilecek. Ben şimdiden tüm gençlerimize ve halkımıza bu hizmetimizin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Başkan Yalım Atapark ile başlayan ücretsiz Wi-Fi hizmetinin ilerleyen günlerde kentin insan yoğunluğu fazla olan farklı bölgelerinde de başlatılacağını belirterek; özellikle öğrencilerin ders çalıştıkları ve Çocukkent gibi çocukların yoğun ilgi gösterdiği alanlarda bu hizmeti yaygınlaştıracaklarını vurguladı.