EKONOMİ - 18 Ocak 2025 Cumartesi 11:22

Mersin ekonomisinin dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu

A
A
A
Mersin ekonomisinin dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Belleği Ofisi, Mersin Kent Konseyi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde ’Mersin Ekonomisinin Dünü, Bugünü, Geleceği’ konulu panel düzenledi. Panelde, limanın kentteki rolü, pamukla başlayan tarımın narenciyeye doğru evrilimi, endüstriyel sektörün gelişimi ve gelecekteki büyüme alanları ile potansiyelleri ele alındı.


Büyükşehir Belediyesi Kent Belleği Ofisi’nin düzenlediği panelin moderatörlüğünü gazeteci-yazar Abdullah Ayan yaparken, gazeteci-yazar Mirza Turgut ve Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim, konuşmacı olarak yer aldı. MTSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde, Mersin’in liman şehrinden sanayi kentine doğru uzanan süreçteki gelişimiyle gelecekteki büyüme alanları ve potansiyelleri ele alındı. Aynı zamanda panelistler, Mersin’in hem bölgesel, hem de uluslararası pek çok dinamikten etkilenen bir kent olduğunu ve şehir ekonomisinde önemli bir yer tutan limanın kente olan etkisi üzerine katılımcılara bilgi verdi.


Çukurova’nın verimli topraklarında yetişen pamukla başlayan tarımın giderek narenciyeye doğru evrilmesiyle ilgili de konuşan panelistler, gelinen noktada kentin sanayi ve lojistik alanında da öne çıkmasıyla mevcut sektörel durumları ve ekonomideki yerleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Panelde, bölgesel kalkınmayı sürdürebilir kılmak için yapılması gerekenlere ilişkin çeşitli çözüm önerileri sunulurken, katılımcılar soru cevap bölümünde merak ettikleri konulara yanıt buldu.



Gündeş: "Büyükşehir Belediyesi, kent belleğini canlı tutacak çalışmaları sürdürüyor"


Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Bedrettin Gündeş, kent belleğini canlı tutmanın ve bunu toplumun tüm kesimlerine aktarabilmenin yolunun bu tür etkinlik ve çalışmalardan geçtiğini söyledi. Mersin Kent Belleği’nin, şehrin tarihi, kültürel ve toplumsal hafızasını yansıtan, geçmişten günümüze birikmiş olaylar, mekanlar, kişiler ve eserlerden oluşan kolektif bir birikim olduğunu ifade eden Gündeş "Bu bellek, Mersin’in çok kültürlü yapısını, ticaret ve liman kenti olarak oynadığı rolü, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan modernleşme sürecini, yerel halkın sosyal yaşamını ve sanatsal üretimlerini içerir. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi, kent belleğini canlı tutacak çalışmaları sürdürüyor" dedi. Gündeş, çalıştayda emeği geçen ve katkı sunanlara teşekkür etti.



Çakır: "Eski bilgiler, geleceğe ışık tutacak"


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise "Mersin’in ekonomi hafızasıyla ilgili, ilerleyen zamanlarda oda olarak gerekeni yapmamız lazım. Büyükşehir Belediyesi bu konuyla ilgili zaten güzel çalışmalar yapıyor. Bunu gençlerle de devam ettirmemiz lazım. Çünkü gençler çok aramıza giremiyor. Üniversiteli gençlerin, Mersin’de yaşayanların ve ekonomiyle ilgili olanların da bilmesi lazım. Çünkü eski bilgiler geleceğe ışık tutacak. Bizler onu bir şekilde kitaplaştırarak aktaracağız" diye konuştu.



Mersin ekonomisinin dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa MASKİ’den Turgutlu’ya alt yapı atağı Manisa Büyükşehir Belediyesi, alt yapı sorunlarını çözmek ve vatandaşların yaşam kalitesini artırmak adına çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Turgutlu ilçesi İstasyonaltı Mahallesi’nde geçtiğimiz aylarda yaşanan yoğun yağışlar sonrası ana kolektör hattında meydana gelen çökme nedeniyle 1500 metrelik 800’lük kanalizasyon hattında başlatılan çalışmalar aralıksız sürüyor. Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Talat Postacı, çalışmaları yerinde inceledi. MASKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Turgutlu ilçesine bağlı İstasyonaltı mahallesinde yürütülen çalışmalar 10 milyon TL’lik yatırımla hayata geçiriliyor. Proje kapsamında hemzemin geçidinde yürütülen 40 metrelik yatay delgi çalışmalarına da başlandı. Bu önemli alt yapı hamlesi, Turgutlu’nun yüzde 30’luk atık suyunu sağlıklı bir şekilde Turgutlu Atık Su Arıtma Tesisi’ne taşıyacak ve mahallede büyük bir rahatlama sağlayacak. MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek çalışanlardan bilgi aldı. Postacı’ya, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Çamur, Kanalizasyon Dairesi Başkanı Şahika Orhan, MASKİ Turgutlu ilçe Şefi Hüseyin Yelkenci ve teknik personel eşlik etti. MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, “Geçtiğimiz aylarda meydana gelen yoğun yağışlar sonrasında Turgutlu ilçemize bağlı İstasyonaltı Mahallemizden geçen kanalizasyon hattında bir göçme meydana gelmişti. Turgutlu’nun yüzde 30’luk atık suyunu taşıyan hattımızda zor şartlar altında bir çalışma yürüttük. Özellikle üç mahallemizi yakından ilgilendiren çalışmamızın tamamlanmasıyla atık suları arıtma tesisine daha sağlıklı bir şekilde taşıyacağız. Bugün de çalışmamızın bir diğer ayağı olan ve ekiplerimizin titizlikle yürüttüğü hemzemin geçidinde 40 metrelik yatay delgi çalışmasına başladık. Çalışmalarımızın tamamlanmasıyla birlikte bölge halkının yaşadığı alt yapı sıkıntıları sona erecek” dedi. “Büyük bir sorunumuz ortadan kalkacak” Mustafa Kemal Mahalle Muhtarı Mehmet Temel ise “Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Zeyrek ve MASKİ Genel Müdürlüğümüz mahallemizin en büyük sıkıntılarından biri olan kanalizasyon hattı sorununu gidermek için yoğun çaba sarf ediyorlar. Kış aylarında yağışların şiddetli olması nedeniyle alt yapı konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorduk. Kanalizasyon hatlarında tıkanmalar ve taşmalar meydana geliyordu. Ekipler çok güzel bir çalışma yürütüyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla büyük bir sorunumuz ortadan kalkacak. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Elazığ Elazığ’da Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü açılışı gerçekleştirildi Elazığ Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü (ELDAK), yoğun katılımla gerçekleşen törenle resmi açılışını yaptı. Kulüp, dağcılık, arama kurtarma, bisiklet, kayak ve trekking gibi branşlarda sporcu yetiştirmeyi ve profesyonel faaliyetler yürütmeyi hedefliyor. Elazığ’da faaliyetlerine Ekim ayında başlayan ELDAK, düzenlenen törenle resmi açılışını gerçekleştirdi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen programda, kulüp yöneticileri hedef ve projelerini paylaştı. Öte yandan, ilk genel kurulu gerçekleştirilen kulübün başkanı Murat Bahçeci oldu. “Kulübün amacı, sporcu yetiştirmek” Elazığ Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü Başkanı Murat Bahçeci, “2 Ekimde Elazığ’da ihtiyaç olan yeni bir oluşumla yola çıktık. Güçlü ve sporculardan oluşan bir ekip oluşturduk. Faaliyetlerimize başladık. Dağcılık anlamında başladık ama hedefimiz arama kurtarma ile alakalı ekipler oluşturmak. 2025 yılı faaliyetlerimiz de yurt içinde ve yurt dışında yine olacaktır. Başlangıç seviyesi için herkesin katılabileceği doğa yürüyüşleri, kamp ve günü birlik faaliyetlerimiz olacaktır. Bir sonraki adımda ise profesyonel anlamda sporcuların yetişebilmesi için dağcılığın farklı branşlarına evrilme de olacak. Bunların hepsi eğitim ile olacak. Kulübün amacı, sporcu yetiştirmek. Kendi branşımızda bu amaçla yola çıktık. Bugün ilk genel kurulumuzu gerçekleştirdik, yönetimimizi oluşturduk. yönetimimiz güçlü ve herkes alanında çok iyi” dedi. Spor kulübü yönetiminde Furtan Tunçel ise “Bugün gururla açılışımızı gerçekleştirdik. Ekim ayı itibariyle faaliyete başladığımız kulüp olarak bugün kulüp evimizi de Elazığ’a ve bölgeye kazandırmamızın mutluluğu içerisindeyiz. Çalışmalarımızı, faaliyetlerimizi artık daha profesyonel bir şekilde devam ettireceğiz. Çalışmalarımız içerisinde bisiklet, dağcılık, dağcılık, arama kurtarma, kayak ve trekking gibi faaliyetlerimiz mevcut. Bu faaliyetlerimiz için bir toplanma alanı ve bir eğitim alanı olarak tasarladığımız Elazığ Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü evimizde misafirlerimizi ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Yoğun bir katılımla bugün açılışımızı gerçekleştirdik. Müdürlerimize, üyelerimize ve herkese çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. (RY-YRT