Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Yerel Haberler
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Trabzon
Tüm Şehirler
Adana
Adıyaman
Afyon
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Çankırı
Şüphe üzerine durdurulan araçta binlerce uyuşturucu madde ele geçirildi: 3 tutuklama
11 Ocak 2025 Cumartesi - 11:46:31
Çankırı’da polis ekiplerince şüphe üzerine durdurulan bir araçta binlerce uyuşturucu madde ele geçirildi. Olayla ilgili 3 şahıs tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Çankırı İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin Korgun yolu Akçavakıf mevkiinde şüphe üzerine durdukları araçta yaptıkları aramada, 8 bin 846 adet sentetik ecza hapı, 1,23 gram metamfetamin ve 1 adet ruhsatsız tabanca ele geçirdi. Araç içerisindeki O.H. ve M.D. isimli şahıslar gözaltına alındı. Olayla bağlantısı olduğu tespit edilen A.S.H. isimli şahıs ise Kastamonu’da yakalandı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 3 şahıs, adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkartılan şahıslar tutuklandı.
10 Ocak 2025 Cuma - 11:35
Orta Asya’ya uzanan kültür asırlardır yaşatılıyor
Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan ’Yaran kültürü’, Çankırı’da asırlardır yaşatılmaya devam ediliyor. Yüzyıllardır devam eden ve Orta Asya’daki Türk kültürünün izlerini taşıyan "yaran kültürü", Çankırı’da yaşatılıyor. Özellikle Çankırı ve İç Anadolu Bölgesinde sürdürülen yaran kültürü, Oğuzlar’dan uzanan Türk geleneklerini ve ahilik geleneğini canlı tutuyor. Kültürü yaşatan ’yaran’lar kurdukları ‘yaran meclisi’nde bir araya gelerek asırlardır süren geleneği devam ettiriyor. Mecliste çeşitli oyunlar oynayıp sohbet eden yaranlar, soğuk kış günlerinde hoşça vakit geçiriyor. Büyük baş ağa, küçük baş ağa, reis, çavuş, usta yaranlar, kalfa yaranlar ve küçük yaranlar olarak nitelendirilen vatandaşların katıldığı bu buluşmalar ’ocak yakmak’ olarak adlandırılıyor. Yaşatılan kültür ile birlik ve beraberin sürdürülmesi amaçlanıyor. "Asıl sebebi birlik ve beraberlik " Meclisin amacının birlik ve beraberliğin sağlanması olduğunu söyleyen Ulubey Yaren Meclisi Üyesi Görkem Güray, “Şu an çırak yaranım ama ilerleyen zamanlarda kalfalık ve ustalığım devam edecek. Yaran, Oğuzlar2dan günümüze kadar gelen Dede Korkut ve Ahi Evran ile birlikte oluşmuş, Çankırı halkının ve İç Anadolu Bölgesinde dostluk, beraberlik oluşturmak maksadıyla, kış günlerinde eğlendikleri ama asıl sebebinin birlik ve beraberlik olduğu bir meclistir. Yaranlar, genellikle kış aylarında başlar ve Şubat sonuna kadar devam eder. Mecliste minimum 24 kişi bulunur ve bunlar, büyük baş ağa, küçük baş ağa, reis, çavuş, usta yaranlar, kalfa yaranlar ve küçük yaranlar olarak devam eder. Burada çeşitli oyunlar oynanıp keyifli sohbetler edilir. Buraya gelen misafirlerin herhangi bir resmiyetine bakılmaz. Burada tüm misafirler eşittir, herkese eşit davranılır ve hürmet gösterilir. Bütün kuralarda herkes için aynıdır. Misafirler, yaranlarımızın ve ağalarımızın çevresindeki insanları aynı düğünlere davet eder gibi tarih ve saati söyleyip ‘ocak yakıyoruz’ tabiriyle çağırılıp gelebilir” dedi.
09 Ocak 2025 Perşembe - 11:20
Çankırı’da “Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Birimi Kalite Standartları Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi
Çankırı’da “Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Birimi Kalite Standartları Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya başkanlığındaki toplantıda, 2024’te gerçekleştirilen denetimlerin detayları paylaşıldı. Buna göre eczaneler, optisyenlik müesseseleri, tıbbi cihaz satış ve uygulama merkezleri, işitme cihazı merkezleri ile aktar ve baharatçı dükkanlarına yönelik toplamda 276 denetim gerçekleştirildiği, akıllı ilaç kullanımı çalışmaları kapsamında yapılan bilgilendirme ve saha çalışmalarının devam edeceği belirtildi. Ayrıca atık ilaçların toplanması ve imhası ile çevre ve insan sağlığına katkı sunulmaya devam edileceği ifade edildi. Tıbbi Cihaz Kurumu’nca yasaklanan ilaçlar ve sağlığa zararlı diğer maddelerin Çankırı’da satışa sunulmaması için denetimlerin ve paydaş kurumlarla iş birliğinin bu yıl da sürdürüleceği vurgulandı.
08 Ocak 2025 Çarşamba - 11:41
Çankırı’da aranan 88 şahıs yakalandı
Çankırı’da jandarma ve polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalar neticesinde çeşitli suçlardan aranan 88 şahıs ile 12 düzensiz göçmen yakalandı. Edinilen bilgiye göre, Çankırı İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından 23 Aralık 2024-6 Ocak tarihleri arasında aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, çeşitli suçlardan aranan 88 şahıs ile 12 düzensiz göçmen yakalandı. Yapılan aramalarda ise 47 adet sentetik ecza hapı, 9.76 gram metamfetamin, 82.98 gram sentetik kannobinoid, 3 adet uyuşturucu içiminde kullanılan aparat, 2.10 gram esrar, 46 litre etil alkol, 55 litre el yapımı şarap, 20 litre viski, 6 adet gıda aroması, 20 cc bandrolsüz votka, 3 adet lyrica, 3 bin 920 adet dolu makaron ve 30 paket kaçak nargile tütünü ele geçirildi. Gözaltına alınan 88 şahıstan 3’ü tutuklandı. Yakalanan düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmesi için işlem başlatıldı. Yapılan trafik denetimlerinde ise 125 araç trafikten men edilirken bin 947 araç sürücüsüne toplamda 4 milyon 27 bin 145 TL cezai işlem uygulandı.
15 Ekim 2024 Salı - 16:30
İlkokuldaki deprem tatbikatı nefes kesti
Çankırı’da 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla bir okulda düzenlenen tatbikat nefes kesti. Çankırı’da 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla deprem, yangın ve tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. Çankırı il merkezindeki İstiklal Yolu İlkokulu’nda gerçekleştirilen tatbikatta, AFAD, UMKE, AKUB, başta olmak üzere çok sayıda kurum katıldı. Tatbikat senaryosu gereği okulda yaşanan deprem ve yangın üzerine kaçış alarmının çalmasıyla öğrenciler okul bahçesine toplandı. Daha sonra olay yerine gelen ekipler, içeride mahsur kalan öğrencileri tahliye etti. Yaralanan ve dumandan etkilenenlere de okul bahçesinde bulunan acil yardım çadırında müdahalede bulunuldu. Kriz esnasında okulda hırsızlığa karışan bir şahıs ise polis ekipleri tarafından yakalandı. Tatbikata Vali Mustafa Fırat Taşolar, kurum müdürleri, öğrenciler ile öğretmenler katıldı.
15 Ekim 2024 Salı - 09:46
Otomobil evin bahçesine girdi: 1 yaralı
Çankırı’nın Şabanözü ilçesinde kontrolden çıkarak bir evin bahçesine giren otomobilin sürücüsü yaralandı. Kaza, dün gece saatlerinde Şabanözü ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, M.A.Z. yönetimindeki 18 ABB 448 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yakınlarda bulunan bir evin bahçesine girdi. Kazada sürücü M.A.Z. yaralandı. İhbar üzerine olay yerine ekipler sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi olay yerinde yapılan yaralı, hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri ise çevrede güvenlik önlemleri alarak incelemelerde bulundu. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı. Bedirhan Göksu
14 Ekim 2024 Pazartesi - 10:43
Türkiye’nin en önemli tarım şehirleri arasındaki Çankırı’da yapılan teşviklerle üretim her geçen yıl artıyor
Çeltik, kavun, yeşil mercimek ve korunga üretiminde ilk 10 il arasında yer alan Çankırı’da, 240 bin hektar alandaki tarımsal üretimle ülke ekonomisine önemli katkı sağlanıyor. 240 bin hektar tarım alanına sahip olan ve yılda ortalama 30 bin ton pirincin üretildiği Çankırı, çeşitli ürün yetiştiriciliği ile Türkiye’nin önemli tarım şehirleri arasında yer alıyor. Türkiye genelindeki üretime göre, çeltikte altıncı, kavunda yedinci, yeşil mercimekte altıncı, korungada ise sekizinci il olma özelliği taşıyan Çankırı, 142 bin büyükbaş, 167 bin küçükbaş, 3 milyona yakın kanatlı ve 55 bin kovan arıyla üretimde üretimde ön plana çıkıyor. Tarımsal üretimle Türkiye ekonomisine önemli katkının sağlandığı Çankırı’da, yapılan teşviklerle çiftçilik ve hayvan yetiştiriciliği teşvik ediliyor. Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yapılan destekler sayesinde ürün çeşitliliğinin ve üretimin arttırılmasını hedeflediklerini söyledi. “Birçok ürün üretiminde Türkiye’de ilk 10 sırada bulunuyoruz” Çeşitli ürün yetiştiriciliği ile Çankırı’nın Türkiye’de ön plana çıktığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Çankırı, 240 bin hektar tarım alanı ile hububattan meyveciliğe, sebzeden endüstri bitkilerine kadar çoğu ürünün yetiştirildiği bir ildir. Köylerin kısmen boşalmasına rağmen arazilerini terk etmeyen çiftçilere sahibiz. Birçok ürün üretiminde Türkiye’de ilk 10 sırada bulunuyoruz. Çeltikte altıncı sırada, kavunda yedinci sırada, yeşil mercimekte altıncı sırada, korungada ise sekizinci sırada yer alıyoruz. Diğer ürünlerde de hızla üretim artışı sağlamaktayız. Çeşitli projeler tamamlandığında tarımsal üretim değerimiz daha da artacak. Ön sıralara oturan bir il olmak için gayret edeceğiz” dedi. “Hayvancılık üretiminde de azımsanmayacak bir üretim yapmaktayız” Çankırı’da hayvan yetiştiriciliğinin önemine değinen Dr. Düzgün, “Hayvansal üretim olarak 142 bin büyükbaş, 167 bin küçükbaş, 3 milyona yakın kanatlı ve 55 bin kovan varlığı ile hayvancılık üretiminde de azımsanmayacak bir üretim yapmaktayız. Bakanlığımız destekleri ile son yıllarda binin üzerinde proje uygulanarak bu yönde de gelişim göstermekteyiz. 142 bin hektarlık mera alanı ile önde gelen mera alanına sahip iller içerisindeyiz. Bakanlığımız projeleri genelde olmak üzere yerel projelerle de 3 yıl önce 60 milyon TL civarında olan desteğimizi bugün ise 500 milyon TL’ye kadar çıkarttık. Üretimde kalarak emeğini esirgemeyen çiftçilerimizin mutlu olacağı, onlara destek olacak sessiz devrimin yapıldığını müşahede etmekteyiz. Öncelikli olarak ekim yapan herkesin destekleneceği, yüzyılın hayali ve beklentisi olan hususların teker teker hayata geçirilmesi çiftçimizi son derece mutlu etmiştir ve edecektir. İlimizde yüzde 42 olan kayıtlılık oranını an itibariyle yüzde 52’lere çıkartmış bulunmaktayız. Kanun ve mevzuat değişiklikleriyle tüm çiftçilerin faydalanacağı ve kazanacağı noktalara gelecektir inşallah” diye konuştu.
14 Ekim 2024 Pazartesi - 10:41
Çankırı’da yapılan teşviklerle üretim her geçen yıl artıyor
Çeltik, kavun, yeşil mercimek ve korunga üretiminde ilk 10 il arasında yer alan Çankırı’da, 240 bin hektar alandaki tarımsal üretimle ülke ekonomisine önemli katkı sağlanıyor. 240 bin hektar tarım alanına sahip olan ve yılda ortalama 30 bin ton pirincin üretildiği Çankırı, çeşitli ürün yetiştiriciliği ile Türkiye’nin önemli tarım şehirleri arasında yer alıyor. Türkiye genelindeki üretime göre, çeltikte altıncı, kavunda yedinci, yeşil mercimekte altıncı, korungada ise sekizinci il olma özelliği taşıyan Çankırı, 142 bin büyükbaş, 167 bin küçükbaş, 3 milyona yakın kanatlı ve 55 bin kovan arıyla üretimde üretimde ön plana çıkıyor. Tarımsal üretimle Türkiye ekonomisine önemli katkının sağlandığı Çankırı’da, yapılan teşviklerle çiftçilik ve hayvan yetiştiriciliği teşvik ediliyor. Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yapılan destekler sayesinde ürün çeşitliliğinin ve üretimin arttırılmasını hedeflediklerini söyledi. “Birçok ürün üretiminde Türkiye’de ilk 10 sırada bulunuyoruz” Çeşitli ürün yetiştiriciliği ile Çankırı’nın Türkiye’de ön plana çıktığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Çankırı, 240 bin hektar tarım alanı ile hububattan meyveciliğe, sebzeden endüstri bitkilerine kadar çoğu ürünün yetiştirildiği bir ildir. Köylerin kısmen boşalmasına rağmen arazilerini terk etmeyen çiftçilere sahibiz. Birçok ürün üretiminde Türkiye’de ilk 10 sırada bulunuyoruz. Çeltikte altıncı sırada, kavunda yedinci sırada, yeşil mercimekte altıncı sırada, korungada ise sekizinci sırada yer alıyoruz. Diğer ürünlerde de hızla üretim artışı sağlamaktayız. Çeşitli projeler tamamlandığında tarımsal üretim değerimiz daha da artacak. Ön sıralara oturan bir il olmak için gayret edeceğiz” dedi. “Hayvancılık üretiminde de azımsanmayacak bir üretim yapmaktayız” Çankırı’da hayvan yetiştiriciliğinin önemine değinen Dr. Düzgün, “Hayvansal üretim olarak 142 bin büyükbaş, 167 bin küçükbaş, 3 milyona yakın kanatlı ve 55 bin kovan varlığı ile hayvancılık üretiminde de azımsanmayacak bir üretim yapmaktayız. Bakanlığımız destekleri ile son yıllarda binin üzerinde proje uygulanarak bu yönde de gelişim göstermekteyiz. 142 bin hektarlık mera alanı ile önde gelen mera alanına sahip iller içerisindeyiz. Bakanlığımız projeleri genelde olmak üzere yerel projelerle de 3 yıl önce 60 milyon TL civarında olan desteğimizi bugün ise 500 milyon TL’ye kadar çıkarttık. Üretimde kalarak emeğini esirgemeyen çiftçilerimizin mutlu olacağı, onlara destek olacak sessiz devrimin yapıldığını müşahede etmekteyiz. Öncelikli olarak ekim yapan herkesin destekleneceği, yüzyılın hayali ve beklentisi olan hususların teker teker hayata geçirilmesi çiftçimizi son derece mutlu etmiştir ve edecektir. İlimizde yüzde 42 olan kayıtlılık oranını an itibariyle yüzde 52’lere çıkartmış bulunmaktayız. Kanun ve mevzuat değişiklikleriyle tüm çiftçilerin faydalanacağı ve kazanacağı noktalara gelecektir inşallah” diye konuştu. (BG-MK-
13 Ekim 2024 Pazar - 16:52
Çankırı’da UMKE ekipleri 24 saat görev için hazır bekliyor
Çankırı’da UMKE ekipleri 7 gün 24 saat afete hazır bir şekilde teyakkuzda bekliyor. Çankırı İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE ekipleri, bölgedeki afet ve ilk yardımlara ivedi müdahale edebilmek için lojistik, personel, üst düzey araçlar, HAP ve TAMP planları ve afete hazır bir şekilde 24 saat nöbet tutarak teyakkuzda bekliyor. “Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" dolayısıyla UMKE depolarını inceleyen Dr. Sarıkaya, muhtemel bir afete hazır olduklarını söyledi. UMKE ekiplerinin muhtemel bir afete hazır olduklarını belirten Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Afet dönemlerinde sağlık hizmeti sunumunun önemini benimsemiş olarak hızlı ve tam müdahale sürecinde yapılan hazırlıkları yerinde görmek üzere müdürlüğümüz UMKE depolarını ziyaret ederek UMKE sorumlumuzdan mevcut lojistik, personel, araçlarımız, tıbbi müdahale durumumuz, HAP ve TAMP planları ve afete hazır olma durumumuzla ilgili ayrıntılı bilgi aldım. Bakanlığımızın desteği ile lojistik anlamda depolarımızın yeterli kapasite de olduğunu gördük. Müdürlüğümüz UMKE sorumlusuna ve ilgili tüm personelimize gösterdikleri üstün gayret için teşekkür ediyorum” dedi.
13 Ekim 2024 Pazar - 10:06
D100’de otomobil şarampole devrildi: 5 yaralı
Çankırı’nın Kurşunlu ilçesi D100 karayolunda otomobilin şarampole devrilmesi neticesinde meydana gelen kazada 5 kişi yaralandı. Kaza, Kurşunlu ilçesi D100 karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Samsun istikametine seyir halinde olan otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole devrildi. Kazada otomobilde bulunan Y.Ç. (21), S.Ç. (49), G.Ç. (26), H.Ç. (46) ve Z.Y. (30) yaralandı. İhbar üzerine olay yerine ekipler sevk edildi. İlk müdahalesi sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapılan yaralılar Kurşunlu Devlet Hastanesine sevk edildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
13 Ekim 2024 Pazar - 09:25
Çankırı’da 9 ayda 162 hasta palyatif bakım merkezine başvurdu
Çankırı merkez ve Çerkeş ilçesinde bulunan palyatif bakım merkezlerine 9 ayda 162 hasta başvurdu. Çankırı il Sağlık Müdürlüğü, il genelindeki palyatif bakım merkezi mevcut olan Çankırı ve Çerkeş Devlet Hastanelerinde bulunan palyatif bakım merkezlerine yılın ilk 9 ayında 162 hasta başvurusunun alındığını duyurdu. Verilen sağlık hizmetleri ile ilgili yapılan açıklamada, Çankırı Devlet Hastanesi bünyesinde toplam 10 yataklı palyatif bakım merkezi mevcut olduğu, yılın ilk 9 ayında toplamda 74 hastaya hizmet verildiği ve yatak doluluk oranı yüzde 47,2 olduğu bildirildi. Çerkeş Devlet Hastanesi bünyesinde ise toplam 5 yataklı palyatif bakım merkezi mevcut olduğu, yılın ilk 9 ayında toplamda 88 hastaya hizmet verdiği ve yatak doluluk oranı yüzde 53,4 olduğu bildirildi. Palyatif bakım merkezlerinin aileye tıbbi, psikolojik, sosyal ve manevi destek verdiğini vurgulayan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Bazı hastalar, hayat boyu veya hayatlarının öngörebilir bir kısmında ağır bir hastalıkla yaşamak, bu süre boyunca düzenli bakım hizmeti almak zorundalar. Bu hastalara palyatif hastalar diyoruz. Palyatif bakım hizmetlerinin bir amacı da hastalara ve aile bireylerine tıbbi, psikolojik, sosyal, manevi destek verilmesi, acılarının bu yönden de azaltılmasıdır. Dünya Palyatif Günü vesilesi ile tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.
12 Ekim 2024 Cumartesi - 16:47
Alman anne ve kızı Çankırı’da Müslüman oldu
Çankırı’nın Eldivan ilçesinde Alman anne ve kızı Müslüman olarak ‘Melek’ ve ‘Meryem’ adını aldı. Alman vatandaşı olan Melanie isimli anne ve kızı Michelle, Eldivan İlçe Müftülüğüne Müslüman olmak istediğini belirtti. Müftülük yetkilileri anne Melanie ve kızı Michelle için ihtida töreni düzenledi. Düzenlenen ihtida töreninde anne ve kızına Kelime-i Şehadet telkin edilerek, İslam’ın temel inanç ve esasları anlatıldı. Müslüman olmak isteyen anne ve kızına İslam dininin temel inanç ve esasları anlatıldıktan sonra, anne-kız Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman oldu. Müslüman olan anne Melanie "Melek", kızı Michelle ise "Meryem" adını aldı. Müslüman olan anne ve kızı, diğer dinlerde sabit bir söylemin bulunmayışını sebep göstererek İslam’ın değişmez ilkelere sahip olduğunu, bu dinin kişiden kişiye değişmemesini ilgi çekici bulduklarını ve araştırmaları neticesinde İslam’ın en doğru din olduğuna inandıklarını söyleyerek Müslüman olduklarını ifade etti.
11 Ekim 2024 Cuma - 20:01
Bakan Yardımcısı Gizligider Çankırı’da çeltik hasadına katıldı
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Çankırı’da çeltik hasadına katıldı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Çankırı’daki çeşitli programlarının ardından Merkez ilçesine bağlı Karadayı köyünde yapılan çeltik hasadına katıldı. Bakan Yardımcısı Gizligider, yaklaşık 10 dönümlük alanda ekili olan çeltiği hasat işlemi için biçer dövere bindi. Bakan Yardımcısı Gizligider, daha sonra çeltik için uygulanan diğer işlemleri çiftçiden dinledi. Tırmıkla karıştırma ve kurutma işlemini yapan Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider çiftçilerin taleplerini de dinledi.
11 Ekim 2024 Cuma - 13:21
Bakan Yardımcısı Gizligider: "5 yıl sonra kişi başına 975 metreküp su düşecek, bu su fakiri dediğimiz sınırın altı oluyor"
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, su tasarrufunun önemine değinerek, "15 yıl sonra ülkenin nüfusu yüzde 10 artarsa 93 milyon oluyor ama tedbir almazsak 5 yıl sonra su kaynakları yüzde 20 düşüyor; kişi başına 975 metreküp su düşecek. Bu, su fakiri dediğimiz sınırın altı oluyor" dedi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, bir dizi programa katılmak üzere Çankırı’ya geldi. Bakan Gizligider’in Çankırı’daki ilk durağı Çankırı Valiliği oldu. Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar’ı ziyaret eden Bakan Gizligider, daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen Üretim Planlaması Sunumu programına katıldı. Düzenlenen programda su tasarrufunun önemine değinen Bakan Yardımcısı Gizligider, geleceği planlarken kaynakların dikkate alınması gerektiğini belirtti. “Su varsa hayat var, su yoksa hiçbir şey yok” Geleceğinin kaynaklarının harcanmaması gerektiğini vurgulayan Gizligider, “Türkiye, bu gidişle 2050 yılında 105 milyon olacak. 2023 itibariyle bizim 112 milyar metreküp suyumuz var. Kişi başına bin 313 metreküp su düşüyor. 5 yıl sonra ülkenin nüfusu yüzde 10 artarsa 93 milyon oluyor ama tedbir almazsak 5 yıl sonra su kaynakları yüzde 20 düşüyor, kişi başına 975 metreküp su düşecek. Bu su fakiri dediğimiz sınırın altı oluyor. Sürdürülebilirlik de dünyanın gündeminde. Sürdürülebilirlik kelimesini önümüzdeki yıllarda çok daha fazla duyacağız. Sürdürülebilirlik, bugünün kaynaklarıyla bugünü ve yarını planlamaktır, yarının kaynaklarıyla bugünü kullanmak, harcamak değil. Su varsa hayat var, su yoksa hiçbir şey yok. Sulu tarım ya da kuru tarımda da en az 4 kat fark ediyor. Temele suyu koyduk, yönlendirici olmak istiyoruz, cezalandırıcı değil. Kolumuza girin, beraber kazanalım" dedi.
10 Ekim 2024 Perşembe - 15:58
İstiklal mücadelesi ruhu Çankırı’da yaşatıldı
Çankırı’da, Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu Limanı’na gelen silahların cepheye ulaştırıldığı İstiklal Yolu’nda düzenlenen "15. İstiklal Yolu Yürüyüşü"ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Çankırı’da, Kurtuluş Savaşı’nda Kastamonu’nun İnebolu ilçesindeki limana indirilen mühimmatların Ankara’ya ulaştırıldığı, milli mücadele ruhunu yaşatmak için yürüyüş düzenlendi. Bu yıl 15’incisi düzenlenen ve dün başlayan yürüyüşe çok sayıda vatandaş katıldı. 5 kilometrelik yürüyüş, Üçoluk Karakolu mevkiinden başlayarak Kıyısın köyünde son buldu. Ilgaz ilçesine bağlı Kıyısın köyünde düzenlenen kapanış programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kur’an-ı kerim tilaveti ve dua edilmesinin ardından Çorum Belediyesi mehter takımının gösterisi ile program sona erdi. “Milli mücadele dönemi, Türk milleti için ölüm kalım mücadelesiydi” Programda konuşan Milliyetçi Hareket Partisi Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, “Bu an, sınırları içerisinde hür bir millet olarak yaşadığımız Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına kadar geçen zamanı ifade etmektedir. Milli mücadele döneminde milletimiz, kadın, yaşlı, çocuk demeden topyekun seferber olmuş ve hür yaşama arzusunu tüm dünyaya ilan etmiştir. Türk devletlerinin bağımsız yaşama arzusunu ve direnişini kırmak için başlatılan savaşlar dönemi olarak ifade edilen süreçte, doğu, güney ve batı cephelerindeki mücadele, yine Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmıştır. Milli mücadele dönemi, Türk milleti için ölüm kalım mücadelesiydi. Bunun bilincinde olan Türk kadını cepheye katılmakta gecikmedi. O dönemde mücadeleye katılarak kahramanca mücadele veren kahraman kadınları da rahmetle ve minnetle anıyorum” dedi. “Üzerinde hepimizin ince ince düşünüp ders çıkartması gereken bir tarih” Milli mücadelenin önemine değinen AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da, “Milli mücadele, tüm insanlığın istiklaline ışık tutmuş. Üzerinde hepimizin ince ince düşünüp ders çıkartması gereken bir tarih. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında bu aziz ve asil milletin evlatları, milli mücadeleyi başlatmak üzere Kuva-yi Milliye’yi oluşturdular. İşgali ortadan kaldırmak, istiklali ve istikbali bu milletin ayrılmaz bir parçası oluşturmak noktasında bir mücadele başlattılar. O mücadelede İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı ve Ankara hattı istiklalin ve istikbalin yolu olarak tarihe geçti. İnsan ve silah sevkiyatı, bu yol üzerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ulaştı” diye konuştu. Yürüyüşe, Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sayın Gülden Mat Şakir, İl Emniyet Müdürü Aytekin Canıtez, kurum müdürleri katıldı.
09 Ekim 2024 Çarşamba - 14:58
Yerin 150 metre altında sağlıklarına kavuşmanın hayalini kuran hastaların tedavisi sona erdi
Türkiye’nin dört bir yanından Çankırı’ya gelen KOAH ve astım hastaları, Hititler’den kalan yerin 150 metre altındaki tuz mağarasında 15 gün boyunca tedavi edildi. Sona eren tedavinin ardından konuşan hastalar, sağlık durumlarında büyük gelişme yaşandığını söyledi. Çankırı’da hayata geçirilen ’Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’, KOAH ve astım hastalarına şifa oldu. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde KOAH ve astım hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinliklerinin yanı sıra hastaların 4 ila 6 saat tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlandı. Tuz terapisi çerçevesinde tuz mağarasında hastalara yönelik seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştirildi. Yapılan terapilerin etkileri, sağlık personelleri tarafından izlendi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar, 15 gün süren tedavinin ardından sağlık problemlerinin azaldığını söyledi. "Aldığımız nefesin değiştiğini hissettik" Tedavi sonrasında sağlıklı bir nefes aldığını ifade eden Ahmet Uz, “Projenin ilk üçüncü gününde bile aldığımız nefesin değiştiğini hissettik. Burada huzur bulduk. Çeşitli etkinlikler yaptığımız için hiç sıkılmadık. Mağaranın yokuşunu en az 5-6 dakika arasında çıkarken, şimdi ise 1 dakika 40 saniyede çıkmayı başardım” dedi. Tuz mağarasındaki tedaviden memnun kaldığını belirten Nursel Sümer de, “Bana güzel bir nefes veren Çankırı’ya çok teşekkür ederim. Tuz mağarasının kıymetinin bilinmesini isterim. Ben 37 yaşındayım ama çok nefessiz kalan birisiydim. Buraya geldiğimde yürümede çok zorluk çekiyordum. İlk başta da ambulans yardımı ile geldim, daha sonra koşarak çıktım. 15 gün boyunca burada çok güzel bir vakit geçirdik. Bu mağaradan çok faydalandım, şifa buldum” diye konuştu.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder