Yerel Haberler
Çankırı
10 Ocak 2025 Cuma - 11:35 Orta Asya’ya uzanan kültür asırlardır yaşatılıyor Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan ’Yaran kültürü’, Çankırı’da asırlardır yaşatılmaya devam ediliyor. Yüzyıllardır devam eden ve Orta Asya’daki Türk kültürünün izlerini taşıyan "yaran kültürü", Çankırı’da yaşatılıyor. Özellikle Çankırı ve İç Anadolu Bölgesinde sürdürülen yaran kültürü, Oğuzlar’dan uzanan Türk geleneklerini ve ahilik geleneğini canlı tutuyor. Kültürü yaşatan ’yaran’lar kurdukları ‘yaran meclisi’nde bir araya gelerek asırlardır süren geleneği devam ettiriyor. Mecliste çeşitli oyunlar oynayıp sohbet eden yaranlar, soğuk kış günlerinde hoşça vakit geçiriyor. Büyük baş ağa, küçük baş ağa, reis, çavuş, usta yaranlar, kalfa yaranlar ve küçük yaranlar olarak nitelendirilen vatandaşların katıldığı bu buluşmalar ’ocak yakmak’ olarak adlandırılıyor. Yaşatılan kültür ile birlik ve beraberin sürdürülmesi amaçlanıyor. "Asıl sebebi birlik ve beraberlik " Meclisin amacının birlik ve beraberliğin sağlanması olduğunu söyleyen Ulubey Yaren Meclisi Üyesi Görkem Güray, “Şu an çırak yaranım ama ilerleyen zamanlarda kalfalık ve ustalığım devam edecek. Yaran, Oğuzlar2dan günümüze kadar gelen Dede Korkut ve Ahi Evran ile birlikte oluşmuş, Çankırı halkının ve İç Anadolu Bölgesinde dostluk, beraberlik oluşturmak maksadıyla, kış günlerinde eğlendikleri ama asıl sebebinin birlik ve beraberlik olduğu bir meclistir. Yaranlar, genellikle kış aylarında başlar ve Şubat sonuna kadar devam eder. Mecliste minimum 24 kişi bulunur ve bunlar, büyük baş ağa, küçük baş ağa, reis, çavuş, usta yaranlar, kalfa yaranlar ve küçük yaranlar olarak devam eder. Burada çeşitli oyunlar oynanıp keyifli sohbetler edilir. Buraya gelen misafirlerin herhangi bir resmiyetine bakılmaz. Burada tüm misafirler eşittir, herkese eşit davranılır ve hürmet gösterilir. Bütün kuralarda herkes için aynıdır. Misafirler, yaranlarımızın ve ağalarımızın çevresindeki insanları aynı düğünlere davet eder gibi tarih ve saati söyleyip ‘ocak yakıyoruz’ tabiriyle çağırılıp gelebilir” dedi.
İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi
16 Ekim 2024 Çarşamba - 18:08 İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi Çankırı’da ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla ilkokul öğrencilerine gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla Çankırı TOKİ İlkokulu öğrencilerine Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. Her sınıf düzeyine uygun olarak hazırlanan eğitimlerde, gıdaların vücut sağlığına etkileri, dengeli beslenme alışkanlıkları ve çevreyi koruma bilinci öğrencilere aktarıldı. Doç. Dr. Ercoşkun, doğru gıda seçimlerinin hem fiziksel hem de zihinsel gelişim üzerinde ne kadar önemli olduğunu anlatarak, sağlıklı yaşamın temellerini öğrencilerle paylaştı. Daha sonra öğrencilere ikramlarda bulunularak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çocuklar için hazırladığı kitaplar dağıtıldı. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından verilen eğitim öğrencilerden büyük ilgi gördü. “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir” Gıda güvenliği tedbirlerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir. Özellikle son yıllarda savaşlar, küresel iklim değişikliği, tarımsal arazilerin azalması gibi birçok faktör, insanların gıda hakkını tehdit altına almaktadır. Önümüzdeki yıllarda maalesef gıda güvenliğini arttırmak için ekstra tedbirler almak zorundayız. Bu tedbirler büyük önem taşımaktadır” dedi.
İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi
16 Ekim 2024 Çarşamba - 18:04 İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi Çankırı’da ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla ilkokul öğrencilerine gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla Çankırı TOKİ İlkokulu öğrencilerine Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. Her sınıf düzeyine uygun olarak hazırlanan eğitimlerde, gıdaların vücut sağlığına etkileri, dengeli beslenme alışkanlıkları ve çevreyi koruma bilinci öğrencilere aktarıldı. Doç. Dr. Ercoşkun, doğru gıda seçimlerinin hem fiziksel hem de zihinsel gelişim üzerinde ne kadar önemli olduğunu anlatarak, sağlıklı yaşamın temellerini öğrencilerle paylaştı. Daha sonra öğrencilere ikramlarda bulunularak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çocuklar için hazırladığı kitaplar dağıtıldı. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından verilen eğitim öğrencilerden büyük ilgi gördü. “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir” Gıda güvenliği tedbirlerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir. Özellikle son yıllarda savaşlar, küresel iklim değişikliği, tarımsal arazilerin azalması gibi birçok faktör, insanların gıda hakkını tehdit altına almaktadır. Önümüzdeki yıllarda maalesef gıda güvenliğini arttırmak için ekstra tedbirler almak zorundayız. Bu tedbirler büyük önem taşımaktadır” dedi.
Şehitlerin kabirlerinden alınan topraklar bu müzede toplandı
16 Ekim 2024 Çarşamba - 13:41 Şehitlerin kabirlerinden alınan topraklar bu müzede toplandı Çankırı’da bulunan bir müzede Eren Bülbül, Şenay Aybüke Yalçın, Ali Gaffar Okkan, Necmettin Yılmaz başta olmak üzere toplam 180 şehidin kabrinden alınan topraklar korunuyor. Çankırı’da bulunan Şehitler Müzesi’nde ‘Şehidimin Kokusu’ projesi çerçevesinde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Çankırı Valiliği’nin katkılarıyla, şehit aileleri ve mezarları ziyaret edilerek kabirlerinden topraklar alınıyor. Şehitlerin kabirlerinden alınan topraklar, çekmeceli stantlara yerleştirilerek koruma altına alınıyor. Eren Bülbül, Şenay Aybüke Yalçın, Ali Gaffar Okkan, Necmettin Yılmaz başta olmak üzere toplam 180 şehidin kabrinden alınan topraklar, müzede korunuyor. Proje ile şehitlerin hatırlarının yaşatılması amaçlanıyor. “180 şehidimizin kabirlerinden aldığımız toprakları çekmeceli stantlarda sergilemekteyiz” Projenin amacının vatan sevgisini gelecek nesillere aşılamak olduğunu söyleyen Çankırı Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Uçar, “İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Çankırı Valiliğimizin katkılarıyla devam eden projemizde şehit ailelerimizi de ziyaret ederek 180 şehidimizin kabirlerinden aldığımız toprakları çekmeceli stantlarda sergilemekteyiz. Aynı stantlarda sergilenmek için vefat etmiş devlet büyüklerimizin ve diğer şehirlerimizdeki şehitliklerden toprak getirmeyi hedefliyoruz. Müzemize Çankırılı şehitlerimizin yanı sıra ülke çapında kahramanlıkları duyulmuş şehitlerimizin de misafir şehitlerimiz köşesine emanetlerini ve topraklarını da getiriyoruz. Proje kapsamında hedefimiz vatan ve millet sevgisini sıcak tutmak, gelecek nesillere taşımak, ziyaretçilerimize ve gelecek nesillerimize toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır hissiyatını aşılamaktır. Takdir edersiniz ki vatanımızın birlik ve beraberliği ülkemizin geleceği ve yükselmesi ancak milli manevi değerlerin korunması ve bu değerlerin yeni nesillere aktarılması ile mümkündür. Ülkemizin bekası ve ilelebet payidar olabilmesi ve bu hizmetleri daha iyi yapabilmemiz adına sizlerin desteği ve sahip çıkması son derece kıymetli ve önemlidir” dedi.