ÇEVRE
19 Eylül 2024 Perşembe - 10:47 Zeytin fidan tırtılı uyarısı İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da toplam 952 dekar alanda zeytin üretimi yapıldığını hatırlatarak, üreticilere “zeytin fidan tırtılı(palpita unionalis)” uyarısında bulundu. Zeytin, Akdeniz iklim kuşağının hüküm sürdüğü bölgelerde üretilen önemli bir tarımsal ürün olmasına rağmen, Samsun’da da mikro klima bölgelerinde yüzyıllardır yetiştiriliyor. Osmanlı şeriye sicil defterlerinde Samsun’da zeytin yetiştiriciliği ile ilgili pek çok kayıt, yöreye has Samsun tuzlamalık ve Samsun yağlık çeşitlerin varlığı yer alıyor. Adını geçmişte zeytin ağaçlarının çokluğundan alan Zeytinlik Mahallesi de Samsun’da zeytin yetiştiriciliğinin önemini ortaya çıkarıyor. 952 dekar alanda zeytin üretimi Zeytin fidan tırtılı hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Son yıllarda il müdürlüğümüz ve diğer kamu kurumları ile yapılan çalışmaları sonucu Samsun’da toplam 952 dekar alanda zeytin üretimi yapılıyor. Önemli zeytin zararlılarından zeytin fidan tırtılının biyolojisi ve mücadelesi büyük önem arz etmektedir. Zeytin fidan tırtılı larvaları ilk yumurtadan çıktığı zaman sarı renkte olup beslenmeye başladığı zaman yeşil rengini almakta ayırıcı bir belirti olarak ilk üçüncü ve sondan üçüncü segmentinde bir çift siyah leke bulunmaktadır. Ergin kelebekleri iri yapılı görünümde olup kanatları kelebeğin aktif olmadığı dönemde kanatları gergin bir halde sabit durmaktadır. Zeytin fidan tırtılının zararını larvaları yapmaktadır. İlk dönem dölleri taze sürgün ve yapraklarla beslenmekte ve taze yapraklarda tül görüntüsü oluşturmaktadır. Meyvelerin yeşil döneminden renk değiştirdiği dönemine kadar olan zaman diliminde meyvelerin etli kısımlarını yiyerek zarar oluşturmaktadır” dedi. “Bulaşık sürgünler bahçelerden uzaklaştırılmalı, yakılarak yok edilmeli” Zeytin fidan tırtılı ile mücadelede entegre mücadelenin önemine değinen Sağlam, bu zararlının birçok doğal düşmanının olduğunu, gereksiz kimyasal mücadelenin zeytin fidan tırtılının doğal düşmanlarına zarar verebileceğini, bu durum göz önüne alınarak küçük alanlarda larvaların mekanik yolla toplanarak yapılacak mücadelenin popülasyon yoğunluğunu azaltacağını, zeytin fidan tırtılıyla bulaşık sürgünlerin bahçelerden uzaklaştırılarak, yakılarak yok edilmesi gerektiğini belirtti. Sağlam, “Kimyasal mücadelenin bahçelerde yapılacak yumurta ve larva kontrolünden sonra popülasyon yoğunluğuna göre BKÜ veri tabanında yayınlanan ruhsatlı ürünlerle yapılaması gerekmektedir. İlimizde zeytin bahçelerinde hastalık ve zararlılarına karşı bahçelerde kontrol çalışmaları ilgili teknik ekiplerimizce düzenli olarak devam etmekte olup, üreticilerimizin detaylı bilgi için il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri önem arz etmektedir” diye konuştu.
Karapınar’da tarımda yeni döneme ilişkin toplantı düzenlendi
18 Eylül 2024 Çarşamba - 17:36 Karapınar’da tarımda yeni döneme ilişkin toplantı düzenlendi Konya’nın Karapınar ilçesinde Tarımsal Üretim Planlaması ve Bitkisel Üretimde Yeni Destekleme Modeline ilişkin toplantı düzenlendi. Karapınar Kaymakamı Şenol Öztürk’ün başkanlığında Karapınar Ziraat Odasında, Tarımsal Üretim Planlaması ve Bitkisel Üretimde Yeni Destekleme Modeline ilişkin toplantı düzenlendi. Toplantıda Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Resmi Gazetede yayınlanan yeni döneme ilişkin destekleme modeli başta olmak üzere ilçedeki tarım faaliyetlerinin geliştirilmesi, bitkisel ürün çeşitliliğinin artırılması, hayvansal üretim destekleme modeli, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesi ve çiftçilerin bilinçlendirilmesine yönelik konular ele alındı. Kaymakam Şenol Öztürk, konuşmasında tarımın ilçenin hem ekonomik hem de sosyal yapısında büyük bir rol oynamakta olduğunu ifade ederek, "Temel amacımız, modern tarım tekniklerinin en üst düzeyde uygulandığı ilçemizde bu bölgenin tarımsal potansiyelini en iyi şekilde kullanmak, çiftçilerimizin gelir seviyesini yükseltmek ve ülkemizin ihtiyacı olduğu ürünleri planlama dahilinde üreterek sürdürülebilir tarım anlayışını hakim kılmaktır. Özellikle iklim değişiklikleri, su kaynaklarının azalması gibi zorluklarla karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, üretimde verimliliği artıracak tedbirler almak hepimizin görevi. İlçemizde hangi bitkilerin daha verimli yetiştirileceğini, su kullanımının nasıl optimize edileceğini ve çiftçilerimize hangi desteklerin sağlanacağını titizlikle planlıyoruz" dedi. Toplantıya, Kaymakam Şenol Öztürk, Belediye Başkanı İbrahim Önal, İlçe Tarım Müdürü Ramazan Güneri Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, sivil toplum kuruluşları başkanları, muhtarlar ve çiftçiler katılım sağladı.
Samsun’da 3 ilçeye atık su hattı
18 Eylül 2024 Çarşamba - 16:34 Samsun’da 3 ilçeye atık su hattı Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Terme, Tekkeköy ve 19 Mayıs ilçelerine bağlı mahallelerde toplam 7 kilometre uzunluğundaki atık su ve kanalizasyon şebeke hattı daha büyük çaplı beton borularla yenilendi. SASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, Samsun’da atık su altyapısı bulunmayan kırsal mahalleler başta olmak üzere 17 ilçede ekonomik ömrünü yitiren atık su ve kanalizasyon şebeke hatlarını yeniliyor. Kentin sağlıklı altyapıya sahip olması için mesai harcayan ekipler, şebekeleri yenileyerek halkın istifadesine sunuyor. Terme’nin Çay Mahallesi Sanayi Caddesi’nde yağmur suyu ve atık su şebeke hattı çalışması yapan SASKİ Genel Müdürlüğü, 1 km uzunluğunda yağmur suyu hattı, 400 metre uzunluğunda da atık su hattı yaptı. 800 mm çapında yağmur suyu ve 300 mm çapında da atık su boruları yerleştiren ekipler, her iki hattın da yapımını tamamlama aşamasına geldi. Ayrıca Çay Mahallesi, Anafartalar Caddesi’nde büyütülen 700 metrelik atık su hattının da yapım aşamasında olduğu bağlantı çalışmalarının ardından hizmete sunulacağı bildirildi. Tekkeköy ilçesi Çinik Mahallesi’nde de 900 metre uzunluğundaki kanalizasyon şebekesinin 450 metresi yapıldı. Hat tamamlandığında mahallenin tüm kanalizasyon hattının şebekeye dahil edileceği belirtildi. 19 Mayıs ilçesinin Dereköy Mahallesi’nde ise SASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, Sahil Caddesi’nde 4 bin 668 metre uzunluğundaki kanalizasyon ve atık su hattı yapıyor. Şebeke hattının 3 bin 735 metrelik bölümünü tamamlayan ekipler, kalan 933 metrelik kısmı bitirmeye çalışıyor. İlk kez döşenen hat sayesinde mahalle halkı hem fosseptikten kurtulacak hem de evsel atık sularının bertarafı sağlanacak. “Şehrimizin mevcut altyapı sorunlarını çözmek için yoğun çaba sarf ediyoruz” İlçelerin atık su ve kanalizasyon konusundaki tüm şebeke problemlerini çözeceklerini dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirtti. Halk sağlığının korunması ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi açısından altyapı yatırımlarının büyük önem taşıdığının altını çizen Başkan Doğan, “İklimi ve doğal güzellikleriyle muhteşem bir coğrafyaya sahip şehrimizin mevcut altyapı sorunlarını çözmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. İçme suyu, yağmur suyu, atık su ve kanalizasyon altyapı yatırımları noktasında SASKİ ekiplerimiz, canla başla çalışıyor. Altyapı şehrimiz için çok önemli. Bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Ortaca’da çocuk parkı yapılması ile ilgili protokol imzalandı
18 Eylül 2024 Çarşamba - 16:15 Ortaca’da çocuk parkı yapılması ile ilgili protokol imzalandı Muğla’nın Ortaca ilçesinde yeni bir çocuk parkı yapılması için protokol imzalandı. Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği ile Ortaca Belediyesi arasında çocuk parkı yapımı ile ilgili protokol imza töreni gerçekleştirildi. Ortaca Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen imza töreninde Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği Yönetim Kurulu üyeleri hazır bulundu. İmza töreni Ortaca Belediye Başkanı Evren Tezcan’ın konuşmasıyla başladı. Ortaca Belediye Başkanı Evren Tezcan, “Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği’nin çocuk parkı yaptırma önerisini uygun gördük. Bugün burada Ortaca Arıkbaşı Mahallesi Vali Bahçesi Mevkii’nde yapılacak çocuk parkı yapımı ile ilgili protokol imza törenini gerçekleştireceğiz. Bu proje ile Ortacalı çocuklarımız bir oyun alanına daha kavuşacak. İlçemizde yeşil alanları korumak ve yeni yeşil alanlar oluşturmak zorundayız. Vali Bahçesi Park Peyzaj Projesiyle hem çocuk parkına hem de yeşil alana kavuşmuş olacağız. SARÇED Yönetim Kuruluna teşekkür ediyorum. Bundan sonra da Sarçed ile işbirliği içinde olacağız. Vali Bahçesi Park Peyzaj projesi ilçemiz halkına hayırlı uğurlu olsun” dedi. Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği Başkanı Cengiz İlhan Sarçed hakkında bilgi verdi. SARÇED’in birçok kuruma yardım ve destek sağladığını belirtti. İmkanlar ölçüsünde yardımların devam edeceğini söyledi. Çocuk parkı yapımı ile ilgili protokol hayırlı olması dilekleri ile imzalandı.
Başkan Şerifoğulları, “Depreme dayanıklı, dirençli bir şehir olma yolunda önemli adımlar atmayı sürdüreceğiz”
18 Eylül 2024 Çarşamba - 16:14 Başkan Şerifoğulları, “Depreme dayanıklı, dirençli bir şehir olma yolunda önemli adımlar atmayı sürdüreceğiz” Mahalle ayrımı gözetmeden ilk günkü aşkla eser ve hizmet seferberliğini sürdürdüklerini belirten Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, “Şehrimizi depreme dayanıklı yapı stokuyla geleceğe güvenle taşımayı ve vatandaşlarımızın modern ve kaliteli yapılarla yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlıyoruz. Elazığ’ımızın daha güçlü ve daha güzel yarınlarını inşa etmek için canla, başla çalışmaya devam ederek depreme dayanıklı, dirençli bir şehir olma yolunda önemli adımlar atmayı sürdüreceğiz” dedi. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Bosna Hersek Bulvarı Kentsel Dönüşüm Ofisi’ni ziyaret etti. Başkan Şahin Şerifoğulları, daha sonra proje kapsamında bulunan Sarayatik, Çarşı, Akpınar ve Nailbey mahallelerinin muhtarları ile birlikte bölgede incelemelerde bulundu. Vatandaşlarla da bir araya gelen Başkan Şerifoğulları, talepleri dinledi. Başkan Şahin Şerifoğulları’nın ziyaretinden duydukları memnuniyeti ifade eden vatandaşlar da yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmaları için Başkan Şerifoğulları’na teşekkür etti. Temaslarının ardından açıklamalarda bulunan Başkan Şerifoğulları; “Aziz şehrimiz Elazığ’ımızı inşa ve ihya yolunda çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürmektedir. Faaliyete geçirdiğimiz kentsel dönüşüm ofislerinde kat malikleri ile bir araya gelerek sürecin başlaması için taleplerini almayı sürdürüyoruz. Bugün de Nailbey Mahallesi Kentsel Dönüşüm Ofisi’nin ardından vatandaşlarımızın kentsel dönüşüme ilişkin taleplerini yerinde cevaplayan, kentsel dönüşüm süreci ve bu süreçteki hakları hakkında bilgilendiren, imar haklarına ilişkin teknik bilgi vererek hemşehrilerimizin kentsel dönüşüme ilişkin beklenti ve taleplerini toplayan Bosna Hersek Bulvarı Kentsel Dönüşüm Ofisi’ni ziyaret ettik. Kıymetli hemşehrilerimizle de bir araya gelerek taleplerini dinledik. Biz, mahalle ayrımı gözetmeden ilk günkü aşkla eser ve hizmet seferberliğimizi sürdürürken, şehrimizi depreme dayanıklı yapı stokuyla geleceğe güvenle taşımayı ve vatandaşlarımızın modern ve kaliteli yapılarla yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda yepyeni yaşam alanlarını oluşturacak kentsel dönüşüm çalışmalarını çok önemsiyoruz. Ziyaret ettiğimiz bölgelerdeki hemşehrilerimiz ve muhtarlarımız da hayata geçireceğimiz projeler için bizlere teşekkür ediyor. Bu kapsamda Elazığ’ımızın daha güçlü ve daha güzel yarınlarını inşa etmek için canla, başla çalışmaya devam ederek depreme dayanıklı, dirençli bir şehir olma yolunda önemli adımlar atmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Merkezefendi’de atıklar yer üstü konteynerleriyle toplanacak
18 Eylül 2024 Çarşamba - 15:58 Merkezefendi’de atıklar yer üstü konteynerleriyle toplanacak Modern ve temiz bir ilçe hedefini gerçekleştiren Merkezefendi Belediyesi yer üstü evsel atık toplama konteynerini ilçenin çeşitli noktalarına yerleştirmeye başladı. Başkan Doğan, “Merkezefendi’ye layık bir hizmet anlayışıyla çevre dostu bir belediye olmaya devam ediyoruz” dedi. Merkezefendi Belediyesi, çevreye duyarlı projelerine bir yenisini daha ekleyerek, ilçenin dört bir yanında atık toplama sistemini modernize etmeye başladı. Birbirinden önemli projeleri hayata geçirmeye devam eden Merkezefendi Belediyesi, daha yaşanabilir ve daha temiz bir ilçe hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. ‘Çevre dostu belediye’ anlayışı ile Merkezefendi Belediyesi tarafından hayata geçirilen 3 bin litre hacime sahip olan ’Yer Üstü Evsel Atık Toplama Konteyneri’ Merkezefendi’nin birçok farklı noktalarına yerleştirilmeye başlandı. Kapalı ve kapaklı konteyner sistemi sayesinde, çevredeki kötü görüntüyü ve koku problemini ortadan kaldırılacak. Konteyneri akıllı sensörlerle donatılmış, doluluk durumunu otomatik olarak bildirecek ve araçlar boş yere konteyner noktalarına hareket etmeyerek yakıttan tasarruf sağlanacak. Önümüzdeki dönemlerde ’Yer Üstü Evsel Atık Toplama Konteynerleri’ şehrin her bölgesine giderek yaygınlaştırılacak. “Temiz ve yaşanabilir bir Merkezefendi için" Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın öncülüğünde hayata geçirilen ’Yer Üstü Evsel Atık Toplama Konteynerleri’, çevre temizliği ve sürdürülebilirlik hedefi doğrultusunda hizmete sunuluyor. 3 bin litre hacime sahip konteynerlerin yüksek kapasitesiyle birlikte çevre kirliliğini önlenmesine katkı sağlayacağını belirten Başkan Doğan, ’Yer Üstü Evsel Atık Toplama Konteynerlerini Merkezefendi’nin en yoğun noktalarına yerleştiriyoruz. İlçenin birçok noktasına yerleştirilmeye başlanan bu konteynerler sayesinde evsel atıkların düzenli ve hijyenik bir şekilde toplanmasını hedefliyoruz. Atık toplama sistemindeki bu yenilik, çevre kirliliğinin azaltılmasının yanı sıra, ilçenin estetik görünümünü koruma amacıyla da önem taşıyor. Sızıntıları önleyen sızdırmaz kapaklar ve kötü kokuların yayılmasını engelleyen tasarımlarla Merkezefendi’ye layık bir hizmet anlayışıyla çevre dostu çöp yönetimini sağlayacağız. Bu projeyle birlikte daha yaşanabilir bir Merkezefendi’yi inşa edeceğiz" diye konuştu.
Vali Özarslan: "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu"
18 Eylül 2024 Çarşamba - 15:55 Vali Özarslan: "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu" Sinop’ta, yangınlara karşı farkındalık oluşturmak amacıyla “120 Orman Köyünde Yangın Farkındalık Eğitim Seferberliği” kapsamında bilgilendirme yapıldı. Sinop Valisi Mustafa Özarslan, "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu" dedi. Sarıkum Köyü Muhtarlığı bahçesinden düzenlenen toplantıda Sinop Valisi Mustafa Özarslan, Sinop’un yüz ölçümünün yüzde 64’ünün orman olduğunu belirterek, “İl genelinde toplamda 465 köyümüz var. Bunun da 463’ü orman köyü. Yalnızca 2 köyümüz orman köyü sınırları içerisinde gözükmüyor. Bu rakamlardan kaynaklı da ister istemez, küresel sıcaklık ve iklim değişikliği nedeniyle de aşırı sıcaklık değerlerinin de azalışı nedeniyle de gerek köy mimarimizin ahşap yapılı bitişik nizamlı evlerden oluşmasından kaynaklı gerekse ormanlık alanların yoğun bir şekilde ilimizden bulunmasından kaynaklı gerek orman yangınlarında gerekse de ahşap yapılı konutlarımızda yangın sayılarımız arttı. Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu. Geçen sene 25 olan ahşap yapılı konutlardaki yangın sayımız bu sene 27 oldu. Dolayısıyla da bu verilerden hareket ederek valiliğimiz koordinesinde ilgili paydaş kurumlarımızla AFAD İl Müdürlüğümüz, Orman Bölge Müdürlüğümüz, itfaiye teşkilatlarımız, YEDAŞ, İl Jandarma Komutanlığımızın ekiplerinden oluşan uzman teknisyenler ve mühendislerimizden oluşan 72 kişilik bir eğitim takımı kurduk. Bu eğitim takımını şimdi sahaya yollayıp halkımıza bilinçlendirme ve farkındalık eğitim yapacaklar. Sahaya çıkıyoruz. Çalışmamız lazım. Çünkü, yangınların yüzde 90 nedeni insan kaynaklı hatalardan çıkıyor. Yangına ilk müdahale konusunda da eksik bilgilenmeler var. Bu açıklarımızı kapatmak istiyoruz” diye konuştu. Daha sonra yetkililer tarafından vatandaşlara, yangınlara karşı alınması gereken tedbirler ve yangın anında yapılacaklar konusunda bilgi verildi.