SAĞLIK - 03 Nisan 2025 Perşembe 15:20

Otizm farkındalığına renkli dokunuş

A
A
A
Otizm farkındalığına renkli dokunuş

Medicana International İzmir Hastanesi, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında düzenlediği etkinlikle otizm konusunda farkındalık oluşturdu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği’nde gerçekleştirilen etkinlikte, çocuklar ve aileleri tuval üzerine el baskısı yaparak rengârenk bir sanat eseri oluşturdu. Etkinlik boyunca çocuklar keyifli vakit geçirirken, katılımcılara otizm hakkında bilgilendirme yapıldı.


2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Medicana International İzmir Hastanesi’nde çocuk hastalar ve aileleriyle farkındalık etkinliği yapıldı. Otizm Spektrum Bozukluğu’nun bireyin sosyal iletişim becerilerini ve davranışlarını etkileyen nörogelişimsel bir farklılık olduğu vurgulanan etkinlikte, otizmin her bireyde farklı düzeylerde ve biçimlerde ortaya çıkabileceği belirtildi. Ayrıca erken tanı ve uygun yaklaşımlar sayesinde otizmli bireylerin eğitim ve sosyal hayata katılımının desteklenebileceği kaydedildi.



Erken tanı ve farkındalığın önemi


Otizm tanısının genellikle 2-3 yaş civarında konulabildiğini belirten Medicana International İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Özge Yendur, "Ancak belirtiler daha erken yaşlarda da fark edilebilir. Ailelerin, çocuklarında gözlemlediği sosyal iletişim sorunları, göz teması kurmama, ismine tepki vermeme, tekrarlayıcı hareketler veya sınırlı ilgi alanları gibi belirtiler üzerine uzmanlara başvurması oldukça önemlidir. Tanı sürecinde çocuk nörologları, çocuk psikiyatristleri ve gelişimsel pediatristler kapsamlı değerlendirmeler yapar. Standart testler, gözlem ve aileden alınan bilgiler doğrultusunda tanı netleştirilir. Uzmanlar, tanı konulduktan sonra bireysel gelişim planları oluşturur ve gerekli terapötik müdahalelere yönlendirir" dedi.



"Terapiler sosyal becerileri geliştirmektedir"


Otizm belirtilerinin genellikle 18-24 ay arasında ortaya çıktığını kaydeden Uzm. Dr. Özge Yendur, "Bu süreçte çocukların sosyal ve dil becerilerindeki gerilikler dikkat çekebilir. Ancak bazı durumlarda belirtiler daha geç yaşlarda belirginleşebilir ve tanı gecikebilir. Erken tanı, müdahale sürecinin başarısını artırmak açısından kritik öneme sahiptir" diye konuştu. Otizmli çocukların sosyal yaşama ve okula uyum sağlamaları için erken müdahale programlarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Uzm. Dr. Özge Yendur, "Bireysel eğitim planları, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri ile desteklenmelidir. Aile eğitimi de bu sürecin önemli bir parçasıdır. Sosyal becerileri geliştirmek amacıyla oyun terapisi, konuşma terapisi ve davranışsal terapiler uygulanabilir. Okul ortamında ise özel eğitim desteği, sosyal etkileşimi teşvik eden programlar ve öğretmen farkındalığı önemlidir. Otizmli çocukların sosyal hayatta daha bağımsız olabilmesi için toplumun da bilinçlenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.



"Otizm, yaşam boyu süren bir farklılık olarak kabul edilmelidir"


Türkiye’de otizm spektrum bozukluğu teşhis sayılarının giderek artmakta olduğunu belirten Uzm. Dr. Özge Yendur, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bu nedenle toplumda otizm farkındalığının ve erken tanı imkanlarının artırılması büyük önem taşımaktadır. Otizm, ne kadar erken teşhis edilip, müdahale ne kadar erken yapılırsa; belirtilerin yönetilmesi ve bireyin sosyal hayata katılımının artırılması o kadar mümkün olur. Eğitimsel yaklaşımlar ve terapi programları, çocukların iletişim becerilerini güçlendirmeye ve davranışsal zorlukları azaltmaya yönelik olarak planlanmaktadır. Otizm, yaşam boyu süren bir farklılık olarak kabul edilmelidir. Bu nedenle otizmli bireylerin toplumsal yaşama katılımını destekleyen projeler geliştirmek, eğitim ve sağlık hizmetlerini güçlendirmek toplumsal bir sorumluluktur. Otizmle ilgili farkındalık oluşturmak ve otizmli bireylerin hayatını kolaylaştırmak adına yapılan çalışmaların artması, hem bireyler hem de aileleri için umut vericidir."



Otizm farkındalığına renkli dokunuş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da Polis Haftası dolayısıyla şehitlik ziyareti gerçekleştirildi Burdur’da Türk Polis Teşkilatı’nın 180’inci kuruluş yıl dönümü ve Polis Haftası etkinlikleri çerçevesinde şehitlik ziyaretleri gerçekleştirildi. Burdur Şehitliği’ndeki tören çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Programda Ulu Cami İmam Hatibi Celalettin Sevimli Kur’an-ı Kerim okudu, İl Müftüsü Ali Hayri Çelik ise şehitler için dua etti. İl Emniyet Müdürü Ahmet Kurt ve emniyet personeli, şehit mezarlarını ziyaret ederek karanfil bıraktı. Şehit aileleriyle yakından ilgilenen Kurt, ailelerle sohbet ederek minnet duygularını iletti. Program sonrası konuşan İl Emniyet Müdürü Ahmet Kurt, "Teşkilatımızın 180’inci kuruluş yıl dönümü münasebetiyle aslında ilk olmamız gereken yerdeyiz. Bütün şehitlerimizden Allah razı olsun. Mekanları cennet olsun, Rabbim gani gani rahmet eylesin. Onların açtığı yoldan bu teşkilat yürümeye devam edecek. Devletin birliği, milletimizin bekası için mücadelemiz sürecek. Bu yolda hepimiz birer namzediz. Rabbim devletimize ve milletimize zeval vermesin. Evlatları olarak, bu büyük kahraman teşkilat mücadelesini sürdürecektir. Bundan herkes emin olsun" dedi. Polis Haftası etkinlikleri, Ulu Camisi’nde düzenlenecek mevlit ve ikramlarla devam edecek. Yarın da Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunumu gerçekleştirilecek ve çeşitli bilgilendirme stantları kurulacak.
Ağrı Ağrı’da öğretmenlere yönelik "Eğitimde Yeni Yaklaşımlar" kursu düzenlendi Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı sunmak amacıyla düzenlenen "Eğitimde Yeni Yaklaşımlar" konulu hizmet içi eğitim kursu tamamlandı. Mahallî hizmet içi eğitim faaliyetleri kapsamında Ağrı Araştırma Geliştirme Merkezi salonunda gerçekleştirilen eğitime, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Şube Müdürü Selahattin Bilgiç, eTwinning Türkiye içerik geliştirme ekibi üyeleri Bircan Keleş ve Kenan Çete ile farklı okullardan 60 öğretmen katıldı. 4 gün süren eğitim programı; öğretmenlerin dijital yetkinliklerini geliştirmeyi, çağdaş öğretim teknolojilerini sınıf içinde etkili biçimde kullanmalarını sağlamayı ve özellikle eTwinning projeleri çerçevesinde uluslararası proje yazma kapasitelerini artırmayı hedefledi. Uygulamalı ve etkileşimli oturumlarla yürütülen kurs kapsamında, Web 2.0 ve 3.0 araçlarının sınıf içi entegrasyonu, proje fikrinin yapılandırılması, etkinlik planlaması ve dijital içerik üretimi gibi başlıklar ele alındı. Katılımcı öğretmenler, teorik bilgileri eş zamanlı atölye çalışmalarıyla pekiştirerek kapsamlı bir öğrenme deneyimi yaşama fırsatı buldu. Eğitim sürecinde görev alan eTwinning Türkiye içerik geliştirme ekibi üyeleri Bircan Keleş ve Kenan Çete, alanlarındaki uzmanlıkları ve sahaya hakimiyetleriyle dikkat çekerken, yenilikçi yaklaşımları sayesinde katılımcı öğretmenlerin beğenisini kazandı. Açılış konuşmasında öğretmenlerin sürekli gelişim ihtiyacına dikkat çeken Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Millî Eğitim Bakanlığı’nın vizyonu doğrultusunda dijital okuryazarlık ve proje temelli öğrenme gibi 21. yüzyıl becerilerinin öğretmenlik mesleğinin ayrılmaz bir parçası haline gelmesi gerektiğini ifade etti. Öğretmenler, bu tür mesleki gelişim etkinliklerinin motivasyonlarını artırdığını ve sınıf içi uygulamalara olumlu yansımalar sağladığını belirterek, kursun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Kayseri Mimar Sinan Evi müzeye dönüştürülüyor Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile planlanan protokol kapsamında taşlara adeta sırrını üfleyen, dünyada eşsiz bir deha olan Mimar Sinan’ın Ağırnas’taki evinin müze haline getirileceğini açıkladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan ve il protokolü ile birlikte Mimar Sinan’ı Anma Töreni etkinlikleri kapsamında Mimar Sinan’ın doğup büyüdüğü mahalle olan Ağırnas’ta vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Büyükkılıç, Mimar Sinan’ın vefatının 437’nci yılı dolayısıyla Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri Valiliği iş birliğiyle Melikgazi ilçesi Ağırnas mahallesinde düzenlenen program kapsamında Cumhuriyet Kıraathanesi’nde hemşehrileri ile bir araya geldi. Burada sıcak çay eşliğinde vatandaşlarla sohbet eden Büyükkılıç, Mimar Sinan’ın Ağırnaslı ve Kayserili kimliğini yerel, ulusal ve evrensel ölçekte her platformda tanıtma gayretinde olduklarını belirtti. Büyükkılıç, Mimar Sinan’ın doğduğu topraklara sahip çıkıyor Kültür ve Turizm Bakanlığı ile planlanan protokolle, Mimar Sinan Evi’nin ihtiyaç duyulan restorasyonun gerçekleştirilerek müze haline getirilmesi için çalışmalar yapıldığını vurgulayan Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mimar Sinan’ın doğduğu Ağırnas, dünyaya hitap eden yaklaşımla evrensel kültürü geleceğe taşıyan bir beldedir. Mimar Sinan’ı anlamak için, onun felsefesini geleceğe taşımak lazım. Kültepe, Koramaz ve Ağırnas’ın bütünleşik olarak her yapısının, her taşının, her sokağın anlamlandırılması lazım, bunun için hepimizin çalışmalar yapması lazım. Herkesin Mimar Sinan’ın yaşadığı Ağırnas’ı görmeye gelmesi lazım." Kültür ve Turizm Bakanı ile Ankara’da görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Büyükkılıç, Kültepe Kaniş Karum’da 70-80 yıldır kazı çalışmaları yapıldığını, o bölgeyi insanlığın hizmetine sunup, taçlandırmaları gerektiğini ifade ederek, ticaretin yasalarının yazıldığı, ekonominin olmazsa olmazı olan Kültepe’yi anlamlandırmaları için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Koramaz Vadisi’nin kalıcı listeye girebilmesi için çalışmalar sürüyor Büyükkılıç, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Koramaz Vadisi’nin kalıcı listeye girebilmesi için çalışmaları ilgili kişi ve kuruluşlarla sürdürdüklerini kaydederek, bu bölgeyi de yöre insanlarının sahiplenmesi gerektiğini belirtti. Mimar Sinan’ın sadece Türkiye için değil, tüm dünya için önemine vurgu yapan Başkan Büyükkılıç, "Mimar Sinan bizim için çok önemli, çok anlamlı, çocuklarımıza okullarımızda dillerden düşürmememiz lazım. Mimar Sinan’ı geleceğe taşıyan bizler olmalıyız" dedi. Büyükkılıç, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile bir telefon görüşmesi de yaparken, Başkan Şahin, "Kayseri niye Kayseri oldu, acayip ön görüsü sayesinde, millet yapay zekâya daha başlamadan yapay zekâ ödülü alıyordu. Sizi tebrik ediyoruz, Kayseri’nin yanındayız" dedi. Kıraathane sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve şehir protokolü, yaptığı eşsiz eserlerle mimarlık tarihine damga vuran Mimar Sinan’ın doğduğu evi ziyaret ederek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun’dan burası hakkında bilgiler aldı.