Yerel Haberler
İzmir
İzmir’deki borç cinayeti kamerada 21 Eylül 2024 Cumartesi - 20:00:05 İzmir’in Buca ilçesinde baba ve oğul ile borçlu olduğu kişinin karşılaşması cinayetle bitti. Borcunu istediği şahsın babası tarafından defalarca bıçaklanan adam hayatını kaybederken, cinayeti anı güvenlik kameraları tarafından kaydedildi. Olay, dün 12.00 sıralarında ilçeye bağlı Kozağaç Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre E.G. (38), bir süre önce Ercüment Yıldırım’dan (42) borç para aldı. Verdiği borcu isteyen Ercüment Yıldırım, bir kafede oturduğu esnada E.G.’nin babası Y.G. (64) alacaklının arkasından yanaştı. Y.G. kısa bir süre sonra yanında getirdiği bıçakla oğlunun alacaklısını defalarca bıçaklayarak yaraladı. Bu esnada meydana gelen kavgada ise E.G. de alacaklısı Yıldırım’ı darbetti. Çevredeki vatandaşlar tarafından durum 112 Acil Çağrı Merkezine bildirildi. Hayatını kaybetti Aldığı bıçak darbeleri ve darp sonucu ağır yaralanan adam sağlık ekipleri tarafından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yıldırım, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Adamın cenazesi yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Şüpheli baba ve oğul ise olay yerinde polis ekiplerince suç aleti ile birlikte yakalanarak gözaltına alındı. Cinayet şüphelisi baba ve oğul emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Her iki şüpheli de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.
21 Eylül 2024 Cumartesi - 15:22 NUSRET 2024 Davet Tatbikatı’nda savunma sanayi sergisine büyük ilgi Türkiye ev sahipliğinde İzmir Körfezi ve Karadeniz Zonguldak Ereğli’de 20-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek NUSRET-2024 Davet Tatbikatı’nın basın toplantısının ardından TCG Sancaktar Gemisi’nde Deniz Kuvvetlerine özel olarak savunma sanayiinde kullanılacak ürünlerin gösterimi yapıldı. Sergiye büyük ilgi gösterildi. Ev sahipliğini Türkiye’nin yaptığı, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla 20-29 Eylül 2024 tarihleri arasında İzmir Körfezi ve Karadeniz Ereğli açıklarında gerçekleşecek NUSRET-2024 Davet Tatbikatı’nın yönelik İzmir Alsancak Limanı’nda basın brifingi gerçekleştirildi. Toplamda 10 gün sürecek tatbikata ilişkin yapılan bilgilendirme toplantısının ardından TCG Sancaktar Gemisi’nde, savunma sanayi firmalarının ürün tanıtımları ve fiili gösterimleri gerçekleştirildi. Aralarında Aselsan ve Havelsan’ın da bulunduğu toplam 12 firmanın bünyelerinde geliştirdikleri savunma sanayinde kullanılacak üretimlerini sergiledikleri gösterimde savunma ve keşif araçları üretimleri dikkat çekti. İnsansız deniz aracı prototipi de sergilendi Gösterimde ayrıca, Aselsan tarafından üretimi yapılan ve yüzde 100 yerli üretim olan “İnsansız Su Üstü Aracının” da prototipi sergilendi. Firmanın ürettiği bir adet insansız deniz aracını Türk Donanması’na teslim ettiği bilgisi verildi. Firma ayrıca, "Deringöz Otonom Sualtı Aracı" prototipinin de gösterimini yaptı. Aracı tasarlayan firmanın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Ayberk Aybek, "Bu tatbikata su altı otonom insansız araçlarımızla katılım sağladık. İki aracımızı sergiliyoruz ve bir tanesinin prototipini buraya getirdik. Özellikle su altı sınır güvenliği ve su altı savunmasına yönelik araçlarımızı kullanmakta ve geliştirmekteyiz. Deniz Kuvvetlerimiz ve yurt dışı deniz kuvvetlerine sunmayı planlamaktayız. Bu ürünümüz yaklaşık bin metre deniz erinine girebilen, 6 ay suyun altında kalabilme kabiliyetine sahip, arkasında akustik iz bırakmayan tamamen kendine özgü bir ses sistemine sahip bir su altı otonom insansız aracıdır. Su altındaki manyetik anomelleri ve su altında yapılması gereken araştırmaları yapabilme kabiliyetine sahiptir" dedi. Gösterimde birçok özel firmanın da Deniz Kuvvetleri için keşif ve savunma sanayi için ürettikleri ürünler görücüye çıkarılarak bilgilendirme yapıldı.
21 Eylül 2024 Cumartesi - 15:18 NUSRET 2024 Davet Tatbikatı’nda savunma sanayi sergisine büyük ilgi Türkiye ev sahipliğinde İzmir Körfezi ve Karadeniz Zonguldak Ereğli’de gerçekleştirilecek olan, 20-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen NUSRET-2024 Davet Tatbikatı basın toplantısının ardından TCG Sancaktar Gemisi’nde deniz kuvvetlerine özel olarak savunma sanayiinde kullanılacak ürünlerin gösterimi yapıldı. Sergiye büyük ilgi gösterildi. Ev sahipliğini Türkiye’nin yaptığı, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla 20-29 Eylül 2024 tarihleri arasında İzmir Körfezi ve Karadeniz Ereğli açıklarında gerçekleşecek NUSRET-2024 Davet Tatbikatı’nın yönelik İzmir Alsancak Limanında basın brifingi gerçekleştirildi. Toplamda 10 gün sürecek tatbikata ilişkin yapılan bilgilendirme toplantısının ardından TCG Sancaktar Gemisi’nde, savunma sanayi firmalarının ürün tanıtımları ve fiili gösterimleri gerçekleştirildi. Aralarında Aselsan ve Havelsan’ın da bulunduğu toplam 12 firmanın bünyelerinde geliştirdikleri savunma sanayinde kullanılacak üretimlerini sergiledikleri gösterimde savunma ve keşif araçları üretimleri dikkat çekti. İnsansız deniz aracı prototipi de sergilendi Gösterimde ayrıca, Aselsan tarafından üretimi yapılan ve yüzde 100 yerli üretim olan “İnsansız Su Üstü Aracının” da prototipi sergilendi. Firmanın ürettiği bir adet insansız deniz aracını Türk Donanması’na teslim ettiği bilgisi verildi. Firma ayrıca, “Deringöz Otonom Sualtı Aracı” prototipinin de gösterimini yaptı. Aracı tasarlayan firmanın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Ayberk Aybek, "Bu tatbikata su altı otonom insansız araçlarımızla katılım sağladık. İki aracımızı sergiliyoruz ve bir tanesinin prototipini buraya getirdik. Özellikle su altı sınır güvenliği ve su altı savunmasına yönelik araçlarımızı kullanmakta ve geliştirmekteyiz. Deniz Kuvvetlerimiz ve yurt dışı deniz kuvvetlerine sunmayı planlamaktayız. Bu ürünümüz yaklaşık bin metre deniz erinine girebilen, 6 ay suyun altında kalabilme kabiliyetine sahip, arkasında akustik iz bırakmayan tamamen kendine özgü bir ses sistemine sahip bir su altı otonom insansız aracıdır. Su altındaki manyetik anomelleri ve su altında yapılması gereken araştırmaları yapabilme kabiliyetine sahiptir" dedi. Gösterimde birçok özel firmanın da deniz kuvvetleri için keşif ve savunma sanayi için ürettikleri ürünler görücüye çıkarılarak bilgilendirme yapıldı. (AÇ-
EFEST’te işinin ehli ustalar, yetenekli çocuklar, coşkulu sahneler
08 Eylül 2024 Pazar - 11:53 EFEST’te işinin ehli ustalar, yetenekli çocuklar, coşkulu sahneler EFEST 2024 coşkulu bir başlangıcın ardından lezzet sunan atölyeleri, her yaştan Selçuklunun katıldığı Açık Satranç Turnuvası, Çocuk Senfoni Orkestrası konseri ile devam etti. Selçuk’un kültür sanat ve yaşam festivalinin ikinci gününde sahne alan Zara sevilen şarkıları ile sevenlerine unutulmaz bir gece yaşattı. EFEST’in ikinci gününde festival alanında düzenlenen EFEST Mutfağı Tadım Atölyesi’nde Selçuk’un zengin mutfak kültürüne ait birçok lezzet festival katılımcıları ile buluştu. Atölyeye katılan Şef Hazer Amani Belevi şeftalisi ile levrek ve Zeytinköy narı ile pilav yaptı. Hazer Amani Anadolu mutfağının zenginliğine de vurgu yaparak, “Anadolu mutfağına, yöresel lezzetlere sahip çıkalım” dedi. “Her festivalde lezzetleri bir araya getiriyoruz” Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Bizim Selçuk’ta Müşterek Mutfak haritamız var. Karadenizlilerin, Giritlilerin, göçmenlerin, Konyalıların, doğudan buraya yerleşen Selçukluların ayrı lezzetleri var. Biz her sene festivalde bu lezzetleri bir araya getiriyoruz. Bereketli topraklardayız. Bu bereketli topraklarda kadınların ve becerikli aşçıların elleriyle lezzetler çıkıyor” ifadelerine yer verdi. EFEST kapsamında düzenlenen EFES Mutfağı Tadım Atölyesi’nde Selçuk Karadeniz Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği “Mıhlama ve Turşu Kavurması”, Alevi Kültür Dernekleri Selçuk Şubesi Babuka, Selçuk Makedonya Göçmenleri Derneği Gök Pide lezzetleriyle festivali renklendirdi. Selçuk Profesyonel Aşçılar ve Gastronomi Derneği ve Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği’nin usta aşçıları da festivale lezzet kattı. Efes Selçuk’un kültür sanat yaşam festivali EFEST 2024 ikinci gününde Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi kursiyerlerinden oluşan Çocuk Senfoni Orkestrası Pazar Yeri’nde verdiği konserde dinleyenleri kendine hayran bıraktı. EFEST 2024 kapsamında Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi’nde düzenlenen Açık Satranç Turnuvası çocuklar ve yetişkinler başta olmak üzere 130 katılımcıyı bir araya getirdi. “Ben bu halka aşığım” EFEST’in ikinci gününde Türk Halk Müziği’nin sevilen ismi Zara sahne aldı. Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Zara için çevre ilçelerden birçok katılımcının Selçuk’a akın ettiğini belirterek, “Kurtuluşumuzu sizinle birlikte kutluyor olmak, o güzel sesinizi dinlemek bizim için bir şeref. Efes Selçuk’u taçlandırdınız. Işığınız hiç sönmesin, müziğiniz hiç susmasın” diye konuştu. Sevilen sanatçı Zara da Efes Selçuk’ta olmaktan mutlu olduğunu belirterek, “Kültür sanat ve yaşam festivaliniz İzmir için, Selçuk için ilelebet devam etsin. Ben bu halka aşığım. Bu ülke için kim bir harf öğretiyor, bir ağaç dikiyor, yerdeki bir çöpü kaldırıyorsa, bütünün hayrına çalışıyorsa biz de onların karşısında saygıyla eğiliyoruz” şeklinde konuştu.
ESHOT 93. İEF’de Güvenli Yolculuk Sistemi’ni tanıtıyor
08 Eylül 2024 Pazar - 11:38 ESHOT 93. İEF’de Güvenli Yolculuk Sistemi’ni tanıtıyor İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, yakın gelecekte filosundaki tüm otobüslerde kullanılacak, yapay zekâ destekli Sürücü Destek ve Güvenli Yolculuk Sistemi’ni, 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda tanıtıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi birimlerinin yer aldığı Belediye Sokağı’nda bulunan ESHOT Model Otobüsü, fuar ziyaretçilerinden büyük ilgi görüyor. 93. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 30 Ağustos’ta kapılarını açtı. 9 Eylül Pazartesi gününe kadar devam edecek “Teknoloji” temalı İEF’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birimleri ve bağlı şirketleri de Belediye Sokağı’nda, yapay zeka ve dijital teknoloji tabanlı hizmetlerini sergiliyor. Alanda, atölyelerinde hazırladığı model otobüsle yer alan ESHOT Genel Müdürlüğü de otobüslere uzaktan erişim imkânı sunan Sürücü Destek ve Güvenli Yolculuk Sistemi’ni (GYS) tanıtıyor. “Bin 198 otobüste faal olarak çalışıyor” ESHOT Genel Müdürlüğü Akıllı Ulaşım Sistemleri Şube Müdürü Nadir Demirsoy, GYS’nin, yapay zeka destekli olarak yolculuk ve trafik güvenliğini maksimize edeceğini vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘akıllı şehir’ vizyonu doğrultusunda yine ESHOT yazılımcıları tarafından geliştirilen ve halen bin 198 otobüste faal olarak çalışan Telemetri cihazlarını da hatırlatan Demirsoy, “Yaklaşık 150 farklı sensör verisini toplayıp merkeze ileten Telemetri cihazları sayesinde araçlarımızı kesintisiz olarak teknik kontrol altında tutuyoruz. Bunu ‘önleyici bakım’ olarak tarif edebiliriz. Otobüslerdeki tüm çalışan aksamları, mekanik ve dijital parçaları takip ederek, muhtemel arızaları önleyebiliyoruz. Geliştirdiğimiz Güvenli Yolculuk Sistemi de Telemetri cihazlarıyla entegre çalışarak, bize çok daha fazla katkı sunacak” dedi. GYS hangi faydaları sağlayacak? ESHOT faaliyetlerinin, yolcular ve trafik için maksimum ölçekte güvenli olmasını hedeflediklerini kaydeden Demirsoy, halen deneme aşamasında olan yeni sistemin sağlayacağı faydaları şöyle sıraladı: “Sistem, her otobüste sürücüleri anlık olarak izleyecek. Şoför yorgunsa, dikkatsizse, sigara içme ya da telefona bakma gibi kural dışı hareketlerde bulunuyorsa sistem aynı anda hem araç takip merkezimizi hem de şoförü uyaracak. Bu da yolculuk ve trafik güvenliğine çok önemli katkı sağlayacak. Telemetri uyumuyla birlikte tüm araçlarımızın teknik verileri izlenerek, muhtemel arızaların önüne geçilecek. Tüm kapılardan yolcu iniş ve biniş verileri dijital olarak takip edilebilecek. Böylece hizmette doğru planlama imkânı ve verimlilik daha da artacak.”
Diplomalar elde, kepler havada
08 Eylül 2024 Pazar - 10:57 Diplomalar elde, kepler havada İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan 191 öğrenci, diplomalarını aldı. İEÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, mezunları yeni ufuklara yelken açan bir tekneye benzeterek, “Rotanız; bilimin ve aklın ışığında ülkemizin, insanlığın geleceğine katkıda bulunmaktır” diye konuştu. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) yüksek lisans ve doktora eğitimlerini başarıyla tamamlayan 191 öğrenci, coşku dolu mezuniyet töreniyle diplomalarını aldı. Kariyer yapmak istedikleri alanlarda uzmanlık kazanan öğrenciler, cübbelerini giyip keplerini havaya fırlatarak mutluluklarını doyasıya yaşadı. İEÜ’nün Balçova’daki kampüsünde düzenlenen törene; eşleri, çocukları ve aileleriyle gelen mezunlar, renkli görüntüler oluşturdu. Uzun süredir hayalini kurdukları diplomalarına kavuşan öğrenciler, mutluluklarını yakınlarıyla ve akademisyenleriyle paylaştı. “Dünyanın da kazancısınız” Törende konuşan İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, lisansüstü eğitimin önemine dikkat çekerek, “Lisansüstü eğitim, belli bir alanda uzmanlaşmayı amaçlayan, bireyin bilgi ve becerilerini artırmasının yanı sıra ülkenin gerek duyduğu nitelikli, donanımlı insan gücünü yetiştirmeyi sağlayan bir eğitimdir. Bu eğitimi alan bireylerin; bilgiye erişme, bilgiyi eleştirel olarak değerlendirme ve uygulayabilme ile bilgi üretme yetkinlikleri kazanması beklenir. Bu yetkinlikleri kazandığınızdan eminim. Kazandıklarınız sadece sizin değil, bu ülkenin ve nihayetinde bu dünyanın kazancıdır. Bugün alacağınız diplomalar, üniversite olarak varlık nedenlerimizi gerçekleştirdiğimizin de nişanlarıdır” dedi. “Nitelikli insan kaynağı” İEÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu ise 9 doktora ve 29 yüksek lisans programıyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirdiklerini söyledi. Bu yıl, 15 doktora öğrencisi mezun ederek üniversite tarihinde bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Biresselioğlu, bunun sadece üniversite için değil, ülkemiz için de büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. “Kaptan sizsiniz” Mezunları; yeni ufuklara yelken açan bir tekneye benzeterek önemli mesajlar veren Prof. Dr. Biresselioğlu, “Teknenin inşası, yani lisans eğitimi, denize açılmak için gerekli olan temel donanımları sağlar. Ancak teknenin asıl yolculuğu, lisansüstü eğitimle başlar. Rüzgarı arkanıza alarak yeni bilgilere yelken açarsınız. Fırtınalarla mücadele eder, engin denizlerde yol alırsınız. Her yeni bilgi, teknenizi daha da güçlü kılar. Limanlarınız ise ulaştığınız başarılar ve kazandığınız deneyimlerdir. Şimdi sizler, bu teknelerin kaptanları olarak denizlere yelken açıyorsunuz. Rotanız ise bilimin ve aklın ışığında, ülkemizin ve insanlığın geleceğine katkıda bulunmaktır” diye konuştu.
Yaz aylarında en sık Bell felci görülüyor
08 Eylül 2024 Pazar - 10:45 Yaz aylarında en sık Bell felci görülüyor KBB Uzmanı Dr. Cüneyt Altunay, özellikle kışın soğuk ve ayaza maruz kalma sonucu görülen “Bell paralizisi” denilen yüz felcinde, aşırı sıcaklarda özellikle yüze vuran yüksek fanlı klima ve vantilatör kullanımının oluşturacağı risklere dikkat çekti. Sıcağa karşı günlük kullanılan fanlar ya da klimalardan gelen serinlik rahatlamayı sağlasa da ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Yazın serinleticiler nedeniyle yüz felcinin görülebildiğine dikkat çeken Acıbadem Kent Hastanesi KBB uzmanı Dr. Cüneyt Altunay, yüz felci hakkında şunları söyledi: “Yüz felci enfeksiyon, travma, tümöral yapılar, cerrahi müdahaleler gibi çeşitli nedenler sonucunda yüz sinirinin etkilenmesiyle ortaya çıkıyor. En sık görülen tipi ise Bell felcidir. Bu tip yüz felçlerinin öncesinde hastalar, ani hava değişimlerine ya da soğuğa maruz kalırlar. Yüz sinirleri bu durumdan olumsuz etkilenir. Kışın nasıl soğuğa, ayaza maruz kalmamak gerekiyorsa yazın evde, arabada veya işyerinde terliyken klima ve rüzgara direkt maruz kalınmamalıdır. Kışın soğuktan ve ayazdan atkı bere kullanarak korunmaya çalışıyorsak, yazın da aynı bilinçle kendimizi serinleticilerden korumalıyız. Terliyken, duş sonrası ya da ıslak saçla klima ve fanın önünde durmamalıyız. Aksi durumda bu ani ısı değişimleri, yüz sinirinde ödem oluşumuna ve dolayısıyla yüz felcine neden olabilir.” “Yüz hareketlerinde kayıp oluşur” Yüz felcinin nasıl oluştuğu hakkında bilgi veren KBB Uzmanı Dr. Cüneyt Altunay, “Yüz siniri yüzümüzdeki ifadeyi gerçekleştirir. Gözyaşı, tat duyusu, tükürük üretimi, işitmeye katkısı vardır. Kafa içinde başlayan, kulak yapıları boyunca süren yolculuğu, kulak arkasında boyuna çıkarak tüm yüzde yayılır ve hedef kaslara ulaşarak sonlanır. Yüz felci enfeksiyon, travma, tümöral yapılar, cerrahi müdahaleler gibi nedenlerden yüz sinirinin etkilenmesiyle oluşur. Yüz hareketlerinde kayıp, zayıflama, seğirme, göz kuruluğu, tat duyusunda bozukluk gibi belirtilerle sonuçlanır. Yüzün bir yarısında mimik hareketlerin yapılamaması, uyuşma hissi, göz kuruluğu ile seyreder. Bazen felç öncesinde kulak çevresinde bir ağrı hissedilir. Klinik muayene, işitme testleri, gözyaşı testi, radyolojik incelemeler, sinir ve kas testleri ile diğer yüz felci yapan hastalıklardan ayırt edilir ve ilaç tedavisi ile takip gereklidir” ifadelerine yer verdi. “Hemen hekime başvurmak gerekir” Öte yandan, yüz felcinde erken tanılanarak hemen tedaviye başlanmasının tüm yüz fonksiyonlarının geri dönmesi açısından çok önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Altunay, “Bu nedenle en hızlı şekilde hekime başvurulmalıdır. Hızlı ilaç tedavisi ile önemli oranda yüz felci hastalığı tamamen normale döner ve hastalığa bağlı oluşacak istenmeyen durumlar engellenir. Nadiren sinir çevresi ödemi azaltmak amaçlı, tedaviye yeterli yanıt vermeyen durumlarda cerrahi girişim gerekebilir” dedi.
Okulda başarının sırrı doğru beslenme
08 Eylül 2024 Pazar - 10:43 Okulda başarının sırrı doğru beslenme Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığının öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimleri ile birlikte okul başarısına da etki ettiğini belirten Doç.Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Tüm enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için okul çağındaki çocukların tüketmeleri gereken besinlerin uygun kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önemlidir. Çocukların sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için, menülerinde, dört ana besin grubundan besinlerin yer alması gerekir. Okul çağı çocuklarının yeterli protein almaları sağlanmalıdır” dedi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından geçtiğimiz yıllarda yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması Raporu’na göre; 7-8 yaş grubu çocuklarda fazla kiloluk sıklığı yüzde 14,6, obezite sıklığı ise yüzde 9,9 olarak açıklandı. Okul döneminde günlerinin büyük bir kısmını okulda geçiren çocuklar için sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyen Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Okula giden çocukların yemek yeme düzenleri teneffüs araları da dikkate alınarak planlanabilir. Sabahçı, öğlenci veya tam gün olan okulların günlük eğitim sürelerine göre; evdeki öğünlere destekleyici olarak gün içinde mutlaka ara öğünler planlanarak beslenme düzeni oturtulmalıdır. Beslenme çantasına hazır gıdalar yerine mutlaka evde hazırlanmış gıdalar koyulmalı, çantada mutlaka su bulunmalıdır” diye konuştu. Beslenme çantasında neler olmalı? Çocuğun yaşının, hangi öğünde yiyeceğinin ve bir öğünde ne kadar yiyecek tüketebileceğinin göz önüne alınması gerektiğini aktaran Doç. Dr. Uzel, “Besin değeri yüksek, doğal ve kolay taşınır yiyecekler ile menü oluşturulmalıdır. Özellikle kuruyemişler ve kuru meyveler hem çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği hem de enerji vereceği için beslenme çantasında yer alabilir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için çocuğunuzun beslenme çantasında süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllardan oluşan 4 temel besin grubundan besinlerin mümkün olduğunca bulunmasına özen gösterilmelidir. Haşlanmış yumurta hem yüksek miktarda protein içermesi hem de uzun süre tokluk hissi vermesi bakımından iyi bir tercih olabilir” ifadelerine yer verdi. Beslenme çantasındaki gıdaların doğru şekilde muhafaza edilmesi gerektiğine de dikkat çeken Doç. Dr. Uzel, şu bilgileri aktardı: “Kutu süt, ayran, yoğurt ve tek porsiyonluk kahvaltılık peynirlerden birinin beslenme çantasında bulunması önemli. Kutu sütler açılmadığı sürece oda sıcaklığında son kullanma tarihine kadar tazeliğini koruyabilir. Ayran, yoğurt, peynir gibi diğer süt kaynaklı gıdaların iyi saklama şartlarında muhafaza edilmesi gerekir. Bu amaçla yalıtımı olan ya da iç kenarlarına buz kalıpları yerleştirilmiş bir beslenme çantası hazırlamak en doğru ve ideal olan durumdur.”
Aliağaspor FK, Ayvalık Deplasmanında Sezona 3 Puanla Başladı
08 Eylül 2024 Pazar - 00:18 Aliağaspor FK, Ayvalık Deplasmanında Sezona 3 Puanla Başladı TFF 3. Lig 3. Grup’un ilk haftasında Aliağaspor FK, deplasmanda Ayvalıkgücü Belediyespor’u 2-0 mağlup ederek sezona galibiyetle başladı. Hüsnü Uğural Stadı’nda oynanan karşılaşmanın ilk yarısı 0-0 eşitlikle sona erdi. İkinci yarıya baskılı başlayan Aliağaspor, 51. dakikada Mehmet Fuat Gölbaşı’nın golüyle 1-0 öne geçti. Ayvalıkgücü Belediyespor’da 77. dakikada Polat kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. 90+4. dakikada ise Hasan Çelik’in attığı golle Aliağaspor FK, skoru 2-0’a getirerek galibiyeti perçinledi. Bu gol aynı zamanda karşılaşmanın da skorunu belirledi. Bu sonuçla Aliağaspor FK, sezona 3 puanla başladı. HAKEMLER Engin Atmaca, Mehmet Sonay, Berkay Diniz STAT: Hüsnü Uğural AYVALIKGÜCÜ BELEDİYESPOR: Deniz Çörtlen, Cuma Üzüm(82 Dk Namık Barış Çelik) , Polat Güren, Melih Turğut (Dk:55 Semih Kayan ), Recep Pekgöz, Enes Filiz, Davut Babur, Fatih Çırtlık (DK 82 Melik Yeğin) , Yavuz Selim Taşer(Dk 73 Serhat Hürriyet ) Hamit Kurt, Ali Habeşoğlu Teknik Direktör: Mehmet Yıkılmazdağ ALİAĞASPOR FK: Ahmet Pekgöz, Yusuf Erdem Gümüş, Oktay Kancı, Doğukan Nelik, Necati Özdemir (Dk 84 Kadir Kurt ), Emirhan Karagülle (Dk 67 Mustafa Saymak ) ,Hakan Demir, Muhammed Şahingöz(Dk 46 Oğuzhan Yıldırım ), Berke Bıyık (DK 78 Hasan Çelik ) , Berkay Görmez(DK 67 Berk Ali Nizam ), Mehmet Fuat Gölbaşı Teknik Direktör: Fatih Çardak SARI KARTLAR: Dk 71 Berk Ali Nizam (Aliağaspor FK) KIRMIZ KARTLAR: Dk 71 Polat Güren (Ayvalıkgücü Belediyespor) GOLLER: Dk. 51 Mehmet Fuat Gölbaşı, Dk. 90+4 Hasan Çelik (Aliağaspor FK)
İzmir’in inovasyon ve teknoloji merkezi hedefine protokollü katkı
07 Eylül 2024 Cumartesi - 16:24 İzmir’in inovasyon ve teknoloji merkezi hedefine protokollü katkı İzmir’in inovasyon ve teknoloji merkezi olması için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ (İZTEKNOLOJİ) ile Yaşar Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bulunan İZTEKNOLOJİ standında imzalanan protokol, kente dair kamusal hizmetlerin iyileştirilmesi ve yeni tasarımların hayata geçirilmesi amacıyla yapay zeka, mühendislik, iletişim ve tasarım gibi alanlarda ortak projeler gerçekleştirilmesini hedefliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ (İZTEKNOLOJİ), Yaşar Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzaladı. 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yer alan İZTEKNOLOJİ standında gerçekleştirilen imza törenine İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Andaç Pamuk ve Genel Müdür Emrecan Durmaz, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu katıldı. Protokol kapsamında İzmir’in teknolojik gelişimine katkı sunacak çeşitli ortak akademik projeler yürütülecek ve nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine yönelik kurum içi eğitimler, ortak staj programları ve kent halkına açık eğitim içerikleri düzenlenecek. Böylelikle, İzmir’in kamusal hizmetlerinin teknolojiye yön verecek şekilde geliştirilmesi amaçlanıyor. “Güzel bir başlangıç ve geleceğe umut” İmza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji AŞ Genel Müdürü Emrecan Durmaz, “Biz istedik ki birlikte çalıştığımız insanların kariyer hattını da üretelim. Sadece bir projeyi birlikte yürütmekle kalmayalım; yüksek lisans, doktora ve çok daha ileri noktada araştırmaları burada temellendirelim ve yapacakları akademik çalışmalara buradan veri, kaynak sağlayalım. Birlikte çalıştığımız herkesi geliştirerek daha ileri noktalara götürelim istedik. Çünkü ancak böyle toplumsal ilerleme yaşayabileceğimize inanıyoruz. O yüzden de bu iş birliği protokolünün güzel bir başlangıç ve geleceğe dair bir umut olduğunu düşünüyorum” dedi. “İnovatif girişimlerin ekosistemini oluşturuyoruz” Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ise “İzmir İnovasyon ve Teknoloji, çok kritik bir işletme. Şehrin çok değerli verilerine ulaşabiliyorlar. Problemleri ortaya koyup o problemlere yönelecek inovatif girişimcileri de tetikliyorlar. İnovasyon temelli girişimcilik ekosistemine kaynak getiriyorlar. Kentin problemlerini hep birlikte ele alacağız, önceliklendireceğiz, çözeceğiz. Bunun için de en değerli varlık, insan kaynağı. Üniversite de kaliteli insan kaynağını taçlandırmak üzere yüksek lisans ve doktora programlarıyla devreye girecek. Kentin faydasına olacak inovatif girişimlerin ekosistemini oluşturuyoruz” diye konuştu. Konuşmaların ardından İZTEKNOLOJİ ve Yaşar Üniversitesi yetkilileri arasında protokol imzalandı.
Karşıyaka Belediye Başkanı’ndan meclis üyesine: "Bir daha bu kapıdan içeri girmeyin"
07 Eylül 2024 Cumartesi - 14:32 Karşıyaka Belediye Başkanı’ndan meclis üyesine: "Bir daha bu kapıdan içeri girmeyin" Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal, meclis toplantısında kendisini eleştiren AK Partili meclis üyesine, "Bir daha bu kapıdan içeri girmeyin" dedi. Başkan Ünsal’ın meclisteki tavrı tepkiyle karşılandı. Karşıyaka Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclisi 2’ini birleşimi, belediyenin meclis salonunda gerçekleşti. Meclis toplantısında söz alan AK Parti Karşıyaka Meclis Üyesi Hasan Ünal, işten çıkartılan işçilerle ilgili açıklama yaptı. Kent A.Ş’den haksız yere işten atılan işçileri gündeme getiren AK Partili Meclis Üyesi Hasan Ünal, "İşten çıkarılan arkadaşlarımızın arasında hiçbir şekilde eyleme katılmayan, o işletmelerde çalışmayan bir sürü insan var. Kimisinin eşi kanser hastası, kimisinin çocuğu otizmli, kimisi 2 tane çocuğuna hem analık hem babalık yapıyor. Ve bu insanların hiçbiri bu eylemlere katılmamış" dedi. Ünal’ın işçilerin mağduriyetine dikkat çekmesi sonrası sinirlenen Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal, mikrofonun kapatılması talimatını vererek Ünal’ın sözünü kesti. Başkan Ünsal’a öneride de bulunan Ünal, “Başkan gördüğünüz ve duyduğunuz üzere İşçi kurumu zarara uğrattı diyorsunuz, AVM’de kaçak yapıya izin vermeyeceğiz diyorsunuz, STK’ların kullandığı ufacık odalara yüzde bin 200 zammı Sayıştay raporlarına dayandırıyorsunuz. Sayın Başkan, iyi niyetle düşünmek istiyorum. Ya sizi yalan bilgilerle donatıyorlar ya da siz yalan söylüyorsunuz. Biz grup olarak bugüne kadar tüm nezaketimizle hareket ederken hatta belediyenin ve halkın yararına birçok konuda da oy birliği verirken, siz soru önergelerimize cevap vermiyorsunuz. Partimizin kurumsal adı yerine AKP deyip üç alkışla kendinizi kandırıyorsunuz. Kapalı kapılar ardında dedikodulara kulak asıyorsunuz. Bakın Başkan biz hariç 32 tane meclis üyeniz var. Size bir önerim var; böyle değerli bir grubunuz varken 2-3 kişiyi de belediyeyi yönetmeye kalkarsanız daha çok yanlışa düşer ya da daha çok burada yalan söylemek durumunda kalırsınız” dedi. Başkan öfke patlaması geçirdi Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal, AK Parti Meclis Üyesi Hasan Ünal’ın eleştirilerine karşı söylediği sözler büyük tepkiyle karşılandı. Ünsal, meclis oturumunda Ünal’a "Bir daha bu kapıdan içeri girmeyin" dedi. Başkan Ünsal’ın tavrı, mecliste ve kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.