Yerel Haberler
Çankırı
10 Ocak 2025 Cuma - 11:35 Orta Asya’ya uzanan kültür asırlardır yaşatılıyor Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan ’Yaran kültürü’, Çankırı’da asırlardır yaşatılmaya devam ediliyor. Yüzyıllardır devam eden ve Orta Asya’daki Türk kültürünün izlerini taşıyan "yaran kültürü", Çankırı’da yaşatılıyor. Özellikle Çankırı ve İç Anadolu Bölgesinde sürdürülen yaran kültürü, Oğuzlar’dan uzanan Türk geleneklerini ve ahilik geleneğini canlı tutuyor. Kültürü yaşatan ’yaran’lar kurdukları ‘yaran meclisi’nde bir araya gelerek asırlardır süren geleneği devam ettiriyor. Mecliste çeşitli oyunlar oynayıp sohbet eden yaranlar, soğuk kış günlerinde hoşça vakit geçiriyor. Büyük baş ağa, küçük baş ağa, reis, çavuş, usta yaranlar, kalfa yaranlar ve küçük yaranlar olarak nitelendirilen vatandaşların katıldığı bu buluşmalar ’ocak yakmak’ olarak adlandırılıyor. Yaşatılan kültür ile birlik ve beraberin sürdürülmesi amaçlanıyor. "Asıl sebebi birlik ve beraberlik " Meclisin amacının birlik ve beraberliğin sağlanması olduğunu söyleyen Ulubey Yaren Meclisi Üyesi Görkem Güray, “Şu an çırak yaranım ama ilerleyen zamanlarda kalfalık ve ustalığım devam edecek. Yaran, Oğuzlar2dan günümüze kadar gelen Dede Korkut ve Ahi Evran ile birlikte oluşmuş, Çankırı halkının ve İç Anadolu Bölgesinde dostluk, beraberlik oluşturmak maksadıyla, kış günlerinde eğlendikleri ama asıl sebebinin birlik ve beraberlik olduğu bir meclistir. Yaranlar, genellikle kış aylarında başlar ve Şubat sonuna kadar devam eder. Mecliste minimum 24 kişi bulunur ve bunlar, büyük baş ağa, küçük baş ağa, reis, çavuş, usta yaranlar, kalfa yaranlar ve küçük yaranlar olarak devam eder. Burada çeşitli oyunlar oynanıp keyifli sohbetler edilir. Buraya gelen misafirlerin herhangi bir resmiyetine bakılmaz. Burada tüm misafirler eşittir, herkese eşit davranılır ve hürmet gösterilir. Bütün kuralarda herkes için aynıdır. Misafirler, yaranlarımızın ve ağalarımızın çevresindeki insanları aynı düğünlere davet eder gibi tarih ve saati söyleyip ‘ocak yakıyoruz’ tabiriyle çağırılıp gelebilir” dedi.
Hipertansiyon ve kalp hastaları dikkat: Salçalı yemeklere ekstra tuz koyulmamalı
04 Ekim 2024 Cuma - 15:08 Hipertansiyon ve kalp hastaları dikkat: Salçalı yemeklere ekstra tuz koyulmamalı Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, hipertansiyon ve kalp hastaları için bilgilendirmelerde bulunarak salçalı yemeklere asla ekstra tuz koyulmaması gerektiğini söyledi. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, hipertansiyon ve kalp hastalarının tuz tüketimi ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Salça yapımında kullanılan bol miktardaki tuzun sağlığı ciddi anlamda tehdit ettiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, salçalı yemeklere asla ekstra tuz konulmamasını ve tüketilen miktara azami dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlıklı bir vücut için tuz miktarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, sağlıklı bir bireyin hastalıklardan korunması için günlük tüketmesi gereken tuz miktarının 5gr geçmemesi gerekmekte olduğunu söyledi. “Salçalı yemeklere asla ekstra tuz konulmamalı” Salçalı yemeklere ekstra tuz katılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Salçanın faydalarından yararlanırken içeriğindeki tuz oranına da dikkat etmemiz de fayda var. Salça yapımında kullanılan bol miktardaki tuz ise sağlığı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu durumda tuzu az miktarda tüketmesi gereken kalp ve tansiyon hastaları başta olmak üzere, damar hastalıklarına sahip hastalar, akciğer ve böbrek hastaları, tuzsuz diyetler uygulayanlar için bol tuzlu ev salçalarını kullananlar dikkat etmelidir. Salçalı yemeklere asla ekstra tuz konulmamalı, tüketilen miktara azami dikkat edilmelidir” dedi. “Sağlıklı bir insanın hastalıklardan korunması için günlük tüketmesi gereken tuz miktarının 5 gramı geçmemesi gerekmektedir” Sağlıklı bir bireyin günde 5 gram tuz tüketimini geçmemesi gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, “Ev salçasından vazgeçemeyenler az miktarda tuzla hazırlanmış salçaları cam kavanozlarda vakumlayarak buzdolabında saklayabilirler. Sağlıklı bir insanın hastalıklardan korunması için günlük tüketmesi gereken tuz miktarının 5 gramı geçmemesi gerekmektedir. Tükettiğimiz tuz miktarına dikkat edelim doğal ev yapımı salça tüketelim derken sağlığımızdan olmayalım” ifadelerini kullandı.