GÜNDEM - 08 Mart 2024 Cuma 20:25

Uşak Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı

A
A
A
Uşak Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı

Uşak Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Uşak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Yaşayan Fikirler Topluluğu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı gerçekleştirildi.


Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen programa Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Taş ile Prof. Dr. Lütfi Özav, il protokolü, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Program Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Salimeh Amanjani’nin “Kadın ve Göç” isimli sergisinin açılışıyla başladı. Sergiyi gezen konuklar eserler hakkında bilgi aldı. Sergi açılışının ardından Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi büyük salonda ‘‘Farklı Coğrafyalarda Kadın Olmak’’ konulu panel gerçekleştirildi. Panel öncesi Uşak Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından ‘‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’’ne özel hazırlanan video gösterildi. Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, sözlerine ‘‘Şehit ve gazi annelerimiz olmak üzere rahmetin, merhametin, şefkatin, nezaketin sembolü hayatımızın kaynağı değerli kadınlar hepinize hürmetlerimi sunuyorum’’ diyerek başladı.


Rektör Savaş: ‘‘Kadınlarımıza değer vermek geleceğe yapılan en büyük yatırımdır.’’


Prof. Dr. Savaş, 8 Mart kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil, sorunlarının çözümüne ilişkin tartışmalar ve çözümler için bir fırsat olarak değerlendiklerini belirterek ‘‘Kadınlarımıza değer vermek geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Kadın; insanlığın devamı için olmazsa olmazdır. En büyük dertlerin dertlisi, en büyük mutlulukların ardındaki kahramandır. Kadın merhamettir, şefkattir, sabretmektir kadın, doğruluktur, sır tutmaktır, sadakatin timsalidir kadın, cömertliktir, Rabbine şükretmektir kadın. Bir toplumun en önemli yapı taşı ailedir, ailenin en temel unsuru ise annedir, kadındır’’ dedi.


Rektör Savaş: ‘‘Yeri geldiğinde canlarıyla bu toprakları bizlere vatan kılan kadınlarımızın haklarını ödeyemeyiz.”


Konuşmasına ‘‘Şehit anasıdır kadın, Kurtuluş Savaşı’na mermi taşıyan kahramandır. Yeri geldi cephede kıran kırana savaştılar. Kimisi keskin nişancılık yaptı, kimisi bambaşka katkılarla, bambaşka kahramanlıklarla tarihe geçti. Evet, Nezahat Onbaşı bu unvanı aldığında henüz 12 yaşında bir kız çocuğuydu. Kadın Nezahat Onbaşı’dır. Havva’dır kadın. Sevgilinin can damarı Amine’dir. Latife eş Hatice’dir. Bir iffet abidesi Meryem’dir. Bir kahraman yetiştiren Zübeyde hanımdır’’ diyerek devam eden Prof. Dr. Savaş konuşmasında şunlara değindi: ‘‘Kurtuluş Savaşının unutulmaz isimlerinden biri olan İnebolu’dan Ankara’ya kağnısı ile mermi taşırken cephane ıslanmasın diye bebeğinin battaniyesini mermilere örten çocuğu ile beraber donarak ölen Şerife Bacıdır kadın. İstiklal Savaşı’nda büyük rol oynayan Nene Hatun, Halide Edip Adıvar’dır kadın. Yeri geldiğinde canlarıyla bu toprakları bizlere vatan kılan kadınlarımızın haklarını ödeyemeyiz.”


Kadınlara verilen önemin sadece bir güne indirgenemeyeceğinin altını çizen Rektör Savaş, ‘‘Kadınlara, kız çocuklarımıza eşit ve adil fırsatlar tanımalıyız. Bundan yüzyıllar önce İslam dininin Yüce Peygamberi, Hazreti Muhammed (S.A.V) veda hutbesinde insanların birbirleri üzerinde olan haklarından ve özellikle de kadınların haklarından tarihi anlamda ilk kez resmi olarak bahsetmiş ve 1400 yıl önce kadın hakları ile ilgili ilk yazılı kuralları oluşturmuştur. Nitekim Cumhuriyet’in kurulmasında çok önemli bir yere sahip olan Türk kadınına, medeniyetin beşiği olarak tanımlanan Avrupa ülkelerinin birçoğundan önce seçme ve seçilme hakkı kazandırılmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Bu millet esas terbiyesini aileden almaktadır. Türk milleti öyle analara sahiptir ki her bir devrin büyük adamlarını bu analar yetiştirmiştir. Türk kadını daha büyük nesiller yetiştirmeye kabiliyetlidir.’ sözü ile Türk toplumunun gelişmesinde kadının önemine vurgu yapmıştır’’ dedi.


Konuşmasında kadına yönelik şiddete değinen Prof. Dr. Savaş, bu konuda hepimize görevler düştüğünü belirterek ‘‘Konuyla ilgili mücadele etmeliyiz, mücadele eden kadınlarımıza destek olmalıyız. Şiddet asla kabul edilemez. Şiddetin sözlü, psikolojik veya fiziki şiddet olarak ayrımı yapılamaz. Yine dinimiz de kadını, toplumu eğitici birey olarak görmüştür. Birçok ayet ve hadisde kadına verilen değeri görebiliyoruz. Peygamber Efendimizin bir hadisinde “Sizin en hayırlınız kadınlarına en iyi şekilde davrananlarınızdır.” denilmiştir. Aynı zamanda Peygamber Efendimiz kadınlar için “Kadınlar size Allah’ın bir emanetidir.” demiştir. Bu anlamda lütfen duyarlı olalım ve üzerimize düşeni yerine getirelim. Sözlerime Filistin’de, İsrail tarafından katledilen Filistinli kadınları ve çocukları anarak son vermek istiyorum. Bu zulmün son bulmasını diliyorum’’ şeklinde konuştu.


Açılış konuşmalarından sonra Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Onur Altıntuğ ve Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Meltem Altıntuğ tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Dinletinin ardından “Farklı Coğrafyalarda Kadın Olmak” isimli panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Uşak Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Gültekin’in yaptığı panelde; Antropolog Dr. Halime Nur Yaşar “Kore’de Kadın”, Uşak Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Tuba Arjumend “Pakistan’da Kadın”, Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Gültekin “Filistin’de Kadın” ve Uşak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden ŞÖNİM Müdürü Hale Nur Tunçay tarafından “Türkiye’de Kadın” konulu sunumlar yapıldı.


Programda ayrıca Uşak Valiliği Açık Kapı Birimi, Uşak İl Emniyet Müdürlüğü, Uşak İl Jandarma Komutanlığı, İl Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Yeşilay’a ait stantlarda bilgilendirme gerçekleştirildi.



Uşak Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya Büyükşehir’den kış yarısı sergisi Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından kış yarısı karma atölye performans sergisi düzenlendi. Sergi, 26 Ocak 2025 tarihine kadar açık olacak. Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen serginin açılış törenine Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum, daire başkanları, şube müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Törende bir konuşma yapan Genel Sekreter Yardımcısı Nusret Mum, “Bu çalışmalar, Malatya’nın deprem sonrası normalleşmesi anlamında büyük önem taşıyor. Bütün kursiyerlerimizi, hocalarını tebrik ediyorum; emeklerine, gönüllerine sağlık diyorum. Sergimiz hayırlı olsun” dedi. Daha sonra açılış kurdelesi kesilerek sergi gezildi. Kış Yarısı Karma Atölye Performans Sergisi’nde farklı branşlarda toplam 320 eser sergileniyor. Sergide, 77 yaşındaki Selahattin Oğuz’un da kabartma resim eserleri yer alıyor. Emekli olduktan sonra hobi olarak başladığı kabartma resim alanında 600’e yakın eser üreten Sanatçı Oğuz, yaklaşık 10 yıldır resim kabartma sanatıyla uğraşıyor. En büyük hayalinin bir sergi açmak olduğunu belirten Oğuz, “Açılan sergiye davet edilmem beni çok mutlu etti. Hayalimi gerçekleştirdim” dedi. Sanatçı Oğuz, 8 eseriyle sergide yer alıyor. Oldukça zengin eser çeşidiyle dikkat çeken Kış Yarısı Sergisinde Ekvadorlu Caroline’nin eseri de sergileniyor. Malatya’da üniversite okuyan Caroline, Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde Resim Kursuna katılarak resim yapmayı öğrendi ve ilk resmini sergide görücüye çıkardı. Kış Yarısı Karma Atölye Performans Sergisi, 17-26 Ocak tarihleri arasında ücretsiz olarak Sanat Sokağında yer alan sanat merkezi fuaye alanında gezilebilecek.
Malatya MAGİNDER’den istişare toplantısı Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER), onursal başkan Vahap Küçük’ün katılımıyla istişare toplantısı düzenledi. 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen kentlerden biri olan Malatya’nın biran önce ayağa kaldırılması bağlamında fikir alışverişinde bulunan toplantıda konuşan MAGİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Karademir, “6 Şubat Depremi’nin ardından MAGİNDER ailesi olarak Malatya’mız için gece gündüz sahada olmaya gayret ettik. İş dünyasının yaralarını sarmak için desteklerimizi sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra, sosyal projelerle Malatya’nın yeniden ayağa kalkması için elimizden gelenin fazlasını yapmaya devam ediyoruz. Bu noktada onursal başkanımız Vahap Küçük’ün destekleri bizim için çok kıymetli" dedi. "Çözüm üretmeye devam edeceğiz" Dernek onursal başkanı Vahap Küçük ise ortak akıl vurgusu yaptığı konuşmasında, “Burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu, ilk istişare kurulumuz olacak ve umuyorum ki hayırlara vesile olur. Malatya’nın farklı sektörlerinden gelen siz değerli iş insanlarının bir araya gelerek önemli fikirler üreteceğine inanıyorum. 6 Şubat depreminden sonra şehrimizin öncelikleri nelerdir ve bu konuda hep birlikte neler yapabiliriz, bunları konuşmaya ve çözüm üretmeye devam edeceğiz. Şehirdeki demografik ve kültürel yapının korunması da öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu konuda elimizden gelen her türlü desteği sağlamaya hazırız. Yönetim Kurulu Başkanımız Salih Karademir’e böyle güzel bir birlikteliği sağladığı için ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Toplantı da ayrıca şehrin ekonomik kalkınması için etkin projeler geliştirmek, demografik yapının ve kültürel değerlerin korunması, sosyal sorumluluk projeleri ve dayanışma gibi konu başlıklarında istişarelerde bulunuldu.
Kayseri Bu okuldan mezun olan kendi işinin patronu oluyor Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde 8 bölümü bulunan Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri seçtikleri bölümler üzerinde 4 yıl eğitim alarak iş garantili mezun olmanın sevincini yaşıyor. Türkiye’de son zamanlarda meslek liselerine olan ilgi artarken, Kayseri’de bulunan Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de öğrencilere sunduğu imkanlar ile tercihlerin başında yer alıyor. Okulda bulunan bilişim teknolojileri, elektrik elektronik teknolojisi, makine ve tasarım teknolojisi, metal teknolojisi, metalürji teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, motorlu araç teknolojisi ve uçak bakım alanları öğrencilerin ufkunu genişletirken, iş sahibi de yapıyor. 4 yıllık lise hayatları boyunca teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı olarak eğitim alma şansı da bulunan öğrenciler, mezun olduklarında kendi işlerinin de patronu oluyor. “Okulumuz Kayseri’nin en büyük meslek liselerinden birisi” Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Tekin Alparslan; okul hakkında bilgiler vererek, “Okulumuz Kayseri’nin en büyük meslek liselerinden birisidir. Okulumuzda 8 farklı alanda eğitim veriliyor. Bu alanlar bilişim teknolojileri, elektrik elektronik teknolojisi, makine ve tasarım teknolojisi, metal teknolojisi, metalürji teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, motorlu araç teknolojisi ve uçak bakım alanları bulunmaktadır. Okulumuzu diğer okullardan ayıran en büyük etken okulumuzda uygulama eğitimlerinin oldukça yoğun olmasıdır. Bu kapsamda okulumuz döner sermaye faaliyetleri yürütüyor. Bu anlamda Türkiye’nin önde gelen okullarından birisiyiz. Üretim kapasitemiz oldukça iyi durumda. Bu durumda, öğrencilerimize beceri ve uygulamalı meslek dersi eğitimleri daha verimli olarak verilebiliyor. Öğrencilerimiz deney setlerinin üzerinde eğitim görmekten çok gerçek işler üzerinde eğitim alıyorlar ve pratiklerini geliştiriyorlar. Bu sayede yapılan çalışmaların piyasada ekonomik değeri oluyor” ifadelerini kullandı. “Öğrenciler kendi harçlıklarını çıkarıyorlar” Alparslan, öğrencilerin okulda öğrenirken aynı zamanda kendi harçlıklarını da çıkardıklarını belirterek, “Öğrencilerimiz de bu çalışmaların karşılığında kendi harçlıklarını çıkarıyorlar. Bu kapsamda 2024 yılında döner sermaye çalışmalarında yaklaşık 150 öğrencimiz görev aldı. Bu öğrencilere 1 milyon 370 bin TL civarında ödeme yapıldı. Böylece velilerine de yük olmadan kendi harçlıklarını çıkartmış oluyorlar. Bu sayede de öğrencilerimiz beceri eğitimlerini gerçek iş üzerinde daha iyi gördükleri için mezun olduklarında kendi mesleklerinde çalışırken tercih edilmeleri daha fazla oluyor. Kendi işlerinde daha başarılı oluyorlar. Bu okulumuzun tercih edilmesini artıran da bir unsur. Birçok okulda bu imkanlar bulunamıyor. Ayrıca okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı ile çeşitli kurumlarla yapılan protokol kapsamlarında protokol okulu statüsünde. Bu protokoller sayesinde okulumuzda eğitim gören birçok öğrenci öğretim bursu alıyor. Bu ilgili kurumlarla işbirliği yaparak beceri eğitimleri destekleniyor. İstihdam yönünden de diğer okullardan daha avantajlı durumdayız. Öğrencilerimiz kendileri istemeleri durumunda iş bulma oranları daha yüksek oluyor” şeklinde konuştu. “Kayseri’mizde birçok kamu kurumunun donatımlarını okulumuz üretiyor” Öğrencilerin gelen talepler üzerine kamu kurumlarının donatılarını ürettiğini dile getiren Okul Müdürü Tekin Alparslan; “Son yıllarda çılan birçok okulun okul donatımlarını bizim okulumuz üretti. Ayrıca, Kayseri İl Nüfus Müdürlüğü, Hacılar, Kocasinan İlçe Nüfus Müdürlüklerinin donatılarını okulumuz üretti. En son çalışmamız olarak Kayseri’de yapılan Millet Kütüphanesi’nin donatı siparişlerini de okulumuz üretmektedir. Bu çalışmamızda halen devam ediyor. Okulumuzda metalürji alanı var. Bu alan Türkiye’deki meslek liselerinin arasında az bir okulda bulunuyor. Bulunanlar içerisinde de döküm üzerine pratik çalışması yoğun olan okullardan biriyiz. Şehir şebekelerindeki su onarım aparatları okulumuzda üretiliyor. Bunun tedarikçisiyiz. Daha öncesinde üretilen bu ürünleri ilgili kurum yurtdışından ithal ediyordu ama şuanda bizim okulumuz bunların tedarikini sağlıyor. Biz bununla gurur duyuyoruz” diye konuştu.