EKONOMİ - 05 Şubat 2024 Pazartesi 13:23

Trabzon’da "Tarımsal Üretimin Planlaması" konuşuldu

A
A
A
Trabzon’da "Tarımsal Üretimin Planlaması" konuşuldu

Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz’ın katıldığı "Tarımsal Üretimin Planlaması" konulu bir toplantı düzenlendi.


Tarımsal üretim planlamasının uygulanmasına yönelik “Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği” 14 Eylül 2023’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yönetmelik kapsamında bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri alanlarında üretim planlaması çalışmalarına başlanmasıyla beraber yerelden merkeze bir yaklaşım ile kurgulanan planlama sürecinde illerdeki tarımsal üretimle ilgili tüm paydaşların temsil edildiği il teknik komiteleri kuruldu. Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığı merkez birimleri ile üretim planlamasının uygulayıcısı olarak görülen taşra teşkilatlarının birlikte hareket etmesinin planlama sürecinin başarısı önemli bir yer kapsıyor. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz’ın katılımıyla Trabzon’da "Tarımsal Üretimin Planlaması" konulu bir toplantı düzenlendi.



"Türkiye’nin çölleşme haritalarına göre Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir su sorunu önümüze çıkacak"


Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, "Önümüzdeki yıllarda iklim değişikliğini ve ihracat odaklı ürünleri de baz alarak bir üretim planlaması yöntemine gideceğiz. Onun için de saha çalışmalarımızı 31 Mart’a kadar bitirip sonrasında da üretim planlamasını tamamen planlamış ve uygulamaya geçirmiş olacağımızı düşünüyoruz. Şu anda bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de su sorunu çok önemli. Türkiye’nin çölleşme haritalarına göre Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, bir su sorunu önümüze çıkacak. Onun için o bölgelerde su ile ilgili fazla su tüketmeyen bitkisel üretim ve hayvancılıkla alakalı da fazla su tüketmeyen ırklar ya da küçükbaş hayvanlar ile ilgili projelerimiz var. Bu projeleri 2024 yılında işleme sokacağız ve böylelikle biz de iklim değişikliğine Tarım ve Orman Bakanlığı olarak da hazırlıklı olarak girmeyi düşünüyoruz" dedi.



"Hayvanlarda çiçek hastalığı tehdit oluşturmuyor"


Artvin’de son dönemde artan hayvanlarda görülen çiçek hastalığının Türkiye’de geneli için bir tehdit oluşturmadığını işaret eden Çelik, "Hayır bir tehdit oluşturmaz. Bakanlığımıza bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’müzdeki arkadaşlarımız sürekli sahadalar. Şap hastalığı ile ilgili söylentiler de daha önce çıkmıştı. Ancak bu yıl Sayın Bakanımızın açıklamasına göre 2024 yılında her yıl iki dönem yapılan şap aşısını üç dönem olarak yapmayı planlıyoruz ve bunun yanında da tabii ki çiçek aşısı sürekli sahada veteriner hekim arkadaşlarımız tarafından uygulanan bir aşıdır. Bunlar münferit olaylardır. Bize zaten bu ihbarlar geldiği anda hemen tedbir alıp gerekli işlemleri yapıyoruz" diye konuştu.


Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olarak görülen Jersey ırkı süt sığırları ile ilgili de çalışmaları olduğunu kaydeden Çelik, "Jersey bizim için çok önemli. Karadeniz Bölgesi’nde yapı olarak küçük olmasından ve fındık bahçelerinde yayılmasından dolayı, biz Trabzon’un da içinde bulunduğu 8 ilde cinsiyeti belirlenmiş spermayı ücretsiz olarak veriyoruz etki projesi kapsamında. Yine proje ile Jersey ırkının daha verimli hale gelmesi için ve cinsiyeti belirlenmiş spermaya da devam edeceğiz ve bakanlık olarak da destekleyeceğiz. Buradaki dişi Jersey sayısını gün geçtikçe artırıyoruz yani saf ırkı artırıyoruz ki böyle olunca da buradaki meşhur olan Trabzon tereyağının çok daha kaliteli olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.



"Karadeniz Somonu da gerçekten bizim için çok önemli"


Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz ise "Türkiye’de su ürünleri bölgesel ve iller bazında çok dinamik bir yapıya sahip. 2000 yılından bu zamana kadar baktığımızda yüzde 750 büyüyen, aynı zamanda ihracatta da yüzde 850 büyüyen bir sektör. 110 ülkeye su ürünlerini ihraç ediyoruz. Kendisini teknolojik olarak ve gıda sağlığı anlamında sürekli yenileyebilen bir sektör. Karadeniz bizim için çok önemli bir lokasyon. Karadeniz’deki hamsinin yüzde 90’nını Türkiye alıyor. Bu bizim için hem stratejik hem de ekonomik bir ürün. Karadeniz Somonu da gerçekten bizim için çok önemli. Şu anda Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz Bölgesi arasında 2026 yılına kadar 300 bin ton civarında bir üretim potansiyelimiz söz konusu. Şu an 75-80 bin ton civarlarında üretim yapıyoruz. Bu ürünümüzü yurt dışına da ihraç ediyoruz. Karadeniz Somonu bir marka değeridir, gelecekte de bu devam edecektir" ifadelerini kullandı.



Trabzon’da "Tarımsal Üretimin Planlaması" konuşuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bulgaristan’ın Tutrakan Belediye Başkanı Silivri Belediye Başkanı’nı ziyaret etti Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, Bulgaristan’ın Tutrakan Belediye Başkanı Dr. Dimitar Stefanov ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı. Başkan Balcıoğlu, ziyaretin ardından Tutrakan Belediye Başkanı Dr. Dimitar Stefanov ve beraberindeki meclis üyeleriyle birlikte Silivri’deki projeleri inceledi. Bulgaristan’ın Tutrakan Belediye Başkanı Dr. Dimitar Stefanov, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu’nu makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Silivri Belediye Meclis Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirildi. Başkan Balcıoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Tutrakan heyetini ilçemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tarihi ve kültürel bağlarımızın bizlere yüklediği sorumlulukla, iki şehir arasında iş birliğimizi geliştirecek projeler için çalışmaya devam edeceğiz. Misafirlerimize Silivri’nin güzelliklerini ve misafirperverliğini göstermekten onur duyuyoruz” ifadelerine yer verdi. Toplantı sonrasında heyet, Araştırmacı-Koleksiyoner Ali Solmaz’ın hazırladığı “Atalarımızdan Gençlerimize Kalan Milli Miraslar” sergisini ziyaret etti. Sergi ziyaretinin ardından, yapımı devam eden Tarihi Belediye Binası’nın çalışmaları yerinde incelendi. Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, Tutrakan Belediye Başkanı Dr. Dimitar Stefanov ve beraberindeki meclis üyeleriyle Yaşar Kemal Sergi Salonu’nda bir araya geldi. Ziyaret sonunda konuşan Başkan Balcıoğlu, “Dostluk ve iş birliğimizi güçlendirmek adına Tutrakan heyetini ilçemizde ağırlamış olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. Tutrakan Belediye Başkanı Dr. Dimitar Stefanov ise gösterilen sıcak karşılama ve misafirperverlik için teşekkür etti.
İstanbul Yenidoğan çetesi davasında CİMER’e ihbarda bulunan sanık savunma yaptı İstanbul’da yenidoğan çetesi davasında CİMER’e ihbarda bulunan tutuklu sanık Deniz Korkmaz, duruşmada savunma yaptı. Korkmaz savunmasında, “Hastane hastaları satılan bir eşya gibi görüp, sadece para almak için kullanıyordu. Bu zihniyette olan insanların bunları yapması kaçınılmazdı” dedi. Yenidoğan çetesi dava dosyasında CİMER şikayeti yer alan tutuklu sanık Deniz Korkmaz, duruşmada savunma yaptı. “Bir sürü bebek insanlık dışı bir şekilde öldü. Hastaneler ani bir şekilde baskınla denetlenirse demek istediğimi çok iyi anlarsınız. Bu ölen bebekler, sizin de bebeğiniz olabilir. Aziz devletimin gerekeni yapacağından hiçbir şüphem yoktur” cümleleri ile CİMER’e başvuran sanık Korkmaz savunmasında, “Bir süre Bağcılar Sefa Hastanesi ve orası kapandıktan sonra bir süre sonra Reyap Hastanesi’nde ve A Hastanesi’nde çalıştım. Hastane hastaları satılan bir eşya gibi görüp, sadece para almak için kullanıyordu. Bu zihniyette olan insanların bunları yapması kaçınılmazdı. Bize ’Daha az şişe kullanılırsa daha çok para kazanırız, bize de çok malzeme gelir’ diyorlardı. Hastaların yoğun bakım süreçlerinde malzemeden tasarruf etmeye çalışıyorlardı. Hastanedeki tüm aletler bozuktu. Bu insanları ben CİMER’e şikayet ettim" diye konuştu. Deniz Korkmaz, CİMER’e yaptığı şikayetinde, “Eski PKK hükümlüsü ve şu anki İYİ Parti üyesi Reyap Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım doktoru Fırat Sarı ve İlker Gönen, SSK’yı dolandırmaktadır. Reyap Hastanesi, Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Bağcılar Şafak Hastanesi, Doğa Hastanesi, Medicine Bağcılar Hastanesi, eski olarak Ethica Hastanesi, Duygu Hastanesi ve birçok hastanenin yeni doğan yoğun bakımlarını kiralayarak gece nöbetçi doktor bulundurmadılar. İnsani ve tıbba uygun olmayan şartlar ve bunun gibi birçok sebepten bir sürü bebek insanlık dışı bir şekilde öldü. Bu şahıslar, 1. basamak olan hastaları epikrizlerde hep 3. basamak olarak göstererek ve 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne rüşvet vererek bebek satın alarak yıllardır milyonlarca TL kazandılar. Yüzlerce bebeğin ölümüne sebep oldular. Satılan bebekler, Fırat Sarı ve İlker Gönen’in yoğun bakımlarında kötü şartlar altında can verdi. Bebek ölümlerinin durması için bu kan emici vatan hainlerine dur denmeli. Dediğim hastaneler ani bir şekilde baskınla denetlenirse demek istediğimi çok iyi anlarsınız. Bu ölen bebekler, sizin de bebeğiniz olabilir. Aziz devletimin gerekeni yapacağından hiçbir şüphem yoktur” ifadelerini kullanmıştı.
Malatya Malatya’nın tarihi değerleri seramikle hayat buluyor Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Hasan Basri mevkisinde faaliyet gösteren Seramik Atölyesi’ni ziyaret etti. Atölyenin hem kültürel tanıtıma hem de rehabilitasyona katkı sunduğunu vurgulayan Başkan Taşkın, "Malatya’nın tarihi ve kültürel mirasını tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Battalgazi Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde Korucuk Hasan Basri mevkisinde hizmet veren Seramik Atölyesi’nde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Atölyenin, Malatya’da bir ilk olma özelliği taşıyan sanat merkezi olduğunu belirten Başkan Taşkın, üretim sürecine katılarak kendi eserini de ortaya koydu. Başkan Taşkın, atölyenin yalnızca bir üretim alanı değil, aynı zamanda bir tanıtım ve rehabilitasyon merkezi olarak hizmet verdiğini ifade etti. Malatya’nın kültürel zenginliklerini yansıtan eserlerin burada üretildiğini belirterek, "Burada, alanında uzman hocalarımızla çalışan ekip arkadaşlarımız tabak, vazo ve fincan gibi eserler üretiyor. Bu ürünleri hem belediyemizin ihtiyaçları için kullanıyor hem de halkımıza sunuyoruz. Dünya Miras Listesi’nde yer alan Arslantepe başta olmak üzere, Ulu Camii, Kervansaray ve kayısı gibi Malatya’nın sembollerini tanıtacak çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Stres atmak ve sanatla buluşmak isteyen tüm hemşehrilerimizi atölyemize davet ediyorum" diye konuştu. Atölyede üretilen eserlerin sanatsal değerine dikkat çeken Başkan Taşkın, bu merkezin daha da geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Battalgazi Belediyesi Sanat Atölyesi, sanata ilgi duyan Malatyalıları bekliyor.
Antalya İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: “78.7 milyar dolarlık cari açığımızın yüzde 60’ını turizm gelirlerimizle kapatabiliyoruz” Turizmcilerin finansmana erişmesini kolaylaştırmayı hedefleyen Türkiye İş Bankası, Antalya’da “Turizm İhtisas Antalya Şubesi”nin açılışını yaptı. Şubenin açılışında konuşan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, cari açığın büyük bir bölümünü turizm sektörünün kapattığını kaydederek, şu ifadelere yer verdi: “Cari açığımız çok uzun bir süreden sonra ilk defa 5 milyar dolar seviyesine indi indi ama dış ticaret açığımız 9 aylık sonuçlarla hala 78.7 milyar dolar seviyesinde. 78.7 milyar dolarlık cari açığımızın yüzde 60’ını turizm gelirlerimizle kapatabiliyoruz. İlk 9 ayda 78. 7 milyar cari açığımız varken 46. 9 milyar dolar da turizm gelirimiz oldu. Dolayısıyla hem dış ticaret açığının azalması hem de turizm gelirlerinin artmasıyla oluşan tablo, turizmin öneminin ekonomimiz için dengelenmek için arttığını gösteriyor” dedi. Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Aspendos Bulvarı üzerinde faaliyete giren Türkiye İş Bankası Turizm İhtisas Şubesi’nin açılışına; Antalya Valisi Hulusi Şahin, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Akdeniz Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu ve çok sayıda bankacı katıldı. Geçtiğimiz yıl ilk kez AKTOB’un düzenlediği 13. Resort Turizm Kongresi’ne sponsor olduklarını belirten İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kongrenin açılış töreninde yaptığı konuşmada Antalya’ya turizm şubesi açılacağının bilgisini verdiğini hatırlattı. Aran, “Geçen sene kongreye ilk kez sponsor olmuştuk ve bu sponsorluğumuzla kongrenin açılış konuşması sırasında şunu ifade etmiştim; Türkiye İş Bankası olarak turizmi, ülkemizin ve bankamızın stratejik olarak destek vermesi gereken sektörlerin başında gördüğümüzü ve bu konuda özellikle ihtisaslaşma içine girdiğimizi, İş Bankası’nda turizm bankacılığı konusunda bir bölüm kurulacağını ve turizm bankacılığı bölümünün uzantısı olarak da Antalya’da bir turizm ihtisas şubesi açacağımızı ifade etmiştim. Beraberinde de sektöre, önümüzdeki 2 yıl olan 2024 ve 2025 yılları için bir milyar dolar ilave kredi ayırdığımızı ve bunu kullandıracağımızı söylemiştim. Bunun içerisinde 2024 yılının hemen başlarında bankamızın turizm bankacılığı bölümü oluşturuldu. Bugün burada turizm ihtisas şubemizin açılışını yapıyoruz ve ne mutlu bize ki o 1 milyar dolar dediğimiz kredinin 500 milyon dolarlık bölümünü kullandırmış durumdayız” dedi. “İlk 9 ayda 78. 7 milyar cari açığımız varken 46. 9 milyar dolar da turizm gelirimiz oldu” 2025 yılı itibariyle kredi paketindeki bir milyar dolarlık büyümeyi sağlayacaklarını dile getiren Hakan Aran, şöyle devam etti: “İş Bankası’nın bu alanda şu an da turizm sektöründe kullandırdığı açık olan kredilerin bakiyesi de bir buçuk milyar doları geçti. Turizm sektörünün, özellikle ülkemizin içinden geçtiği ekonomik dengelenme döneminde çok kritik rolü olduğuna inanıyoruz. Biliyorsunuz cari açığımız çok uzun bir süreden sonra ilk defa 5 milyar dolar seviyesine indi ama dış ticaret açığımız 9 aylık sonuçlarla hala 78.7 milyar dolar seviyesinde. 78.7 milyar dolarlık cari açığımızın yüzde 60’ını turizm gelirlerimizle kapatabiliyoruz. İlk 9 ayda 78. 7 milyar cari açığımız varken 46. 9 milyar dolar da turizm gelirimiz oldu. Geçen sene kongreyi yaptığımız zaman, turizm gelirlerinin dış ticaret açığını kapatma oranı yüzde 51’di, bu yıl kongreyi yaparken yüzde 60’a çıktı. Dolayısıyla hem dış ticaret açığının azalması hem de turizm gelirlerinin artmasıyla oluşan tablo, turizmin öneminin ekonomimiz için dengelenmek için arttığını gösteriyor.” “2,6 milyar dolarlık yatırımın tüm finansmanını sağlayabilecek güçteyiz” İş Bankası Genel Müdürü Hakan Duran, banka olarak turizme emek veren tüm sektör temsilcilerinin yanlarında olduklarını da sözlerine ekleyerek, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Önümüzdeki 2 yıl içerisinde yatırım teşviki almış olan yatırımcılara, yatırım miktarlarına baktığımız zaman; 2025 ve 2026’da Antalya’da 2,6 milyar dolarlık ilave yatırım yapılacağını görüyoruz. Şunu ifade edebilirim, bu 2,6 milyar dolarlık yatırımın tüm finansmanını sağlayabilecek güçteyiz. Böyle bir gücümüz var. Umuyorum ki, bu gücümüzü de en doğru şekilde sizlerle beraber kullanır, geri dönüşünü alır ve ülkemizde düşündüğümüz 60 milyar dolar yıllık gelir 100 milyar dolar seviyesine doğru yolculuğunu gerçekleştirir.” “Antalya, her yıl 1 milyon ilave turist alıyor” Antalya Valisi Hulusi Şahin, İş Bankası’nın 1924 yılında Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “İş bankası, Cumhuriyetin en önemli kurumlarından, Atatürk’ün miraslarından bir tanesidir. Bir özel bankadan çok daha ötesidir, sahibi mensupları olan başka bir banka var mı dünyada bilmiyorum. Sahibi, milleti olan bir banka. Dolayısıyla İş Bankası’na da Türk ekonomi tarihinde önemli ilkleri yapmak yakışırdı ve turizm bankacılığı da bunlardan biri oluyor. Antalya her yıl 1 milyon ilave turist alıyor. Bu yıl da geçen seneye göre artı olarak 1 milyon civarında turist aldık. Dolayısıyla ekonomiye yaklaşık olarak doğrudan 20 milyar dolar katkımız oluyor. Türk turizminin yükünü Antalya çekiyor, turizmcilerimizin finansmana erişimi konusunda böyle bir çalışmaya imza atılmasını çok değerli buluyorum.”