SAĞLIK - 06 Ocak 2025 Pazartesi 11:25

Geçmeyen ağız kokusuna dikkat: Altta yatan hastalıkların habercisi olabilir

A
A
A
Geçmeyen ağız kokusuna dikkat: Altta yatan hastalıkların habercisi olabilir

Sabah uyandıktan sonra ya da belirli yiyeceklerin tüketilmesinin ardından geçici olarak oluşan kötü nefes kokusu normal kabul edilirken, bu durumun sürekli hale gelmesi farklı bir sağlık problemini işaret edebildiği bildirildi. Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Adil Duman, geçmeyen ağız kokusunun nedenleri ve tedavi yolları hakkında bilgi verdi.

Uzm. Dr. Adil Duman, ağız kokusunun genellikle ağız ve diş sağlığı problemleri ya da kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarından kaynaklandığını belirtti. Ağız kokularının yüzde 90’ının bu nedenlerle ortaya çıktığını ifade eden Dr. Duman, boğaz enfeksiyonları, sinüzit, akciğer hastalıkları gibi durumların da kötü nefes kokusuna yol açabileceğini söyleyerek, bu tür sorunların dışlanması halinde, mide ve sindirim sistemi hastalıklarının değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları

Mide hastalıklarının da ağız kokusuna yol açabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Duman, özellikle reflünün bu duruma sebep olabileceğini belirtti. Dr. Duman, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bu hastalıkta, mide asidi ve yiyecek artıkları nefeste kötü bir kokuya neden olabileceğini dile getirdi. Duman, ayrıca yemek borusunda oluşan “divertikül” adı verilen baloncuklar ya da yemek borusu alt ucunun kasılı kalmasına neden olan akalazya gibi hastalıkların da ağız kokusuyla bağlantılı olabileceği ifade edildi.

Dr. Duman, ağız kokusuna neden olabilecek diğer hastalıkları şu şekilde sıraladı: “Helicobacter pylori enfeksiyonu, bağırsak tıkanıklığı, Irritabl Bağırsak Sendromu (IBS), karaciğer ve böbrek hastalıkları, safra kesesi problemleri, sindirim sistemi enfeksiyonları.”

Geçmeyen ağız kokusuna dikkat: Altta yatan hastalıkların habercisi olabilir

Koku tipleri tanıyı kolaylaştırabilir

Ağız kokusunun farklı sağlık sorunlarına işaret edebileceğini söyleyen Duman, kokunun tipine göre tanı konulabileceğini belirterek, kokuların oluşturabileceği rahatsızlıkları sıraladı: “Çürük yumurta kokusu: Genellikle gastrointestinal rahatsızlıklarla ilişkilidir. Tatlı veya meyvemsi koku: Diyabetle bağlantılıdır. Mantar kokusu: Enfeksiyon veya bakteri büyümesini işaret edebilir. Kaka kokusu: Bağırsak tıkanıklığı gibi sorunlarla ilişkilidir. Balık kokusu: Böbrek rahatsızlıklarının belirtisi olabilir.”

Tedavi ve önlemler

Geçmeyen ağız kokusunun altında yatan sebebin tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Duman, bu sorunun yalnızca ağız ve diş sağlığına bağlanmaması gerektiğini söyledi. Duman, kulak, burun, boğaz ve gastroenterolojik muayenelerle altta yatan hastalıkların teşhis edilmesi gerektiğini belirterek, özellikle reflü ve Helicobacter pylori enfeksiyonları gibi sorunların tedavi edilmesiyle ağız kokusunun büyük ölçüde giderilebileceğini ifade etti.

Dr. Duman, ağız kokusunun genellikle ciddi bir hastalığın ilk belirtisi olmayabileceğini, ancak ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyerek şu uyarıda bulundu: “Ağız kokusu sosyal yaşamı ve bireyin psikolojik durumunu ciddi şekilde etkileyebilir. Eğer ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesine rağmen bu sorun devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.”

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Çatalzeytin Devlet Hastanesi hasta kabulüne başladı Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde yapımı tamamlanan 10 yataklı devlet hastanesi hasta kabulüne başladı. İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, yeni hastanenin vatandaşlara konforlu sağlık hizmeti sunacağını belirtti. Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan 10 yataklı Çatalzeytin Devlet Hastanesi hasta kabulüne başladı. Modern hizmet binası ve yenilikçi altyapısıyla sağlık hizmetlerini vatandaşlara sunmaya başlayan hastanenin resmi açılışı önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi planlanıyor. Hastane, geniş imkanları ve konforlu bir hizmet anlayışıyla bölgedeki sağlık hizmetlerini yeni bir seviyeye taşıyor. Modern cihazlarla donatılmış olan hastanede, vatandaşların konforu kadar sağlık personelinin etkin bir şekilde çalışabilmesi de ön planda tutuldu. Hastane bünyesinde acil poliklinik, uzman hekim poliklinikleri, aile hekimliği birimleri, diş polikliniği, 10 yataklı klinik servis, 5 cihazlı hemodiyaliz ünitesi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonu bulunuyor. İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, yeni binanın hizmete alınmasının sağlık alanında önemli bir adım olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımızın daha konforlu bir ortamda sağlık hizmeti alması ve personelimizin verimli bir ortamda çalışması için modern bir tesis kazandırdık. Bu yatırımların gerçekleşmesinde emeği geçen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Sağlık Bakanımız Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na, Kastamonu Valimiz Sayın Meftun Dallı’ya ve milletvekillerimize teşekkür ediyoruz" dedi.