DÜNYA - 30 Haziran 2024 Pazar 22:35 | Son Güncelleme : 30 Haziran 2024 Pazar 22:41

Fransa'da sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi seçimlerde önde

A
A
A
Fransa'da sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi seçimlerde önde

Fransa'da düzenlenen erken genel seçimlerin ilk turunda sandık çıkış anketlerine göre oyların yaklaşık 34'ünü alması beklenen aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi seçimleri önde götürüyor.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 9 Haziran'da Ulusal Meclisi feshetmesinin ardından düzenlenen erken genel seçimlerin ilk turunda oy verme işlemi TSİ 21.00'da sona erdi. Oy sayım işlemi devam ederken, Ipsos, Ifop, OpinionWay ve Elabe tarafından yayınlanan sandık çıkış anketlerine göre, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini ilk sırada tamamlayan 28 yaşındaki Jordan Bardella'nın liderliğini yaptığı aşırı sağcı parti Ulusal Birlik Partisi'nin (RN) oyların yaklaşık 34'ünü olarak seçimi birinci sırada tamamlaması bekleniyor.

Jean Luc Melenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Komünist Parti'den (PCF) oluşan sol koalisyon Yeni Halk Cephesi'nin (Nouveau Front Populaire) oyların yüzde 28,5'ini, Macron'un Rönesans Partisi'nin yer aldığı Birlik (Ensemble) ittifakının oyların yüzde 20,3 oy alacağı tahmin ediliyor.

Sandık çıkış anketlerine göre, mecliste RN'nin 260 ile 310, Yeni Halk Cephesi'nin 115 ile 145 ve Macron'un partisinin de aralarında bulunduğu Birlik ittifakının 90 ile 120 arasında sandalye kazanması bekleniyor. Bir partinin hükümeti kurabilmesi için meclisteki 577 sandalyeden 289'unu alması gerekiyor. Seçime katılım oranı ise yüzde 67,5 oldu.
Macron, seçimlerin ilk sonuçlarından sonra yaptığı açıklamada, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'ne karşı açıkça demokratik ve cumhuriyetçi geniş bir birlik çağrısında bulundu.

“Fransızlar, net bir oyla, 7 yıllık iktidarın ardından sayfayı çevirmek istediklerini gösterdiler”

RN Ulusal Meclis Grubu Başkanı Marine Le Pen, "Bu akşamın sonucuna güç katan bu kadar yüksek katılım için mutluyum. Fransızlar, net bir oyla, 7 yıllık iktidarın ardından sayfayı çevirmek istediklerini gösterdiler. Bu sonuç, bir değişim tercihi yolunda ilk adımdır. Pas-de-Calais'in 11. seçim bölgesinin sakinleri, bana bu akşam itibariyle seçilme onurunu veriyorlar" ifadelerini kullanarak, ikinci turda mutlak çoğunluk istediğini dile getirdi.

Seçimlerin 2. turu 7 Temmuz'da

Fransa'da yükselişte olan aşırı sağ parti RN, seçimlerde mutlak çoğunluğu ya da 577 sandalyeden en az 289'unu kazanmayı hedeflerken, bir milletvekilinin ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50'den fazla oy alması gerekiyor. Seçmenlerin yüzde 12,5'inden fazlasının desteğini alan adaylar ise ikinci tura kalmaya hak kazanacak. Bugün ilk turunun, 7 Temmuz'da ise ikinci turunun yapılacağı seçimlerde meclisteki çoğunluğu kimin kazanacağı belirsizliğini korurken, nihai sonuç 7 Temmuz'da oy verme işlemi sona erene kadar bilinemeyecek.

Macron, AP yenilgisinin ardından Ulusal Meclisi feshetmişti

Öte yandan 6-9 Haziran arasında yapılan AP seçimlerinde Fransa'da ilk sırada açık farkla aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi yer almış, Macron'un partisi Rönesans ise sandıktan ikinci çıkmıştı. Macron, AP seçimlerinde istediği sonucu elde edememesinin ardından 9 Haziran'da Ulusal Meclisi feshetme kararı aldığını açıklamıştı.

Mehmet Gündüz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Giovanni van Bronckhorst: “Maç, çok erken bitti” Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronckhorst, 4-0’lık Ajax mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, “Ajax’a karşılık veremedik. Maç, çok erken bitti. Bunu beklemiyordum" dedi. UEFA Avrupa Ligi’nin ilk hafta maçında Beşiktaş, deplasmanda karşılaştığı Hollanda temsilcisi Ajax’a 4-0 mağlup oldu. Müsabakanın ardından siyah-beyazlıların teknik direktörü Giovanni van Bronckhorst basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Kötü oynadıklarını ve maçın erken bittiğinin altını çizen Giovanni van Bronckhorst, “Biz çok kötüydük, onlar da çok iyiydi. Hiç iyi pozisyonumuz olmadı. Çok kötü bir maç oynadık. Ajax’a tehlike oluşturamadık. Bazı yanlış seçimlerimiz oldu. İstediklerimizi yapamadık. Ajax’a hediye verdik. Ajax, çok pres yaptı. Sol kanatta iyi değildik. Üst üste goller yedik. Orta sahada topları kaybettik. 55. dakikada aslında maç bitmişti. Ajax’a karşılık veremedik. Maç, çok erken bitti. Bunu beklemiyordum” diye konuştu. “Sonuç iyi değildi, bu da benim sorumluluğum” Kadro tercihi ve futbolcuların performanslarına dair açıklamalarda da bulunan Hollandalı çalıştırıcı, "İyi bir kadromuz var. Mustafa, en önemli oyuncularımızdan biri. Rotasyon da yapmak zorundayız. Mustafa iyi oynamadı. Gelişimi için bu önemliydi. Ajax’a karşı 45 dakika oynaması onun için büyük bir deneyim. Bunun faydasını göreceğini söyledim. Ajax’ın oyun stiline göre 2 tane 6 numaraya ihtiyacımız vardı. Onana antrenmanlarda çok iyi. Ona şans verdim. Kaybedince benim hatam. Oyuncuların nasıl hissettiğine bakıyoruz. Immobile’yi oynatmamaya karar verdim. Arkasında bir fikir vardı. Sonuç iyi değildi, bu da benim sorumluluğum. Rafa Silva’yı da dinlendirmek için çıkardım çünkü bir sonraki maçı düşünmeliyiz" ifadelerini kullandı.
İstanbul UEFA Avrupa Ligi’nde ilk hafta maçları tamamlandı Bu sezon 36 takımla lig formatında oynanan UEFA Avrupa Ligi’nin ilk hafta maçları tamamlandı. UEFA Avrupa Ligi’nin bu sezon 36 takımla oynanacak lig formatında 2024-2025 sezonu ilk haftası tamamlandı. Türk temsilcilerinden Galatasaray, sahasında Yunanistan temsilcisi PAOK’u 3-1 mağlup ederken Fenerbahçe de evinde Belçika ekibi Union Saint-Gilloise’i 2-1 yendi ve iki takım da turnuvaya 3 puanla başladı. Bir diğer Türk temsilcisi Beşiktaş ise Hollanda’da karşılaştığı Ajax’a 4-0 mağlup oldu ve ilk haftanın en farklı yenilgisini aldı. Alınan sonuçların ardından Ajax, UEFA Avrupa Ligi’nin ilk haftasını liderlikle tamamladı. Rumen ekibi FCSB ikinci, İtalyan temsilcisi Lazio üçüncü ve İngiliz ekibi Tottenham ise dördüncü sırada yer aldı. Hemen ardından ligin beşincilik koltuğu ise Galatasaray’ın oldu. UEFA Avrupa Ligi’nin ilk haftasında oynanan maçlar ve alınan sonuçlar şöyle: 25 Eylül Çarşamba AZ Alkmaar - Elfsborg: 3-2 Bodo/Glimt - Porto: 3-2 Manchester United - Twente: 1-1 Galatasaray - PAOK: 3-1 Dinamo Kiev - Lazio: 0-3 Ludogorets - Slavia Prag: 0-2 Midtjylland - Hoffenheim: 1-1 Nice - Real Sociedad: 1-1 Anderlecht - Ferencvaros: 2-1 26 Eylül Perşembe Fenerbahçe - Union Saint-Gilloise: 2-1 Malmö - Rangers: 0-2 FCSB - Rigas Skola: 4-1 Ajax - Beşiktaş: 4-0 Sporting Braga - Maccabi Tel Aviv: 2-1 Roma - Athletic Bilbao: 1-1 Lyon - Olympiakos: 2-0 Eintracht Frankfurt - Viktoria Plzen: 3-3 Tottenham - Karabağ: 3-0