GÜNDEM - 18 Ocak 2025 Cumartesi 15:13

Kilis’te 42 yıllık ayakkabı tamircisi baba mesleğini sürdürüyor

A
A
A
Kilis’te 42 yıllık ayakkabı tamircisi baba mesleğini sürdürüyor

Kilis’te ayakkabı tamirciliği mesleğini 42 yıldır sürdüren İsmail Dağaçıkan, neredeyse yarım asırdır baba mesleğini devam ettiriyor. Henüz 6 yaşındayken mesleğe adım atan Dağaçıkan, yılların tecrübesiyle kentteki vatandaşların ayakkabılarını onarıyor.


Kilis’te yaşayan 48 yaşındaki İsmail Dağaçıkan, 6 yaşındayken babasından öğrendiği ayakkabı tamirciliği mesleğini 42 yıldır sürdürüyor. Mesleğin zorluklarına rağmen severek yaptığını belirten İsmail Dağaçıkan, “Baba mesleğini sürdürüyorum. 42 yıldır ayakkabı tamirciliği işindeyim. Çocuk yaşta başladım ve hâlâ devam ediyorum. Ancak ne yazık ki çırak bulmakta zorlanıyoruz. Günümüzde gençler bu tür mesleklere ilgi göstermiyor” dedi.



"Çırak bulamıyorum, oğlum yetiştiriyorum"


Ayakkabı tamirciliği mesleğini yaşatmak isteyen İsmail Dağaçıkan, 15 yaşındaki oğlu Emre Dağaçıkan’ı da yanına alarak yetiştirmeye başladığını ifade etti. Dağaçıkan, “Çırak bulamıyoruz, bu yüzden kendi oğlum Emre’yi mesleğe kazandırmaya çalışıyorum. Eğer o devam etmek isterse, mesleği bir sonraki kuşağa aktarabileceğiz” şeklinde konuştu.


Ayakkabı tamirciliği gibi zanaat ve el emeği gerektiren mesleklerin giderek daha az ilgi gördüğünü belirten ayakkabı tamirci ustası İsmail Dağaçıkan, "Bu iş sabır ve özveri isteyen bir meslek. Günümüzde insanlar hızlı ve kolay para kazanmanın peşinde. Zanaat işleri, uzun vadeli öğrenme süreci ve emek gerektirdiği için yeni nesil bu tür mesleklere yanaşmıyor. Bu da sadece bizim işimizi değil, tüm zanaatkar meslekleri tehdit ediyor” diye konuştu.



Kilis’te 42 yıllık ayakkabı tamircisi baba mesleğini sürdürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Amasya’da CHP’li belediyenin işten çıkardığı işçiler, AK Parti kongresinde pankart açtı: "Sözünde dur başkan" Amasya’da CHP’li Amasya Belediyesi’nin 3 gün önce işten çıkardığı işçiler, AK Parti Amasya İl Kongresi’nde "Sözünde dur başkan" yazılı pankart açarak, kongreye katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile sorunlarını paylaştı. Belediyenin MHP’den CHP’ye geçtiği 31 Mart seçimleri öncesi kimsenin ekmeğiyle oynamayacakları sözü vermesine rağmen bir aileden birden fazla kişinin çalıştığına dair tespitleri üzerine 35 kişiyle yollarını ayırma kararı aldıklarını açıklayan Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi’ye, “CHP belediyesinde işçi kıyımı var. Sözünde dur başkan” yazılı pankartlarla tepki gösteren işçiler, AK Parti Amasya 8. Olağan İl Kongresi’nde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sorunlarını iletti. İşçilerle konuşan Tunç, yeniden işlerine kavuşmak için başlatılan yasal sürece ilişkin bilgi aldı. İşine son verilen işçilerden Selen Uysal, "3 gün öncesine kadar belediye çalışanıydım. 36 kişinin hepsinin sağ partiden olması tesadüf değil. Ev geçindiren, çocuğu yeni doğanlar var. Bu olaya artık siyasi değil, insanlık ve vicdan olarak bakılmasını istiyorum. Öğlene kadar çalışıp, öğleden sonra çıkışımızın verilmesi kesinlikle insanlık davranışı olduğunu düşünmüyorum. Ekmek paramızı, işimizi geri istiyoruz” dedi. Mağdur edildiklerini anlatan Ayşe Nur Bayrakçı ise, "Bu kış gününde çok mağdur durumda kaldık. Ben 5 yılı aşkın süredir belediyede çalışıyorum. Biz MHP döneminde işe girdik. CHP gelince de bizi direk işten attılar. Parmakla seçilmiş gibi bizler işten çıkarıldık. Bizi tazminatla kandırmalarını istemiyoruz" diye konuştu.