Yerel Haberler
Antalya
21 Eylül 2024 Cumartesi - 11:59 Alzheimer Farkındalık Günü’nde demansı deneyimlediler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nde (ASSİM) sağlıklı bireylerin dokunma, duyma ve görme duyularını minimuma indirdikleri bir Demans farkındalık etkinliği düzenledi. Muratpaşa Belediyesi, Demans hastalarıyla empati kurulabilmesi adına ASSİM’de bir farkındalık çalışması gerçekleştirdi. Demans hastalığını anlatan similasyon gösterisinin ardından sağlıklı bireylere eldiven, gözlük ve kulaklık takılarak duyu organlarının işlevi minimuma indirildi. Yurtdışında da kullanılan gömlek ilikleme deneyi katılımcılar üzerinde uygulandı. Duyuları sınırlandırılan katılımcılar gömlek iliklemede başarısız olurken, deney amacına ulaşarak başarıyla sonuçlandı. Muratpaşa Belediyesi’nin Gerontoloji Uzmanı Damla Cifcifli Tören, ASSİM’in Teknoloji Merkezi’nde Alzheimer farkındalık haftası kapsamında katılımcı gruplara demans deneyimi yaşattıklarını söyledi. Kulaklıkla katılımcılara uğultu sesleri dinlettiklerini de aktaran Tören, yaptıkları deneyde amaçladıklarını ise şöyle açıkladı: “Kişilere demanslı hastanın gözünden hayatın nasıl olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Alzheimer hastasının günlük hayatta duyu organlarındaki azalmaları, karşı tarafın yani sağlıklı bireylerin hissetmesini sağlıyoruz. Belediye olarak amacımız bu farkındalık haftasında demansı sağlıklı bireylere hissettirmek ve bir empati duygusu geliştirmek.” Bir demans hastasının yardımcısı olan Sevilay Atacan, demansı deneyimlemenin oldukça zor olduğunu ve empati kurmak için bu deneyin güzel bir çalışma örneği olduğunu söyledi. Atacan, “Onları anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Merhametli, sıcakkanlı ve sabırlı olmak çok önemli. Muratpaşa Belediyesi’ni tebrik ediyorum. Çok duyarlı ve inanılmaz saygılılar. Yaşlılara yönelik inanılmaz imkanları var” diye konuştu
Karısına kurşun yağdıran cinayet zanlısı: "Hakaret edince dayanamadım"
13 Eylül 2024 Cuma - 13:12 Karısına kurşun yağdıran cinayet zanlısı: "Hakaret edince dayanamadım" Antalya’da boşanma aşamasındaki eşini ikametinde ateşli silahla vurarak öldüren katil zanlısı, olayın üzerinden 24 saat geçmeden saklandığı yerde yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçen zanlı adliyeye sevk edildi. Zanlının ifadesinde barışmak için eve gittiğini ve eşinin hakaret edince dayanamayıp öldürdüğünü söylediği öğrenildi. Antalya’nın Konyaaltı ilçesi Hurma Mahallesi 252 Sokak üzerinde bulunan lüks bir sitede sabah saatlerinde yaşanan olayda, Fadim Temirhanoğulları kendisine şiddet uyguladığı gerekçesiyle boşanma davası açtığı ve hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı eşi Savaş Temirhanoğulları tarafından ikametinde ateşli silahla vurularak öldürülmüştü. Temirhanoğulları’nın cansız bedeni ise sabah saatlerinde okula gitmek için uyanan kızı İ.T. (17) tarafından bulundu İhbarla olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edilirken savcılık ve olay yeri incelemesinin ardından Fadim Temirhanoğulları’nın cansız bedeni Antalya Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Adliyeye sevk edildi Olayla ilgili sitenin güvenlik kameralarını inceleyen ve alınan ifadeler sonrası çalışmalarını derinleştiren Antalya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, Savaş Temirhanoğulları’nın F.İ. isimli şahsın aracı ile birlikte Antalya’nın Korkuteli ilçesine kaçtığını belirledi. Cinayet Büro Amirliği ekiplerinin titiz çalışması sonucu katil zanlısı, olayın üstünden 24 saat geçmeden Korkuteli Bayatbademler’deki villada yakalandı. Korkuteli ilçesinde gözaltına alınan Savaş Temirhanoğulları ve kaçmasına yardım eden F.İ. ifade işlemleri için Antalya Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Emniyetteki ifade işlemlerinin ardından sağlık kontrolü için Uncalı Semt Polikliniği getirilen zanlı, gazetecilerin ‘neden öldürdünüz?, pişman mısınız?’ sorularına cevap vermedi. Şüpheliler buradaki kontrollerinin ardından Antalya Adliyesi’ne sevk edildi. "Hakaret edince dayanamadım" Öte yandan cinayet zanlısı Savaş Temirhanoğulları’nın emniyette alınan ifadesinde cinayeti işlediğini kabul ettiğini belirterek, "Barışmak için gitmiştim. Zili çaldım ve içeri girdim. İçeride konuşuyorduk. Hakaret edince dayanamadım ve tabancayla öldürdüm" dediği öğrenildi.
Zeytin üreticilerine erken hasat uyarısı
13 Eylül 2024 Cuma - 12:22 Zeytin üreticilerine erken hasat uyarısı Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, üreticilere zeytin hasadının başladığı bu günlerde çok erken yapılan hasadın ekonomik kayba yol açacağı uyarısında bulundu. Ulusal Zeytin Konseyi Antalya Temsilcisi Zafer Tan, zeytinde hasat konusunda üreticilere uyarıda bulunarak, salamura ya da soğuk sıkım dışındaki zeytinlerin hasadının Ekim ayından önce yapılmaması gerektiğini söyledi. Eylül ayı içinde yapılan hasadın ekonomik kayba yol açacağı dile getiren Tan, “Son zamanlarda ‘Zeytinlerimiz siyahlaştı, dökülüyor’ şeklinde üreticiler arasında erken hasat yapmak için ciddi talepler geliyor. Bu durum henüz olgunlaşmayan zeytininyağının kalitesini düşürür ve verim kayba neden olur” ifadelerini kullandı. “Aşırı sıcaklardan dolayı zeytinler erken dökülebilir" Aşırı sıcaklardan dolayı belli bölgelerdeki zeytinlerin siyahlaşıp erken dökülebileceğinin altını çizen Tan, “Bugün Eylül’ün 12’si. Zeytinin hasadı normalde ekim ayında başlar. Şu anda görmüş olduğunuz zeytin yeşil, bu zeytini sadece salamura yapmak için hasat edebilirsiniz veya erken hasat soğuk sıkım yapmak istiyorsanız. Benim temennim eğer gerçekten soğuk sıkım yeşil zeytin erken hasat yapacaksanız ağaçtaki hasadınızı yapın değilse de dökülenleri farklı bir noktada toplayın. Ekim ayının 15’i ve 20’sinden önce hasada girmeyin. Normal zeytin yağı istiyorsanız da ekimden sonra başlarsanız elde ettiğiniz ürünün değerini bulursunuz” dedi. “Zeytinin sağlıklı şekilde ağaçta kalması için zirai mücadele şart” Büyükakça Zeytincilik sahibi Zafer Tan, hasat dönemini çok iyi ayarlamak gerektiğini vurgulayarak üreticilere zeytinin zamanından önce dalından dökülmemesi için yapılması gerekenleri açıkladı. Tan, “Görmüş olduğunuz sürgün sağlıklı. Eğer salkımda herhangi bir güve veya sinek olmazsa bu zeytin kasım, aralık ayına kadar ağaçta kalabilir. Ancak ağacın genelinde mantarsal hastalıklar varsa bu zeytinler belli bir süre sonra besin alamadığı için dökülür. Dökülme başladığı içinde üretici zeytinler dökülüyor diye şikayette bulunur. Bunun temeli çiçekten sonra ilaçlamanın yapılmaması. Mayıs, haziran, temmuz en geç ağustos ayına kadar zirai mücadeleyi yaparak ağaçtaki meyveyi sağlıklı bir şekilde devam ettirmemiz lazım, ağaçta kalması için. Ayrıca susuzluktan da dökülebilir veya sulaması düzenli yapılır ancak dalda gövdede mantar vardır ya da salkım güvesi ve sinekten dolayı da zeytin dökülebilir. Böyle bir durumla karşılaşılmaması için ilaçlamanın doğru zamanda yapılması gerekir” şeklinde konuştu.
Muratpaşa’da Yöreler Renkler Festivali başlıyor
13 Eylül 2024 Cuma - 12:00 Muratpaşa’da Yöreler Renkler Festivali başlıyor Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlendiği 8. Yöreler Renkler Festivali, Akdeniz Gecesi’yle başlıyor. Türkülere, halaylara, horonlara ev sahipliği yapacak festival hafta boyunca devam edecek. Bu yıl 16-22 Eylül tarihlerinde düzenlenecek festivale hemşehri derneklerinin yanı sıra Antalya’da yerleşik yabancıların da kurduğu toplamda 72 dernek katılacak. Doğu Anadolu bölgesinden 13, Güneydoğu Anadolu’dan 11, İç Anadolu’dan 10 dernek, bu yıl 8’incisi yapılacak festivalde yer alacak. Karadeniz’den 8, Akdeniz’den 6, Marmara ve Ege bölgesinden ise 4 hemşehri derneğinin katılacağı festivalde ayrıca 12 Yörük kültür derneği ve Antalya’da yerleşik yabancıların kurduğu 8 komşu ülke derneği de yer alacak. Festival 16 Eylül’de Akdeniz Gecesi ile başlayacak. Açılış gecesinde Uğur Önür sahne alacak. Festivalin ikinci günü Ege-Marmara Gecesi’yle devam edecek. Gecede Tolga Çandar sahne alacak. Üçüncü gün İç Anadolu Gecesi’yle devam edecek festival gecesinde Nazlı Öksüz, Doğu Anadolu Gecesi’nin düzenleneceği dördüncü gün ise Naciye Çokbilir sahne alacak. Güneydoğu Anadolu Gecesi’ne ayrılan beşinci günde Sinan Serkut sıra gecesi programıyla geceye eşlik edecek. Ayrıca gecede Baran da sahne alacak. 21 Eylül Cumartesi gerçekleşecek Karadeniz Gecesi’nde ‘Horon Zamanı’ isimli konseriyle Orhan Çavuş sahne açılışı yaparken ardından Ayşenur Kolivar dinleyicileriyle buluşacak. Festival Komşu Ülkeler Gecesi’yle sona erecek. Belediye Başkanı Ümit Uysal, Muratpaşa’nın sadece Türkiye’den değil dünyanın farklı noktalarından göç alan bir kent olduğunu belirterek, “İşte bu insanlarımızı saygıdeğer birer komşumuz olarak onurlandırmak için birbirleriyle kaynaşmalarını, birbirlerinin kültürlerini tanımalarını ve Muratpaşa’mızın ortak kent kimliğine dahil olabilmelerini sağlamak için festivalimizin 8’incisini düzenliyoruz. Bütün komşularımız davetlidir” diye konuştu.
Mevlid-i Nebi Haftası ve Camiler ile Din Görevlileri Haftası’nın teması: "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası"
13 Eylül 2024 Cuma - 11:59 Mevlid-i Nebi Haftası ve Camiler ile Din Görevlileri Haftası’nın teması: "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, 2024 yılı Mevlid-i Nebi Haftası ve Camiler ile Din Görevlileri Haftası’nın ana temasının "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" olarak belirlendiğini açıkladı. Antalya’da 2024 yılı Mevlid-i Nebi Haftası ve Camiler ile Din Görevlileri Haftası dolayısıyla, Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya öncülüğünde basın toplantısı düzenlendi. Saat 09.00’da ADRM binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Müftü Yalçınkaya, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cami eksenli din hizmetlerinin önemine vurgu yaparak, 1986 yılından itibaren her yıl 1-7 Ekim tarihlerinde "Camiler Haftası" olarak kutlanan etkinliklerin, 2003 yılında "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak isim değişikliğine uğradığını ve içeriğinin zenginleştirildiğini belirtti. Bu yılki tema “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşaşı” 2011 yılından itibaren her yıl belirlenen bir tema çerçevesinde gerçekleştirilen haftanın bu yılki teması "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" olarak belirlendi. Camiler ve Din Görevlileri Haftası çerçevesinde, personelin kişisel gelişimini desteklemek ve mesleki verimliliği artırmak amacıyla çeşitli yarışmalar düzenleneceğini belirten Yalçınkaya, “Bu yarışmalar arasında Hafızlık, Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma, Ezanı Güzel Okuma, Etkili Hutbe Sunumu, Hadis-i Şerif Ezberleme ve Proje yarışmaları yer alıyor. Etkili Hutbe Sunumu yarışması ise Türkiye Finali olarak Antalya’daki Muratpaşa Camii’nde yapılacak” ifadelerini kullandı. Hafta boyunca çeşitli kutlamalar gerçekleştirilecek Yalçınkaya, 2024 yılı Mevlid-i Nebi Haftası ve Camiler ile Din Görevlileri Haftası’nın hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanacağını sözlerine ekledi.
Prostat kanserinden korunmak için 5 kural
13 Eylül 2024 Cuma - 11:44 Prostat kanserinden korunmak için 5 kural Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Erdal Kukul, prostat kanseriyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Erdal Kukul “15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalığı Günü” nedeniyle, prostat kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Prostatın, erkeklerde spermi besleyen ve taşıyan seminal sıvıyı üreten küçük ceviz biçimli bir bez olduğunu belirten Kukul, prostat kanseriyle ilgili de, “Prostatta oluşan kanserdir ve erkeklerde görülen en yaygın kanser türlerinden biridir. Prostat kanserinin bazı türleri yavaş büyür, prostat beziyle sınırlı kalır ve yayılmaz. Hatta sadece takip edilir ve hiç tedavi gerektirmeyebilir. Ancak, bazı prostat kanseri türleri agresiftir ve hızla yayılabilir” dedi. “8 erkekten 1’i prostat kanserine yakalanır” Prof. Dr. Kukul, 50 yaşın üzerinde olanlar veya ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlar daha yüksek risk altında olabileceğini söyledi. Kukul, prostat kanserinin her zaman yaşamı tehdit edici olmadığına işaret ederek, “Ne kadar erken fark edilirse iyileşme olasılığı o kadar yükselir” diye konuştu. “Erken teşhis hayat kurtarıyor” Prostat kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yapan Kukul, “Mesanenin altında ve rektumun önünde bulunan küçük ceviz şeklindeki bir bez olan prostatta gelişir. Bu küçük bez, spermin gebe kalma ve gebelik için sağlıklı kalmasını sağlayan, semenle karışan sıvıyı salgılar. Prostat kanseri ciddi bir hastalıktır. Neyse ki, prostat kanseri olan çoğu kişi, prostat bezlerinin ötesine yayılmadan önce teşhis edilir. Bu aşamadaki tedavi genellikle kanseri ortadan kaldırır. Prostat kanseri erken evrelerde belirti vermez. Çoğunlukla belirtiler kanserle birlikte olan normal prostat büyümesinin idrar yolunu sıkıştırmasıyla ortaya çıkar. İleri dönemlerde ise prostat kanserinin spesifik belirtileri daha çok kemik ağrılarıdır” ifadelerine yer verdi. “Obezite prostat kanserini tetikleyebilir” Prostat kanserinin nedeni genellikle bilinmediğini belirten Kukul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaş, ırk ve genetik durumlar yakalanma riskini artırabilir. Prostat kanserinin çoğu 50 yaş ve üzeri erkeklerde görülür. Siyahi erkeklerde daha yaygın ve Asyalı erkeklerde daha az yaygındır. Babası veya erkek kardeşi prostat kanserine yakalanan erkekler daha fazla risk altındadır. Son araştırmalar ayrıca obezitenin prostat kanseri riskini artırdığını göstermektedir.” “Erken evrede yakalanan prostat kanseri yüz güldürüyor” Prof. Dr. Erdal Kukul, prostat kanseri için tek bir tanı yöntemi olduğunu aktararak, “Prostatın fiziksel muayenesi, kan testleri (PSA), multiparametrik MR taraması ve biyopsi gibi birkaç tanı yöntemine başvurulmaktadır. Prostat kanseri tanısı alan hastalarda, hastanın genel sağlık durumu, hastalığın derecesi ve görülen bir şikayetin olup olmadığı gibi durumlara bakılarak tedavi belirlenir. Erken evrede hiçbir şikayeti olmayan hastalar gözlemlenerek hiçbir tedavi bile almayabilir, bazı prostat kanseri türlerinde ise erken evrelerde tedavi sayesinde prostat kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir. Prostat kanserinde cerrahi, erken dönem prostat kanserinin en yaygın ve en başarılı tedavisidir. Cerrahi yaklaşımda amaç prostatın tamamının alınmasıdır. Cerrahi dışında radyoterapi vb (HIFU gibi) yöntemler prostat kanserinin tedavisinde uygulanmaktadır. Uygun vakalarda prostat çevresinde bulunan ve peniste sertleşmeye yardımcı olan sinirler korunabilir” dedi. Kukul, prostat kanserinden korunmak için düzenli prostat taramaları yaptırılması, ideal kilonun korunması, düzenli egzersiz ile besleyici bir diyet yapılması ve son olarak da sigaranın bırakılması gerektiğini de sözlerine ekledi.