Yerel Haberler
Antalya
Kayalıklardan düşen şahsı kurtarmak için ekipler zamanla yarıştı 22 Eylül 2024 Pazar - 19:08:48 Antalya’da dengesini kaybederek kayalıklardan düşen şahsı hayatta tutmak için polis, sağlık ekipleri, cankurtaran ve vatandaşlar zamanla yarıştı. Olay, saat 17.00 sıralarında Muratpaşa ilçesi Kaleiçi Mermerli Plajı’nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 5 metrelik kayalıkların üzerinden suya atlamak isteyen Hüsamettin Ç. (51), dengesini kaybederek kontrolsüz bir şekilde denize düştü. Olayı gören vatandaşlar ve görevli cankurtaran tarafından sudan çıkartılan şahsın düşme esnasında kafasını kayalıklara çarptığı görüldü. Ağzından köpükler çıkan ve bilinci kapalı şekilde sudan çıkartılan şahsa ilk müdahale görevli cankurtaran ve işletme çalışanları tarafından yapıldı. Hayatta tutmak için zamanla yarıştılar İhbar üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekibi olay yerine ulaşmakta güçlük yaşayınca Deniz Polisi ve Sahil Güvenlikten yardım istendi. Ancak şahsın bulunduğu yerin kayalık ve sığ olması nedeniyle ekipler bölgeye yaklaşamadı. Hüsamettin Ç.’yi hayatta tutmak için görevliler bir yarış içerisine girdi. Çalışanlar ve vatandaşların yardımıyla sedyeyle merdivenlerden yukarıya çıkartılan Hüsamettin Ç.’ye olay yerine koşarak gelen sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi. Durumunun ağır olduğu öğrenilen Hüsamettin Ç., ambulansla hastaneye kaldırıldı.
22 Eylül 2024 Pazar - 16:39 Konyaaltı sporcuları, Türkiye Şampiyonası’na gidecek Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği Kamu Spor Oyunları’nda Konyaaltı Belediyesi Erkek Streetball Takımı Antalya birincisi olurken, Konyaaltı Belediyesi Kadın Voleybol Takımı de Antalya ikinciliği elde etti. Müsabakalarda derece elde eden takımlar, Isparta’da düzenlenecek Akdeniz Bölge müsabakalarına katılacak. Konyaaltı Belediyesi’nde çalışan kadın personelden oluşturulan Konyaaltı Belediyesi Kadın Voleybol Takımı ve Konyaaltı Belediyesi’nde çalışan erkek personelden oluşan Konyaaltı Belediyesi Erkek Streetball Takımı, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Kamu Spor Oyunları müsabakalarına katıldı. Konyaaltı Belediyesi Erkek Streetball Takımı müsabakalarda, Devlet Hava Meydanları’nı 16-4, Antalya İl Tarım Müdürlüğü’nü ise 9-2 yenerek birincilik elde etti. Takım bu skor ile Isparta’da düzenlenecek Akdeniz Bölge müsabakalarına katılmaya hak kazandı. Isparta’ya gidecekler Müsabakalarda 3 maça çıkan Konyaaltı Belediyesi Kadın Voleybol Takımı ise ilk maçında Korkuteli Devlet Hastanesi Başhekimliği’ni 2-0 yenerek önemli bir galibiyet elde etti. İkinci maçta geçen yılın il birincisi Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile karşılan ekip, bu mücadeleyi kaybetti. Kadın Voleybol Takımı üçüncü ve son maçında ise Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü karşısında gösterdiği üstün performansla 2-0 galip gelerek Antalya ikincisi oldu. Konyaaltı Belediyesi Kadın Voleybol Takımı da Isparta’da düzenlenecek Akdeniz Bölge müsabakalarına katılmaya hak kazandı. "Sporun başkenti yapacağız" Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, derece elde eden sporcuları başarılarından dolayı tebrik etti. Başkan Kotan, "Konyaaltı’nı sporun başkenti yapma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Bu noktada açtığımız kurslarımız ve faaliyetlerimiz beğeni topluyor. Son olarak belediye personelimizden oluşan takımlarımızın gösterdiği başarı ise bizleri çok gururlandırdı. Kendilerini tebrik ediyor, başarıların devamını diliyorum dedi.
Virajı geniş alınca aracıyla birlikte su kanalına uçtu
06 Eylül 2024 Cuma - 15:19 Virajı geniş alınca aracıyla birlikte su kanalına uçtu Antalya’da ara sokaktan çıkarak dönmek isteyen araç su dolu kanala uçtu. Araçta bulunan iki kişiden birisi son anda araçtan atlarken, sürücü ise vatandaşlar tarafından sudan çıkarıldı. Olay saat 13.30 sıralarında Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Yenigöl Mahallesi Kanal Sokak üzerinde meydana geldi. Lavanta sokak üzerinden geldiği sırada dönüş yapan 34 GEJ 259 plakalı Opel marka araç, sokak üzerinde seyreden plakası alınamayan başka bir araca çarpmamak için manevra yapınca direksiyon hakimiyetini kaybetti, ardından su dolu kanala uçtu. Kazayı görenlerin ihbarı ile kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sürücü vatandaşlarında yardımıyla sudan çıkarıldı Direksiyonda yolcu olarak bulunan Yunus Emre Turhal, son anda otomobilden kendini attı. Araç sürücüsü İsa Özyalçın otomobil suya batmadan önce vatandaşlarında yardımıyla çıkmayı başardı. Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen araç sürücüsü olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kazaya şahin olan vatandaşlardan Ömer Tekmenürel, “Dönüşte tekerleği kaymış, sonra kanala uçup buraya kadar sürüklendi. İlk başta önü batmıştı, sonradan bu hale geldi. Birisi direk karşıya atlamıştı, diğerini de biz çıkardık” dedi. “Dönmek isterken kanala uçtuk” Olay sırasında kanala uçan araçta bulunan ve kendisini son anda otomobilden atan Yunus Emre Turhal ise, kaza anını “Tali yola yanlışlıkla girdik. İlerden dönüp Lara istikametine gidecektik. Önümüzde bir tane panelvan araç durdu. Bizde biraz geniş dönmek istedik. Ön teker boşluğa düşünce kanala uçtuk. İki kişiydik, arkadaşım yaralandı ambulansla hastaneye götürüldü. O panikle suyun içine girdi. Araba dengede durduktan sonra ben çıktım. Karşıya atlayıp köprüden dolaşarak tekrar geldim” sözleriyle anlattı. (RB-SM-
Engelli vatandaşın yüzme hayali için tüm engeller kaldırıldı
06 Eylül 2024 Cuma - 15:17 Engelli vatandaşın yüzme hayali için tüm engeller kaldırıldı Kepez İletişim Merkezi’nin WhatsApp ihbar hattına ulaşan Seyahat Aslan Yavuz, engelli bir birey olduğunu, belediyenin yüzme havuzundan yararlanmak istediğini belirterek, “Ben de yüzebilir miyim” dedi. Kepez Belediyesi, engelli vatandaşın yüzme hayalini gerçekleştirmek için tüm engelleri ortadan kaldırdı. Kepez Belediyesi, engelli Seyahat Aslan Yavuz’un hayalini gerçekleştirdi. Kepez İletişim Merkezi’nin WhatsApp ihbar hattına ulaşan Yavuz, engelli bir birey olduğunu, belediyenin yüzme havuzunu kullanıp kullanamayacağını sordu. “Ben de yüzebilir miyim?” diyen Yavuz’un bu talebi üzerine belediye ekipleri hızla harekete geçti. Ancak, yüzme havuzunu kullanabilmesi için bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyordu. Yavuz önce, belediyenin engelli aracı ile Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki evinden alınarak sağlık kontrolleri için Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi’ne götürüldü. Sağlık Merkezi’nin güler yüzlü personeli tarafından işlemleri kısa sürede tamamlanan Yavuz, yine belediyenin engelli aracı ile Adnan Menderes Olimpik Yüzme Havuzu’na ulaştırıldı. Başvuru işlemleri tamamlanan Seyahat Aslan Yavuz, havuzu kullanmak istediği gün ve saat aralıklarını da kendi isteğine göre belirledi. Yüzme hayali gerçekleşen kadın, yine belediyenin engelli aracı ile sağlık ekipleriyle beraber evine bırakıldı. Belediyeden anında cevap Kepez Belediyesi’nin gösterdiği ilgiden çok memnun olduğunu dile getiren Seyahat Aslan Yavuz, "Ağrılarıma iyi geleceğini ve sağlığım açısından faydalı olacağını düşündüğüm için yüzmek istedim. Bunun için belediyenin WhatsApp hattına ‘Ben de yüzebilir miyim?’ diye yazdım. Anında cevap aldım. ‘Siz istersiniz de biz yapmaz mıyız?’ diye gelen bu samimi ve sıcak cevap benim çok hoşuma gitti. Ertesi gün beni arayıp evimden alabileceklerini söylediler ve söz verdikleri gibi geldiler" dedi. Yavuz, sağlık kontrollerinin oldukça özenli bir şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, “Tahlillerim yapıldı, bu süreçte bana çay bile ikram ettiler. Daha sonra yüzme havuzuna başvurum yapıldı. Havuza nereden girip çıkacağımı öğrendim. Tüm işlemlerim çok hızlı bir şekilde tamamlandı. Açıkçası bu kadar kısa sürede olmasını beklemiyordum” diye konuştu.
Manavgat’ta esnaftan, elektrik kesintisine tepki: "Etlerimiz koktu, dondurmalarımız eridi"
06 Eylül 2024 Cuma - 13:56 Manavgat’ta esnaftan, elektrik kesintisine tepki: "Etlerimiz koktu, dondurmalarımız eridi" Antalya’nın Manavgat ilçesindeki iki caddede 3 gündür yaşanan elektrik kesintileri, kasapları ve dondurmacıları isyan ettirdi. Bazı esnaf, iş yerlerini aydınlatmak için seyyar jeneratör kullanırken, ürünleri zarar görenler ise "Etlerimiz koktu, dondurmalarımız eridi" diyerek tepkisini dile getirdi. Manavgat Aşağı Hisar Mahallesi Hisar Caddesi ve Hükümet Caddesi’nin bir bölümünde 36 saattir yaşanan elektrik kesintisi esnafı isyanı noktasına getirdi. Cadde üzerinde bulunan restoranlar başta olmak üzere iş yerlerinin birçoğu iş yapamaz duruma gelirken, kasap dükkanında etler atıldı ve kokudan dükkanlara girilemedi. Eczanede ilaçların bozulma aşamasına geldiği bildirilirken, bazı esnaf da jeneratörle iş yerlerinin aydınlatmasını sağlamaya çalışıyor. Esnaf isyan noktasına geldiklerini, zararlarının çok büyük olduğunu, aradığı yetkililerin ise elektriğin ne zaman geleceği konusunda çelişkili cevaplar verdiğini ve 36 saat geçmesine rağmen hala bir çözüm bulamamasının düşündürücü olduğunu belirtti. Bölgenin bir turizm bölgesi olduğunu belirten esnaf, bunun turizm bölgesine yakışmayan bir durum olduğunu dile getirdi. "Vitrindeki etlerin tamamı bozuldu ve attık" Hisar Caddesi üzerinde kasabı bulunan Osman Kardeş, 36 saattir elektriğin olmaması nedeniyle zararlarının çok büyük olduğunu belirterek, "Vitrindeki etlerin tamamı bozuldu ve attık. İş yerine kokudan girilemiyor, müşterilerimize de cevap veremiyoruz. Zararımız çok büyük. Bunu da kimin karşılayacağını bilmiyoruz. Yetkililerden bir an önce elektriğin tekrar gelmesi için yardım bekliyoruz" dedi. Dondurma satan bir esnaf da yaşanan kesintiden dolayı dondurmaların eridiğini ve mağduriyet yaşadığını söyledi. Diğer taraftan, Alanya’dan gelen arıza bulma aracı ve arıza ekipleri arızanın meydana geldiği yerleri belirleyerek arızayı gidermek için çalışmalarını sürdürüyor.
Öğretmenlerin işini kolaylaştıracak ’yapay zeka’ asistanı
06 Eylül 2024 Cuma - 12:06 Öğretmenlerin işini kolaylaştıracak ’yapay zeka’ asistanı İhlas Vakfı’nın teknolojinin her alana yayılmasıyla birlikte Robotik ve Kodlama eğitimi verdiği Gelecek Vadisi programında yetişen gençler, eğitimde yapay zeka kullanımını yaygınlaştırmayı hedefledikleri “LALA AI” adlı uygulamayla Teknofest’in Eğitim Teknolojileri Yarışması kategorisinin final bölümünde yarışıyor. Projenin takım üyelerinden Taha Murat Kurucan, “Eğitimle yapay zeka entegrasyonunu sağlayarak, öğretmenler nezdinde yapay zeka kullanımının daha hızlı yaygınlaştırmak istiyoruz. En büyük hedefimiz bu” diye konuştu. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin (TEKNOFEST) 25 alanda düzenlenen teknoloji yarışmalarının finali, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliğinde başladı. 1 milyon 650 bin yarışmacının başvurduğu yarışmalar, 49 ana kategori ve 127 alt kategoride yapılıyor. Yapay zekadan haberleşmeye, biyoteknolojiden tarım teknolojilerine uzanan yarışmaların finalinde bin 270 takım, 6 bin 514 finalist dereceye girmek için mücadele ediyor. 49 ana kategori arasında yer alan Eğitim Teknolojileri Yarışması’nda finale kalanlar arasında ise İhlas Vakfı Gelecek Vadisi programında yetişen gençler yer alıyor. Üniversite mezunu 10 gençten öğretmenlere özel proje Öğretmenlerin iş yükünü azaltmayı, eğitimde kaliteyi artırmayı ve eğitimde yapay zeka kullanımının yaygınlaştırmayı hedefleyen “LALA AI” adlı uygulamayı hayata geçiren Gelecek Vadisi ekibi, projelerinin sunumunu dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’te yapıyor. 10 kişinin yer aldığı Gelecek Vadisi takımı üniversite mezunlarından oluşuyor. “Öğretmenler, ekstra bir eğitime ihtiyaç duymayacak” Proje ekibinden Makine Mühendisi Taha Murat Kurucan, platformun öğretmenlere ders planlaması, değerlendirme ve materyal üretimi gibi konularda yardımcı olan 50’den fazla yapay zeka asistanı sunduğunu aktardı. Kurucan, aynı zamanda öğretmenlerin LALA AI üzerinden interaktif asistanlar ile öğrencilerle etkileşimde bulunabileceğini açıklayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Öğretmenlerimiz haftalık 50 saatlik çalışmalarında sadece 25 saat öğrencilerle etkileşim içinde, geri kalan 25 saatte ödev ders sınav hazırlıkları, bunların geri dönüşlerine bakmak, idari işler gibi konulara vakit harcıyorlar. Biz platformumuzda öğretmenlerimizin de desteğiyle 50’den fazla yapay zeka asistanı geliştirdik. Bu yapay zeka asistanları sayesinde öğretmenlerimizin saatler süren işi dakikalar nezdinde azalıyor. Tüm dünyada yapay zeka kullanımı yüzde 5’in aşağısında, en büyük sebebi de yapay zeka kullanımının zor olması. Ama öğretmenler bizim programımızı kullandığı zaman ekstra bir eğitime ihtiyaç duymadan, kendi ihtiyaçlarını program üzerinden gerçekleştirebilecek. Mesela öğretmenlerimiz her öğrenci için karne notlarına farklı yorum yazıyor, bizim yapay zeka programımızı kullandıklarında birkaç dakika içinde hazırlayabilir. Aynı zamanda öğretmenlerimiz; kod bilgisi olmadan her öğrencisine özel bir yapay zeka oluşturabiliyor ve eğitebiliyor, ardından bu yapay zekayı öğrencisine gönderebiliyor, öğrencisi bu yapay zeka ile ödev ve sınav tekrarı yapabiliyor. Ve bunları yaparken de öğrencisi ters bir durum varsa öğretmene konuyu raporlayabiliyor, kısaca güvenli bir yapay zeka ortamı oluşturmuş oluyor. Eğitimle yapay zeka entegrasyonunu sağlayarak, öğretmenler nezdinde yapay zeka kullanımının daha hızlı yaygınlaştırmak istiyoruz. En büyük hedefimiz bu”.
Antalya Büyükşehir Konservatuvarı’nda yetenek sınavları başladı
06 Eylül 2024 Cuma - 11:49 Antalya Büyükşehir Konservatuvarı’nda yetenek sınavları başladı Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı’nda, 2024-2025 sezonu için yetenek sınavı yapılıyor. Başvurularını tamamlayan kursiyer adayları, yeteneklerini sergiliyor. Konservatuvarda eğitim zili Ekim ayında çalacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi, İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı, sanatseverleri sanatla buluşturmaya devam ediyor. İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı’nda 2024-2025 sezonu için ön kayıt sürecinin tamamlanmasının ardından, yetenek sınavları başladı. 50 kişilik, alanında uzman eğitmen kadrosuyla konservatuvar, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Sahne Sanatları, Halk Oyunları ve Enstrüman Eğitimi gibi 5 ana branşta eğitim verecek. 3 bin 369 kişi kayıt yaptırdı Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvar Müdürü Okan Atila, “Kurslarımıza yoğun bir katılım var. Online şekilde 3 bin 369 kişi kayıt yaptırdı. Bu başvuruların bin 350 tanesi kabul edilecek. Yetenek sınavları tamamlandıktan sonra, Ekim ayında derslerimiz başlayacak ve Ağustos’a kadar sürecek. 50 eğitmenimiz ve 5 farklı bölümümüzle 2024-2025 eğitim-öğretim sezonuna hazırız” dedi. Konserler düzenlenecek Enstrüman Kursları arasında piyano, gitar, keman, bağlama, yan flüt, mandolin, viyolonsel, viyola, ud, kanun, ritim, bateri ve ney gibi çok çeşitli kurslar yer alıyor. İcra heyetleri başlığı altında bulunan Türk Sanat Müziği İcra Heyeti, Tasavvuf Müziği Topluluğu ve Türk Halk Müziği İcra Heyeti kurslarına katılım sağlayan öğrenciler ise öğrendikleri eserleri Antalya halkı için sergileyecek. Koro bölümünde, Türk Halk Müziği Kadınlar Korosu, Çoksesli Yetişkinler Korosu, Çoksesli Çocuk Korosu, Türk Halk Müziği Gençlik Korosu ve Türk Sanat Müziği Çocuk Korosu gibi alt gruplar bulunurken, Sahne Sanatları kapsamında ise Modern Dans Çocuk, Modern Dans Yetişkin, Drama, Temel Oyunculuk ve Dramatik Yazarlık kursları yer alıyor. Ayrıca Halk Oyunları Topluluğu ve İBSK Orkestrası gibi topluluklar, hem çocuk hem de yetişkin gruplarına yönelik eğitimler düzenlenecek.
Tatil için geldiği plajda çöpleri gören gurbetçi isyan etti: "Bunu yapan vatan hainidir"
06 Eylül 2024 Cuma - 11:47 Tatil için geldiği plajda çöpleri gören gurbetçi isyan etti: "Bunu yapan vatan hainidir" Almanya’dan tatil için Antalya’nın Alana ilçesindeki plajına gelen gurbetçi bir vatandaş, yerlere atılan çöpleri görünce adete isyan etti. Plaj işletmecileri ve diğer vatandaşlarla birlikte çöpleri toplayan gurbetçi, "Siz atmaya devam edin, senede bir kere gelir temizleriz. Sizlerden de özür dilerim ama böyle bir şey yok. Bir tane Türkiye var başka yok. Şu halimize bak" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Almanya’dan Alanya’ya tatil için gelen Çetin Bey, 2014 yılından bu yana her yıl İncekum Plajı’nı ziyaret ve plajın güzelliğinden büyük keyif aldığını belirtti. Ancak, her yıl plajda karşılaştığı manzara onu hayrete düşürdü. Çetin, plajda vatandaşların çöplerini deniz kumlarına bıraktığını ve bu durumun plajın doğal güzelliğini bozduğunu ifade ederek, “Bunu yapan bir vatan hainidir. Bunu yurt dışında yapsalar kendilerine temizletirler, ‘Bunu buradan kaldıracaksın’ derler. Ceza bile ödersin sonra o çöpü oradan kaldırırsın. Böyle bir pislik yok. Tekrardan söylüyorum siz vatan hainisiniz. Ülkemizi leş gibi yaptınız. Biz dışarıdan gelip temizliyoruz siz atmaya devam edin. Atın nasıl olsa biz temizleriz. Senede bir kere gelir temizleriz. Burası bizim, vatan bizim, belediyenin değil. Bir tane Türkiye var başka yok. Şu halimize bak” dedi. “Bir tane Türkiye var başka Türkiye yok” Bey, yurt dışında bu tür görüntülerle karşılaşmadığını ve Türkiye’ye her geldiğinde bu manzarayla karşılaşarak yaşadığı hayal kırıklığını dile getirerek, “Biz dışarıdan gelip temizliyoruz siz atmaya devam edin. Atın nasıl olsa biz temizleriz. Senede bir kere gelir temizleriz. Burası bizim, vatan bizim, belediyenin değil. Ben küfür edince suçlu oluyorum, sizlerden de özür dilerim ama böyle bir şey yok. Bir tane Türkiye var başka Türkiye yok. Şu halimize bak.” sözleriyle çevre kirliliğine karşı sert bir dilde duyarlılık çağrısında bulundu. “Burası devletimizin yeri, burayı temiz tutmak zorundayız” Plajda işletme sahipleri ve çalışanları, Çetin Bey’in tepkisi üzerine harekete geçerek, çöp poşetleri ve çöplerin atıldığı alanları temizleme çalışmaları başlattı. İşletme sahipleri, plajın temizliğini sağlamak için vatandaşlarla işbirliği yaptı ve çöpleri çöp kutularına atarak bölgenin eski temizliğine kavuşturulmasını sağladı. Sahili temizleyerek vatandaşlara mesaj vermek isteyen Çetin, “Bugün burayı topladık, ilerleyen zamanlarda bakacağız nasıl olsa biz topluyoruz. Yurt dışında böyle bir manzarayla çok şükür karşılaşmıyoruz. Çünkü biz dış ülkede bunu yapmıyoruz, çöplerimizi yere atmıyoruz çünkü çevremizi temiz tutmamız lazım, geleceğe bir şeyler bırakmamız lazım. Burada biz yüzmeyeceğiz ki buraya atılan çöplerin erimesi 100 sene sürüyor. Belki benim çocuğum belki torunum bundan dolayı kanser olacak. Çevrede hayvanlara zarar, neden yaparız böyle bir şeyi? Burası devletimizin yeri, burayı temiz tutmak zorundayız. Her şeyi belediyeden beklememek lazım. Buraya bir sürü çöp bidonları koymuşlar niçin kullanılmıyor bunlar? Boş duruyorlar. Çöp bidonları boş duruyor ve ben buradan bir sürü çöp topladım. Ayıptır. Biz Müslümanız” ifadelerini kullandı.