TEKNOLOJİ - 21 Mart 2025 Cuma 18:18

Çiftçinin korkulu rüyası olan kokarca istilasına karşı yerli buluş: ‘tutSAK’

A
A
A
Çiftçinin korkulu rüyası olan kokarca istilasına karşı yerli buluş: ‘tutSAK’

Avrupa’nın tamamına yayıldıktan sonra ilk olarak Artvin ile İstanbul’da görülen korkulu rüyası olan kahverengi kokarca böceği için dünyada Amerika ve Kosta Rika’da geliştirilen feromonların üçüncüsü Sakarya Üniversitesi’nde geliştirildi. Laboratuvarda sentezleyerek cezbedici ve toplanma feromonları olarak geliştiren ve "tutSAK" adı verilen ürünler, düzenlenen törenle tanıtıldı.


Ana vatanı Çin, Japonya, Tayvan olan istilacı kahverengi kokarca böceği Amerika, daha sonrasında Avrupa’nın tamamına yayıldıktan sonra 2017’de ilk olarak Artvin ve İstanbul’da tespit edildi. Türkiye’de 17 ilde görülen bu canlı, saldığı kokuyla etrafına türünü çağırarak çoğalabiliyor. Kahverengi kokarca böceği, fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki türüne büyük zarar verirken, önemli ölçüde verim ve kalite kayıplarına sebep oluyor. Kokarca sebebiyle 2024 yılında rekoltede yüzde 30-35 oranında düşüş yaşanırken, küflü ve çürük fındık oranlarında yüzde 40’a varan bir artış görüldü. Bu durum, birçok üreticinin fındığını satamamasına da sebep oldu. Üreticilerin kabusu haline gelen kahverengi kokarca böceğinin 2025 yılında vereceği zararın yüzde 50 ila yüzde 75 arasında olabileceği öngörülüyor.



Kahverengi kokarca istilasına son verecek yerli buluş: ‘tutSAK’


Kahverengi kokarca böceğinin tehdidine karşı etkili bir mücadele yürütmek için Sakarya Üniversitesi (SAÜ) bünyesinde uzun süredir devam eden araştırmalar başarıyla tamamlandı. Amerika ve Kosta Rika’dan sonra dünyada üçüncü olarak geliştirilen bu çalışma, uzmanların "tarım pandemisi" olarak nitelendirdiği kahverengi kokarca istilasına karşı önemli bir adım olarak dikkat çekiyor. Bugüne kadar yalnızca yurt dışından ithal edilen ’Feromon Tuzak’ sistemi ilk kez Türkiye’de üretildi. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un destekleriyle SAÜ’lü bilim insanları tarafından "tutSAK" adıyla tamamen yerli ve milli bir ’feromon tuzak’ olan bu ürün üniversitenin kongre merkezinde görücüye çıktı. Seri üretimine geçilen tutSAK, Nisan’ın son haftası 60 bin adet, Mayıs ayı ortasında 200 bin adet piyasaya verilecek.



"Kahverengi kokarcayı mantar veya küfle öldürme şansımız yok"


Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Zengin, "Kahverengi kokarcayı mantar veya küfle öldürme şansımız yok. Biz yumurtalara odaklandık ve yumurta üzerindeki bakteri türünü belirledik ve ürettik. Şuan 4 ayrı bakteri, 2 ayrı mantarla biz bu mücadeleye hazırlığımızı yapıyoruz. Nisan ayının 20’inde sonuncu denemelere gelebilirsek ürünü piyasaya süreceğiz. İnsan ve çevreye zararı olmayan sadece kokarca böceğine zararı olan ürünü yakın zaman da takdim etmeyi düşünüyoruz" dedi.



"Bizim işimiz sadece yol, asfalt ve park yapmak değil"


Lansmanda konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, "Bir bilim insanı değilim ama bir çiftçi, sokağı bilen ve bir yeşilin kuruma ve bozulma sürecini anlayabilecek birisi olarak bunu hissettim ve çare üretmemiz gerektiğini düşündüm. Arayışlarımız devam ederken hocalarımızın bir çalışma içinde olduğunu duyunca arkadaşlarımızla konuyu paylaştık. Bizim işimiz sadece yol, asfalt ve park yapmak olamadığını geleceğimizin ve yarınlarımızı düşünmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. Onun için tarımda da üretimden yana olduğumuzu, üreten çiftçimizin üretirken emeğinin karşılığını alabilmesini takip ediyoruz. Bu açıdan bugüne kadar olduğu gibi he üreticinin hem de tüketicini yanındayız" diye konuştu.



"Bizim için gurur verici"


Sakarya Valisi Rahmi Doğan, projenin önemine dikkat çekerek, "Ortada bir ürün var. BU mücadele yöntemlerinden bir tanesidir. Fındık bizim için ekonomik değeri olan bir ürün dolayasıyla bundan vazgeçmemiz, buradaki haşeratla mücadele etmememiz mümkün değil ve bunun yolunu bulmuş olmak bizim için gurur verici. Feromonların ithalatını yaptığımızda tablet başına 10 dolar gibi bir rakam ve bu ülkemiz için önemli bir rakam. Bunu yerli ve milli şekilde üretmiş olmak bizim için çok kıymetli" şeklinde konuştu.


Öte yandan, lansman törenine Vali Rahmi Doğan, AK Parti Milletvekili Ertuğrul Kocacık, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Cumhuriyet Başsavcı Hasan Uğurlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, İl Tarım Müdürü Ulvi Özerdem, İl Sağlık Müdürü Kayhan Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, akademisyenler, muhtarlar, çiftçiler katıldı.



Çiftçinin korkulu rüyası olan kokarca istilasına karşı yerli buluş: ‘tutSAK’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da budama kursuna yoğun ilgi Erzincan’da çiftçilere yönelik olarak açılan eğitim kurslarına yoğun ilgi devam ediyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile açılan kursa 78 kursiyer katıldı. Erzincan’ın Buğdaylı Mahallesinde meyve ağaçlarında budama eğitimi düzenlendi. Çiftçilere verim ve kaliteyi artıran etkiler konusunda kapsamlı bilgiler sunuldu. Buğdaylı Mahallesinde düzenlenen budama kursuna Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Özcan Tekin de katıldı. Düzenlenen eğitim programında meyve ağaçlarında budama yapılırken dikkat edilecek hususlar, budamada verim ve kaliteyi artıran etkiler konusunda çiftçilere kapsamlı bilgiler sunuldu. Eğitim programını veren Ziraat Mühendisleri Özkan Bozbek ve Veli Okumuş, karışık meyve ağaçlarından oluşan bahçede elma, ceviz, kiraz, şeftali ve üzüm gibi birçok meyve ağacı çeşidinde şekil ve verime yönelik olarak yapılacak budama işlemini kursiyerlere uygulamalı olarak gösterdiler. Kursiyerler budamayı sorarak, görerek ve uygulayarak öğrenme fırsatı buldular. "Çocuklarınızı, torunlarınızı bahçelere, tarlalara götürün" Eğitimin programında kursiyerlere hitap eden Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker, Erzincan’da meyvecilik sektörünün önemine değindi. Verimli toprakları ve gelişmelere açık çiftçileriyle Erzincan’ın meyvecilik sektörü açısından bölgede önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan İl Müdürü Alper Koçaker, çiftçilerden tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için çocuklarını ve torunlarını bahçelere ve tarlalara götürmelerini istedi. Tarımsal üretimin devamının sağlanması için gençlerin ve çocukların sektörde tecrübe kazanmasının ve üretime katkı sağlamalarının önemini vurgulayan İl Müdürü Koçaker, tarım teşkilatının tüm teknik konularda çiftçilere destek vermeye devam edeceğini söyledi.
İstanbul İstanbul ve Diyarbakır’da düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 16 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul ve Diyarbakır’da uyuşturucuya yönelik düzenlenen operasyonlardan çok miktarda narkotik maddenin ele geçirildiğini ve 16 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinasyonunda; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Başakşehir ve Esenler ilçelerinde 2 ayrı uyuşturucu imalathanesi olmak üzere, Esenyurt, Bağcılar, Bakırköy, Bayrampaşa ve Kartal ilçelerinde; Diyarbakır’da ise M.Z.U.’nun elebaşılığını yaptığı uyuşturucu organize suç örgütüne yönelik toplamda 4 ayrı araca ve 12 ayrı adrese operasyon düzenlendi. Düzenlenen operasyonlar sonucu, 7 milyon 150 bin adet uyuşturucu hap, 2 ton 680 kilogram uyuşturucu hap üretiminde kullanılan kimyasal madde, 10 kilogram (yaklaşık 1 ton Bonzai yapılabilecek) hammadde, 1 milyon adet boş uyuşturucu hap kapsülü ele geçirildi. Operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu uyuşturucu madde imalatçısı 16 şüpheli yakalandı ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgüt faaliyeti kapsamında uyuşturucu madde ticareti yapmak" suçlarından işlem yapılmak üzere Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edildi.