Yerel Haberler
İzmir
Altınordu seri yapamadı 23 Eylül 2024 Pazartesi - 12:36:08 Altınordu, TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta Kırklarelispor’la 2-2 berabere kalarak galibiyet serisi yapma şansını kaçırdı. TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta sezona şampiyonluk parolasıyla başlayan Altınordu, sezona İnegölspor galibiyetiyle başlasa da, daha sonra istediği gibi bir ritim yakalayamadı. İkinci hafta mücadelesinde Kepezspor’la golsüz berabere kalarak ilk beraberliğini alan İzmir ekibi, üçüncü hafta mücadelesinde de Isparta 32 Spor’u mağlup ederek tekrar çıkışa geçti. Olcay Şahan ve öğrencileri, Kırklarelispor deplasmanını da hatasız geçmenin planlarını yaparken, 2-1 öne geçtikleri mücadelede skoru koruyamayınca sahadan 2-2 beraberlikle ayrıldı. Böylece Altınordu, bu sezon üst üste seri galibiyetlere imza atmayı başaramadı. Şu ana kadar kalesinde sadece iki gol gören kırmızı-lacivertliler, 4 maçta 2 galibiyet, 2 beraberlik alarak 8 puana ulaştı. Bahattin Karahan ilk golünü attı Yaz transfer döneminde Altınordu’nun Alman ekibi Wiedenbrück’ten kadrosuna kattığı Bahattin Karahan, Kırklarelispor müsabakasında rakip fileleri sarsarak bu sezonki ilk golüne imza attı. Kırmızı-lacivertli formayla İnegölspor ve Kepezspor karşılaşmalarına sonradan dahil olan 22 yaşındaki oyuncu, üçüncü hafta oynanan Isparta 32 Spor karşılaşmasıyla birlikte ilk 11’e monte edildi. Teknik direktör Olcay Şahan’ın beğenisini kazanan Karahan, Kırklarelispor karşılaşmasına da ilk başladı ve takımının ikinci golünü kaydetmeyi başardı. Böylece forvet oyuncusu Altınordu kariyerinin de ilk golüne imza atarak büyük bir sevinç yaşadı.
23 Eylül 2024 Pazartesi - 12:35 Bayraklı’da yol yenileme seferberliği sürüyor Bayraklı Belediyesi tarafından başlatılan yol bakım, onarım ve yenileme seferberliği sürüyor. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleriyle koordineli yürütülen çalışmalarda ilçe sakinlerinin talep ve önerileri de dikkate alınarak cadde ve sokaklardaki bozuk yollar yenileniyor. Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ilçenin farklı noktalarında asfaltlama çalışmalarına program dahilinde devam ediyor. Mahalleleri gezerek ihtiyaç duyulan yerleri tespit eden ekipler, vatandaşlardan gelen önerileri de dikkate alıyor. Bu kapsamda, son olarak Cengizhan Mahallesi 1620/12 sokakta kilit parke döşeme işlemlerini tamamlayan ekipler, Fuat Edip Baksı Mahallesi 1616 sokakta da asfalt serimi yaptı. Ekipler, önümüzdeki günlerdeki plan doğrultusunda Onur Mahallesi 7370, 7371, 7375 sokaklar; Cengizhan Mahallesi 1620/39 sokak; Bayraklı Mahallesi 1635, 1636, 1639 sokaklar ve Fuat Edip Baksı Mahallesi 1606 sokakta çalışma yapacak. Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, "İlçemizin ulaşım altyapısını güçlendirerek vatandaşlarımıza daha konforlu bir seyahat imkânı sunmak için tüm mahalle ve sokaklarda yol bakım ve yenileme çalışmalarımız devam ediyor. Cengizhan ve Fuat Edip Baksı mahallelerinde bozulan yolları onarım işlerini tamamlayan ekiplerimiz, planlamalar doğrultusunda önümüzdeki günlerde ihtiyaç olan her mahallemizde yenileme çalışmalarını sürdürecek. Amacımız, trafik güvenliğini artırırken ulaşım konforunu da yükseltmek. Tüm bozuk yollar yenilenene kadar çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" dedi.
23 Eylül 2024 Pazartesi - 11:45 Medical Point, ‘İşaret Dili’ eğitimi ile engelleri aştı İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi çalışanları 23-29 Eylül İşitme Engellileri Haftası nedeniyle, eğitmen ve çevirmen Melek Uslular ile Özlem Özer’den işaret dili eğitimi aldı. Eğitimde, işitme engelli bireylerle iletişim kurmanın yolları da paylaşıldı. İEÜ Medical Point Hastanesi, 23-29 Eylül İşitme Engellileri Haftası kapsamında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk İşaret Dili Eğitmen ve Çevirmenleri Melek Uslular ve Özlem Özer’in katılımıyla, toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla işaret dili eğitimi düzenlendi. Eğitime, hastanenin çalışanları ve yöneticileri katıldı. Çalışanlar, 2 saatlik eğitim boyunca işaret dili alfabesini öğrendi. Etkinliğin sonunda, tüm çalışanlar işaret dili alfabesi ile isimlerini yazdı. Küçük bir adım büyük değişim Eğitimde, işitme engelli bireylerle daha iyi ve etkin iletişim kurmanın yolları da aktarıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk İşaret Dili Eğitmen ve Çevirmen Melek Uslular, “İşaret dili, işitme engelliler ve sağırlarla iletişim kurmanın en temel yollarından biridir. Ancak, bu dil yalnızca işitme engellilere değil, toplumun tamamına hitap eden bir iletişim aracıdır. İşaret dilinin yaygınlaşması, işitme engellilerin topluma daha aktif katılımını sağlar. Toplumsal farkındalık, işaret dilini öğrenmek ve kullanmakla başlar. Hepimiz, küçük adımlarla büyük değişimlerin önünü açabiliriz.” dedi. Eşit bir toplum İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk İşaret Dili Eğitmen ve Çevirmen Özlem Özer de, “İşitme engelliler ve sağırlarla etkili iletişim kurmak, işaret dilini öğrenmekle mümkündür. Bu sadece bir beceri edinmek değil, aynı zamanda erişilebilir ve eşitlikçi bir toplum oluşturmanın bir parçasıdır. Herkesin işaret dili öğrenmesi, iletişim hakkını güvence altına alır ve toplumsal bütünlüğü sağlar. İşaret dili, herkesin eşit ve bağımsız bir iletişim kurması için gerekli bir araçtır. Bizler, bu dilin yaygınlaşmasıyla, engellilerin tam katılımını destekleyen bir toplum için mücadele etmeliyiz." diye konuştu
23 Eylül 2024 Pazartesi - 11:33 Menemen FK’da Basatemür farkı Burhanettin Basatemür yönetimindeki Menemen FK, TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta 4’te 4 yaparak topladığı 12 puanla zirvede yer alıyor. TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta sezona kusursuz bir giriş yaparak ilk 4 maçında Yeni Mersin İdmanyurdu’nu 2-0, Karaman FK’yı 2-1, Belediye Derincespor’u 1-0 ve Nazilli Belediyespor’u 4-1 mağlup ederek 4’te 4’le liderlik koltuğuna oturan Menemen FK’da teknik direktör Burhanettin Basatemür’ün etkisi kendisini göstermeye başladı. Yaz döneminde Yılmaz Vural’ın yerine İzmir ekibine gelen 50 yaşındaki çalıştırıcı, mütevazı kadroyla sezona 4’te 4’le başlayarak sarı-lacivertli taraftarları mutlu etmeyi başardı. Teknik direktör Burhanettin Basatemür’ün tesislerde çok vakit geçirdiği ve oyun mentalitesini takıma uygulatmak için çok çaba sarf ettiği öğrenildi. Öte yandan başarılı teknik adamın oyuncularına sürekli olarak rehavet uyarısı yaptığı ve ayaklarının yere sağlam basması gerektiğini söylediği ifade edildi. Burak Yeşilay, golleriyle dikkat çekiyor 2023-24 sezonunun ara transfer döneminde Alman ekibi Bonner SC’den takıma katılan Burak Yeşilay, ilk 4 haftada gösterdiği performansıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. İkinci hafta oynanan Karaman FK maçında açılışı yapan 23 yaşındaki oyuncu, hafta sonu oynanan Nazilli Belediyespor müsabakasında da 2 gol birden atarak galibiyetin mimar isimlerinden birisi oldu. Böylece genç golcü, şu ana kadar oynanan 4 hafta 3 gol atarak takımının en skorer oyuncusu konumunda bulunuyor. 4 maça da ilk 11’de başlayan Yeşilay, toplam 289 dakika süre aldı.
Göztepe’ye Brezilyalı 10 numara
27 Ağustos 2024 Salı - 10:37 Göztepe’ye Brezilyalı 10 numara Southampton’dan Carlos Alcaraz’ı 19 milyon dolar karşılığında kadrosuna katan Flamengo’nun, bu transfer kapsamında 10 numara bölgesinde forma giyen Victor Hugo’yu doğrudan Göztepe’ye kiralayacağı ifade edildi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Göztepe, ilk üç hafta itibariyle oynadığı Antalyaspor, Fenerbahçe ve Alanyaspor maçlarında 3 puan toplayarak sezonu yenilgisiz bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Bu süreçte bir yandan da kadrosunu güçlendirme çalışmaları kapsamında harekete geçen İzmir ekibi, Sport Republic şirketinin bir diğer takımı olan Southampton aracılığıyla ofansif bir orta sahayı kadrosuna katmaya çok yakın. İngiliz ekibi, oyuncuları olan Charly Alcaraz’ın 19 milyon Dolar karşılığında Flamengo’ya transferi konusunda anlaşmaya varırken, bu transferin bir parçası olarak da Brezilya ekibinde forma giyen 20 yaşındaki 10 numara Victor Hugo’nun doğrudan Göztepe’ye kiralanacağı ifade edildi. Taraflar arasındaki son detayların görüşülmesinin ardından ve bir pürüz çıkmaması halinde Brezilyalı ofansif orta saha oyuncusu Victor Hugo, 1 yıllığına Göztepe forması giyecek. Orta sahanın her yerinde oynuyor 1.82 boyunda olan Victor Hugo, 10 numara, merkez orta saha ve ön libero bölgelerinde de oynayabiliyor. Geçtiğimiz sezon Flamengo ile 22 maçta forma giyen Victor Hugo’nun kulübüyle 2028’e kadar sözleşmesi bulunuyor. 2004 doğumlu oyuncunun güncel piyasa değeri ise 5 milyon Euro olarak gösteriliyor.
Egeli gençler Büyük Taarruz’un 102’nci yılını zaferin yaşandığı topraklarda kutladı
27 Ağustos 2024 Salı - 10:28 Egeli gençler Büyük Taarruz’un 102’nci yılını zaferin yaşandığı topraklarda kutladı Ege Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinden oluşan ekip, Afyonkarahisar’da Büyük Taarruz’un 102’nci yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen Zafer Haftası etkinliklerine katıldı. EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Emine Kutlay ve Arş. Gör. Zehra Güneş’in koordinatörlüğündeki ekip, büyük zaferin kazanıldığı toprakları ziyaret ederek şehitleri andı. Geleneksel olarak gerçekleştirilen ‘Zafer Yürüyüşü’ne katılan Egeli ekip, 102 yıl önce vatan için mücadele eden kahramanlarla aynı ruh ve heyecanla Kocatepe’ye yürüdü. Ege Üniversitesi olarak gençlerin, şanlı Türk tarihinin bilinciyle yetişmelerini hedeflediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasına temel teşkil eden Büyük Taarruz’un 102’nci yıl dönümünde öğrencilerimiz ve ekibimiz, şanlı zaferin kazanıldığı toprakları ziyaret ederek, Zafer Yürüyüşüne katıldılar. Yıllar önce vatan için mücadele eden ecdadımızın izinden, aynı ruh ve heyecanla yürüdüler. Tam akreditasyona sahip öğrenci odaklı bir araştırma üniversitesi olarak, Cumhuriyet’e ve milli değerlerine bağlı, vatanına karşı sorumluluklarının bilincinde olan nesiller yetiştirmeyi görev edindik. Bu vesile ile aziz vatanımızı bizlere miras bırakan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi şükranla anıyorum” dedi. EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Emine Kutlay ise “Üniversitemizin olanakları ile katıldığımız bu etkinlikten duygu yüklü ayrıldık. Bizlerin burada olmasına destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz” diye konuştu. EÜ Ekibi etkinlik kapsamında İstiklal Tanıtım Merkezi’ni ziyaret ederek Büyük Taarruz’un gerçekleştiği alanın maketini incelediler. Egeli gençler, Atatürk Evi, Mustafa Kemal Atatürk Anıtı ve Büyük Taarruz Şehitliğini ziyaret ettiler.
Tahtalı Barajı son 16 yılın en düşük su seviyesinde
27 Ağustos 2024 Salı - 10:25 Tahtalı Barajı son 16 yılın en düşük su seviyesinde İzmir’in temiz su ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 19,86 oranıyla, son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi. Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu düşüşün devam edeceğini söyleyerek, “Tahtalı Barajı’nın dibini görecek gibiyiz. Su seviyesi kasım ayında yüzde 10’lara kadar düşebilir” dedi. İzmir’de kentin önemli miktarda su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nın aktif doluluk oranında geçen yıla göre, yüzde 15 civarında düşüş meydana geldi. Barajın doluluk oranı geçen yıl yüzde 34.13 olarak ölçülürken, bu yıl bu oran 19,86’lara düştü. Su seviyesinin yüzde 20’lerin altına düşmesiyle de 2008’den bu yana son 16 yılın en düşük rekor seviyesi kırılmış oldu. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar ise bu düşüşün devam edeceğini, Tahtalı Barajı’nın dibinin görülme riskinin bulunduğunu ve kasım aylarında su seviyesinin yüzde 10’lara kadar düşebileceğini söyledi. “Kuyuları rahat bırakın” 2020 yılında ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na ‘önümüzde bir kuraklık var’ diye bir mektup yazdığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, “Ben mektubu yazdığım zaman Tahtalı Barajı yüzde 75 doluluk oranına sahipti. Bu İzmir’in hiç başka kaynaktan su kullanmadan, sırf Tahtalı’dan kullanmak şartıyla 1 buçuk yıllık suyu demektir. ‘Kuyuları rahat bırakın’ dedim. İzmir o dönemlerde yüzde 60 oranında suyunu kuyulardan çekiyordu. Yeraltı suyu bir yere gitmez, orada rezerv olarak bekler” diye konuştu. “Su seviyesi yüzde 10-12’lere düşecek” Yer altından su çekilmesiyle Manisa’daki Gölmarmara’nın kurutulduğunun altını çizen Prof. Dr. Yaşar, Gölmarmara’nın kurumasında İzmir’in önemli bir etkisinin bulunduğunu aktardı. Sözlerine devam eden Yaşar, şöyle konuştu: “Çünkü o dönemler her gün 250 bin metreküp Manisa’nın altından İzmir’e su çektik. Manisa da kendine yaklaşık 300 metreküp su çekti. Su dayanmadı. Şu an Tahtalı Barajındaki su seviyesi yüzde 19.86’lara düştü. Ekim-Kasım ayına kadar Tahtalı Barajı’nın dibini görecek gibiyiz. Yüzde 10-12’lere düşecek tehlike seviyesidir bu. Böylece tekrar yeraltına başvuracağız. Yeraltına başvurmak demek; fazla ağır metal çekmek demek. Hem ağır metal temizlenecek hem su çekilecek hem de pompalanacak. İzmir bundan dolayı Türkiye’nin en pahalı sularından birini kullanıyor.” “İzmir su konusunda fakirin de fakiri” “Türkiye’de su sorunu yoktur, Türkiye’de su yönetimi sorunu vardır” diyen Prof. Dr. Doğan Yaşar, Türkiye’de kişi başı su potansiyelinin bin 340 metreküp iken İzmir’de bu oranın 600 metreküp olduğuna değindi. Biz İzmir olarak fakirin de fakiriyiz diyen Yaşar, “Suyun kullanımı bilmemiz gerekiyor. 2007’lerde 40-50 metrelerden çekilen su, şu anda 400 metrelere inmiş durumda. Her geçen sene biraz daha aşağıya iniyoruz. İzmir’in bütçesinin 4’te 1’i enerjiye, elektriğe gidiyor. Bu büyük ölçüde de su sebebiyle gerçekleşiyor” ifadelerine yer verdi. Kurakçıl peyzaj önerisi Tahtalı Barajı’ndaki düşüş devam edeceğinin altını çizen Prof. Dr. Yaşar, sözlerine şöyle devam etti: “Su olayında bizim kurakçıl peyzaja geçmemiz gerekiyordu. Biz hala İzmir’de çiçek açıyoruz, onlara tankerli su veriyoruz. Farkındalık oluşturmak gerekiyor. Biz henüz ciddi anlamda kuraklık yaşamadık. Şu anda yağmur yüzde 10 gibi eksik yağıyor ve biz mahvoluyoruz. Su olmayınca gıda olmaz, gıda olmayınca kimse kalmaz.” “Gerektiğinde su kesilecek” Gerektiği durumda suyun kesileceği gerektiğinde ise azaltılacağı uyarısında bulunan Prof. Dr. Yaşar, halkın bahçe sulamaması ve araba yıkamamasının önemli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yaşar son olarak suyun her bir damlasını kullanırken oturup düşünmek gerektiğini, suyun bilinçli kullanılmadığı sürece durumun çok zor olduğunu kaydetti.
Toplu ulaşıma İEF ayarı
27 Ağustos 2024 Salı - 10:24 Toplu ulaşıma İEF ayarı İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’ta 30 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 93’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı için toplu ulaşımda sefer sıklığını artıracak. Tüm ulaşım modlarında son sefer saatleri de uzatılacak. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) 93’üncüsü, 30 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında, Kültürpark’ta, ‘teknoloji’ temasıyla düzenlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım kuruluşları ESHOT, Metro, Tramvay ve İZDENİZ’de, ziyaretçilerin fuara hızlı ve kolay ulaşımının yanı sıra gece saatlerinde çıkışlar için önlemler alındı. Tüm modlarda sefer sayıları artırıldı, son sefer saatleri de uzatıldı. ESHOT’ta 93 hatta 452 ek sefer ESHOT Genel Müdürlüğü, Konak Bahribaba Aktarma Merkezi ile Metro, Tramvay ve İZBAN bağlantılı aktarma merkezlerinden hareket eden 93 yoğun hattı günlük toplam 452 ek seferle güçlendirdi. Araçların son sefer saatleri, 01.00 ile 02.05 arasında değişen saatlere uzatıldı. Ayrıca 24.00-06.00 saatleri arasında çalışan Baykuş hatları da (910 Gaziemir-Konak, 920 Çiğli-Konak, 930 Bornova-Konak, 940 Buca-Konak, 950 Balçova-Konak) hizmet vermeye devam edecek. Çankaya, Montrö, Lozan ve Basmane gibi fuar çevresindeki önemli noktalarda koordinasyon için motorize ekipler görevlendirildi. Belirlenen hatlara ve sefer saatlerine ilişkin ayrıntılı bilgiye; www.eshot.gov.tr’den, ESHOT mobil uygulamasından ve kurumsal sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir. Metro ve Tramvay 7,5 dakikada bir İzmir Metrosu ile Konak Tramvayı da İEF süresince seferlerini bir saat uzatacak. Bu hatlarda son seferler 01.20’de yapılacak. Mevcut tarifeye ek olarak yapılan düzenleme sonucunda, fuar boyunca İzmir Metrosu’nda 20.00-01.20 saatleri arasında 7,5 dakikada bir sefer yapılacak. Konak Tramvayı’nda ise hafta içi 14.00 - 01.00; hafta sonu 15.30 - 01.00 saatleri arasında 6 dakikada bir sefer gerçekleştirilecek. 01.00 - 01.20 saatleri arasında ise 10 dakika arayla günün son iki seferi yapılacak. Karşıyaka ve Çiğli tramvay hatlarında da İEF’e özel önlemler alındı. Karşıyaka Tramvayı’nda seferler, fuar boyunca 02.20’ye kadar devam edecek. Ayrıntılı bilgiye www.izmirmetro.com.tr’den ve kurumsal sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir. İZDENİZ’de son sefer 02.05’te Deniz ulaşımında da fuar süresince ulaşımı kolaylaştıracak önlemler alındı. 30 Ağustos - 9 Eylül tarihleri arasında Karşıyaka-Alsancak-Karşıyaka hattında, hafta içi saat 21.20, hafta sonu ise 21.35’ten itibaren 8 ek sefer yapılacak. Alsancak’tan son gemi 02.05’te kalkacak. Ayrıntılı sefer tarifesine www.izdeniz.com.tr adresinden ulaşılabilir. Tam giriş 20 TL, öğrenci ise 7,5 TL 93’üncü İEF 11 gün sürecek. Fuar kapıları 16.00’da açılacak. Etkinlikler 23.00’te sona erecek. Fuarın giriş ücretleri; tam 20 TL, öğrenci 7,5 TL olarak belirlendi. Organizasyonun ana sponsoru Folkart olacak.
Büyük Taarruz’un 102. yılında Selçuk, “O AN’A” tanıklık etti
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 16:13 Büyük Taarruz’un 102. yılında Selçuk, “O AN’A” tanıklık etti İzmir’in Selçuk ilçesinde, Büyük Taarruz’un 102. yıl dönümü Kurtuluş Yolu Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı. İstasyon Meydanı’nda bulunan Kurtuluş Yolu Anıtı önünde düzenlenen törene Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, meclis üyeleri, siyasi parti temsilci ve üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile üyeleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Selçuk Efes Kent Belleği Sorumlusu Tarihçi Tolga Mert günün anlam ve önemini belirten konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışından, 26 Ağustos Büyük Taarruz emrine kadar geçen zamanı anlattı. Konuşmasında Türk Milletine büyük başarılar kazandıran Mustafa Kemal Atatürk’ün keskin zekâsına, silah arkadaşlarının gayretine ve inancına vurgu yapan Tolga Mert; “Atatürk, bunları aklıyla, keskin zekasıyla, cesaretiyle ve halkına olan inancıyla gerçekleştirdi. Devrimleri aklıyla gerçekleştirdi. Modern Türkiye Cumhuriyeti’ni aklıyla kurdu. Tüm dünyanın saygı duyduğu lider özelliğini aklıyla kazandı. Aklımızda hep çok yaşa Ata’m, fikirlerin her daim yaşasın. Zaferimizin 102. yılı kutlu olsun” dedi. “Bu anıt bir Atatürk saatidir” Cumhuriyet’e giden yolda zamanın ruhuna dokunan Kurtuluş Yolu Anıtı’nı Selçuk’a kazandıran Heykeltıraş Mehmet Aksoy yaptığı konuşmada; “Saat tam 12.30’da güneş, Kurtuluş Anıtı’nın içine girecek. Saniyesi saniyesine, dakikası dakikasına güneş yerinde durdukça, dünya ekseni ve yörüngesinde dönmeye devam ettikçe Atatürk’ün gölgesi buraya düşecek. Bu anıt bir Atatürk saatidir, şaşmaz. Hep doğruları söyler” ifadelerini kullandı. “Sanatı tarihle, bilimle birleştiren eser” Kurtuluş Anıtı’nın mimarı Heykeltıraş Mehmet Aksoy’a konuşmasının ardından Artemis Heykeli hediye eden Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Selçuk’a Kurtuluş Anıtı gibi bir değer kattınız ve değer katmaya da devam ediyorsunuz. Mehmet Aksoy’un da konuşmasında dediği gibi ‘bu bir Atatürk saatidir.’ Her 26 Ağustos’ta, Büyük Taarruz’un olduğu günde saat 12.30’da Atatürk’ün gölgesi Selçuk’a ve tüm Türkiye’ye tekrardan doğacaktır. Cumhuriyet’in tüm ilkelerine sahip çıkanlar, Atatürkçü düşünceye sahip çıkanlar Cumhuriyet’e sahip çıkanlardır. İşte onlar Atatürk’e sahip çıkanlardır. İşte o kişiler göğsünü gere gere bu meydanlara gelenlerdir. Sanatı, tarihle ve her şeyden önce bilimle birleşmiştir. O yüzden Mehmet Bey’in elini gururla sıkıyor ve çok teşekkür ediyorum” dedi. Zeybek ekibi beğeni topladı Filiz Başkan’ın konuşmasının ardından Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi kursiyerlerinden Zeynep Arslan “30 Ağustos” adlı şiirini okudu. Büyük Taarruz’un 102. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Selçuk Belediyesi Zeybek Ekibi, dans gösterisi ile Selçuklu vatandaşların beğenisini topladı. Saat tam 12.30’u gösterdiğinde törene katılan tüm katılımcılar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün silüetinin Kurtuluş Yolu Anıtı’nda görülmesine her yıl olduğu gibi bu yılda heyecanla ve duygulanarak şahit oldular. Kurtuluş Yolu Anıtı, bir yüzünde Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye destanını da taşıması ve Kurtuluş Savaşı’nın aşamalarını anlatan bir eser olması açısından büyük önem taşıyor. Anıt Selçuk’un yanı sıra Türkiye’de de özel bir eser olarak biliniyor.
Başkan Tugay: “İşbirliğine hazırız”
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 14:25 Başkan Tugay: “İşbirliğine hazırız” İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerine ilişkin basın açıklamasında bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Yıllar içerisinde derelere, körfeze evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklar atılmış. Hepimiz, İzmir’in tüm yaşayanları, sanayi kuruluşları atık atıyor. İşin son noktasına gelinmiş. Körfezin temizlenmesi ve korunması için hepimizin ortak çaba içerisinde olması gerekiyor. Sorunumuz ağır ve birlikte çalışmak dışında seçeneğimiz yok" dedi. İzmir’de Bayraklı sahilinde geçtiğimiz günlerde balık ölümleri yaşanmış ve kent genelinde ağır bir koku hakim olmuştu. Balık ölümlerinin sebebine yönelik çalışmalar devam ederken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Egemenlik Evi’nde konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Körfezin sularının sığ, çamurların fazla olduğu alanlarda ve yüzeyde renk değişiminin olduğunu belirten Başkan Tugay, bu olayın arkasından toplu balık ölümlerinin ve yoğun bir kötü kokunun yayıldığını aktardı. Başkan Tugay, konuyla ilgili çalışmaların da başta İZSU, Çevre Koruma Daire Başkanlığı ve bilim insanlarının değerlendirmelerinin alınmasıyla yürütüldüğünü ifade etti. "1965 yılından beri körfez kirleniyor" Körfez kirliliği ile yüzleşmek gerektiğine dikkat çeken Tugay, körfezin ağır bir durumda olduğunu ve 1965 yılından beri Körfezin kirlendiğini söyledi. Bu kirliliğin yeni olmadığını aktaran Tugay, şunları kaydetti: “Yıllar içerisinde derelere, körfeze; evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklar atılmış. Evsel atıkların bir kısmı da kaçak ya da sistemin aşırı yüklenmesi sonrasında körfeze olan deşarjlar sebebiyle Bayraklı sahilinde metrelerde çamur birikimi oldu. Bu birikimin bir kısmı dolgu yapılarak çözülmeye çalışılmış. Çok uzun yıllardır körfeze hepimiz, İzmir’in tüm yaşayanları, sanayi kuruluşları atık atıyor. İşin son noktasına gelinmiş. Hepimizin ortak çaba içerisinde olması gerekiyor. Yaşadığımız renk değişikliği ve balık ölümlerinden sorumlu olan şey bir bitki organizma türünün çoğalmasıyla ortaya çıktı. Bizim kanaatimiz bu yönde. Yeni bir alg türü ve alg patlaması geçen yıl gerçekleşti. Bu sene ikincisini yaşıyoruz. Normalde bizim türlerimiz değil. Bunlar daha sonradan türemiş. Muhtemelen taşınma sonrasında iklim değişikliğinden yararlanarak çoğalıyorlar ve körfezde baskın oluyorlar." “Birlikte çalışmak dışında seçeneğimiz yok” İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2000 yılından beri Körfez’i incelediğini ifade eden Tugay, TÜBİTAK’ın gemisinin gelerek 68 tane farklı noktadan 3 ayda bir yüzeyden ve derinden farklı seviyelerde örnekler aldığını söyledi. Bilimsel verilere bakıldığında herhangi bir yoruma neden olmayacak objektifte problemin ne olduğunu gördüklerini vurgulayan Tugay, “Bu sorunu ben her türlü siyasetin üzerinde görüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, İzmir’i çok seven ve saygısı olan biri olarak çok üzüldüğüm bu çevre felaketinden sonra ne yapmam gerektiğini düşündüğümde tüm siyasi kimliklerimden sıyrılmam ve işbirliği yapmam gerektiğini düşünüyorum. Aynı tavrı öncelikle İzmir’de ve Türkiye’de olan tüm kişi ve kurumlardan bekliyorum. Sorunumuz ağır ve birlikte çalışmak dışında seçeneğimiz yok. Bu sözler herhangi bir siyasi zemine çekilmesin” diye belirtti. “Limana gelen yük gemileri körfezin ağır kirlenmesine yol açıyor” Körfezi kirleten etmenleri aktaran Tugay, “Arıtma sistemimiz var. Sonuçta İZSU’nun Sasalı Arıtma Tesisi, Narlıdere Arıtma Tesisi, Bakanlık tarafından sürekli kontrol edilen tesislerimizdir. Bizim elimizdeki bilgilere göre, bu tesislerden kaynaklanan anormal durum yok. Ben göreve geldikten sonra bir anormallik yaşamadık. Ağırlıklı olarak yağmurlarla birlikte sisteme yükleme oluyordu. Ancak yağmur da yağmadı. Geçen yıllara baktığımız zaman dönem dönem artıma ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. İkinci görünen ağır sorun ise dereler. Yağışlı dönemlerde artmakla birlikte yılın tüm aylarında dereler yoluyla evsel ve endüstriyel bazı atıkların körfeze aktığını biliyoruz. Üçüncü gördüğümüz şey ise körfezde limanımız ve tersanemiz var. Bunlar da Körfez’i kirleten yapılar arasında. Bunlar özel tesisler ancak limana gelen yük gemileri körfezin ağır kirlenmesine yol açıyor. Sistemde bir eksilik var. Uzak ülkelerden bize gelen yük gemileri, bulundukları limandan gemi tabanına su alıyorlar. Bu suyu Körfeze geldiklerinde boşaltıyorlar. Geçen yıl gördüğümüz alg türü bu gemiler yoluyla körfeze taşındı. Bunlar bilim insanlarının söylediği şeyler. Aslında normalde bu tür başka limanlardan alınan suların geldiği limanlardan rastgele boşaltılmaması için arıtma tesisinin olması lazım. Geminin o tesise deşarj yapması sonra körfeze gelmesi lazım. Bu aslında zorunluluk ama bizim böyle bir tesisimiz yok. Bu tesisi yapma sorumluluğu limanındır” cümlelerini aktardı. Büyükşehir’in yetki ve sorumluluk alanlarının kısıtlı olduğunu ifade eden Başkan Cemil Tugay, şu sözlere yer verdi: “2000 yılında yapılan kanun ve yönetmeliklerden sonra denizler ve iç sularda birinci derecede sorumlu Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ikinci sorumluluk ise Tarım ve Orman Bakanlığı ve üçüncü derece sorumluluk da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıdır. Belediyelere ve diğer kurumlara fiziki imkanları ve yetkileri açısından bir icraat yetkisi verilmiş değildir. Bunu bir bahane olarak veya sorumluluğu yıkma olarak söylemiyorum ancak yönetmeliğin bu olduğunu herkesin bilmesi lazım. Bu sebeple İZSU Körfez konusunda icracı olamıyor. İZSU ekipleri olayın başından beri acil durum ilanı ile bu soruna müdahale etmemiş olsalar da aslında yetkileri yok. İç körfezde milyonlarca ton çamur birikmiş. Bu çamuru almak istesek Büyükşehir’in sadece 50 bin metreküpe kadar temizlik yapma yetkisi var. Daha fazlası için bakanlık izni gerekiyor. Körfez’de proje yapma yetkisi de tamamen bakanlığa ait. Sanayi atıklarını arıtan tesislerin yaşadığı problemlerle ilgili yine tüm yetki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında. Biz gözlem dışında yetki sahibi değiliz.” “Gediz Nehri körfezi kirletiyor” Gediz Nehri’nin Körfez’i kirlettiğini söyleyen Tugay, “Kaynağından itibaren ne yazık ki Uşak’ta Manisa’da ve İzmir’de farklı dönemsel olarak atıkları körfezin ağzına boşaltıyor. Biz kirliliğe müdahale için sudaki oksijenin canlı yaşamını sürdüremeyeceğini saptadığımız ve oksijeni arttırmak için suyu havalandırma amaçlı çalışmalar yaptılar. Ölü balıkları toplayarak oluşabilecek kirliliklerin önüne geçmeye çalıştılar” şeklinde konuştu. “4. fazı Nisan ayında faaliyete geçireceğiz” Körfez ve altyapı için yapılacak yatırımlardan bahseden Cemil Tugay, sözlerine şöyle devam etti: "Önümüzdeki aylarda Kasım ayında çıkacağımız ihale ile 3 tane ayrı bölgede yağmur suyu ve kirli atık suyu ayrıştırma altyapı çalışmasını yapacağız. Çınarlı’da, Umurbey’de ve Poligon’da üçüncü bölge olarak toplam 4 milyar 200 milyon liralık bir yatırım için hazırız. Çok kısa bir süre içerisinde bitirmeyi planladığımız başka çalışmalar var. Yapımı devam eden 4. faz Çiğli Arıtma Tesisi çalışması Güneybatı atıksu arıtma tesisinin kapasitesini attıracak olan çalışma. Konak-Çınarlı’da yağmursuyu ayrıştırma çalışmalarını da yakın zamanda yapmak üzere yoğun şekilde çalışıyoruz. 4. faz ile ilgili üzülerek şunu söylemek isterim. Normal şartlarda 2002 yılında bu tesis alındığında planlandığı şekilde gitseydi 2007 yılında 4. fazın bitmesi gerekiyordu. Önümüzdeki Nisan ayında yapımı bitecek şekilde çalışmalar devam ediyor. Çok yakın zamanda bu sorunu çözeceğiz ve yatırım için toplam 2 milyar TL harcayacağız. Biz kendi kaynaklarımızla yapımını sürdürüyoruz. Nisan ayında her ne olursa olsun faaliyete geçireceğiz. Kaynak gelirse onu da başka bölgelerde kullanacağız.” 5. faz ihtiyacı Çiğli Arıtma Tesisi için 5. fazın da yapılması gerektiğine işaret eden Tugay, “Kanalda oluşan kirli su yoğunluğu ile 5. faza da ihtiyaç olduğunu belirtti. Konuyla ilgili talimat verdiğini söyleyen Tugay, proje çalışmasına başlanıldığını da aktardı. “İşbirliğine hazırız” Geçen 5 yıllık süreçte Körfez için çalışma yapılmadığına vurgu yapan Tugay, “Bu çalışmayı yapmakla yükümlü olan kurum Büyükşehir Belediyesi değil. Bizim iç ve orta körfezimiz suyun hareketsiz olduğu ve akımın hiç olmadığı yerler. Bu sebeple kendini temizleyemiyor. Kendini temizlemesi için bu tür sirkülasyon kanalına ihtiyacımız var. Bu iki kanalın yapımı çok yüksek maliyetli ve teknik olarak zor. Biz Büyükşehir olarak alabildiğimiz kadar sorumluluğu almaya hazırız. Ancak Kocaeli’de dip taramasında yaptığı gibi Bakanlığımızın bu konuda sorumluluk almasını bekliyoruz. Bizler işbirliğine hazırız. 3 bakanlığın sorumlulukları çerçevesinde üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz” açıklamalarında bulundu. Nüfus vurgusu: “Yoğun yapılaşmayı kaldıracak altyapımız yok” Nüfus artışına da vurgu yapan Başkan Cemil Tugay, “2002 yılında kanalizasyon altyapısı yapılırken nüfusumuzun önümüzdeki yıllara bakıldığında şu an geldiğimiz duruma geleceğimizi kimse hesaplayamamıştı. Bizler 4,5 milyonuz. Bu nüfusun 4 milyonu Körfez çevresinde yaşıyor. İzmir’in nüfusuna 2000 yılından beri baktığınız zaman 1 milyon 200 bin ilave nüfus geldi. Bunun 1 milyonu körfeze geldi. Ancak yoğun yapılaşmayı kaldıracak altyapımız yok. Metropol alana bu kadar yoğun nüfus gelmeye devam ederse bu sorunlar artarak devam edecek” cümlelerinde bulundu. Bilim Kurulu oluşturulacak İlerleyen günlerde Körfez ile ilgili durumu en detaylı yönleriyle ele alabilmek için Bilim Kurulu oluşturacaklarını aktaran Tugay, Körfez’e dair tüm verileri Büyükşehir ve İZSU’nun sayfalarından yayınlayacaklarını belirtti. “Büyükşehir, kaynaklarının önemli bir kısmını altyapı, körfez, arıtmalar, kirli ve temiz su yatırımları için kullanacak” diyen Tugay, şöyle ekledi: “İzmir’in altyapı yatırımına ihtiyacı var. Hiçbir siyasi hesap içerisinde olmadan önceliğimiz altyapı çalışmaları olacak. Bunun için ayırabildiğimiz tüm kaynaklarını ayıracağız. Yurtdışı kaynaklarının kullanımı için devletten bize yardımcı olmalarını bekliyoruz. İzmir’e herkes borçlu. İzmir’i İzmir yapan, en önemli değerlerimizden biri olan körfezi hep beraber kurtaracağız. Ben sizlere bu şartlarda Körfez’de yüzmeyi vaat edemem. Geçen dönem ciddi başarılı bir çalışma yapıldı. Ancak daha yapılacak çok iş olduğu ortada.” ‘İç Körfez’den tutulan balıkları yemeyin’ uyarısı Başkan Tugay, kendisine yöneltilen ‘bu sorun halk sağlığını nasıl etkileyecek’ sorusuna ise “Önümüzdeki süreçte İzmir’in İç Körfezi’nden tutulan balıklar yenmemeli. İç Körfez’de balık tutulmasını doğru bulmuyorum. İnsan sağlığıyla ilgili bir mikrop türü bulgumuz yok. Ama bu kirliliği gidermezsek ilerde onları da yaşayacağız” cevabını verdi.