ÇEVRE - 26 Mart 2025 Çarşamba 20:09

"Atık 360: Geri Kazan ve Dönüştür" projesi hayata geçti

A
A
A
"Atık 360: Geri Kazan ve Dönüştür" projesi hayata geçti

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ), Dünya Sıfır Atık Günü kapsamında çevre bilincini artırmaya yönelik "Atık 360: Geri Kazan ve Dönüştür" projesi hayata geçirildi. Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında desteklenen proje, üniversitenin Çevre Topluluğu’nun koordinasyonunda yürütüldü.


Daha önce "Kampüsten Kampüse İklim Hareketi" başlıklı projeyle ulusal düzeyde destek alan topluluk, bu kez "Atık 360" projesiyle ikinci kez ulusal proje statüsünde desteklenmeye hak kazandı. Proje, OMÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM), Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı ile Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirildi.



Geniş katılımlı panel ve teknik geziler düzenlendi


Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Vali Yardımcısı Kemal Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topcu, Samsun Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Tevfik Akçay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlik, Çevre Topluluğu Başkanı Berfin Sever’in açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Çevre Topluluğu Danışmanı, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı ve ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, üniversitede yürütülen atık yönetimi, sürdürülebilirlik ve sıfır atık çalışmaları hakkında bilgi verdi.



"Proje yerel ve ulusal olmak üzere iki kategoride değerlendiriliyor"


Törenin açışında konuşan ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, "Üniversitemiz Çevre Topluluğu, "Kampüsten Kampüse İklim Hareketi" projesinin ardından, "Atık 360: Geri Kazan & Dönüştür" projesiyle ikinci kez ÜNİDES desteği almaya hak kazandı. Kendilerini çevreye duyarlılıkları ve başarıları nedeniyle bir kez daha tebrik ediyorum. ÜNİDES, üniversite öğrenci topluluklarının projelerini hayata geçirmelerini destekleyen bir programdır. Gençlerin ihtiyaçlarına yönelik sürdürülebilir projeleri destekleyerek, etkin ve verimli gençlik ofislerinin kullanımını amaçlamaktadır. Proje yerel ve ulusal olmak üzere iki kategoride değerlendiriliyor" dedi.



"Proje, sıfır atık bilincinin artırılmasını hedeflemektedir"


Konuşmalarına devam eden Prof. Dr. Turan, "Çevre Topluluğunun yürüttüğü bu ulusal projede, Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı ve üniversitemiz Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi paydaş olarak yer almaktadır. Proje, sıfır atık bilincinin artırılmasını hedeflemektedir. Tarihsel olarak, insanlık uzun yıllar boyunca doğayla uyumlu ve az israfla yaşamışken, sanayi devrimi ve artan tüketim, doğal kaynakları hızla tüketmemize yol açmıştır. Bugün atık yönetimi küresel bir kriz halini almıştır. Ancak, sıfır atık bilinci her geçen gün yayılmaktadır" diye konuştu.



"Üniversitemiz yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite olma yolunda hızla ilerliyor"


Üniversitemiz yeşil ve sürdürülebilir bir üniversite olma yolunda hızla ilerliyor diyen Prof. Dr. Gamze Turan, "Yerleşimden enerjiye, atık yönetiminden ulaşıma kadar sürdürülebilirlik alanında birçok önemli adım atılmaktadır. GreenMetric sıralamasında her geçen yıl sıralamasını yükselten üniversitemiz, 2024’te uluslararası sıralamada 281., ulusal sıralamada ise 25. sırada yer almıştır" şeklinde konuştu.



"Tek başına bir bakanlığın ya da bir kuruluşun başaracağı bir iş değil"


Programda konuşan Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, "Çevre kirlenmesini insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlamak mümkün. Doğanın korunması ve tahribatın engellenmesi yaşamsal önem arz etmeye başlamıştır. Unutmayalım ki evlatlara bırakacağımız temiz bir dünyadan daha kıymetli bir miras bulunmamaktadır. Bu anlamda çevre bir eğitim meselesidir. Ancak tek başına bir bakanlığın ya da bir kuruluşun başaracağı bir iş değildir. çevre yönetimi tüm dünyada en büyük sorun haline gelmiştir. Bu anlamda verimliliğin arttırılması, israfın önüne geçilmesi, çevresel risklerin azaltılmasının sağlanması, çevre koruma bilincinin arttırılması, duyarlı tüketici bilincine sahip olunmasının sağlanması noktasında iki bin on yedi yılında Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde özünde tüketim alışkanlığını değiştirmeyi hedefleyen ve dünyada bir ilk olma niteliği taşıyan sıfır atık seferberliği başlatılmıştır. Bu projeyle atıklar kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşümü sağlanırken çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm bireylere verilen eğitimlerle de atık oluşumunun önüne geçilmesi hedeflenmekte ve çevreci bir yaşam kültürü hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.


Panel oturumunda, Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Şube Müdürü Çevre Mühendisi Elif Özcan, "Sıfır Atık Yönetimi ve Uygulamaları" başlıklı sunumuyla katılımcılara atık yönetiminin önemini anlattı. Ardından Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Nadire Pelin Duru, "Sıfır Atık Yönetmeliği ve Yasal Çerçeve" konulu sunumuyla mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgilendirme yaptı.


Etkinliğin ikinci gününde ise öğrenciler, Samsun Katı Atık Düzenli Depolama Alanı, Atık Ayrıştırma ve Geri Kazanım Tesisi ile Atık Biyogaz ve Enerji Üretim Tesisi’ni kapsayan teknik saha incelemelerine katıldı. Bu gezilerde, atıkların çevresel ve ekonomik değeri vurgulanırken, sürdürülebilir atık yönetiminin sıfır atık felsefesi ve uygulamalarıyla mümkün olduğu belirtildi.



"Atık 360: Geri Kazan ve Dönüştür" projesi hayata geçti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Yarım asırdır ekmeğini organik ürünlerden çıkartıyor Aydın’ın Efeler ilçesi Doğu Gazi Bulvarı üzerinde 69 yaşındaki Müslüm Kaya yarım asırdır organik ürünler satarak hayatını kazanıyor. Tezgahında mevsimine göre domates, salatalık, mandalina, incir, kekik suyu, kestane, nar ekşisi ve birçok organik ürünün satışını yapan Kaya, bu işten elde ettiği gelirle 3 çocuğunu büyüterek hayata kazandırdı. Aslen Gaziantepli olan ve 1977’de Aydınlı olan eşi ile hayatlarını birleştiren Müslüm Kaya 53 yıldır aynı yerde esnaflık yapıyor. Tezgahında organik ürünler bulunduran Kaya, yazın domates, salatalı, çilek, erik gibi sebze ve meyveler, kışın ise nar ekşisi, kestane ve kekik suyu, kuru incir gibi farklı seçeneklere yer veriyor. Yıllarca süren iş hayatında sıcak soğuk demeden her gün tezgahını açan ve 3 çocuğunu da bu işten elde ettiği gelirle büyüttüğünü belirten Kaya, çocuklarının elinden geldiğince en iyi şekilde yetiştirmek için çalıştığını kaydetti. Tezgahındaki ürünler şifa deposu Tezgahındaki ürünlerinin şifa deposu olduğunu kaydeden Müslüm Kaya; "Kış aylarında sıkça tüketilen kuru incir, kuru kayısı ve pekmez, vücuda enerji verir ve hastalıklara karşı korur. Kuru incir, sindirim sistemini düzenlerken, vücuda doğal bir güç sağlar. Kuru kayısı ise cildi korur ve göz sağlığını destekler. Pekmez ise vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi sunar ve özellikle soğuk havalarda sağlıklı kalmayı kolaylaştırır. Bu doğal ürünler, kış boyunca vücudu zinde tutar ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı yardımcı olur" ifadelerini kullandı.