GÜNDEM - 24 Eylül 2024 Salı 10:16

İntihar eden fenomen Kübra Aykut’un veda mektubu ortaya çıktı

A
A
A
İntihar eden fenomen Kübra Aykut’un veda mektubu ortaya çıktı

Sultanbeyli’deki evinin 5. katından atlayarak hayatını kaybeden sosyal medya fenomeni Kübra Aykut’un yazdığı veda mektubu ortaya çıktı. Aykut mektubunda, “Hayatımdaki herkese çok iyi geldim. Ama kendime iyi gelemedim” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya fenomeni Kübra Aykut, Sultanbeyli’deki evinin 5. katından atlayarak intihar etti. Genç kadının intihar etmeden önce yazdığı veda mektubu ortaya çıktı. Hayatını kaybeden Kübra Aykut veda mektubunda, “Kendi hür irademle atladım. Çünkü artık yaşamak istemiyorum. Fıstığa çok iyi bakın. Hayatımdaki herkese çok iyi geldim. Ama kendime iyi gelemedim. İyi bir insan olarak yaşamak bana hiçbir şey kazandırmadı. Bu hayatta bencil olun. O zaman mutlu olursunuz. Günlerdir can çekişiyordum, kimse görmedi. Kendimi çok seven ben kendimi düşündüğüm için gidiyorum. Özür dilerim. Nasıl şaşırttım ama yine sizi” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu proje hibe desteği kazandı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu proje, Avrupa Birliği’nden IPA-II kapsamında hibe desteği kazandı. Proje ile orman içerisindeki atıklardan kaynaklanan yangınların toplum temelli çözümler ile azaltılması ve ormanlarda atık yönetiminin, paydaşların diyaloğu ile iyileştirilmesi hedefleniyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu “Orman Yangınlarında Atıkların Rolü: Topluluk Temelli Farkındalık ve Çözüm Stratejileri” isimli proje, Avrupa Birliği Sivil Katılım Hibe Programı’ndan hibe almaya hak kazandı. Doğu Akdeniz Araştırma Derneği ile ortaklaşa yürütülen çalışma, orman içerisindeki atıklardan kaynaklanan yangınların toplum temelli çözümler ile azaltılması ve ormanlarda atık yönetiminin, paydaşların diyaloğu ile iyileştirilmesini hedefliyor. Atıksız festival düzenlenecek Proje kapsamında orman alanları içerisindeki atıkların orman yangını oluşturma riskinin azaltılabilmesi için kamu, akademi, STK’lar ve bölge sakinleri ile iş birliği yapılacak. Bu iş birliği kapsamında risk haritaları oluşturulacak, kamuoyu bilinçlendirme çalışmaları yapılacak ve atıksız festival düzenlenecek. 12 ay sürecek projenin nihai faydalanıcıları; orman içi ve yakını mahallelerde yaşayanlar ve orman alanlarındaki atıklar sebebiyle ortaya çıkan yangınlardan zarar görme riski olan vatandaşlar. Paydaş katılımlı çözüm önerileri sunulacak Projenin genel hedefi, atık kaynaklı orman yangınlarının toplum temelli çözümler ile azaltılması ve ormanlarda atık yönetiminin, paydaşların diyaloğu ile iyileştirilmesi. Paydaşların çözüme yönelik iş birliğinin aktif parçası olması ve kamuoyunun kimliği belirsiz orman yangınlarına dair bilinçlenmesiyle yangınların önlenmesi hedefleniyor. Projenin özel hedefi ise Antalya ilinde orman alanlarındaki atıkların yönetimine ilişkin kamu, sivil toplum ve üniversite paydaşlarının müzakere masasında yer alarak çözüme dair ihtiyaçları ve çözüm araçlarını belirlemeleri olarak öne çıkıyor. Bu sayede proje sonunda orman alanlarındaki atıkların yönetimine dair kapsamlı bir problem analizi ve çözüm önerileri sunulacak. Proje kapsamında kamuoyunu bilinçlendirme materyalleri ve eğitim çalışmaları gerçekleştirilecek. Gönüllülük esaslı sivil katılımın teşvik edilmesi ve atık kaynaklı orman yangınlarına dair her yaş grubundan kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla ’Atıksız festival’ düzenlenecek.
Bursa Gürsu’nun çocuklarına ve annelerine yeni atölye Gürsu Belediyesi’nin ücretsiz olarak düzenlediği Anne Çocuk Atölyeleri açılır açılmaz ilçe halkının yoğun ilgisi ile karşılaştı. Anne ve çocukları için düzenlenen atölyede, yüzlerce çocuk, uzman eğitmen eşliğinde özel bir eğitim ve aktivite imkanı sunuyor. Gürsu Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde başlatılan Anne Çocuk Atölyeleri yoğun ilgi ile karşılandı. İlçedeki 2-5 yaş arasındaki çocuklara ve annelerine özel düzenlenen atölye haftanın iki günü, uzman bir eğitmen eşliğinde gerçekleştiriliyor. Okul öncesi dönemdeki öğrencilerin oyunlar oynayıp, eğitim aldıkları organizasyona Gürsu Kadınlar Lokali ev sahipliği yapıyor. Çocuklar bu atölyede el becerilerini geliştiriyor, resim yapıyor, şarkılar söylüyor, dans ediyor, yeni arkadaşlar ediniyor. Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, “Anneler de çocuklar da sunduğumuz hizmetten çok memnun. Anne Çocuk Oyun Atölyelerimiz’de yaptıkları faaliyetler anneler ve çocuk için her şeyden önce birlikte kaliteli zaman geçirme olanağı sunmuş oluyor. Hem annelerin psikolojisi hem çocukların psikolojisine çok iyi gelen bu etkinliklerle, çocuklar sosyalleşerek daha sağlıklı iletişim kurma becerisi kazanıyor, kendilerini daha iyi ifade etmeye başlıyor, özgüvenleri gelişiyor, öğrenmeye daha açık hale geliyor, en önemlisi de mutlu olarak oradan ayrılıyor. Tüm annelerimizi bu hizmetimizden faydalanmaya bekliyoruz” dedi.
Gaziantep Bir asırdır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapıyorlar Gaziantep’te kış hazırlıkları kapsamında, asırlar öncesinden kalma ve “mahsere” olarak adlandırılan ocaklarda yıllardır geleneksel hale gelen yöntemle pekmez yapılıyor. Sonbahar mevsiminin gelmesiyle asırlardır geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve “şifa kaynağı” olarak nitelendirilen üzüm pekmezinin sofraya uzanan zahmetli yolculuğu başladı. Gaziantep’in verimli topraklarında yakıcı güneşin tatlandırdığı üzümler, asırlardır geleneksel yöntem kullanılarak pekmez haline getiriliyor. Gaziantep’in köylerinde çiftçiler tarafından yetiştirilen üzümün pekmeze dönüştürülmesi için yoğun mesai harcanırken, “mahsere” olarak adlandırılan ocaklar çoğu gün 24 saat yanıyor. Güneş doğmadan önce üzüm bağlarının yolunu tutan çiftçiler, yıl boyunca bin bir zahmetle her türlü bakımlarını yaptıkları üzümleri toplayarak traktörlere yüklüyor. Bağbozumu döneminin başlamasıyla üzümler, bağlardan büyük bir zahmetle toplanarak daha sonra köy meydanlarına getiriliyor. Şire ürünlerinin büyük bir bölümünün karşılandığı Gaziantep’te çiftçilik yapan vatandaşlar, sonbahar mevsimi ile birlikte yıl boyunca özverili bir bakımının ardından topladıkları üzümleri pekmez yapmak için dev kazanları kurarak zahmetli ve telaşlı bir çalışma içerisine giriyorlar. Merkez Şehitkamil ilçesinin kırsal Tokdemir Mahallesi’nde bağbozumu döneminin ardından mahsere ocaklarda kaynayan üzümün kokusu yayılıyor. Bin bir zahmetle toplanarak özenle işlenen üzümler, şifa kaynağı üzüm pekmezi, pestil ve cevizli sucuk olarak sofralarda yer buluyor. Toplanan üzümleri sepet ve kovalara doldurarak, ayaklarına giydikleri çizmelerle ezip suyunu çıkaran çiftçiler, elde ettikleri suyu odun ateşinde büyük kazanlarda saatlerce kaynatıyor. Erkekler tarafından “mengene” olarak adlandırılan özel aletlerle ezilen üzümlerin suyu, önce "şerbet evi" denilen bölümde biriktiriliyor ve ezilen üzümün suyu posasından ayrılıyor. Ardından "tort" olarak adlandırılan kazanda bağlardan ve Antep fıstığı bahçelerinden budama zamanında toplanan odunlarla kaynatılıyor. İnce odun sayesinde elde edilecek pekmez özel bir tat ve renk kazanırken, üzüm suyu daha sonra ise "tekedene" adı verilen bölüme alınarak üzüm suyuna beyaz toprak ekleniyor. Taştan olan bölümde üzüm suyuna ilave edilen toprak filtre görevi yaparak üzüm suyunun içerisinde bulunan tortuyu ve cubur gibi parçacıkların ayrılmasını sağlıyor. Belirli bir süre sonra kazanın altındaki ateş söndürülüyor ve dibine çöken tortu, cubur gibi parçalar ile üste çıkan köpük kısmı alınarak beklemeye bırakılıyor. Burada 2 saat dinlendirilen ve içindeki bütün tortulardan arındırılan üzüm suyu bir kez daha kaynatılıyor. Ortalama 3-4 saat odun ateşinde fokur fokur kaynatıldıktan sonra şıra haline gelen üzüm suyu, bu şekilde pekmez kıvamını alıyor. Kaynatma esnasında sürekli bir kişi kazanın başında delikli süzgeç ile karıştırma işlemi yapıyor. İyice berraklaşan şerbet son olarak bakır kazana aktarılarak burada 3 saat boyunca kaynatılıyor. Her aşaması için bin bir emek verilen pekmezin üzerinden köpüğü alınarak daha sonra bir süre soğumaya bırakılıyor. Bağbozumu döneminde çiftçilerin pekmez ve diğer şire ürünleri hazırlama mesaileri yaklaşık bir ay sürerken köydeki asırlık mahserelerde ise 24 saat mesai yapılıyor. Köy halkı uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri pekmezleri günlük olarak tüketirken bazıları ise satışını yaparak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Dedesinden kalma mahsereyi işleten Tokdemir Mahallesi Muhtarı Adem Yeşilbağ, yıllardır köylerinde bulunan bir asırlık mahserede geleneksel yöntemlerle imece usulüyle pekmez yaptıklarını söyleyerek, “Köylüler üzümlerini topluyor, buraya getiriyorlar. Faş damı dediğimiz yerde çizmeler ile tepeleniyor. Şerbet damında şerbetler birikiyor, tort kısmında tortu çöküyor ayrışıyor ve sal kısmında dinlenip baş kazanında işlemleri bitiriyoruz. Ortalama bu işlem ise 3 ila 5 saat sürüyor” dedi. “İçerisinde hiçbir şekilde katkı malzemesi yok” Üretilen pekmezin içerisine katkı maddesi katmadıklarını aktaran Yeşilbağ, “Ürettiğimiz pekmezin içerisinde hiçbir şekilde katkı malzemesi yok. Pekmezden anlamayan insanlar içerisine şeker katıyorsunuz diyor. İşlem esnasında geçen serüven ortada ilk aşamada tortu olduğu anda bende yemem ama tüm aşamalar bitince cam gibi bir pekmez ortaya çıkıyor. Şeker katıyorsunuz diyenler yedikten sonra ise vazgeçemiyorlar” ifadelerini kullandı. 2 yıl öncesinde kadar köylerinde 7-8 tane olan mahsereden sadece bir tane kaldığını ve 100 yıldır aktif olarak çalıştığını belirten Yeşilbağ, “Bu mahsere tam 100 yıldır var. Dedemizden kalma imece usülüyle çalıştırdığımız bir sistemdir. Bu sistemde 7 kiloluk yaş üzümden 1 litre pekmez çıkıyor” şeklinde konuştu. Yeşilbağ, 24 saat çalıştırılan mahserede günlük 150 kilo yaş üzümden 1 ton 200 litre pekmez çıkarıldığını ve çıkarılan pekmezin ise litresini 250 TL’den sattığını söyledi.
Kocaeli Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş türkülerle anıldı Geride bıraktığı sayısız eserlerle gönüllere taht kuran, bozkırın tezenesi olarak anılan Neşet Ertaş, KO-MEK’te birbirinden güzel türküleriyle anıldı. Bozkırın tezenesi olarak yüzlerce unutulmaz eseriyle gönüllere ve hafızalara yer eden Neşet Ertaş vefatının 12. yıl dönümünde unutulmadı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü öncülüğünde KO-MEK müzik branşı eğitmenleri ve solist Nuray Polat Gündoğan’ın hazırladığı "Kalpten Kalbe Bir Yol Vardır" Neşet Ertaş Anma Konseri, Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Nuray Polat’ın seslendirdiği birbirinden güzel Neşet Ertaş eserlerinin yer aldığı anma etkinliğine kalabalık bir sanatsever grubu katılarak, unutulmaz bir gece yaşadı. Solist olarak Nuray Polat Gündoğan’ın yer aldığı gecede, bağlamada Mahir Gündoğan ve Özgür Yazıcı, gitarda Refik Uğur Tan, neyde Adil Perktaş, kemanda İsmet Yıldız ve Emine İriş, ritim perküsyon Emirhan Avcı, bas gitar Erdem Çubukçuoğlu, klavyede Deniz Arslan yer alırken bateride ise Serkan Hamamcıoğlu yer aldı. Duygu dolu anların yanı sıra oldukça eğlenceli dakikaların yaşandığı geceye Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berna Abiş, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Murat Yavuz, Yaygın Eğitim Şube Müdürü Lokman Ceyhan ve çok sayıda davetli katıldı. Konsere katılan davetliler solist Nuray Polat’ın seslendirdiği eserlere her birlikte eşlik ederek çalınan hareketli parçalarla da oynayarak günün yorgunluğunu attı. Gece sonunda solist Nuray Polat’ın Gaziler Günü dolayısıyla seslendirdiği Çanakkale Türküsü salondan uzun süre alkış aldı. Konser sonrasında duygularını aktaran dinleyicilerden Necla Ak Gözdeoglu, "Bizim gibi türküseverler için böyle etkinliklerin olması çok güzel. KO-MEK’e böyle güzel ve anlamlı konsere imza attığı için teşekkür ediyorum" dedi. Bir diğer dinleyici Gencay Zavatcu ise "KO-MEK’in yabancısı değilim daha önce yaptıkları programlara da katıldım. Konu usta Neşet Ertaş olunca gelmemek imkansız. Ben de ailemle birlikte bu güzel organizasyona gelerek keyif dolu dakikalar yaşadım. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu. Seslendirdikleri bir birinden güzel eserlerle dinleyenlere hoş seda bırakan müzisyenlere gece sonunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berna Abiş çiçek taktim etti. Abiş, "Neşet Ertaş’ı anma programında bir arada olduğumuz için herkese teşekkür ediyorum. Türkiye’ye, hatta dünyaya ün salmış bir sanat büyüğümüzü, ölümünün 12. yılında bu güzel eserlerle andığımız için çok mutluyuz" ifadelerini kullandı.
İstanbul Şişli’de “Bir Öğün Bizden” projesi: Her gün bin 500 öğrenciye gıda paketi Şişli Belediyesi, “Bir Öğün Bizden” projesiyle ilçede pilot olarak belirlenen üç ilkokulu kapsayacak şekilde, günlük bin 500 öğrenciye bir öğünlük ücretsiz gıda desteğini başlattı. İlk gün öğrencilere gıda destek paketi hazırlayan Şişli Belediyesi Başkanı Resul Emrah Şahan, “Belediye olarak Şişli’de ‘okul yemeği temel haktır’ diye yola çıktık. ‘Bir Öğün Bizden’ diyerek ücretsiz okul gıdası projemizi de belirlediğimiz okullarda başlattık” diye konuştu. Sosyal destek projeleriyle öğrencilerin yanında olan Şişli Belediyesi, şimdi de her gün bin 500 ilkokul öğrencisine ulaştırılmak üzere ‘Bir Öğün Bizden Gıda Destek Paketi’ projesini hayata geçirdi. Projenin ilk günkü uygulamasında Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın hazırlanmasına katkı sağladığı gıda paketleri, pilot olarak belirlenen Mahmut Şevket Paşa, İzzet Paşa ve Kuştepe Mahallelerinde toplam 9 farklı noktada dağıtıldı. “Okul yolunda Şişli hep yanınızda” Belediye olarak Şişli’de “Okul yemeği temel haktır” diyerek yola çıktıklarını belirten Başkan Şahan, “Bir belediye başkanı, bir baba, Cumhuriyetin yetiştirdiği bir vatandaş olarak en büyük hedefim; çocuklarımızın ve gençlerimizin mutluluğunu sağlamaktır. Tüm Sosyal demokrat belediyeler olarak çalışmalarımıza bu doğrultuda canla başla devam edeceğiz. Herkes bilsin ki, İstanbul’un kalbi Şişli’nin çocukları ve gençleri geleceğe güvenle bakacak. Okul yolunda, Şişli hep yanınızda olacak” dedi. Beslenme ve diyet uzmanları tarafından özenle hazırlanıyor Her gün beslenme ve diyet uzmanları tarafından öğrenci yaş gruplarına göre özenle hazırlanan pratik ve doyurucu gıda paketleri, okul çevresinde bulunan Şişli Belediyesi hizmet noktalarında hazır bulunacak. Gıda destek paketlerinin menüleri; beslenme ve diyet uzmanları tarafından öğrencilerin günlük alması gereken protein, yağ ve kalori miktarı göz önünde bulundurularak hazırlanıp, gıda mühendisleri tarafından son kontrolleri yapılacak. Şişli Belediyesi’den eğitime büyük destek Şişli Belediyesi, okulların açılmasına sayılı günler kala ilçede bulunan 35 devlet okulunda bakım ve onarım çalışması başlatmış; boya ve temizlikten çevre düzenlemesine kadar her türlü ihtiyaçları giderilen okulları, yeni eğitim yılına hazır hale getirmişti. Zil sesinin çalmasıyla birlikte belediye tarafından ilçede bulunan 16 devlet okulunda 1’inci sınıfa başlayan yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye kırtasiye seti dağıtılmıştı. Ayrıca ilçede ikamet eden ve yeni üniversiteli öğrencilere 15 bin lira burs desteği sağlayacağını duyuran Şişli Belediyesi son olarak da yine ilçedeki üniversite öğrencilerine 8 ay boyunca ulaşım desteği verileceğini açıklamıştı.