GÜNDEM - 18 Ocak 2025 Cumartesi 12:05

Mudanya’da yoğunluk artışına izin yok

A
A
A
Mudanya’da yoğunluk artışına izin yok

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, kentsel dönüşüm sürecinde yoğunluk artışına kesinlikle izin vermeyeceklerini vurgulayarak, “Mudanya’nın geleceğini korumak bizim görevimiz” dedi.


Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, kentsel dönüşüm sürecinde kararlılıkla hareket ettiklerini vurgulayarak, “Dönüşüm adına ilçemde bir metrekare daha fazla yapılaşmaya izin vermeyeceğim. Ben bu konuda netim.” dedi.


İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (İMSİAD) düzenlediği “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde konuşan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, kentsel dönüşümün yalnızca binaların yenilenmesi olmadığını vurgulayarak, “Türkiye’nin deprem gerçeği artık ertelenemez ve görmezden gelinemez büyük bir meseledir. Bu sorunun yalnızca teknik değil, aynı zamanda toplumsal, ekonomik ve yönetsel bir boyutu var. Planlamalarımızı sadece depreme karşı değil, her türlü doğal afete karşı yapmalıyız. Bunun temelinde de toplumsal uzlaşı yatıyor.” diye konuştu.


Dalgıç, geçmişte yapılan zemin araştırmalarının ve yapı denetimlerinin yetersizliğine işaret ederek, “Bu ihmaller yüzünden şu anda büyük bir problemle karşı karşıyayız. Bu durum, yalnızca binaların değil, insanların can güvenliğiyle ilgilidir. Bu insanların hayatını korumak bizim sorumluluğumuz.” ifadelerini kullandı.


‘’Güvenli bir kent için çalışıyoruz’’


Mudanya’nın bir deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Dalgıç, aylardır kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Tüm envanterimizi çıkardık. Şu an ne kadar yapıyı dönüştürmemiz gerektiğini ve ne kadar metrekare yeniden yapmamız gerektiğini biliyoruz. Bu raporu hem Mudanya halkıyla hem de ilgili kurumlarla paylaşarak, yol haritamızı detaylandıracağız.” dedi. Dalgıç, şöyle konuştu:


“Bina deprem envanteri, yalnızca bir sayım ya da raporlama süreci değildir. Bu, bir kentin geleceğini şekillendiren stratejik bir adımdır. Çünkü risklerin boyutunu bilmeden çözüm üretemezsiniz. Bilimsel ve mühendislik temelli bu yaklaşım, biz yerel yöneticiler için bir rehberdir. Kentsel dönüşüm sürecinde yoğunluk artışına hiç kimsenin prim vermemesi gerekir. Ben bu konuda netim. Kendi ilçem adına, ben orada olduğum sürece -ki yakın zamanda gidesim yok bir yere- bir metrekare daha fazla yapılmasına izin vermeyeceğim. Mudanya’nın geleceğini korumak bizim görevimiz. Mudanya olarak bu konuda elimizi taşın altına koyduk. Planlı, bilinçli ve sürdürülebilir bir dönüşümle Mudanya’yı güvenli bir geleceğe taşıyacağız.”



Mudanya’da yoğunluk artışına izin yok

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas’ta tedirgin eden koku, AFAD bölgede inceleme yaptı Sivas’ta kent merkezinde aylardır çözülemeyen gizemli koku vatandaşları tedirgin etti. AFAD bölgede ölçüm yaptı. Sivas’ta Mehmetpaşa Mahallesi İhramcızade Sokak’ta yaklaşık 2 aydır hissedilen esrarengiz koku mahalle sakinlerini tedirgin ediyor. Mazota benzeyen kokudan dolayı, kimyasal sızıntı ihtimaline karşı AFAD ekipleri bölgede inceleme yaptı. Edinilen bilgiye göre, AFAD ekipleri bölgede kimyasal veya nükleer sızıntı izine rastlamadı. Mahallede ikamet edenler ve iş yeri bulunanlar, kokudan dolayı ev ve iş yerlerinde duramaz hale geldiklerini belirttiler. Asım Murat Kadıoğlu yaptığı açıklamada, “Doğalgaz kokusunu andırıyor. İnsanın genzini tıkayan kimyasal bir koku geliyor aynı zamanda. Bu durum mahallemizde birkaç sefer daha oldu. Şimdi gelen ekiplerde durumu araştırıyorlar. Yukarıdan gelen yoğun bir koku var. Atık bir şey mi atıldı tam olarak bilmiyoruz. İnsanın nefesini tıkayan keskin bir koku geliyor. Amonyak, mazota benzeyen bir koku hissediyoruz. Daha önce belediye ve doğalgaz ekiplerini de aradık ama herhangi bir şey yapılmadı. Yoğun kokudan dolayı evlerimizde duramıyoruz." Dedi. Hüseyin Avşar ise açıklamasında kokunun rögarlardan geldiğini belirterek, "Bu kokunun üçüncü defa ortaya çıkışı. Kesin bir neden ve çözüm yok. Aileler çocuklarını alarak dışarı çıkıyorlar. Doğalgaz kokusu zannettik, ekipler gelip ilgilendiler. Kendileriyle alakalı olmadığını, rögardan geldiğini söylediler. Çözümünün bulunmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Kilis Kilis’te 42 yıllık ayakkabı tamircisi baba mesleğini sürdürüyor Kilis’te ayakkabı tamirciliği mesleğini 42 yıldır sürdüren İsmail Dağaçıkan, neredeyse yarım asırdır baba mesleğini devam ettiriyor. Henüz 6 yaşındayken mesleğe adım atan Dağaçıkan, yılların tecrübesiyle kentteki vatandaşların ayakkabılarını onarıyor. Kilis’te yaşayan 48 yaşındaki İsmail Dağaçıkan, 6 yaşındayken babasından öğrendiği ayakkabı tamirciliği mesleğini 42 yıldır sürdürüyor. Mesleğin zorluklarına rağmen severek yaptığını belirten İsmail Dağaçıkan, “Baba mesleğini sürdürüyorum. 42 yıldır ayakkabı tamirciliği işindeyim. Çocuk yaşta başladım ve hâlâ devam ediyorum. Ancak ne yazık ki çırak bulmakta zorlanıyoruz. Günümüzde gençler bu tür mesleklere ilgi göstermiyor” dedi. "Çırak bulamıyorum, oğlum yetiştiriyorum" Ayakkabı tamirciliği mesleğini yaşatmak isteyen İsmail Dağaçıkan, 15 yaşındaki oğlu Emre Dağaçıkan’ı da yanına alarak yetiştirmeye başladığını ifade etti. Dağaçıkan, “Çırak bulamıyoruz, bu yüzden kendi oğlum Emre’yi mesleğe kazandırmaya çalışıyorum. Eğer o devam etmek isterse, mesleği bir sonraki kuşağa aktarabileceğiz” şeklinde konuştu. Ayakkabı tamirciliği gibi zanaat ve el emeği gerektiren mesleklerin giderek daha az ilgi gördüğünü belirten ayakkabı tamirci ustası İsmail Dağaçıkan, "Bu iş sabır ve özveri isteyen bir meslek. Günümüzde insanlar hızlı ve kolay para kazanmanın peşinde. Zanaat işleri, uzun vadeli öğrenme süreci ve emek gerektirdiği için yeni nesil bu tür mesleklere yanaşmıyor. Bu da sadece bizim işimizi değil, tüm zanaatkar meslekleri tehdit ediyor” diye konuştu.