Yerel Haberler
Trabzon
20 Eylül 2024 Cuma - 21:47 Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Genç: "Selde bir vatandaşımız yaralandı, bir vatandaşımızdan da henüz haber alamadık" Trabzon’da etkili olan şiddetli yağışlar Yomra, Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde sel, su baskınları ve heyelanlara neden oldu. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, sel bölgelerindeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "Bir yavrumuz risk altındaydı. Onu kurtardık. Hayati tehlikesi yok, kırıkları var. Biraz toprak altında kalmış. Sürmene’de de bir vatandaşımız ile henüz netleşmeyen bir haber var. İnşallah ondan da iyi haber alırsak can kaybı olmamış olacak" dedi. Trabzon’da 4 ilçede yaşanan sel ve heyelanların ardından Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, sel bölgesinde incelemelerde bulundu. Başkan Genç, toprak altında kalan bir kişinin sağ olarak kurtarıldığını belirterek, Sürmene ilçesinde bir kişiye henüz ulaşamadıklarını söyledi. Araklı ilçesinde 100 kilogramın üzerinde bir yağış olduğunu kaydeden Başkan Genç, "16.30 itibariyle şehrimizin doğu ilçelerinde Yomra, Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde ortalamanın 100 kilogram üstünde yağış aldı. Ondan dolayı ciddi hasarlar aldı. Araklı ilçe merkezimizde, kaymakamlığımızda bir kriz koordinasyon merkezi oluşturduk. Çok şükür Arsin Yolüstü mahallemizde bir yavrumuz risk altındaydı. Onu kurtardık. Hayati tehlikesi yok, kırıkları var. Biraz toprak altında kalmış. İtfaiyemiz onu kurtardı. Şuanda ambulansa götürüyor. Sürmene’de de bir vatandaşımız ile henüz netleşmeyen bir haber var. İnşallah ondan da iyi haber alırsak can kaybı olmamış olacak. Asıl hasar tespitini yarın sabah gün ışığında göreceğiz" diye konuştu. "Acil ve yoğun bakımda tahliyeyi gerektirenlerin tahliyesini sağlıyoruz" Araklı’daki devlet hastanesinde yaşanan su baskınları nedeniyle tahliye yapıldığını da vurgulayan Başkan Genç, "Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi’nde su birikiminden dolayı hastalarımız mağdur oldu. Acil ve yoğun bakımda tahliyeyi gerektirenlerin tahliyesini sağlıyoruz. Önceliğimiz can kaybı olmaması. Onun haricinde 28 mahallemizden 265 ihbar aldık. Birçok mahallemizde ulaşım kapalı" şeklinde konuştu. "Risk var ama hasar oluşturacak şekilde olur mu olmaz mı o konuda tedbirlerimizi alıyoruz" "Mahsur kalan, ulaşamadığımız vatandaşımız yok" diyen Başkan Genç, "Yolu kapalı olması nedeniyle bizden haber bekleyen en sonra Arsin ilçemizde bir grup vatandaşımız vardı. Onlara da ulaşıldı. Meteoroloji ile irtibat halindeyiz. Risk var ama hasar oluşturacak şekilde olur mu olmaz mı o konuda tedbirlerimizi alıyoruz. Bu bölgemizin kaderi. Yağış alan bölge. Kısa zamanda çok fazla yağış düştü" ifadelerini kullandı.
Palamut nereye onlar oraya
30 Ağustos 2024 Cuma - 09:28 Palamut nereye onlar oraya Ülke genelinde denizlerde av yasağının 1 Eylül’de sone erecek olmasının ardından denize açılacak olan tekneler yeni av sezonu için hazırlıklarını tamamladı. Balıkçı tekneleri 1 Eylül’de başlayacak yeni av sezonu için ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacak. Yeni sezonda palamuttan umutlu olduklarını belirterek balıkçılar bereketli bir sezon geçireceklerine inanıyor. Trol ve gırgır ile balık avcılığının 15 Nisan’da başlayan av yasağı dönemi 1 Eylül itibariyle sona eriyor. 1 Eylül’de denize açılacak olan tekneler 4,5 ayın ardından son hazırlıklarını tamamlayarak denize açılmak için beklemeye başladı. Trabzon’un Yoroz mevkiinde bulunan limandan denize açılacak olan tekneler yeni av sezonunda palamudun peşinden gideceklerini belirtirlerken, "Palamut nereye biz oraya” dediler. Palamuttan beklenti yüksek Yeni sezonda palamuttan beklentilerinin yüksek olduğunu kaydeden tekne sahiplerinden Emre Köroğlu, “Palamuttan be sene beklentimiz yüksek. Denizdeki görüntüye bakacak olursak bu seneki palamut güzel görünüyor. Beklentilerimiz geçen sene oranla bu sene daha iyi. Geçen sene pek olmadı. Ancak bu seneki görüntü daha iyi. Başlangıç palamut diye gözüküyor eğer palamudun olmama durumu görünürse istavrite bakacağız. Bu sene palamut var inşallah hamsi de olur . Deniz suyu sıcaklığı şu anda güzel gözüküyor palamut için elverişli. Yoroz limanından çıkış yaparak palamudun durumuna göre nerede bolsa oraya gideceğiz. İstanbul’dan Hopa’ya kadar bakacağız, bakalım balık nerede olacak” dedi. Hazırlıklar bitti Yeni sezon için hazırlıklarının bittiğini belirten Köroğlu, “Bütün işlerimizi hemen hemen bitirdik. Her sezon olduğu gibi ağlarımızı tamir ettik, teknenin bakımlarını yaptık sezona hazırız. Balığın çıkış fiyatı bizde uygun inşallah daha da iyi olur. Vatandaşımız her zaman ucuz yesin biz de onu isteriz. Balık tüketiminde diğer ülkelerin çok gerisindeyiz daha fazla olmasını isteriz” diye konuştu. Tekne sahiplerinden Mehmet Genç ise “Bu sene palamudun çok olduğu söyleniyor. İnşallah hamside olduğu gibi palamut yüzümüzü güldürür. Herkes rızkının peşinden koşacaktır. Geçen sene palamut yoktu hamsi çok iyi idi. Bu sene işler tersine döndü palamut var hamside biraz burukluk var ama inşallah hamsi de olacak. Yeni sezonda teknenin boyasından ağların tamirine kadar hepsini yaptık. Masraflar çok ağır mazotudur tayfaya ödenen avans bunlar çok yüksektir” ifadelerini kullandı. Rota Ereğli ve Sinop Bu sene inşallah vatandaşın ucuz palamut yiyeceğini belirten Genç, ”Yeni sezonda güzergâhımız balığın durumuna göre, büyük bir ihtimalle Ereğli, Sinop taraflarından başlama durumu var. Çünkü balık devamlı o taraftan geliyor onun için o taraflara yönelme durumumuz var. İnşallah bu sene bol balıkçılık olacak, vatandaş palamudu ucuz yiyecek” diye konuştu.
Enrico Maassen: "Bu sezonun ilk final maçını kazandık"
29 Ağustos 2024 Perşembe - 23:44 Enrico Maassen: "Bu sezonun ilk final maçını kazandık" St. Gallen Teknik Direktörü Enrico Maassen, Trabzonspor maçının ardından yaptığı açıklamada, bu sezon özelinde ilk final maçlarını kazandıklarını belirterek, bunun keyfini yaşayacaklarını söyledi. UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-off maçında deplasmanda Trabzonspor’u penaltılarda 5-4 mağlup eden St. Gallen’de Teknik Direktör Enrico Maassen, kazandıkları için çok mutlu olduklarını belirterek, "Kazandığımız için çok mutluyuz. İlk yarı cesaretli bir şekilde oynadığımızı düşünüyorum. Planladığımız şekilde oynadık. İlk yarıdaki dominant oyunumuzla ilk yarı oyun üstünlüğüyle soyunma odasına girdik. İkinci yarıda konsantrasyon eksikliği ile gol yedik. Taraftarlar devreye girdi ve yedek kulübesindeki güçlü kadrosuyla bizi zorlamaya başladılar. Takımım hiç pes etmedi ve sonuna kadar mücadele etti. 60 dakikadan sonra maç iki takımın dengeli mücadelesiyle geçti. Genel olarak iki pozisyon verdik. Bir tanesi gol oldu. Direkten dönen frikik olsaydı buradan üzgün ayrılabilirdik. Sonunda biz galip geldik. Bu sezonun özelinde baktığımızda ilk final maçından galip ayrıldık" ifadelerini kullandı. Maksimum bir başarı yakaladıklarını belirten Maassen, "Bugünün tadını çıkarmaya devam edeceğiz ve bu süreç devam edecek bir süreç ve bunun keyfini süreceğiz. Gerçekten güçlü bir oyunculara sahip bir takım eşleştiğimiz için bu durum ürkütücüydü. Tamamıyla buradaki hedefimiz bir adım daha gitmekti. Bunu da başardık. Trabzonspor’da topa sahip olmayı seven çok oyuncu var ama topun peşine koştuklarını söyleyemeyiz" dedi.
UEFA Konferans Ligi: Trabzonspor: 0 - St. Gallen: 1 (İlk yarı)
29 Ağustos 2024 Perşembe - 21:01 UEFA Konferans Ligi: Trabzonspor: 0 - St. Gallen: 1 (İlk yarı) UEFA Konferans Ligi Play-off rövanş maçında Trabzonspor, İsviçre ekibi St. Gallen’i ağırlıyor. Müsabakanın ilk yarısı konuk takımın 1-0 üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan Dakikalar (İlk yarı) 31. dakikada ani gelişen St. Gallen atağında topla birlikte ceza sahası içine giren Akolo’nun pasında arka tarafta topla buluşan Schmidt’nin ayağının içiyle vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-1 35. dakikada Barisic’in ortasında Enis Destan’ın kafa vuruşunda kaleci Ati, meşin yuvarlağı çizgi üzerinden çıkardı. 45. dakikada Visca’nın pasında ceza sahası yayı üzerinde Orsic’in şutunda kaleci Lawrence Ati, topu kornere çeldi. Hakemler: Andris Treimanis, Haralds Gudermanis, Aleksejs Spasennikovs Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Ozan Tufan, Savic, Denswill, Barisic, Mendy, Okay Yokuşlu, Bardhi, Visca, Orsic, Enis Destan Yedekler: Onuralp Çevikkan, Muhammet Taha Tepe, Pedro Malheiro, Arif Boşluk, Batagov, Trezeguet, Cihan Çanak, Eren Elmalı, Draguş, Poyraz Yıldırım, Umut Güneş, Lundstram Teknik Direktör: Abdullah Avcı St. Gallen: Lawrence Ati, Okoroji, Vallici, Ambrosiui, Schmidt, Stevanovic, Witzig, Görtler, Toma, Geubbels, Akolo Yedekler: Watkowiak, Dumrath, Stanic, Cisse, Noah, Diaby, Mambimbi, Faber, Ruiz, Konietzke, Csoboth, Milosevic Teknik Direktör: Enrico Maassen Gol: Schmidt (dk. 31) (St. Gallen) Sarı kart: Abdullah Avcı (Trabzonspor)
Trabzonspor, Muhammed Cham’ı kadrosuna kattı
29 Ağustos 2024 Perşembe - 14:48 Trabzonspor, Muhammed Cham’ı kadrosuna kattı Trabzonspor, 23 yaşındaki Avusturyalı futbolcu Muhammed Cham ile 4+1 yıllık anlaşma sağlandığını duyurdu. Trabzonspor, transfer çalışmalarına devam ediyor. Bordo-mavililer, son olarak Fransız temsilcisi Clermont’ta forma giyen 23 yaşındaki Avusturyalı futbolcu Muhammed Cham ile 4+1 yıllık anlaşma sağladı. Konuya ilişkin Trabzonspor’dan yapılan açıklamada, "Profesyonel futbolcu Muhammed Cham Saracevic’in kulübümüze kesin transferi konusunda, Clermont ile anlaşma sağlanmıştır. Anlaşmaya göre; Clermont’a sözleşme fesih bedeli olarak 4 milyon Euro dört taksit halinde ödenecektir. Profesyonel futbolcu Muhammed Cham Saracevic ile opsiyon hakkı Kulübümüze ait olmak üzere 4+1 yıllık anlaşma sağlanmıştır. Yapılan anlaşmaya göre futbolcuya; 2024/2025 futbol sezonunda 1 milyon 375 bin Euro garanti ücret, 2025/2026 futbol sezonunda 1 milyon 275 bin Euro garanti ücret, 2026/2027 futbol sezonunda 1 milyon 275 bin Euro garanti ücret, 2027/2028 futbol sezonunda 1 milyon 275 bin Euro garanti ücret ödenecektir. Opsiyon hakkının kulübümüz tarafından kullanılması halinde; 2028/2029 futbol sezonunda 1 milyon 400 bin Euro garanti ücret ödenecektir. Menajerlik hizmet bedeli olarak, futbolcuya ödenecek brüt ücret tutarının yüzde 5’i oranında ödeme yapılacaktır" ifadelerine yer verildi. Geçen sezon Clermont formasıyla 35 maça çıkan 23 yaşındaki oyuncu, 8 gol ve 4 asistlik performans sergiledi.
Son 5 yıldır yüzde 100 doluluk oranı ilk kez bu kadar geriledi
29 Ağustos 2024 Perşembe - 09:20 Son 5 yıldır yüzde 100 doluluk oranı ilk kez bu kadar geriledi Trabzon şehir merkezi ile birlikte Akçaabat ve Yomra ilçelerinin su ihtiyacının karşılandığı Atasu Barajının doluluk oranı son 5 yılda ilk kez yüzde 93 seviyesine geriledi. Atasu Barajı, özellikle son beş yıldır yüzde 100 olan doluluk oranı bu sene yaz mevsiminde yağmurun beklenenden az yağması ve hava sıcaklığından kaynaklanan buharlaşma nedeniyle su seviyesinde önemli ölçüde azalma yaşandı. Son olarak 19 Ağustos 2024’de yapılan ölçümlerde barajın doluluk oranı yüzde 93 olarak belirlenirken su kalitesi (pH) 7.68 olarak ölçüldü. Doğu Karadeniz Bölgesi son yılların en kurak günlerini yaşarken, bu kuraklık özellikle barajları olumsuz yönde etkiliyor. Sıcak hava ile birlikte su kullanımı da artarken özellikle yaz mevsiminde beklenen yağmurların yağmayışı su sıkıntısını da beraberinde getirdi. Trabzon’da aktif su abone sayısı 489 bin 281 olurken yetkililer Trabzon’un su zengini bir il olmadığını hatırlatarak suyun tasarruflu kullanmasını istediler. Trabzon’un Maçka sınırları içerisinde yer alan Galyan Deresi üzerine inşa edildikten sonra 2011 Nisan ayından itibaren şehre suyun verilmeye başlandığı Atasu Barajı’nda bu yılın Ağustos ayı itibariyla doluluk oranı yüzde 93 seviyelerinde. Temelden yüksekliği 118 metre olan ve 36 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip Atasu Barajı’nda 35 milyon 750 bin metreküp su depolanabiliyor. Trabzon şehrine 17 km mesafedeki barajda ayrıca 1 adette HES göleti bulunuyor. Barajda özellikle son 5 yıldır doluluk oranı yüzde 100 seviyelerinde seyrederken, bu yıl azalışa geçen yağmurlarla bu oran yüzde 93’lere geriledi. Trabzon kent merkezini besleyen tek içme suyu barajı olan Atasu Barajı bölgeye hiç yağmur yağmasa bile kent merkezinin 7 ay içme suyunu karşılayabilecek dolulukta bulunuyor.