EĞİTİM - 22 Kasım 2024 Cuma 11:48

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’tan OSB’lere eğitim iş birliği çağrısı

A
A
A
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’tan OSB’lere eğitim iş birliği çağrısı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite ile TOSBİ arasında başarılı bir şekilde sürdürülen projenin İzmir’deki diğer organize sanayi bölgelerinde de uygulanması için sanayicilere çağrıda bulunarak, “Sanayiye nitelikli insan gücü kazandırmak için Ege Üniversitesi olarak, Meslek yüksekokullarımızı organize sanayi bölgelerine taşımak istiyoruz” dedi.


Üniversite-sanayi iş birliğinin örnek uygulamalarından biri Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu (TKMYO) ile Tire Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü(TOSBİ) arasında başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Cumhurbaşkanlığının desteği ile Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) tarafından başlatılan “Üniversite Sanayi Eğitimi projesi” kapsamında hayata geçirilen model uygulama ile meslek yüksekokulu öğrencileri sanayide uygulamalı eğitim görüyor. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi ile TOSBİ arasında başarılı bir şekilde sürdürülen model projenin İzmir’deki diğer organize sanayi bölgelerinde de uygulanması için sanayicilere çağrıda bulunarak, “Sanayiye nitelikli insan gücü kazandırmak için Ege Üniversitesi olarak, Meslek yüksekokullarımızı organize sanayi bölgelerine taşımak istiyoruz” dedi.


Ege Üniversitesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın himayelerinde yürütülen “Üniversite Sanayi Eğitimi Projesi” kapsamında sürdüren çalışmalar düzenlenen toplantıda değerlendirildi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın başkanlığında rektör yardımcıları ile yüksekokul ve meslek yüksekokullarının yöneticilerinin katıldığı toplantıda, Organize Sanayi Bölgelerinde kurulacak yerleşkelere yönelik çalışmalar masaya yatırıldı.


Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Teknoloji ve sanayi üretiminde ileri seviyede bulunan gelişmiş ülkelerin, kalkınmanın merkezine üniversite-sanayi iş birliklerini koyduklarını görüyoruz. Ege Üniversitesi olarak son yedi yılda üniversite-sanayi iş birliklerini kendimize odak noktası yaparak bilimsel faaliyetlerimizi, araştırma geliştirme ve inovasyon çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Bir yandan bilimsel birikimimizi sanayiye aktarırken bir yandan da endüstrinin problemlerine yenilikçi çözümler sunuyoruz. Bu kapsamda Üniversitemiz Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu ile Tire Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü arasında model uygulamayı iki yıl önce hayata geçirmiştik. Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Teknolojisi Programını, TOSBİ’ye taşımıştık. Böylece Meslek Yüksekokulumuzda eğitim gören öğrencilerin sanayide uygulamalı eğitim görmelerini sağladık. İşbaşı eğitimini mümkün hale getirdik. Öğrencilerimizin sanayi ile iç içe endüstri ekosistemi içinde bulunmaları öğrenimlerine devam etmeleri sağladık. Üniversitemiz bünyesinde toplam 11 Meslek yüksekokulunda 74 programda her yıl binlerce genci çalışma yaşamına kazandırıyoruz. Tam akredite bir araştırma üniversitesi olarak öğrencilerimize çağın koşullarına uygun en ileri müfredatları uyguladığımız eğitimleri veriyoruz. Amacımız sanayiye nitelikli iş gücü yetiştirmek. Bu noktada yüksekokullarımızın organize sanayi bölgelerine taşınması ile sanayinin ihtiyaç duyduğu iş gücünün en verimli şekilde yetiştirilmesi sağlanmış olacak. Sektöre nitelikli insan kaynağı kazandırmak için bu modelin yaygınlaştırması gerekiyor. Organize Sanayi Bölgelerine yaptığımız bu çağrının olumlu yanıt bulacağına yürekten inanıyorum.” diye konuştu.



“Uygulama ve beceri yetkinliği yüksek öğrenciler yetiştiriyoruz”


Bu uygulamanın bölgede ilk olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “YÖK tarafından, sanayi eğitimi alan üniversite öğrencilerinin uygulamalı eğitim görmeleri için başlatılan “Üniversite Sanayi Eğitimi Projesi” kapsamında sürdürülen uygulamamız başarılı bir şekilde devam ediyor. Sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinliği yüksek öğrenciler yetiştiriyoruz. Organize Sanayi Bölgelerinde meslek yüksekokullarına yer tahsis edilmesi, öğrencilerin meslekleri ile ilgili eğitimi sanayi ortamında almaları, teori ile uygulamanın harmanlanarak sürdürülmesini sağlıyor. Bu uygulanın hem üniversiteler tarafından hem de organize sanayi bölgeleri tarafından desteklenmesi ülkemizin geleceği için önem arz ediyor. Cumhurbaşkanlığı ve YÖK’ün ortaya koyduğu bu vizyon, meslek yüksekokullarımız için oldukça önem arz ediyor. Ege Üniversitesi olarak bu pilot uygulamanın bir paydaşı olmaktan oldukça memnunuz ve projenin faydalı olması adına gereğini yapacağız. Pilot üniversite olarak yer aldığımız Üniversite-Sanayi Eğitimi Projesi kapsamında, yüksekokullarımızın Organize Sanayi Bölgelerinde kurulacak yerleşkelerine yönelik çalışmaları yüksekokul yönetimlerimizle değerlendirdik. Sanayi ile entegre eğitim modeliyle, öğrencilerimizin bilgi ve becerilerini geliştirerek sektöre uygun nitelikli iş gücü yetiştirmeyi ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi ve 12. Kalkınma Planı hedeflerine odaklanarak Cumhuriyetin ikinci asrını ‘Türkiye Yüzyılı’nı Türk bilim yüzyılı yapmak için bilimsel çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İzmir’imizin merkezi başta olmak üzere birçok lokasyonunda şehre, topluma katkı sunan Ege Üniversitesini her zaman destekleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.



EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’tan OSB’lere eğitim iş birliği çağrısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te son 20 yılın turist rekoru kırıldı Türkiye’nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Gaziantep’te 2024 yılında turist rekoru kırıldı. 2024 yılında bir buçuk milyonu konaklamalı 2 milyonu aşkın kişi Gaziantep’i ziyaret etti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin son yıllarda inanç, kültür ve gastronomi merkezi haline gelen, tarihi dokusu ve yapıların yanı sıra müzeleriyle turistlerin uğrak mekanı haline gelen Gaziantep’te son 20 yılın turist rekoru kırıldı. Dünyanın en eski 10 şehri arasında bulunan ve Osmanlı döneminden kalma tarihi cami, han, hamam, bedesten ve çarşıların yanı sıra geleneksel konakların bulunduğu Gaziantep’i 2024 yılında bir milyonu konaklamalı 2 milyonu aşkın kişi ziyaret etti. Gaziantep, tarihi ve gastronomisi ile turistleri çekiyor Gaziantep, sanayi ve ticaretinin yanı sıra kültürü, tarihi ve gastronomisi ile de göz dolduruyor. Her yıl milyonlarca turistin geldiği kent, doğal güzellikleri, tarihi alanları ve zengin mutfağı ile dikkat çekiyor. Önceki yıllarda turistlerin daha çok günübirlik uğrayıp gittiği Gaziantep, geçtiğimiz yıl yatılı olarak konaklanan şehir oldu. Gaziantep’te konaklayan turist sayısı bir buçuk milyonu aştı Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, 2024 yılında 2023 yılına göre Gaziantep’te konaklayan turist sayısında yüzde 9,46 artış oldu. 2024 yılında Gaziantep’te konaklayan turist sayısı bir buçuk milyonu aştı. 2024 yılında Gaziantep’te bulunan turizm işletmesi belgeli otel sayısı 15 adet artarak 56‘dan 71’e çıktı. Müzeleriyle de öne çıkan Gaziantep’te Zeugma Mozaik Müzesi başta olmak üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı müzeler, 2024 yılında 952 bin 298 yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Zeugma Mozaik Müzesi, 2024 yılında 466 bin 102 ziyaretçi ağırladı Zeugma Mozaik Müzesi, 2022 yılındaki 424 bin 989 olan rekor ziyaretçi sayısını geçerek 2024 yılında 466 bin 102 ziyaretçi ağırlayarak açıldığından beri en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Tarihi, doğal güzellikleri, gastronomideki ünü, inanç ve kültür turizmi sayesinde ziyaretçilerin gözde merkezlerinden biri olan Gaziantep’teki turist yoğunluğu en çok esnafı mutlu etti. Turist yoğunluğu Gaziantep esnafının yüzünü güldürdü Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Gaziantep’te turizm alanında ciddi bir canlanmanın yaşandığını belirten esnaflar, sanayisi ve ticaretinin yanı sıra gastronomisiyle, turizmiyle ön plana çıkan ve son yılların cazibe merkezi haline gelen Gaziantep’e turistlerin ilgisinin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Gaziantep’e gelen ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği çarşılar arasında yer alan ve kentin en eski çarşısı olan tarihi Almacı Pazarı’na gelen yerli ve yabancı turistlerin, yaptıkları alış verişle esnafın yüzünü güldürmenin yanı sıra kent ekonomisine büyük katkı sağladığını dile getirdi. Yöresel lezzetlere ilgi yoğun oldu Turistlerin ziyaretlerinde baklava, Antep fıstığı, kurutmalık, salça, baharat ve şire ürünleri gibi yöresel ürünleri tercih ettiğini belirten esnaf, 2024 yılının umduklarından çok daha güzel geçtiğini ve 2025’te de herkesi Gaziantep’e beklediklerini ifade ettiler. “Bu sene de herkesi Gaziantep’e davet ediyoruz” Tarihi Almacı Pazarı esnaflarından Beşir Tanrıkulu, “Gaziantep gerçekten turistik bir bölgedir. Turistik bir bölge olduğu için yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bayağı çekiyor. Baklava ve Antep fıstığı başta olmak üzere lezzetleriyle de öne çıkan bir şehir olduğu için Gaziantep’te geçen yılaşırı bir turist yoğunluğu vardı. Yurt içinden ve yurt dışından ciddi bir ziyaretçi şehrimize geldi. İnşallah bu sene de aynı yoğunluğu bekliyoruz. Bu sene de herkesi Gaziantep’e davet ediyoruz. Antep Kalesi, Peynir Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi’nin yanı sıra Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi Gaziantep’te bulunmaktadır. Turistik çarşı olarak Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı ve Gaziantep’in diğer tarihi, turistik yerlerini gezebilirler. Zaten Gaziantep’e gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerde bu yerlerdir” dedi. “Turist yoğunluğu esnafa da yarıyor” 2024 yılının Gaziantep turizmi için çok güzel geçtiğini belirten Zübeyir Şenci ise, “Gaziantep geçen yıl turist konusunda çok iyiydi. Geçtiğimiz yıl Gaziantep’e gelen ziyaretçiler çok oldu. Gaziantep’in yemekleri, tarihi yerleri, müzeleri, kültürü, Antep fıstığı, baklava ve diğer lezzetli ürünleri yoğun talep görüyor. Gaziantep’in yemekleri çok lezzetli ve mutfağı da çok geniş olduğu için Gaziantep’e gelenler çok fazla oluyor. Gaziantep’in tarihi yerleri hiç tartışılmaz. Zeugma Mozaik Müzesi, Antep Kalesi, Savaş Müzesi ve diğer müzeler gibi gezilecek çok yerimiz var. Esnaf olarak Gaziantep’e 2025 yılında daha fazla turist bekliyoruz. Gaziantep’e gelen ziyaretçiler genelde alışveriş için Almacı Pazarı başta olmak üzere diğer çarşılara geldiği için bu durum bize de olumlu yansıyor. Turist yoğunluğu esnafa da yarıyor” diye konuştu.
Erzincan 120 çeşit bitkinin karışımıyla elde edilen baharat; Zetrin Erzincan’ın Kemaliye ilçesine has olan baharat türü Zetrin, 120 bitkinin karışımıyla elde edilerek sofralara lezzet olarak sunuluyor. Zetrin, Kemaliye’de yapımı asırlar öncesine giden, bilinen birçok çiçek ve bitkiler topluluğudur. Mart ayında doğada yetişen bitkiler Kasım ayına kadar toplanmaya başlanır. Gölge ortamda kurutulur. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra taş dibeklerde dövülerek karıştırılır. Kemaliye’nin meşhur kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir. Yörede çok faydalı bir karışım olarak bilinen Zetrin’in, Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan tez çalışması sonucunda vücutta bağışıklık sistemini artırıcı sonuçlarının çıktığı açıklanmıştır. Emek isteyen bu ürün, günümüzde az sayıda köylü tarafından yapılmaktadır. Nesilden nesile devam eden Zetrin yapımını anlatan Osman Birler, yıllar önce dedesinin, daha sonra babası Mehmet Birler tarafından 50 yıldır yapıldığını şimdi de kendisinin yaptığını ifade ederek şöyle konuştu: “Babamdan sonra 20 yıldır ben Zetrin yapıyorum. Doğada yetişen şifalı bitkileri topluyoruz. Munzur Dağı eteklerinden Sarıçiçek Yaylasından şifalı otları topluyoruz Gölge ortamda kurutulur. Çuvallarda biriktiriyoruz bir yıl boyunca süren süreçte bu şekilde bekletiyoruz en son yapraklar sararana kadar toplanan bitkileri harmanlıyoruz. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra eskiden taş dibeklerde dövülerek karıştırılırdı şimdilerde robotta çekiliyor. Kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Patates salatasında ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir. Pişen yemeğe atılmaz.”