Yerel Haberler
İzmir
Cezaevi aracıyla mahkuma uyuşturucu taşıyan şüpheli tutuklandı
09 Ağustos 2024 Cuma - 17:53 Cezaevi aracıyla mahkuma uyuşturucu taşıyan şüpheli tutuklandı İzmir Foça Açık Ceza İnfaz Kurumunda yatan hükümlüden 5 bin lira karşılığında uyuşturucu hap siparişi alan, Konak ilçesinde cezaevi aracının altına içi uyuşturucu madde dolu poşeti zulalayan ve polis ekiplerince kıskıvrak yakalanan zanlı, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay, geçtiğimiz günlerde Konak ilçesi Fevzi Paşa Bulvarı’nda meydana geldi. İddiaya göre, ilçede bulunan diş hastanesinin kaplamalarının tadilatı için Foça Açık Ceza İnfaz Kurumuna ait resmi araçla hükümlü işçiler getirildi. Cezaevi aracı yol kenarında park halindeyken, aracın arka kısmına motosiklet ile bir şüpheli yaklaştı. İnfaz koruma memurlarının aracın yanından ayrılmalarını fırsat bilen şahıs, aracın alt kısmına elindeki siyah poşeti zulaladı. O anlar çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansırken, ihbar üzerine bölgeye gelen ekipler güvenlik kameralarından poşetin zulalandığını gördü. Poşet bulunduğu yerden çıkarılırken, içinden bin 216 adet sentetik uyuşturucu hap çıktı. Ekipler tarafından yapılan kamera kaydı incelemelerinde, motosikletin 35 NNM 02 plakalı olduğu belirlendi. Olayı gerçekleştiren kişinin 36 yaşındaki Önder K. olduğunun tespiti üzerine ekipler, şüpheliyi yakalama çalışması başlattı. Çalışmalar sonucunda Önder K. Buca ilçesinde yakalandı. 5 bin TL karşılığında kuryelik yapmış Yakalanan zanlının ilk ifadesinde; uyuşturucu maddeleri cezaevi aracına bırakan şahsın kendisi olduğunu, açık kimliğini bilmediği, yüzünü görmediği, Foça Açık Ceza İnfaz Kurumundan bir hükümlü ile ankesörlü telefondan irtibat kurduğunu ve 5 bin TL karşılığında anlaştığını, uyuşturucu maddeyi bu şahsın kardeşinden Agora Park içinde temin ettiğini, daha sonra aracın altına bıraktığını itiraf ettiği öğrenildi. Yapılan araştırmalar sonucunda hükümlü şahsın F.K. (27), maddeleri şüpheliye veren kişinin ise F.K.’nin kardeşi S.C.K. (17) olduğu belirlendi. Yakalanan Önder K. polis ekiplerince gözaltına alınırken, ele geçirilen uyuşturucu haplar ise Narkotik Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Önder K., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. F.K.’nin kardeşi S.C.K.’yi yakalama çalışmaları ise sürüyor.
Sır perdesi çözüldü, gerçek kan davası çıktı
09 Ağustos 2024 Cuma - 16:37 Sır perdesi çözüldü, gerçek kan davası çıktı İzmir’in Torbalı ilçesinde 2008 yılından beri kayıp olarak aranan 70 yaşındaki Ramazan Ceyran’ın sır dosyasını İzmir polisi çözdü. Ceyran’ın kan davası nedeniyle cinayete kurban gittiği ve cesedinin sazlık bir alana atıldığı ortaya çıktı. 2008 yılından beri kayıp olarak aranan Ramazan Ceyran (70) hakkında, İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Kayıp Şahıslar Büro Amirliği ekipleri tarafından çalışma yürütüldü. 1 yılı aşkın süren çalışma ve araştırma sonucu, Ceyran’ın kayıp olmadığı, aralarında kan davası bulunan şüpheliler tarafından 2008 yılında öldürülerek kaybedildiği tespit edildi. Geçtiğimiz 5 Ağustos’ta Adana ve İzmir illerinde eş zamanlı yapılan operasyonda olayla ilgili oldukları tespit edilen S.B.(73), Ö.B.(44) E.B.(45) A.B.(50) ve M.A.B.(46) adlı 5 şüpheli polis ekiplerince gözaltına alındı. Şüphelilerin kan davası cinayetini itiraf etmesi sonucu kayıp olarak aranan Ramazan Ceyran’ın cesedinin arama çalışmaları sürdürüldü. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüphelilerden Ö.B., E.B. ve M.A.B., kasten öldürme suçundan tutuklanırken, S.B. ve A.B. adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Sır perdesini İzmir polisi çözdü; gerçek ortaya çıktı Olayla ilgili yapılan araştırmalarda, öldürülerek sazlık alana atılan ve cesedi aranmakta olan Ramazan Ceyran ile ilgili sır perdesi aralandı. Ceyran’ın oğlu olan B.C.’nin, 17 Mayıs 2008 tarihinde Özdemir Bolcal’ı kalbinden bıçaklayarak öldürdüğü, Bolcal’ın annesinin de oğlunun ölümüne dayanamayarak kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği öğrenildi. Aynı evden iki cenaze cıkması üzerine Bolcal ailesinin fertleri Ramazan Ceyran ve ailesini rahat bırakmadı. Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan ikametlerine saldırı sonucu Ramazan Ceyran ve ailesi Polis Merkezine sığındılar. Daha fazla tehditlere dayanamayan aile, Ceyhan ilçesinden, İzmir Torbalı’da oturan kızlarının yanına taşındılar. İntikam için adım adım takip Bir süre sonra Bolcal ailesi, Ramazan Ceyran ve ailesinin Torbalı ilçesinde ikamet ettiklerini öğrendiler ve mahalle sokak numara bilgisi öğrenmek için Torbalı ilçesine gelerek keşif çalışmalarına başladılar. Keşif çalışmalarını, dikkat çekmemek adına Adan’dan Bodrum’a turizm amaçlı gelme süsü vererek günlük olarak Torbalı’ya gidip gelerek yaptılar. Keşif çalışmalarını Ö.B. ve M.A.B.’nin fiziki olarak gelerek, A.B.’nin ise Bodrum ilçesinden takip ederek gerçekleştirdiği öğrenildi. Öldürüp cesedini sazlık alana atmışlar E.B. ve S.B. adlı kişilerin de olayı Adana’dan azmettirdiği belirlendi. Keşif çalışmalarının ardından 3 Ağustos 2008 günü Ö.B. ve M.A.B.’nin Ramazan Ceyran’ı öldürüp, cansız bedenini sazlık alana attıkları öğrenilirken, zanlıların dikkat çekmemek için Ramazan Ceyran’ı ortadan kaldırdıktan sonra tekrar Bodrum’a dönüp orda bir süre daha vakit geçirdikleri tespit edildi. 16 yıldır kayıp olarak aranan Ramazan Ceyran’ın cansız bedenini arama çalışmaları sürerken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Vatandaş anlattı, Başkan Önal tek tek dinleyerek cevapladı
09 Ağustos 2024 Cuma - 14:07 Vatandaş anlattı, Başkan Önal tek tek dinleyerek cevapladı Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, toplumun her kesiminin görüş ve önerilerini almak, stratejik planın oluşturulmasına katkı sağlayacak fikirlere yer vermek ve Bayraklı’yı tüm paydaşlarla birlikte yönetmek için halk buluşmalarına başladı. Dokuz mahallenin katılımıyla gerçekleşen ilk toplantıda vatandaşlar, mahallelerinin sorunlarını anlattı, talep ve önerilerini iletti. Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, 3 bölgede düzenlenecek "Halk Buluşmalarının ilkini Postacılar İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Toplantıya, Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ile Postacılar, Soğukkuyu, Onur, Körfez, Yamanlar, Nafiz Gürman, Gümüşpala, Emek ve Doğançay Mahallesi sakinleri katıldı. Yoğun ilgiyle gerçekleşen toplantıda vatandaşlar, bu zamana kadar ilk kez gerçekleştirilen ‘Halk Buluşması’ için Başkan Önal’a teşekkür etti. Etkinlikte ilçe sakinleri konuştu, bürokratlar tek tek not aldı. Başkan Önal, iletilen tüm taleplerin aciliyet durumuna göre imkanlar dahilinde hızla çözüme kavuşturulması için çalışmaların başlatılacağını belirtti. Sorunlar hızla çözüme kavuşturulacak Vatandaşları tek tek dinledikten sonra değerlendirme yapan Başkan İrfan Önal, “Temizlik, Parklar ve oyun grupları gibi sorunlar değerlendirilecek ve çözüme kavuşturulacak. İlaçlamayı İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kendi ekiplerimizle birlikte yürütüyoruz. Postacılar ve Onur Mahallesi’ndeki yol sorunlarını kısa sürede çözeceğiz. Son 4 ayda Bayraklı’da 20 bin ton asfaltla bozulan yollarımızı onardık, ihtiyaç olan her bölgede de çalışmalarımız sürüyor. Soğukkuyu Mahallesi’nde bir semt merkezi açma projemiz devam ediyor. Soğukkuyu Pazar Yeri yakınında bir üst geçit talebi vardı onu da İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile paylaştık ve çalışmaları devam ediyor. Sosyal desteklere büyük önem veriyoruz ve bu konuda da bir telefonunuzla ekiplerimiz yanınızda olacak” dedi. Kentsel dönüşümle birlikte başarabiliriz Önal, “Bayraklı’da bir iş yapılabilmesinin önündeki en büyük engel kentleşme sorunu. Bunun temelinde yatan kentsel dönüşümü hep birlikte başarabiliriz, bunu vatandaşlarımızın desteğiyle gerçekleştirebiliriz. Bugün bir ev yapmak için 1 milyon TL kredi aldığınızda, geri ödemesi 4 milyon TL’yi buluyor. Aylık 50 bin TL’yi aşan taksitlerle bu kredileri kimse kullanamaz. Bizler, yaşadığımız evlerde tercihen değil, mecburiyetten yaşıyoruz. Plan notlarıyla yeşil alanlarımızı, yollarımızı ve sosyal donatı alanlarımızı plana dahil ederek mevzuat çerçevesinde verebileceğimiz en fazla inşaat artışını vermeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm, sadece ilçe belediyesinin değil, merkezi hükümetin de desteğiyle çözülebilecek bir sorun. Biz Bayraklı Belediyesi olarak kentsel dönüşüm planlarımızı yapıp, ilçemizi daha modern bir kent haline getirmek için elimizden geleni yapacağız. Sizlerin desteğiyle bu hedeflerimizi gerçekleştirebileceğimize inanıyorum” dedi.
Deniz ekosistemini korumanın anahtarı kıyı kirliliğiyle mücadele
09 Ağustos 2024 Cuma - 10:41 Deniz ekosistemini korumanın anahtarı kıyı kirliliğiyle mücadele Deniz suyu kalitesini azaltan kirlilikle mücadele hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, artan kıyı kirliliğinin önlenmesi için yapılması gereken en önemli farkındalık çalışmalarından birisinin kıyıları kirletmemek olduğunu belirtti. Kıyı kirliliğinin ekosistem üzerindeki etkilerinden bahseden Doç. Dr. Kızılkaya, “Kıyılardan atılan plastik atıklar zamanla aşınarak mikroplastik haline gelmekte veya doğrudan bu formda sucul sistemlere karışmaktadır. Mikroplastikler, deniz canlılarının vücutlarına girdiğinde ciddi zararlar verebilmektedir. Ayrıca, bu plastikler çözündükçe çeşitli kimyasallar ortaya çıkmaktadır. Güneş ışınları tarafından parçalanan plastikler, deniz canlıları için toksik olabilen kimyasal maddelerin serbest bırakılmasına neden olmaktadır. Bu durum, deniz ekosistemleri ve içindeki canlılar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır” dedi. “Atıkları, su kirliliğinin önemli bir kaynağını oluşturuyor” Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, kıyı kirliliğinin azaltılması için eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının önemine dikkat çekerek, çevre bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini vurguladı. Fabrika ve kanalizasyon atıklarının, su kirliliğinin önemli bir kaynağını oluşturduğunu söyleyen Doç. Dr. Kızılkaya, “ Bunların yanı sıra, deterjan gibi fosfor ve azot içeren maddeler de sucul sistemlerde ani alg çoğalmasına neden olarak ileri aşamalarda denizlerde müsilaj gibi olumsuz durumların ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Uzmanlar, bu tür kirliliğin önlenmesi için atıkların sucul sistemlere aktarılmadan önce, etkili bir şekilde arıtılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, katı atık yönetimi için kapsamlı bir planlamanın yapılması da büyük önem taşıyor. Bu önlemlerin alınmaması durumunda deniz ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerin artabileceği belirtiliyor” diye konuştu.
Sıcaklıklar İzmir’de incir hasadını 10 gün erkene çekti
09 Ağustos 2024 Cuma - 10:32 Sıcaklıklar İzmir’de incir hasadını 10 gün erkene çekti İzmir’de havaların sıcak gitmesiyle meşhur Bardacık incirinde hasat, önceki yıllara göre 10 gün erken başladı. Tarlada 100 ile 120 TL arasında satılan incirin pazar fiyatının ise 200 TL’ye kadar çıktığı öğrenildi. İzmir’in Güzelbahçe ilçesine bağlı Payamlı Mahallesi’nin geçim kaynaklarından biri olan Bardacık incirinde hasat heyecanı yaşanıyor. İncir için sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaya gelen işçiler, sıcaklar bastırmadan incirleri topluyor. İnce kabuğu ve tatlı yapısı olan incir için hummalı bir şekilde çalışan işçiler, topladıkları ürünleri daha sonra da boyutlarına göre ayırarak iç piyasaya gönderiyor. Bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı yaklaşık 10 gün erken hasat edilen incirin fiyatı tarlada 100-120 TL arasında seyrederken, pazarda ise bu fiyat 200 TL’ye kadar çıkıyor. “Tescilini almak için uğraşıyoruz” Bardacık İncirinin kendine has bir özelliği olduğunu söyleyen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, “İncirin kabukları incedir, çok tatlıdır. Bu incirin kurutması olmaz. Yalnızca yaş zamanı geldiğinde koparılır ve 1-2 gün içinde tüketilir. Bu yalnızca Payamlı köyüne has bir meyve. Biz de bu meyvenin tescilini almak için uğraşıyoruz ve tescilini alacağız” diye konuştu. Festival düzenleniyor, incir tanıtılıyor Köyün dağlık alanda bulunduğunu aktaran Günay, “Bu yüzden köylünün düz alanları yok. Çiftçi burada badem, zeytin ve bardacık inciri ve üzümle geçimlerini sağlıyor. Biz de köylümüzle birlikte Cumartesi günü, 10. Bardacık Festivali’mizi gerçekleştireceğiz. Köylümüz buradaki yaptığı ürünleri hazırlıyor. Biz de o günü burada bir şenlikle köylümüze destek oluyoruz. Artık Payamlı köyü de ciddi bir gelir elde ediyor. Biz de kooperatiften ürünleri alıyoruz, yardımsever insanların sayesinde de dar gelirli insanlara ulaştırıp onların da yemesini sağlıyoruz. Köylümüzün artık şehre inmesin diyoruz. Köylümüz köyünde çalışsın, kalkınsın” ifadelerine yer verdi. “5-6 ton rekolte bekliyoruz” Bu sene 5-6 ton rekolte beklediklerini belirten Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz kesinlikle araya toptancıyı koymuyoruz. Köylümüz kendi ürününü getiriyor. Güzelbahçe’ye, Balçova’ya, Narlıdere’ye kendisi satıyor. Böylelikle vatandaşlarımız da daha ucuza Bardacık İnciri yiyebiliyor. Hava şartlarından dolayı geçen seneye göre rekoltede çok bir artış yok.” “Arazimiz geniş” Sıcaklıkların bastırmasıyla mahsulün biraz erken hasat olduğuna işaret eden Payamlı Mahallesi Muhtarı İrfan Kublay, “Bardacık İnciri, bizim milli bir meyvemiz. Köy alanımız ve arazimiz geniş. Sabah güneş doğmadan incirin toplanması lazım. İncirin üzerinde buğulanma oluşuyor. Bu buğulanma oluşmadan incirin toplanması lazım. İncir ertesi güne kaldığı zaman kalitesi düşüyor. Köylünün büyük ölçüde geçimi üzüm ve incirden sağlanıyor” dedi. “Maliyetler yüksek” Küçüklüğünden beri incir üretimi yaptıklarını anlatan üretici Uğur Kahya da şöyle konuştu: “Bu sene aşırı sıcaklardan dolayı rekolte düşük. Maliyetler yüksek. Biz küçük aile çiftçileriyiz. Bizim gibi küçük aile çiftçileri, girdiyi pahalı yapıyor. Çıkardığı ürünü de az çıkardığı için ürünü satmakta güçlük çekiyor. Ama yetersiz kalıyoruz.” “Hasat 3 hafta sürüyor” İnciri toplama sürecinden bahseden Kahya, şöyle devam etti: “Sabah 5’te kalkıyoruz ve ailecek tarlaya geliyoruz. 09.00’a kadar incirleri topluyoruz. Daha sonra topladığımız ürünleri iç piyasaya satmaya gidiyoruz. Hasat yaklaşık 3 hafta sürüyor. Arazi şartlarımız kötü. Bu yüzden zorlu çiftçilik yapıyoruz.”
Akciğer kanseri Kazakistanlı hasta şifayı İzmir’de buldu
09 Ağustos 2024 Cuma - 10:31 Akciğer kanseri Kazakistanlı hasta şifayı İzmir’de buldu Kazakistanlı Abdul Muradov, İEÜ Medical Point Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Hakkı Ulutaş ve ekibinin yaptığı ameliyat ile sağlığına kavuştu. Akciğer kanseri teşhisi konulan ve kötü huylu tümörün temizlenmesiyle sağlıklı günlerine dönen Muradov, “Kendimi şu an çok iyi hissediyorum.” dedi. Kazakistan’da yaşayan Abdul Muradov, bir senedir öksürük problemi yaşıyordu. Öksürüğü ile birlikte ağzından kan gelmesiyle şikayeti artan Abdul Muradov’a memleketi Kazakistan’da tanısı konulamadı. Medical Point Hastaneler Grubu’nun Kazakistan Almatı’da açılan sağlık ofisini ziyaret eden Muradov, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Hakkı Ulutaş ile tanıştı. Ulutaş tarafından Kazakistan’da muayene edilen Muradov, uçakla Türkiye’ye İEÜ Medical Point Hastanesi’ne geldi. Kanser teşhisi konuldu Tetkikleri yapılan Abdul Muradov’un akciğerinin tamamında kötü huylu bir tümörün olduğu tespit edilerek Muradov’un akciğer kanseri olduğu belirlendi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde Prof. Dr. Hakkı Ulutaş ve ekibinin ‘Torakotomi’ (göğsün açılarak çeşitli işlemlerin uygulandığı cerrahi yöntem) yöntemi ile yaptığı ameliyatla akciğeri kötü huylu tümörden temizlendi. "Vakit kaybetmeden geldim’ Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Abdul Muradov, “Bir senedir öksürük problemim vardı. Sürekli öksürüyordum. Ağzımdan kan geliyordu. Kazakistan’da Medical Point Hastanesinin ofis açtığını duydum, Hakkı hoca ile tanıştım. Türkiye’ye gelmem gerektiğini söyledi. Ameliyatımı oldum. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum.” dedi. Kötü huylu tümör kaplıydı’ Sağ akciğerinin tamamının kötü huylu tümörle kaplı olduğunu ve ameliyatla tümörün temizlendiğini ifade eden Prof. Dr. Hakkı Ulutaş, “Kazakistan Almatı’da açılan sağlık ofisimizde tanıştığımız bir hastamızdı. Kendisini Kazakistan’da muayene ettim. Öksürük, balgam ve kan tükürme şikayetleri vardı. Yapılan tetkiklerde tanısı bir türlü konulamamıştı. Akciğer kanseri teşhisi koyduk. Hastamızı Türkiye’ye, İEÜ Medical Point Hastanemize davet ettik. Mikroskobik düzeyde hiçbir tümör kalmayacak şekilde onkolojik prensiplere uygun dediğimiz teknikle tamamen akciğerdeki tümörünü kanserini ortadan kaldırdık. Ameliyatının ikinci gününde kendi ihtiyaçlarını gidermeye başladı. Hastamız ve biz de çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı.