KÜLTÜR SANAT
15 Kasım 2024 Cuma - 18:18 Gazeteci-Yazar İhsan Tunçoğlu, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis’e kitabını takdim etti Gazeteci-Yazar İhsan Tunçoğlu, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis’e kitabını takdim etti. Kütahya’da düzenlenen uluslararası etkinliklerde Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Gazeteci-Yazar ve Sosyal Yardım ve Kültür Vakfı Başkanı İhsan Tunçoğlu’ndan “Dünyada İlkler ve Sırlar Kenti: Kütahya” kitabını aldı. Macaristan-Türkiye ilişkilerini güçlendiren etkinliklerden biri olan DPÜ Rektörlüğü’nün düzenlediği Uluslararası 100. Yıldönümü Sempozyumu ve Avrupa Birliği büyükelçilerinin Kütahya ve Aizanoi gezisi sırasında gerçekleşen buluşmada Tunçoğlu, kitabını Büyükelçi Matis’e hediye etti. Tunçoğlu, kitabını takdim ederken Büyükelçi Matis’in Türk-Macar dostluğuna önemli katkılar sunduğunu belirterek, "Sayın Büyükelçi Viktor Matis, Türk-Macar dostluğuna unutulmaz destekler vermiştir. Kendisi, Büyükelçi olmadan önce Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği’nde üst düzey diplomatik görevler üstlenmiştir. Uzun yıllardır tanışıyoruz. 2019 yılında genç yaşta Büyükelçi olarak atanmış ve o günden beri aktif bir diplomasi yürütmektedir. Ayrıca Türkçe’yi çok iyi bilmekte ve sosyal medyada, özellikle Twitter’da, en çok takip edilen büyükelçilerden biridir" dedi. Tunçoğlu, 3. baskısı yapılan kitabında Macaristan’a geniş bir yer ayırdığını ifade ederek, "Kitabımda Macaristan’la ilgili araştırmalar, yazılar, fotoğraflar ve belgeler bulunuyor. Ayrıca Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral’ın Türk-Macar ilişkilerine yaptığı katkılara da geniş yer verdim" diye konuştu. Dünyada İlkler ve Sırlar Kenti: Kütahya kitabı, Kütahya’da bir yazar tarafından 3. baskısı yapılan ilk eser olma özelliğini taşıyor.
15 Kasım 2024 Cuma - 18:02 "Opera ve Bale Festivali" başladı: İlk durak Şırnak Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Anadolu’yu sanatla buluşturmak üzere 1.Anadolu Opera ve Bale Festivali’ni Şırnak’tan başlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Opera ve Balesi’nin ilk kez temsil vereceği Şırnak’ta, 7 Aralık 2024 başlayacak festival, Türkiye’nin dört bir yanında kültürel zenginlikleri evrensel sanatlarla harmanlamayı hedefliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Anadolu’yu sanatın birleştirici gücüyle buluşturmak amacıyla 1. Anadolu Opera ve Bale Festivali’ni hayata geçiriyor. Aralık 2024’te Şırnak’ta açılışı yapılacak olan festival kapsamında aynı zamanda “Yetenek Her Yerde” sloganıyla her şehirde yetenek taramaları da gerçekleştirilecek. Anadolu Opera ve Bale Festivali, 2024 - 2025 sanat sezonunda 23 farklı şehirde ücretsiz olarak düzenlenecek ve operadan baleye, müzikalden modern dansa, çocuk oyunlarından konserlere geniş bir yelpazede temsiller sunacak. Festival, 2024 yılında 5 şehirde 14 temsil ve 2025 yılında 18 şehirde vereceği temsillerle sanatseverlerle bale, opera ve çok sesli müziği buluşturacak. İlk durak Şırnak ardından Erzincan, Kırklareli, Ardahan ve Hatay İlk olarak 7-8 Aralık 2024 tarihlerinde Şırnak’ta perdelerini açacak olan festival, sırasıyla Erzincan (8-10 Aralık), Kırklareli (12-13 Aralık), Ardahan (13-14 Aralık) ve Hatay’da (15-17 Aralık) düzenlenecek temsillerle izleyicilere ulaşacak. Bu kapsamda; bale, müzikal, modern dans, çocuk oyunları ve konserler dâhil toplam 13 eser 14 temsille sanatseverlerle buluşacak. “Yetenek Her Yerde" sloganıyla gençlerle buluşulacak Festival kapsamında "Yetenek Her Yerde" sloganıyla her şehirde yetenek taramaları gerçekleştirilecek. Çocuk ve genç yeteneklerin keşfedilmesi amacıyla düzenlenecek bu etkinlikler, genç sanatçılara eğitimler ve atölyeler sunarak, kariyerlerinde sağlam bir temel oluşturmalarına katkı sağlayacak. Bu bağlamda düzenlenecek eğitim sohbetleri ve çalışma atölyeleri, genç yeteneklerin sanatla iç içe büyümelerini amaçlıyor.
Talebe Dergisi ikinci sayısıyla yayında
07 Kasım 2024 Perşembe - 09:06 Talebe Dergisi ikinci sayısıyla yayında Bayburt’ta öğrencilerin emeğiyle hayata geçirilen Talebe Dergisinin ikinci sayısı yayınlandı. Bayburt MTTB uhdesinde, sivil toplum tarafından çıkarılan nadir yayınlardan biri olan ve süreçleri tamamen öğrenciler tarafından yürütülen Talebe Dergisi, ikinci sayısıyla okurlarıyla buluşuyor. Fikirden tasarıma, basımdan dağıtıma kadar tüm süreçlerin öğrencilerin çabasıyla tamamlandığı derginin Genel Yayın Yönetmenliğini Mehmet Asif Alan, Yazı İşleri Müdürlüğünü ise Yunus Emre Camadan üstleniyor. Süreli bir yayın olarak çıkan dergi, ISSN 3023-4816 numarasıyla resmi kaydını da almış durumda. Dergi adına açıklamalarda bulunan Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Asif Alan, Talebe Dergisi’nin taşıdığı misyon ve gençlerin bu projeye olan bağlılığına dair görüşlerini belirtti. Alan, "Kendi toprakları ve inançları için mücadele eden, kimliklerini koruyan ve değerlerini yaşatan bir milletin mensupları olarak, genç nesil bu mirası devralıyor ve yaşatıyor. Talebe Dergisi, tarihimize ve kültürümüze olan bağlılığımızı güçlendirme yolunda önemli bir adım,” dedi. Alan, ayrıca derginin Bayburt’tan başlayarak Anadolu’ya ve tüm dünyaya ulaşma hedefiyle hareket ettiğini belirtti ve gençlerin milli ve manevi değerlerine olan bağlılıklarını yüceltmeyi amaçladıklarını ifade etti. Talebe Dergisi, hem içeriği hem de vizyonuyla gençlerin tarih ve kültüre olan ilgisini artırmayı hedefleyen önemli bir yayın olarak öne çıkıyor.
Bigadiç’te Yöresel Ürünler Sergisi Düzenlendi
06 Kasım 2024 Çarşamba - 17:39 Bigadiç’te Yöresel Ürünler Sergisi Düzenlendi Bigadiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Yöresel Ürünler Sergisi, Hamidiye İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı özgün çalışmalarla büyük ilgi gördü. İlçe Milli Eğitim Müdürü Şinasi Özulus ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Sefer Aydın, sergiyi ziyaret ederek öğrencilerin sergiledikleri yöresel ürünler hakkında bilgi aldı ve çalışmalarını yakından inceledi. Yöresel Yemekler, Kıyafetler ve Eşyalar Sergilendi Sergide, Bigadiç’e ait yöresel yemekler, kıyafetler ve eşyalar sergilendi. Öğrenciler, hazırladıkları stantlarda hem ürünleri tanıttılar hem de ziyaretçilere yöresel lezzetlerden ikramda bulundular. Yöresel kıyafetler ve geleneksel eşyalara yer verilen sergi, katılımcılara bölgenin kültürel mirasını keşfetme fırsatı sundu. Ziyaretçiler, öğrencilerin hazırladığı sunumlar sayesinde, yöresel ürünler ve kültürel değerler hakkında bilgilendirildiler. Özulus ve Aydın’dan Tebrik İlçe Milli Eğitim Müdürü Şinasi Özulus ve Şube Müdürü Sefer Aydın, serginin ardından okul yönetimini ve öğretmenleri tebrik etti. Özulus, “Öğrencilerimizin yöresel kültürü tanımalarına ve bu değerlere sahip çıkmalarına katkı sağlayan bu etkinlik, son derece önemli. Hem kültürel mirasımızı yaşatıyoruz hem de gençlerimize bu değerleri öğretiyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi. Öğrenciler Kültürel Miraslarını Keşfetti Sergi, öğrencilerin kültürel miraslarını daha yakından keşfetmelerine ve bu değerleri arkadaşları ve öğretmenleriyle paylaşmalarına olanak sağladı. Ayrıca, ziyaretçiler de yöresel ürünleri görme ve tatma fırsatı buldu. Etkinlik, bölgenin kültürünü tanıtmak ve genç nesillere bu kültürü aşılamak adına önemli bir adım olarak kaydedildi.
“İnşasının 450. Yılında Selimiye Külliyesi Fotoğraf Sergisi” açıldı
06 Kasım 2024 Çarşamba - 17:36 “İnşasının 450. Yılında Selimiye Külliyesi Fotoğraf Sergisi” açıldı Edirne’de Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu’na katılmak üzere Edirne’ye gelen İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aras Neftçi’nin hazırladığı “İnşasının 450. Yılında Selimiye Külliyesi Fotoğraf Sergisi” düzenlenen törenle açıldı. Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı iş birliği ile “Edirne’de Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu" başladı. Sempozyum çerçevesinde kente gelen İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aras Neftçi, Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’nin fotoğraflarından oluşan “İnşasının 450. Yılında Selimiye Külliyesi Fotoğraf Sergisi” hazırladı. Yaklaşık 45 yıldan bu yana çektiği fotoğraflardan sergi hazırlayan Neftçi, bu fotoğrafları Devecihan Kültür Merkezi’nde görücüye çıkardı. Selimiye’yi her mimarın yapamayacağı ve göremeyeceği bir eser olarak baktığını söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aras Neftçi, serginin 1980’lerden beri çektiği fotoğraflardan oluştuğunu ve bunun büyük bir deneyim olduğunu aktardı. Mimari ve fotoğraf bilgisinin birleştiğini aktaran Neftçi, tekniğine uygun mimari fotoğraf çalışmaları yaptığını, gururlu ve mutlu olduğunu ifade etti.
ABD’nin seçim yayınlarında Türkiye’nin tanıtım filmleri 200’den fazla ülkede izlendi
06 Kasım 2024 Çarşamba - 17:19 ABD’nin seçim yayınlarında Türkiye’nin tanıtım filmleri 200’den fazla ülkede izlendi ABD’deki başkanlık seçimi sürecinde Türkiye, uluslararası haber kanallarında yayınlanan tanıtım filmleriyle dikkat çekti. 200’den fazla ülkede izleyicilerle buluşan bu filmler, Türkiye’nin turistik merkezlerini ve kültürel zenginliklerini dünyaya tanıttı. 5 Kasım’da gerçekleşen ve tüm dünyanın merakla takip ettiği ABD başkanlık seçimi sürecinde Türkiye, benzersiz turizm destinasyonlarını küresel sahnede bir kez daha gözler önüne serdi. Gün boyunca süren seçim özel yayınları sırasında Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın hazırladığı tanıtım filmleri, CNN, BBC, Euronews, Bloomberg ve Al Jazeera gibi uluslararası haber kanallarının reklam aralarında 200’den fazla ülkede izleyicilerle buluştu. Türkiye’nin öne çıkan turizm merkezlerini ve kültürel zenginliklerini anlatan “How to be Cool in İstanbul,” “Bodrum,” “Kapadokya”, “Deliciously Türkiye”, “Sustainability”, “Arkeoloji”, “Güney Doğu” ve “Turkish Riviera” konulu filmler hem ülkemizin güzelliklerini hem de sürdürülebilirlik, tarih ve mutfak kültürü gibi alanlardaki güçlü yönlerini küresel izleyiciye sundu. 27 Haziran’da ABD’nin önde gelen haber kanalı CNN Domestic ve CNN International’da aynı anda yayınlanan Biden-Trump münazarasında, ABD tarihinde ilk defa münazara arasına reklam alınmış ve bu fırsatta ilk reklam “İstanbul is the New Cool” olmuştu. Ardından 10 Eylül tarihinde Kamala Harris ile Donald Trump arasında gerçekleşen ikinci münazara öncesinde ve reklam aralarında “How to be Cool in İstanbul” filmi yayınlanarak, ABD’de geniş yankı uyandırmıştı. Türkiye, bu etkin tanıtım stratejisiyle turizm potansiyelini uluslararası sahnede en üst düzeye çıkarmayı hedeflerken, Türkiye’nin turizm markasının tanıtımına dünya genelinde katkıda bulunmayı da sürdürüyor. Başkanlık seçimleri gibi küresel ilginin yoğunlaştığı bir süreçte Türkiye’nin tanıtım filmlerinin bu ölçekte yayınlanması, ülkemizin kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerini dünya vitrinine taşıyan önemli bir başarı olarak öne çıkıyor.
’Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu’ Edirne’de başladı
06 Kasım 2024 Çarşamba - 17:19 ’Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu’ Edirne’de başladı ’Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu’ Edirne’de başladı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye’nin sadece Türkler için değil, dünya kültürü ve mimarlığı açısından da eşsiz bir yeri olduğunu aktardı. Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı iş birliği ile “Edirne’de Osmanlı Kimliği ve Selimiye Sempozyumu" Devecihan Kültür Merkezi’nde başladı. Edirne Valiliğinin ev sahipliğinde gerçekleşen programda konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Osmanlı medeniyetinin Edirne’de şekillendiğini ve birçok kültürel ve mimari gelişimin bu topraklarda filizlendiğini aktardı. Edirne’nin Osmanlı tarihindeki başkentlik döneminin, devletin bir cihan imparatorluğuna dönüşümünde son derece önemli bir evreyi teşkil ettiğini aktaran Prof. Dr. Özgen, Osmanlı kimliğinin bilimsel bir etkinlikte değerli uzmanlar tarafından ele alınmasının oldukça değerli olduğunu ifade etti. Selimiye Camii’nin inşasının 450’nci yılına ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Özgen, Mimar Sinan’ın bu şaheserinin Osmanlı sanatının en nadide örneklerinden birisi olduğunu aktardı. Kurum tarafından yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Özgen, Atatürk Kültür Merkezi ile birlikte Mimar Sinan’a ve onun eşsiz mirasına özel bir önem atfettiklerini, hayatı, kişiliği ve eserlerine yönelik pek çok çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Selimiye Camii’nin inşasının 450’nci yıl dönümü Sempozyumu Mimar Sinan anısına icra edilen çalışmalardan biri olarak değerlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Özgen, "Sempozyumumuzun ikinci başlığı olarak günümüzde Türk-İslam mimarisinin zirve noktalarından biri olan Selimiye Camii’nin inşasının 450’nci yıl dönümüne ulaşmış bulunuyoruz. Mimar Sinan’ın bu şaheseri şüphesiz ki Osmanlı sanatının en nadide örneklerinden birisidir. Öte yandan UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye’nin sadece Türkler için değil dünya kültürü ve mimarlığı açısından eşsiz yeri de hepimizin malumudur. Dolayısıyla bu anlamlı yıl dönümünde Selimiye’nin mimarlık, teknik ve sanat tarihi açısından incelenmesi sempozyumumuzun diğer önemli bir konusu olarak karşımızdadır" ifadelerine yer verdi. Böylesine tarihi bir mekanda seçkin bilim insanları ile bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan, "Edirne’yi, Osmanlı kimliğini ve Selimiye’yi konuşacağız ve bunu konuşurken gerçekten sahanın en önde gelen bilim insanlarını Edirne Valiliğimizin ev sahipliğinde bir araya getirmiş olacağız ve kıymetli bilim insanlarının perspektifinden Osmanlı kimliğini, Edirne’yi ve Selimiye’yi eminim çok daha iyi tanımış olacağız" dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuvarı Müzik Teorisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz Dişiaçık yönetimindeki koro eşliğinde verilen konser sonrası sanatçılara çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.
Hem öğrenci hem anne hem de afetzede
06 Kasım 2024 Çarşamba - 16:33 Hem öğrenci hem anne hem de afetzede Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yaşayan depremzede Sultan Hilal Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in uzattığı destek eliyle gelir elde ederek, hayal ettiği mesleğe kavuşmak için eğitimini tamamlayabilecek. Kadın girişimci, afetzede, öğrenci ve bir anne olan Sultan Hilal Şahin, 6 Şubat depremlerine yakalandığı Nurdağı’nda, komşuları ve bölge halkı gibi yaralarını sarmaya devam ediyor. Doğaya olan sevgisi ve bu alanda uzmanlaşma isteğiyle yola çıkan Sultan’a destek ise Başkan Fatma Şahin’den geldi. Bölgenin genç kadın girişimcilerinden olan Sultan, Gaziantep Büyükşehir ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde Nurdağı ve İslahiye’de 200 çiftçiye dağıtımı yapılan; çilek fidesi, gübre, ilaç ve malç temini ile damlama sulama sistemi projesinden faydalanan isimlerden biri oldu. "Projeyi duyunca heyecanlandım" Nurdağı’nda yaşayan Sultan Hilal Şahin, Abdullah adında bir oğlu olduğunu belirterek Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde mobilya ve dekorasyon üzerine eğitim aldığını söyledi. Ailesinin 1970 yılından bu yana çiftçilikle uğraştığını belirten Hilal Şahin, “Onların desteği ile ben de çiftçiliğe heves ettim. Çilek üretimiyle uğraşan bir arkadaşım var, onun başarılarını gördükçe seviniyordum. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde çilek üretimine ilişkin yeni destek projesini öğrenince heyecanlandım” dedi. “Bazen imkanlar el vermiyor bir şeyler yapmaya, başarmaya” Destek projesini çiftçi bir ağabeyinden öğrendiğini hatırlatan Şahin, “Projeye başvurdum ve dönüş yapıldığında çok sevindim. Büyükşehir Belediyesi’nin bu desteği aslında çok şey ifade ediyor. Bazen imkanlar el vermiyor bir şeyler yapmaya, başarmaya. Fikirler her zaman icraata geçirilemeyebiliyor. Bu desteği alabildiğim için çok mutluyum, Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Ağaç doktoru olmak istiyorum” Eğitim sürecine devam edeceğini ve uzmanlaşma sürecini 4 yıla yaymayı planladığını belirten Şahin, “Orman mühendisliği alanında eğitimimi tamamlamayı hedefliyorum. Doğayı çok seviyorum ve ‘ağaç doktoru’ olmak istiyorum. Hem çilek üreterek geçimimi sağlamak hem de okuyarak kariyerimi ilerletmek istiyorum” ifadelerini kullandı. Her meyve ve her ağaç hakkında bilgi sahibi olmayı hedeflediğini dile getiren Şahin, “Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in benim gibi birçok genç girişimci kadına destek vermesi çok önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu yüzden kendisine de çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Hem öğrenci, hem anne, hem de afetzede
06 Kasım 2024 Çarşamba - 16:30 Hem öğrenci, hem anne, hem de afetzede Nurdağı’nda yaşayan depremzede Sultan Hilal Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in uzattığı destek eliyle gelir elde ederek, hayal ettiği mesleğe kavuşmak için eğitimini tamamlayabilecek. Kadın girişimci, afetzede, öğrenci ve bir anne olan Sultan Hilal Şahin, 6 Şubat depremlerine yakalandığı Nurdağı’nda, komşuları ve bölge halkı gibi yaralarını sarmaya devam ediyor. Doğaya olan sevgisi ve bu alanda uzmanlaşma isteğiyle yola çıkan Sultan’a destek ise Başkan Fatma Şahin’den geldi. Bölgenin genç kadın girişimcilerinden olan Sultan, Gaziantep Büyükşehir ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde Nurdağı ve İslahiye’de 200 çiftçiye dağıtımı yapılan; çilek fidesi, gübre, ilaç ve malç temini ile damlama sulama sistemi projesinden faydalanan isimlerden biri oldu. Nurdağı’nda yaşayan Sultan Hilal Şahin, 27 yaşında bir anne olarak Abdullah adında bir oğlu olduğunu belirterek, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde mobilya ve dekorasyon üzerine eğitim aldığını söyledi. "Projeyi duyunca heyecanlandım" Ailesinin 1970 yılından bu yana çiftçilikle uğraştığını belirten Hilal Şahin, “Onların desteği ile ben de çiftçiliğe heves ettim. Çilek üretimiyle uğraşan bir arkadaşım var, onun başarılarını gördükçe seviniyordum. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde çilek üretimine ilişkin yeni destek projesini öğrenince heyecanlandım” dedi. “Bazen imkanlar el vermiyor bir şeyler yapmaya, başarmaya” Destek projesini çiftçi bir ağabeyinden öğrendiğini hatırlatan Şahin, “Projeye başvurdum ve dönüş yapıldığında çok sevindim. Büyükşehir Belediyesi’nin bu desteği aslında çok şey ifade ediyor. Bazen imkanlar el vermiyor bir şeyler yapmaya, başarmaya. Fikirler her zaman icraata geçirilemeyebiliyor. Bu desteği alabildiğim için çok mutluyum, Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Ağaç doktoru olmak istiyorum” Eğitim sürecine devam edeceğini ve uzmanlaşma sürecini dört yıla yaymayı planladığını belirten Şahin, “Orman mühendisliği alanında eğitimimi tamamlamayı hedefliyorum. Doğayı çok seviyorum ve ‘ağaç doktoru’ olmak istiyorum. Hem çilek üreterek geçimimi sağlamak hem de okuyarak kariyerimi ilerletmek istiyorum” ifadelerini kullandı. Her meyve ve her ağaç hakkında bilgi sahibi olmayı hedeflediğini dile getiren Şahin, “Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in benim gibi birçok genç girişimci kadına destek vermesi çok önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu yüzden kendisine de çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Sinop’ta "5. Lakerda Festivali" hazırlığı: 3 bin yıllık bir geçmişe sahip
06 Kasım 2024 Çarşamba - 16:20 Sinop’ta "5. Lakerda Festivali" hazırlığı: 3 bin yıllık bir geçmişe sahip Sinop’ta geleneksel hale gelen "Lakerda Festivali"nin 5’incisi bu yıl 14-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Yardımcısı Çobanoğlu, Lakerda Festivali geleneğinin bu yıl da 14-17 Kasım tarihleri arasında Sinop Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde gerçekleşeceğini açıkladı. "3 bin yıllık bir geçmişe sahip" Çobanoğlu yaptığı basın açıklamasında, festivalin tarihsel kökenine de değinerek, "Sinop doğal limanı sayesinde Karadeniz sahillerindeki diğer tüm şehirlere göre çok daha avantajlı bir konumdadır. Bu konumu sayesinde MÖ 1000’lere varan tarihsel bir denizcilik ve balıkçılık mirasına sahip olan ve balıkçılıkla geçinen bir liman şehridir. Denizi sadece yaz turizmi için kullanan kentlerden farkı ise katma değerli ürün (işlenmiş balık ve deniz ürünleri) ile balık gastronomisi turizminden pay alma şansına sahip bir kent olmasıdır. Sinop’ta yapılan arkeolojik kazılardaki buluntular ışığında, antik dönemlerde pitoslarda taşınan tuzlu balığa ve kurutulmuş balığa rastlanmasından esinlenerek 2016 yılında harekete geçen Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin amacı Sinop’ta tarihsel olarak 3000 yıllık bir geçmişe sahip ve balıkçılık kültürünün bir parçası olan ‘lakerda’ üretimini teşvik etmek, böylece bu geleneğin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmaktı. Tabii ki bunun yanı sıra deniz ürünleri gastronomisinin geliştirilmesi ve denizciliğin ve balıkçılığın hayatımız daha fazla girmesinin yolunu açmayı hedeflemiştik” dedi. Festival kapsamında düzenlenen lakerda yapma yarışmasının ödüllerini açıklayan Çobanoğlu, "Birincilik ödülümüz 40 bin lira, ikincilik ödülümüz 25 bin lira, üçüncülük ödülümüz 15 bin lira olacak” şeklinde konuştu. Tüm vatandaşları davet etti Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ise 14-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Lakerda Festivali’ne tüm Sinopluları ve Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşları davet etti. Başkan Gürbüz, Sinop’un her mevsimde güzellikler sunduğunu, özellikle sonbaharda farklı bir cazibeye sahip olduğunu vurguladı. Başkan Gürbüz, festivalin Sinop’un gastronomik değerlerinin tanıtılmasında büyük rol oynayacağını belirterek, "Özellikle sonbaharı tercih eden gezginlerimize, misafirlerimize ve yerli yabancı turistlerimize 14-17 Kasım tarihlerini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu yıl, deniz ürünlerinin tanıtılacağı ve işlenmiş deniz ürünlerinin gastronomisinden Sinop’un pay alacağı iddialı bir festivale ev sahipliği yapacağız. Ben tekrar tüm Sinopluları ve ülkemizdeki vatandaşlarımızı Sinop’a, festivalimize katılmaya, festivalimizin güzelliklerini tatmaya davet ediyorum" diye konuştu.
ABT Kazakistan’da Alanya’yı temsil edecek
06 Kasım 2024 Çarşamba - 16:18 ABT Kazakistan’da Alanya’yı temsil edecek Alanya Belediye Tiyatrosu, Kazakistan’ın Çimkent şehrinde 6-11 Kasım tarihlerinde düzenlenecek 9. Uluslararası Orta Asya Ülkeleri Tiyatro Festivali’ne katılacak. Türkiye’nin en iyi şehir tiyatroları arasında gösterilen Alanya Belediye Tiyatrosu (ABT), turne programları ile yurt içi ve yurt dışında Alanya’yı temsil etmeye devam ediyor. ABT, Adana turnesinin ardından Kazakistan’ın Çimkent şehrinde 6-11 Kasım’da düzenlenecek 9. Uluslararası Orta Asya Ülkeleri Tiyatro Festivali’ne katılarak tiyatroseverlerin büyük beğenisini toplayan “Yaşlı Adam ve Deniz” adlı oyunu sahneleyecek. Kazakistan’da gerçekleştirilecek Uluslararası Tiyatro Festivali’ne 7 ülke, 9 oyun ile katılırken, Türkiye’yi temsil eden tek tiyatro olan Alanya Belediye Tiyatrosu, 9 Kasım Cumartesi günü Çimkent Syhmkent Shanin Tiyatrosu’nda saat 18.00’de seyirciyle buluşacak. "Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz" Yurt dışında Türkiye’yi ve Alanya’yı temsil etmekten gurur duyduklarını belirten Belediye Tiyatro Müdürü Hüseyin Çinal, “Turne programlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Biliyorsunuz geçen hafta Adana’daydık. Yaşlı Adam ve Deniz oyunumuzu orada sahneledik ve izleyiciler tarafından çok beğenildi. Adana’dan döner dönmez şimdi de Kazakistan’a gidiyoruz. Alanya’mızı ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz” dedi.