Son Dakika
|
Osmaniye’de yolcu minibüsü devrildi: 6 kişi yaralandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirve’sinde resmi törenle karşılandı
Malatya'da yıkım esnasında bina çöktü!
Gürcistan'da yeni hükümet için 25 Kasım'da güven oylaması yapılacak
Gazze'de can kaybı 43 bin 922'ye yükseldi
Beşiktaş’ta yangında can pazarı
Bursa’da kuyumcuda silahlı saldırı
Eski tip ehliyetleri yenileme süresi uzatıldı
Çukurca’da minibüs takla attı: 11 yaralı
Öğrencilerin 2 aylık burs, kredi ödemeleri hesaplara yatırıldı
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Hand-Made Shawl Industry of Islampur, Pakistan
Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili'den yeniden seçim çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avustralya Başbakanı Albanese’yi kabul etti
AB ülkeleri, İsrail ile diyaloğu askıya alma konusunda uzlaşamadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MIKTA Liderler Buluşması‘na katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 lideriyle aile fotoğrafı çekildi
ABD: “İsrail-Hizbullah arasındaki ateşkes anlaşmasında ilerleme kaydedildi”
Serdal Adalı: "Hizmetim olacaksa Beşiktaş emreder ben gelirim"
Montella: "Herkesi memnun etmeye çalışsaydım hocaya gerek yoktu"
ABD’den Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimciler ve kuruluşlara yaptırım
EKONOMİ
250 milyon TL’lik yatırımın imzası atıldı
18 Kasım 2024 Pazartesi - 18:36:34
Samsun’da, TCDD 4. Bölge Müdürlüğü ile Havza OSB arasında hazırlanan ve yaklaşık 250 milyon TL’lik yatırımı kapsayan ‘Havza OSB İltisak Hattı Protokolü’nün imzaları atıldı. Protokol, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, TCDD 4. Bölge Müdürü Hasan Arı ve Havza OSB Müdürü Hasbi Altuntaş’ın katılımıyla imzalandı. Protokol; Havza OSB’nin lojistik operasyonları için Bekdiğin İstasyonu’ndan ayrılarak yaklaşık 2 bin 700 metre uzunluğunda iltisak hattı yapılmasına yönelik proje, yapım işleri, iltisak hattı işletmeciliği ile yükleme-boşaltma alanının mülkiyetinin bedelsiz olarak TCDD’ye devrini kapsıyor.
18 Kasım 2024 Pazartesi - 18:06
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Üç kredi kuruluşunun iki kademe not artırdığı tek ülke Türkiye”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Üç tane kredi derecelendirme kuruluşunun iki kademe not artırdığı bir dönem yaşadık. Türkiye bu anlamda tek ülke. Mayıs ayında 75,5 seviyesine gelen enflasyon şimdiye geldiğimiz noktada ise 48,6 olarak belirlendi. Yani 27 puan bir azalma söz konusu. Bu düşüş önümüzdeki süreçlerde de devam edecek" dedi.
18 Kasım 2024 Pazartesi - 17:47
Metin: “1980’lerde manda sayısı yaklaşık 1 milyondu"
Samsun Manda Birliği Başkanı İsmail Metin, 22 bin manda sayısı ile Türkiye’de birinci sırada olduklarını belirterek, “Bu rakamlar geçen yıllara göre kıyaslandığında çok düşük. 1980’lerde bu sayı yaklaşık 1 milyondu. O döneme göre ciddi bir düşüş yaşandı. Manda yetiştiriciliğini geleceğe taşımak için çalışıyoruz” dedi. Türkiye’de en fazla manda yetiştiriciliğinin yapıldığı Samsun’da en çok manda Bafra ilçesinde bulunuyor. Samsun, 22 bin manda sayısı ile Türkiye’de en fazla yetiştiriciliğin yapıldığı il konumunda bulunurken, sadece Bafra ilçesinde yaklaşık 1O bin adet manda mevcut. “Üretim geçen yıllara göre ciddi şekilde azaldı, çalışacak hayvan bakıcısı dahi bulamıyoruz” Samsun Manda Birliği Başkanı İsmail Metin, yaptığı açıklamada, 1980’li yıllarda il genelinde manda sayısının 1 milyona ulaştığını, o günden bu yana ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Türkiye’de manda yetiştiriciliğinin yeniden canlanmasında, 2008 yılında Samsun’da kurulan Türkiye’nin ilk manda birliğinin ve devlet desteklerinin etkili olduğunu kaydeden Metin, “2009 yılından itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği desteklerle manda sayısında artış yaşandı. Ayrıca Anadolu Islah Projesi gibi çalışmalar da popülasyonun artmasına büyük katkı sağladı. Gençlerimiz, manda yetiştiriciliği gibi zorlu bir işe sıcak bakmıyor. Tarım ve hayvancılık ağır bir iş; sabah-akşam mesaiyle sınırlı değil. Sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar çalışmayı gerektiriyor. Üstelik sosyal hayat da kısıtlanıyor. Bu durum gençlerimizi sektörden uzaklaştırıyor. Kendi çiftliğimde bile çalışacak hayvan bakıcısı bulamıyoruz” diye konuştu. "Genç çiftçilere yönelim teşvikler arttırılmalı" Bu konuda genç çiftçilere verilen teşviklerin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Metin, manda ürünlerinin ekonomiye ciddi bir katkısının olduğuna değinerek, “Ürünlerin markalaşması, sektörü kalkındırmak için büyük bir adım. Ancak üretim maliyetleri, yem fiyatları gibi sorunlar nedeniyle bu alanda da sıkıntılar yaşanıyor” ifadelerine yer verdi. Başkan İsmail Metin, sektörün devamlılığı için ellerinden geleni yaptıklarını, bu sektörün gelecek nesillere taşınması gereken bir değer olduğunu da sözlerine ekledi.
18 Kasım 2024 Pazartesi - 17:37
Güncelleme yetişmedi batıdaki gümrükler kilitlendi
Türkiye’nin Avrupa Birliği mevzuatı çerçevesinde hafta sonu yapacağı yazılım güncellemesi gecikince, batı şehirlerinden Avrupa’ya çıkacak tırlar çıkış yapamadı.
Çok Okunan Kategori Haberleri
1
16 Kasım 2024 Cumartesi- 13:23
Hem üretici hem Ankara halkı kazanacak
2
18 Kasım 2024 Pazartesi- 11:19
Eski tip ehliyetleri yenileme süresi uzatıldı
3
18 Kasım 2024 Pazartesi- 17:37
Güncelleme yetişmedi batıdaki gümrükler kilitlendi
4
17 Kasım 2024 Pazar- 12:31
Yalova aronyası üreticisinin yüzünü güldürdü
5
18 Kasım 2024 Pazartesi- 13:04
Palamuttan sonra hamside iyice kendini göstermeye başladı
03 Kasım 2024 Pazar - 11:02
Nar ekşisinin zorlu mesaisi başladı
Adana’nın Feke ilçesinde sopalarla dövülerek nar ekşisi yapımı başladı. Feke’de üretici Hasan Gezer tarafından kurulan bahçede hasat edilen ve narların ekşi olma yolculuğu başladı. Sopalarla dövülerek kabuğundan tanelere ayrılan nar zorlu süreçlerden geçilerek ekşi oluyor. Gezer ilçede 67 dönüme nar ağacı ektiğini ifade ederek, “Günler süren hasat sonrası narları tek tek ayıklıyoruz ve odun ateşinde kazanlarda kaynatmaya başladık. Zor bir mesai narlar tek tek kabuğundan ayıklanıyor. Çuvallara konularak suyu çıkarılıyor ardından saatlerce kazanlarda kaynıyor. Organik nar ekşisi üretimi yaparak ilçemizde üretime hem katkı sunuyoruz hem de mahallemizde üretim yapıyoruz” dedi.
03 Kasım 2024 Pazar - 10:56
Nar ekşisinin zorlu mesaisi başladı
Adana’nın Feke ilçesinde sopalarla dövülerek nar ekşisi yapımı başladı. Feke’de üretici Hasan Gezer tarafından kurulan bahçede hasat edilen ve narların ekşi olma yolculuğu başladı. Sopalarla dövülerek kabuğundan tanelere ayrılan nar zorlu süreçlerden geçilerek ekşi oluyor. Gezer ilçede 67 dönüme nar ağacı ektiğini ifade ederek, “Günler süren hasat sonrası narları tek tek ayıklıyoruz ve odun ateşinde kazanlarda kaynatmaya başladık. Zor bir mesai narlar tek tek kabuğundan ayıklanıyor. Çuvallara konularak suyu çıkarılıyor ardından saatlerce kazanlarda kaynıyor. Organik nar ekşisi üretimi yaparak ilçemizde üretime hem katkı sunuyoruz, hem de mahallemizde üretim yapıyoruz” dedi.
03 Kasım 2024 Pazar - 10:39
Yüzde 41,5’lik OVP enflasyon tahminine göre memur ve memur emeklilerine yüzde 9,46 zam yapılacak
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, “Yüzde 41,5’lik Orta Vadeli Plan (OVP) yılsonu enflasyon beklentisini göz önünde bulundurduğumuz zaman, memurlara ve memur emeklilerine yüzde 9,46 bir zam öngörüldüğü söyleyebiliriz” dedi. Yeni yıla sayılı günler kala milyonlarca memur ve memur emeklisinin gözü ocak ayında yapılacak zam oranlarına çevrildi. Yılda iki kez, ocak ve temmuz aylarında yapılan ve enflasyon farkı ve toplu sözleşme oranlarının etkili olduğu maaş artışlarında, kritik veriler belli olmaya başladı. Son verilere göre, memur ve emekliler için zam oranını etkileyecek 3 aylık enflasyon farkı yüzde 8,92 olarak belirlendi. Konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, OVP’nin yüzde 41,5’lik enflasyon tahminin gerçekleşmesi durumunda memur ve memur emeklisinin yaklaşık yüzde 9,46 oranında alacağını bildirdi. “3 aylık enflasyon oranı olan yüzde 8,93 yüzde 10’luk toplu sözleşme farkının altında kalıyor” SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aksine memur ve memur emeklilerinin sadece enflasyon oranıyla değil toplu sözleşme anlaşmasına bağlı olarak zam aldığını hatırlattı. Karakaş, “En son 2024’ün temmuz ayında memurlara yüzde 10’luk toplu sözleşmeden kaynaklanan oran ve yüzde 9,31’lik enflasyon farkıyla birlikte yüzde 19,31 bir zam yapılmıştı. Ocak ayında yapılacak olan zamda toplu sözleşmedeki yüzde 10’luk oranı aşacak olan bir enflasyon farkı çıkarsa bu oranla birlikte 2025 ocak ayında toplu sözleşmede verilecek olan yüzde 6’lık oranla toplamamız gerekiyor. Dolayısıyla bu şekilde hem memurların hem de memur emeklilerinin zamlarını bulmuş oluyoruz. Şu anda yüzde 8,93’lük oran yüzde 10’un altında kaldığından bugün itibarıyla hem memurlara hem de memur emeklilerine sıfır zam yansıması olduğunu söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu “OVP’nin enflasyon beklentisine göre memur ve memur emeklilerine yüzde 9,46 bir zam öngörülüyor” Ekim kasım ve aralık aylarındaki enflasyon oranları da ele alındığında memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranına değinen Karakaş “Yüzde 41,5’lik Orta Vadeli Plan (OVP) yılsonu enflasyon beklentisini göz önünde bulundurduğumuz zaman, memurlara ve memur emeklilerine yüzde 9,46 bir zam öngörüldüğü söyleyebiliriz. Ancak yüzde 41,5’lik bu oranın aşılacağı beklenti anketleri ve analizlerde bir fikir söz konusu. Bu çerçevede yüzde 43’ü aşacağı yönünde bir izlenim söz konusu. Bu çerçevede memur ve memur emeklilerine yüzde 10 civarında bir zam yapılması söz konusu olacak” değerlendirmesinde bulundu. “Memur ve memur emeklileri yüzde 4-5 civarında enflasyonun altında zam almış olacak” Karakaş, memur ve memur emeklilerinin mevcut oranları kapsamında enflasyonun altında zam alacağına dikkati çekerek, “2025 ocak ayına geldiğimiz zaman SSK ve BAĞ-KUR emeklileri beklenen enflasyon verileri ışığında yüzde 15 oranında zam alırken, memur ve memur emeklileri yüzde 10 civarında bir zam almış alacak. Bu durumda memur ve memur emeklileri yüzde 4-5 civarında enflasyonun altında zam almış olacak” ifadelerine yer verdi.
03 Kasım 2024 Pazar - 10:37
Kilis’te zeytin hasadı başladı
Zeytinde önemli üretim merkezlerinden biri olan Kilis’te, hem sofralık hem de yağlık olarak değerlendirilen zeytinin hasadına başlandı. Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden olan Kilis’te asırlık ağaçlardan toplanan zeytinlerin yağa ve sofralara dönüşmesinin zahmetli yolculuğu başladı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte zeytin tarlalarının yolunu tutan çiftçiler tarım işçileriyle birlikte asırlık ağaçlardan olgunlaşmış zeytinleri tek tek topluyor. 300 bin dekar alanda 4 milyon zeytin ağacında hasadın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Oylum Hüyük’te yapılan kazı çalışmalarında 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeğinin bulunduğu Kilis’te hasat başladı. Almanya’da düzenlenen Uluslararası zeytinyağı yarışmasında Kilis yağı altın madalya almıştı. Kilis’in zeytinyağı tadı ve aroması diğer yağlara göre polifenol oranının yüksek, asit oranının düşük olması kaliteli olmasını öne çıkartıyor. Bu sezon kent genelinde hasadına başlanılan zeytinde 10 bin ton zeytinyağı bekliyoruz’’ dedi. 3 kuşaktır zeytin üreterek hem yağlık hem de sofralık olarak ürettiği ürünleri dünyanın dört bir tarafına gönderdiğini söyleyen genç girişimci Enes Kaplan, ‘‘ Büyüklerimizden bizlere kalan 3 kuşaklık tarlalarda geçimimizi sağlıyoruz. Devletimizden destek alarak hem üretim yapıyoruz hem de yağa dönüştürerek dünyanın dört bir tarafına gönderiyoruz. Hasadını yaptığımız bahçelerde 3 kuşaktır geçimimizi sağlıyor. Sabahın ilk ışıklarından tarım işçileriyle birlikte topladığımız zeytinleri fabrikamıza götürüp kendimiz sıkmaktayız. Geleneksel yöntemlerle sıkılan ve son aşamasına başında beklediğimiz zeytinyağını paketleyip alıcısına gönderiyoruz’’ diye konuştu.
03 Kasım 2024 Pazar - 10:19
EİB ihracatında ekim bereketi
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), ekim ayında 1 milyar 619 milyon dolarlık ihracata imza attı. EİB, 2023 yılı ekim ayındaki 1 milyar 466 milyon dolarlık ihracatını yüzde 10 artırmayı başardı. Ekim ayında Türkiye’nin ihracatıysa yüzde 3,6’lık artışla 22,8 milyar dolardan 23,6 milyar dolara yükseldi. EİB’nin ekim ayındaki 1 milyar 619 milyon dolarlık ihracat seviyesi, 2024 yılının geride kalan 10 aylık diliminde aylık bazda rekor olarak kayıtlara geçti. EİB, 2024 yılının 10 aylık diliminde yüzde 1’lik artışla 15 milyar 233 milyon dolarlık ihracatı hanesine yazdırdı. 9 birlik ihracatını artırdı, 6 birlik 100 milyon dolar barajını aştı EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğinin 9 tanesi 2023 yılı ekim ayına göre ihracatlarını artırmayı başarırken, 3 ihracatçı birliği 2023 yılı ekim ayı performansının gerisinde kaldı. 12 birliğin 6 tanesi ihracatta 100 milyon dolar barajını geçmeyi başardı. Ege İhracatçı Birlikleri, ekim ayında sanayi ürünleri ihracatını yüzde 4’lük artışla 756 milyon dolardan 786 milyon dolara taşırken, tarım sektörlerinin ihracatı yüzde 14’lük artışla 627 milyon dolardan 716 milyon dolara ilerledi. Egeli madenciler, 2024 yılındaki başarılı performanslarını ekim ayında da sürdürdüler ve yüzde 41’lik ihracat artışıyla Türkiye’ye kazandırdıkları döviz tutarını 82,8 milyon dolardan 116,6 milyon dolara taşıdılar. Demir ve demirdışı metaller ihracatı zirvede yerini korudu EİB bünyesinde uzun yıllardır ihracat şampiyonu olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, ekim ayında ihracatını yüzde 3’lük artışla 179 milyon dolardan 184 milyon dolara çıkarırken, EİB çatısı altında zirvedeki yerini korudu. Zeytin ve zeytinyağı ihracatı ihracat artış rekortmeni oldu 475 bin ton zeytinyağı ve 750 bin ton sofralık zeytin rekoltesiyle 2024/25 sezonuna giren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ekim ayında ihracatını yüzde 51’lik artışla 30 milyon dolardan 45,3 milyon dolara yükseltti. EZZİB bu performansıyla ekim ayında EİB bünyesinde hem ihracat artış rekortmeni oldu hem de önümüzdeki aylarda kıracağı yeni ihracat rekorlarının sinyalini verdi. Gıda ihracatının lideri su ürünleri ve hayvansal mamuller Su ürünleri, kanatlı eti, yumurta, süt ürünleri ve bal ihracatını bünyesinde barındıran Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ekim ayında ihracatını yüzde 21’lik artışla 128,7 milyon dolardan 156,4 milyon dolara taşıdı ve EİB bünyesinde zirve ortaklığını korudu. Kuru meyve ihracatçıları vites artırdı Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıdalar listesinde yerini alan kuru meyveleri dünyanın dört bir tarafına ihraç eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirde 2024/25 sezonunun başlamasıyla ihracatta yoğun bir dönem yaşıyor. EKMİB, ekim ayında ihracatta vites artırarak 122 milyon dolarlık ihracatı 144 milyon dolara çıkardı. Yaş meyve sebze ve mamullerinde 129 milyon dolarlık ihracat Ekim ayında satsuma mandalina ihraç sezonunu başlatan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2023 yılı ekim ayında 127 milyon dolar olan ihracatını 2024 yılı ekim ayında yüzde 2’lik artışla 129 milyon dolara yükseltti. Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 816 milyon dolar Ege Bölgesi, 2024 yılı ekim ayında ihracatını yüzde 8’lik artışla 2 milyar 601 milyon dolardan 2 milyar 816 milyon dolara çıkarmayı başardı. İzmir, 1 milyar 488 milyon dolarlık ihracatla Ege Bölgesi’nin ihracatını domine etmeyi sürdürürken, Ege Bölgesi’ndeki iki serbest bölge İzmir’in ihracatına 288 milyon 80 bin dolarlık katkı sağladı. Manisa, 515 milyon dolarlık ihracatını 522 milyon dolara çıkarırken, Denizli’nin ihracatı yüzde 16’lık artışla 334 milyon dolardan 386 milyon dolara yükseldi. Kuru incir üretiminin başkenti Aydın, ekim ayında 111,4 milyon dolarlık ihracat yapma başarısı gösterirken, Türkiye’nin su ürünleri ihracat lideri Muğla 104,5 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Muğla’yı 102,4 milyon dolarlık ihracatla Balıkesir izledi. “İhracatçılar OVP’ye destek veriyor” Türkiye’nin orta vadeli istikrar programında başarılı olabilmesi için ihracat hedeflerine ulaşmasının şart olduğunu dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin ekim ayı ihracat performansının OVP’yi (Orta Vadeli Program) desteklediğine dikkat çekti. “İhracatta daha başarılı bir tablo ortaya koyabilirdik” diyen Eskinazi, “Türk ihracatçısı dünya pazarlarında resesyonun yaşandığı bir dönemde ihracatta başarılı bir tablo ortaya koydu. Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri olarak Türkiye ortalamasının da üzerine çıktık. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve ülkemizde 2025 yılında alınacak faiz indirim kararları Türk ihracatçısının finansmana erişimine olumlu katkı sağlayacak. 2025 yılının ikinci yarısında dünya genelinde ihracatçılarımız açısından daha uygun bir iklim oluşacağına inanıyoruz. OVP’de 2025 yılı için ortaya konulan 279,6 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Gemileri yüzdürmek zorundayız” diye konuştu.
03 Kasım 2024 Pazar - 10:13
Aydın’ın Ekim ayı ihracatı 111 milyon dolar oldu
Önemli tarım ürünleri ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan Aydın’ın Ekim ayı ihracatı 111,4 milyon dolar oldu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ekim ayında yüzde 3,6’lık artışla 1 milyar 619 milyon dolarlık ihracata imza attığını açıklarken, EİB 2023 yılı Ekim ayındaki 1 milyar 466 milyon dolarlık ihracatını yüzde 10 artırmayı başardı. Paylaşılan verilere göre ise Aydın’ın 2024 yılı Ekim ayı ihracat rakamları da belli oldu. Zeytinden incire kadar birçok ihracat ürününe sahip Aydın’ın Eylül ayında 93,6 milyon dolar olan ihracat rakamı Ekim ayında yaklaşık yüzde 19 artış göstererek 111,4 milyon dolar oldu. Ege Bölgesi’nin Ekim ayı ihracatı ise 2 milyar 816 milyon dolar olurken, Aydın 111,4 milyon dolarlık ihracatla Ekim ayını geride bıraktı. Kuru meyve ihracatçıları vites artırdı Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıdalar listesinde yerini alan kuru meyveleri dünyanın dört bir tarafına ihraç eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMİB), çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirde 2024/25 sezonunun başlamasıyla ihracatta yoğun bir dönem yaşıyor. EKMİB, Ekim ayında ihracatta vites artırarak 122 milyon dolarlık ihracatı 144 milyon dolara çıkardı. Zeytin ve zeytinyağı ihracatı, ihracat artış rekortmeni oldu 475 bin ton zeytinyağı ve 750 bin ton sofralık zeytin rekoltesiyle 2024/25 sezonuna giren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), Ekim ayında ihracatını yüzde 51’lik artışla 30 milyon dolardan 45,3 milyon dolara yükseltti. EZZİB bu performansıyla Ekim ayında EİB bünyesinde hem ihracat artış rekortmeni oldu hem de önümüzdeki aylarda kıracağı yeni ihracat rekorlarının sinyalini verdi.
03 Kasım 2024 Pazar - 10:09
Muğla, Ekim ayında 104,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ekim ayında 1 milyar 619 milyon dolarlık ihracata imza atarken, Yaş sebze meyve, su ürünleri ve maden sektörlerinde ihracat gerçekleştiren Muğla, Ekim ayında Türkiye ekonomisine 104,5 milyon dolar döviz kazandırdı. Ege İhracatçı Birlikleri, 2023 yılı ekim ayındaki 1 milyar 466 milyon dolarlık ihracatını yüzde 10 artırmayı başardı. Ekim ayında Türkiye’nin ihracatıysa yüzde 3,6’lık artışla 22,8 milyar dolardan 23,6 milyar dolara yükseldi. EİB’nin Ekim ayındaki 1 milyar 619 milyon dolarlık ihracat seviyesi, 2024 yılının geride kalan 10 aylık diliminde aylık bazda rekor olarak kayıtlara geçti. EİB, 2024 yılının 10 aylık diliminde yüzde 1’lik artışla 15 milyar 233 milyon dolarlık ihracatı hanesine yazdırdı. Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 816 milyon dolar Ege Bölgesi, 2024 yılı ekim ayında ihracatını yüzde 8’lik artışla 2 milyar 601 milyon dolardan 2 milyar 816 milyon dolara çıkarmayı başardı. Türkiye’nin su ürünleri ihracat lideri Muğla 104,5 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Muğla’yı 102,4 milyon dolarlık ihracatla Balıkesir izledi. Zeytin ve zeytinyağı ihracatı ihracat artış rekortmeni oldu 475 bin ton zeytinyağı ve 750 bin ton sofralık zeytin rekoltesiyle 2024/25 sezonuna giren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ekim ayında ihracatını yüzde 51’lik artışla 30 milyon dolardan 45,3 milyon dolara yükseltti. EZZİB bu performansıyla ekim ayında EİB bünyesinde hem ihracat artış rekortmeni oldu hem de önümüzdeki aylarda kıracağı yeni ihracat rekorlarının sinyalini verdi. Yaş meyve sebze ve mamullerinde 129 milyon dolarlık ihracat Ekim ayında satsuma mandalina ihraç sezonunu başlatan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2023 yılı ekim ayında 127 milyon dolar olan ihracatını 2024 yılı ekim ayında yüzde 2’lik artışla 129 milyon dolara yükseltti. Madenciler 2023 yılında yaptıkları ihracattan daha fazlasını 2024 yılında 10 ayda yaptılar 2024 yılında her ay ihracat rekorları kıran Ege Maden İhracatçıları Birliği, ekim ayında rekorlara yeni bir halka ekledi. EMİB’in ekim ayındaki ihracatı yüzde 41’lik artışla 82,8 milyon dolardan 116,5 milyon dolara ilerledi. EMİB, 10 aylık dönemde de ihracatını yüzde 23 geliştirerek 886 milyon dolardan 1 milyar 91 milyon dolara taşıdı ve 2023 yılının tamamında yaptığı 1 milyar 65 milyon dolarlık ihracatı 2024 yılının 10 aylık diliminde geçti. Eskinazi: “İhracatçılar OVP’ye destek veriyor” Türkiye’nin orta vadeli istikrar programında başarılı olabilmesi için ihracat hedeflerine ulaşmasının şart olduğunu dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin ekim ayı ihracat performansının OVP’yi desteklediğine dikkati çekti. “İhracatta daha başarılı bir tablo ortaya koyabilirdik” diyen Eskinazi, “Türk ihracatçısı dünya pazarlarında resesyonun yaşandığı bir dönemde ihracatta başarılı bir tablo ortaya koydu. Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri olarak Türkiye ortalamasının da üzerine çıktık. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve ülkemizde 2025 yılında alınacak faiz indirim kararları Türk ihracatçısının finansmana erişimine olumlu katkı sağlayacak. 2025 yılının ikinci yarısında dünya genelinde ihracatçılarımız açısından daha uygun bir iklim oluşacağına inanıyoruz. OVP’de 2025 yılı için ortaya konulan 279,6 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Gemileri yüzdürmek zorundayız” diye konuştu.
03 Kasım 2024 Pazar - 08:48
DSO’dan Denizli sanayisinin sürdürülebilirliğine katkı için önemli proje
DSO Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm Birimi tarafından yürütülen ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenen, “Sürdürülebilirlik Olgunluk Analizi” projesi açılış toplantısı gerçekleştirildi. Denizli Sanayi Odası (DSO) ve GEKA işbirliğinde ‘Sürdürülebilirlik Olgunluk Analizi’ projesi DSO toplantı salonunda gerçekleşti. Açılış konuşmasını DSO Meclis Üyesi ve Sürdürülebilirlik Komisyon Başkanı Emin Şen’in gerçekleştirdiği toplantıya DSO Başkan Yardımcısı Mehmet Serter, Genel Sekreter Dr. Sezgi Akbaş, Sürdürülebilirlik Müdürü Cansun Özdülger ve Sürdürülebilirlik Uzmanı Sultan Nur Duran katıldı. Projenin uygulama sürecinde çözüm ortağı olarak yer alacak DCube Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik A.Ş. ekibi ve projeye destek veren Güney Ege Kalkınma Ajansı da katıldı. Sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Komisyon Başkanı Şen, projenin kapsamında demir-çelik, çimento, mermer-doğaltaş, kimya, enerji üretimi, tekstil ve makine sektörlerinde sürdürülebilirlik olgunluk analizi yapılacağını söyledi. "Yeşil dönüşüm yolculuğunda sanayimizin yanında yer alacağız" diyen Şen, Oda olarak, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm konusunda iş dünyasını harekete geçirmek için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. DSO Sürdürülebilirlik Müdürü Özdülger ise, birim olarak yürüttükleri çalışmalara değindi. Denizli sanayisinin sürdürülebilirlik yolculuğuna önemli bir katkı sağlayacağını düşündükleri projenin açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Özdülger, katkı sunan tüm kurumlara, firmalara ve katılım sağlayanlara teşekkürlerini iletti. Toplantı, DCube Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik A.Ş’den Gülcan Ergün’ün sunumuyla devam etti. Proje ile DSO üyeleri genelinde uygulanabilecek bir sürdürülebilirlik tespit metodu oluşturulması ile DSO stratejik planında yer alan stratejik hedeflere uyumlu planlamalar ve faaliyetler yürütülecek.
03 Kasım 2024 Pazar - 08:47
Denizli’de ‘Yeni Anayasada Emlak Kanunu’ çalıştayı düzenlenecek
Tüm Emlak Danışmanları Birliği Denizli İl Temsilciliği’ne atanan İlker Yetimoğlu, yeni bir mücadele içine girdiklerine dikkat çekerek, emlak mesleğinin kanunu olan bir meslek olması için çalışacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oluru ile kurulan Tüm Emlak Danışmanları Birliği’nin Denizli İl Temsilciliği’ne atanan Emlakçı İlker Yetimoğlu, emlak camiasının yeni bir döneme başladığına dikkat çekerek hedeflerinin ve hayallerinin büyük olduğunu söyledi. Yetimoğlu, sosyal medya paylaşımları içinde sıkı takipte olduklarına dikkat çekti. Denizli İl Başkanlığı mazbatasını Tüm Emlak Danışmanları Birliği Genel Başkanı Hakan Akçam’dan alan Denizli İl Başkanı İlker Yetimoğlu, öncelikle emlak kanunu hazırlanması konusunda bir mücadele içinde olacaklarını, kısa vadede ise emlak belgesi olmadan sosyal medya da paylaşım yapanlara karşı bir mücadele içinde olacaklarını belirterek “Tüm Emlak Danışmanları Birliğimiz resmi gazete de yayınlanması ile fiiline faaliyetlerine başladı. Genel Başkanımız Hakan Akçam’ın oluru ile Denizli yapılanması için bizleri layık görmelerinden dolayı teşekkür ederim. Genel merkez nezninde öncelikle hedeflerimiz Yeni anayasa hazırlıkları çerçevesinde emlak sektörünün bir kanununun olmasıdır. Bu anlamda Pamukkale’mizde ‘Yeni Anayasa da Emlak Kanunu’ çalıştayı yapılması için Genel Başkanımıza teklifimizi sunduk. Denizli olarak bu çalışmaların her zaman öncüsü ve sürükleyicisi olmayı istiyoruz. Ayrıca özellikle yeni yönetmeliklerin hayata geçmesi ile yılbaşından itibaren sosyal medyada, kendi gayri menkulü değilse, emlak yetki belgesi yoksa yada emlak ofisinde Ticaret Bakanlığımızın TTBS sistemine sigortalı olarak kaydı yoksa, bu paylaşımları mercek altına alacağız. Belgeli, sigortalı emlakçılarımızın paylaşımlarına itibar edilmesi, ve özellikle sosyal medya grupları ve sayfa yöneticilerinin bunlara müsaade etmemesi için gerekli uyarı, bilgilendirme çalışmalarına hız vereceğiz. Emlakçılık mesleği artık herkesin değil, kuralları, belgeleri, stajları tamamlayan kişilerin yapabileceği bir meslek haline geldiğini kamuoyuna, usanmadan, yılmadan anlatacağız” dedi.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 18:29
Belediyede günlük yevmiyelere yüzde 25 zam
Karabük Belediyesi Personel A.Ş tarafından personelin günlük yevmilerine yüzde 25 oranında zam yapıldı. Karabük Belediyesi Personel A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Samet Sarıtaş, yaptığı açıklamada, Karabük Belediyesi Personel A.Ş ile malum sendika arasında devam etmekte olan iş yeri Toplu İş Sözleşme sürecinin 14 Ekim 2024 tarihi itibari ile ilgili yasa gereği belirtilen sürede tamamlanamadığından dolayı sendika yetkisinin iş yerinde düştüğünü belirtti. Gelinen noktada Karabük Belediyesi Personel A.Ş. yönetim kurulu olarak personelin günlük yevmiyelerine yüzde 25 oranında zam yapıldığını ve bu zamla birlikte en düşük personel maaşının 32 bin TL’nin üzerine çıktığını ifade eden Sarıtaş, “Ayrıca 01.07.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere zam oranı uygulanacaktır. Bununla birlikte geçen süre içerisindeki zamlı maaş farkları, öğrenim yardımları ve kasım ayı içerisinde ödenecek olan 15 ikramiye olmak üzere tüm alacakları hesaplarına 15 Kasım tarihinde yatacaktır. Tüm mesai arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Bu süreçte hiçbir çalışan arkadaşımızın en ufak bir şekilde hak kaybının olmayacağı hususunda görüşlerini her platformda dile getirerek desteklerini hiçbir şekilde esirgemeyen, ‘mesai arkadaşlarımızın huzuru bizim huzurumuz, mutluluğu bizim mutluluğumuzdur’ diyen ayrıca; göreve geldiği ilk günden bu yana emek ve alın terinin kutsiyetine olan inancı, yürütmüş olduğu çalışmalarla ‘şehri imar gönülleri ihya’ düsturuyla yola çıkan, verdiği sözü göreve gelir gelmez tutarak bizlere gösteren Karabük Belediye Başkanımız Özkan Çetinkaya Bey’e Personel A.Ş. olarak; çalışanlarımız, aileleri ve çocukları adına teşekkür eder şükranlarımızı sunarız” dedi.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 16:30
Başkan Memişoğlu; "Denizli’nin Ekim ihracatı yüzde 16.2 artarak 386 milyon dolar oldu"
Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) tarafından Türkiye’de ekim ayı ihracat verileri açıklandı. Açıklanan verilerde Türkiye’nin ihracatta ekim ayında yüzde 3,6 artarak 23,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Denizli ihracatı ekim ayında ise yüzde 16,2 atarak 386 milyon dolara ulaştı. Aynı zamanda İhracatta Denizli 9. sıradaki yerini korudu. İhracatta bazı dönemlerde iniş ve çıkışların olacağını ama son 3 ayda aralıksız arttığını belirten Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, "Yılın son çeyreğine iyi bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilirim. Yıl genelinde aylık bazda iniş çıkışlar yaşadığımız dönemler olsa da ihracatımız 3 aydır aralıksız artıyor" dedi. Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM), ekim ayı ihracat verileri delegeler çalıştayı kapsamında Antalya’da açıklandı. Açıklanan verilerde Türkiye’nin ihracatta ekim ayında yüzde 3,6 artarak 23,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Denizli ihracatı ekim ayında ise yüzde 16,2 atarak 386 milyon dolara ulaştı. Aynı zamanda İhracatta Denizli 9. sıradaki yerini korudu. Aynı zamanda Ocak ve Ekim Dönemlerinde Denizli ihracatı yüzde 3,8 artışla 3 milyar 650 milyon dolar seviyesine ulaştı. Denizli İhracatçılar Birliği’nce kayda alınan ihracat ise ekimde yüzde 29,5 artışla 332 milyon dolar oldu. Türkiye Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclis Başkanı Mustafa Gültepe davetiyle toplantıya Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Hüseyin Memişoğlu, TİM Delegeleri olarak katılım sağladı. Açıklanan veriler hakkında açıklamalarda bulunan DENİB Başkanı Memişoğlu, Ekim ayındaki çift haneli ihracat artışlarıyla birlikte yılın son çeyreğine iyi bir başlangıç yaptığımızı söyleyebiliriz. Yıl genelinde aylık bazda iniş çıkışlar yaşadığımız dönemler olsa da ihracatımız 3 aydır aralıksız artıyor" dedi. "Önde gelen sektörlerin tamamında ihracat arttı" Denizli’de önde gelen sektörlerden, tekstil ve konfeksiyon, elektrik ve elektronik, tarım, madencilik gibi sektörlerin tamamında ihracatta arttığını dile getiren Başkan Memişoğlu, "Ekim ayında Denizli ihracatını sektörel olarak ele aldığımızda; tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 15 artışla 119 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 26 artışla 89 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 37 artışla 58 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 22 artışla 34 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 29 artışla 24 milyon dolar olduğunu belirtebiliriz. Ekimde ihracatını yüzde 55 oranında artırarak 8,6 milyon dolara taşıyan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar sektörü ile ihracatını yüzde 133 oranında artırarak 3 milyon dolara taşıyan meyve sebze mamulleri tarım sektörleri içerisinde dikkat çekti. Yine ekim ayında otomotiv endüstrisi sektöründe ihracat artışı yüzde 75 oranında gerçekleşti" şeklinde konuştu. "Denizli’den toplam 179 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor" Yılın üç çeyreklik döneminde Denizli’den toplam 179 ülkeye ihracat gerçekleştiğini ve bu ülkelerden en fazla ihracatı İngiltere’ye yapıldığını belirten Başkan Memişoğlu, "Ekim ayı ihracat verilerini ülke bazında incelediğimizde, ilimiz ihracatında lider konumda olan İngiltere’ye ihracatımız yüzde 36 oranında artışla 57 milyon dolar olarak kaydedildi. Ardından gelen ABD’ye ihracatımız değişmeyerek 33 milyon dolar, İtalya’ya ihracatımız yüzde 49 oranında artışla 32,6 milyon dolar, Almanya’ya ihracatımız yüzde 5,6 artışla 31 milyon dolar, Hollanda’ya ihracatımız yüzde 64 oranında artışla 24 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ülke sıralamasında Almanya, geçen ayın ardından bir kez daha dördüncü sırada yer aldı. Almanya ekonomisinde meydana gelen birtakım olumsuz durumlar taleplerde daralmaya yol açtı. Yılın ilk 3 çeyreklik döneminde Denizli’den toplam 179 ülkeye ihracat gerçekleştirildi" dedi. "Küresel enflasyondaki azalışın etkilerini 2025’te göreceğiz" Ekim ayında gelişmiş ülkelerin enflasyonu gerilediğini ve küresel enflasyondaki azalışın etkilerini 2025’te görüleceğini belirten Başkan Memişoğlu, "Ekim ayında enflasyon ABD’de yüzde 2,4’e, Euro Bölgesi’nde yüzde 1,7’ye, İngiltere’de ise yüzde 1,7’ye geriledi. Gelişmiş ülkelerde azalan enflasyon faiz indirim sürecini de beraberinde getirmişti. Bu süreç her ne kadar beklenen zamanın ilerisinde gerçekleşmeye başlasa da önümüzdeki aylarda ekonomik canlanmayı destekleyecek. Ancak asıl etkiyi 2025 yılından itibaren göreceğimizi söyleyebiliriz. Öte yandan, yine 2025 yılında ticarette korunma önlemleri ve jeopolitik riskler dünya ticaretinin yönündeki önemli parametreler olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Aynı zamanda ABD’de başkanlık seçimini yakından takip edeceklerini ABD’ye tekstil ve konfeksiyon, doğal taş ihracatlarında bulunduğunu dikkat çektiğini ve ardından S&P Türkiye’nin kredi notunu bu yıl ikinci kez artırdığını dile getiren Başkan Memişoğlu, "Bilindiği gibi, 5 Kasım 2024 tarihinde ABD’de başkanlık seçimi olacak. Donald Trump ve Kamala Harris’in yarışacağı seçimleri özellikle finans ve ticaret çevreleri yakından takip ediyor. Seçimlerin Denizli için önemi ise, ABD’nin ihracatımızda üst sıralardaki seyri. Özellikle son yıllarda, bazı aylarda İngiltere’nin ardından ikinci sırada ABD geliyor. ABD’ye tekstil konfeksiyon ve doğal taş ihracatımız dikkat çekiyor. ABD’de yaşanan gelişmeler Euro/Dolar paritesinin seyrinden tutun da küresel piyasalara kadar birçok konuyu yakından ilgilendiriyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, seçim sonuçlarını biz de yakından takip ediyoruz. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), mayıs ayında Türkiye’nin kredi notunu B’den B+ya yükselterek kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu. Güncel durumda ise, S&P Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltti. Böylelikle, S&P, kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirleyerek Türkiye’nin kredi notunu bu yıl ikinci kez artırmış oldu" diye konuştu. Bilgi Teknolojileri İhracat Grubu toplantısı yapıldı Yazılım ve bilişim alanında Denizli’nin 10 milyon dolara yaklaşan yıllık ihracatı bulunmasına rağmen bilgi teknolojileri alanında potansiyelin daha fazla olduğunu ve yeni projeler ile bu potansiyelin ortaya çıkarılması konusunda firmalara ihracat konusunda bilinçlendirmeye amaçladıklarını belirten Başkan Memişoğlu, "Denizli İhracatçılar Birliği, Hizmet İhracatçıları Birliği ve Pamukkale Teknokent işbirliğiyle “Bilgi Teknolojileri İhracatı Grubu” nun lansmanını geçtiğimiz günlerde DENİB ev sahipliğinde gerçekleştirmiştik. Her ne kadar hizmet ihracatı bizim iştigal sahamızda olmasa da küresel boyutta hizmet ihracatının mal ihracatından daha hızlı bir şekilde büyüdüğünü net bir şekilde görüyoruz. 2023 yılında dünya mal ihracatı yüzde 5 oranında daralırken, dünya hizmet ihracatı yaklaşık yüzde 9 oranında büyüyerek 7,8 trilyon dolara ulaştı. Ülkemizde de benzer bir tablo karşımıza çıkıyor. 2023 yılı verilerine göre; Türkiye genelinde yüzde 0,6 oranında artışla 255,8 milyar dolar mal ihracatı gerçekleşirken, yüzde 12,1 oranında artışla 100,8 milyar dolar hizmet ihracatı yapıldı. Yazılım ve bilişim alanına baktığımızda ise, Denizli’nin 10 milyon dolara yaklaşan yıllık ihracatı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak potansiyelimiz çok daha fazla. Hizmet İhracatçıları Birliği ile yapacağımız yeni projemizde, bu potansiyelimizi ortaya çıkarmayı ve firmalarımızı ihracat konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
02 Kasım 2024 Cumartesi - 15:22
Meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde öncü şehir ‘Samsun’
Samsun, meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor. Türkiye’nin gıda ambarı olarak kabul edilen Samsun’un Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ovalarında yetiştirilen meyve, sebze ve tarla bitkileri yurtiçi ve yurtdışı birçok yere ihraç gönderiliyor. Soya, çeltik, tütün, ayçiçeği, lahana, karnabahar, brokoli, barbunya, pırasa, turp, biber, fasulye, fındık, kızılcık, kivi, muşmula ve dut üretiminde Türkiye ortalamasının başını çeken Samsun, gıda ambarı olarak başı çekiyor. Türkiye’den en çok lahana ve karnabahar Samsun’da üretiliyor TÜİK verilerine göre yılda 416 bin ton lahana üretilen Samsun, ülkedeki lahana üretim payının yüzde 43’üne tek başına sahip. Samsun ayrıca karnabahar üretiminde da yüzde 28 üretim payı ve yıllık 70 bin ton üretimle ilk sırada yer alıyor. Brokoli, barbunya, pırasa, turp, biber ve taze fasulye üretiminde de ilk 10 sırada yer alan Samsun, sebze üretimi konusunda öne çıkıyor. Fındık, kızılcık, kivi ve muşmulanın üretim adresi Samsun Sebzede olduğu gibi meyvede de iddialı bir konumda bulunan Samsun, yıllık 112 bin ton fındık üretimi ile ülke genelinde 2. sırada yer alıyor. Samsun ayrıca kızılcık, kivi, muşmula ve dut üretiminde de ilk 10 il arasındaki yerini koruyor. Kenevir üretim merkezi de Samsun Samsun, lif ve tohum kenevir üretiminin de merkezi konumunda. Türkiye’deki kenevir lifinin yüzde 71’i tohumunun ise yüzde 18’i Samsun’da üretiliyor. Lif ve tohum kenevir üretiminde 1. sırada olan Samsun’da yılda 315 ton kenevir üretimi gerçekleştiriliyor. Bu kenevirlerin 254 tonu kenevir, 61 tonu da tohumdan üretiliyor. Çeltik, soya fasulyesi, tütün, ayçiçeği, kuru fasulye, buğday ve şeker pancarı üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun, tarla bitkileri üretiminde de iddiasını devam ettiriyor.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder