EKONOMİ - 01 Kasım 2024 Cuma 10:57

Mor patateste hasat zaman

A
A
A
Mor patateste hasat zaman

Erzurum Ticaret Borsası’nın girişimleriyle Pasin Ovası’nda ilk defa deneme ekimi yapılan mor patatesin hasadı yapıldı.


Erzurum’un Pasinler ilçesi hem bölgenin hem de Türkiye’nin patates üretiminde önemli bir yere sahip. Erzurum Ticaret Borsası’nın çalışmasıyla bu yıl Pasinler Ovası’nda ilk kez ekilen mor renkli patatesin ilk hasadı yapıldı, rekolte üreticinin yüzünü güldürdü.


İçerdiği antioksidanlar ve yüksek besin değeriyle dikkat çeken mor patates Erzurum Ticaret Borsası’nın çalışmaları sonucu yaklaşık 7 dönüm arazide deneme ekimi yapıldığını ifade eden Erzurum Borsa Başkanı Hakan Oral, Eskişehir Hanımeli Kooperatifi ile ortak bir proje geliştirerek Erzurum’da mor patatesi ilk defa denediklerini belirterek, "Pasinler’de 7 dönüm arazide beşinci ayda mor patatesi ektik. Şu anda hasat dönemindeyiz ve beklediğimizin çok üstünde bir rekolte ortaya çıktı. Erzurum’un bereketli toprakları mor patatese kavuştu, mor patatese de bereketini yansıtmış oldu. Üreticilerimizin, çiftçilerimiz de çok memnun. Mor patates ile bölgede yaygın olarak üretilen patatesin aynı şartlarda yetişiyor. Ancak katma değer olarak 4 katı kadar bir fark oluşuyor. Normal patateste 4,5 ile 6 ton arasında dönümde rekolte bekleniyor. Biz mor patateste yumrular küçük olduğu için 2,5 ton beklentimiz vardı. Bu yarı yarıya rekolte bile olsa fiyat aralığı, katma değerini pazar aralığı yüksek olduğu için kapatmış oluyordu. En kötü ihtimali buydu ama biz normal patates kadar rekolte elde etmiş olduk." diye konuştu.



Mor patateste hasat zaman

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul UEFA Uluslar Ligi: Karadağ: 2 - Türkiye: 1 (İlk yarı) A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup 6. maçında deplasmanda Karadağ ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı ev sahibi Karadağ’ın 2-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 4. dakikada presle kazanılan topla ceza sahasına giren Arda Güler, rakibinden sıyrılarak sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Nikic ayaklarıyla topu çeldi. 29. dakikada Marko Tuci’nin kendi yarı alanından uzun pasında Nikola Krstovic, sağ çaprazdan ceza sahasına girerek yaptığı vuruşta top ağlara gitti. 1-0 32. dakikada orta sahada kaptırılan topla hızlı atağa çıkan Karadağ’da Jovetic pasını Jankovic’e aktardı. Jankovic’in kaleciyle karşı karşıya yaptığı vuruşta kaleci Mert topu kornere çeldi. 35. dakikada Orkun’un pasında Kaan Ayhan, ceza sahası dışı sağ çaprazdan sert şutunda top az farkla dışarı gitti. 37. dakikada sağ taraftan kullanılan taç atışında Orkun ceza sahasına koşu yaparken son çizgiden topu içeri çevirdi. Kenan Yıldız’ın topun gelişine plase vuruşunda meşin yuvarlak köşeden ağlarla buluştu. 1-1 45. dakikada Jankovic’in pasında ceza sahası sağ çaprazda topla buluşan Krstovic, sert şutla topu filelere gönderdi. 2-1 Hakemler: Urs Schnyder, Marco Zürcher, Benjamin Zürcher Karadağ: Igor Nikic, Marko Tuci, Igor Vujacic, Nikola Sipcic, Marko Vukcevic, Milan Vukotic, Marko Jankovic, Stefan Loncar, Ognjen Gasevic, Nikola Krstovic, Stevan Jovetic Yedekler: Milan Mijatovic, Balsa Popovic, Milan Vusurovic, Robert Gjelaj, Driton Camaj, Stefan Mugosa, Edvin Kuc, Vladimir Jovovic, Milos Brnovic, Marko Bakic, Andrija Radulovic Teknik Direktör: Robert Prosinecki Türkiye: Mert Günok, Kaan Ayhan, Merih Demiral, Emirhan Topçu, Eren Elmalı, Orkun Kökçü, Okay Yokuşlu, Yunus Akgün, Arda Güler, Kenan Yıldız, Kerem Aktürkoğlu Yedekler: Altay Bayındır, Uğurcan Çakır, Zeki Çelik, Samet Akaydin, Enes Ünal, Bertuğ Yıldırım, Barış Alper Yılmaz, Yasin Özcan, İsmail Yüksek, Mert Müldür, Semih Kılıçsoy, Doğucan Haspolat Teknik Direktör: Vincenzo Montella Goller: Nikola Krstovic (dk. 29 ve 45) (Karadağ), Kenan Yıldız (dk. 37) (Türkiye) Sarı kartlar: Marko Jankovic, Nikola Sipcic (Karadağ)
Denizli Saraköy Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Tarım Bölgesinde 7 sera parselinde üretim başladı Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Türkiye’nin ilk jeotermal kaynaklı bölgesi olarak planlanan Sera Organize Tarım Bölgesi’nde yatırımlar devam ederken üretim de artıyor. 12 sera parseli ile 2 sanayi parselinin yer aldığı bölgede 7 serada domates üretiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yüksek teknolojinin kullanılacağı, kesintisiz üretim ve yüksek verimin hedeflendiği organize tarım bölgeleri kurmayı sürdürüyor. Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nde sebze-meyve üretimi artarak devam ediyor. Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi Denizli Valiliği, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası ortaklığında kuruldu. Tarım ve Orman Bakanlığının günümüz fiyatlarıyla 200 milyon TL’lik kredi desteğiyle alt yapı inşaatları tamamlanan bölge 729 dekar alan üzerine kuruldu. Toplam 12 sera parseli ve 2 sanayi parseli bulunan Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nde 7 sera parselinde domates üretimine başlandı. Diğer parsellerin tamamı ise yatırımcılara tahsis edildi. Bu alanlarda sera kurulum çalışmaları sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, jeotermal enerji ile yüksek teknolojinin kullanılacağı, kesintisiz üretim ve yüksek verimin hedeflendiği, çevreye uyumlu, yeterli büyüklükte ve güçlü altyapısı olan Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nin sıfır atık ilkesine dayalı üretim yapacağını belirtti. OTB’nin aynı zamanda sanayi bölümündeki tesislerde tarım ürünlerine değer kazandırarak ülke tarımına büyük katkı sağlayacağına dikkati çeken Yumaklı, bölgenin kurulduğunda Türkiye’nin ilk jeotermal ısıtmalı OTB’si olduğunu hatırlattı. Yumaklı, yılda 15 bin ton sebze-meyve üretimi yapılması planlanan OTB’de yüzde 75’i kadın olmak üzere bin kişiye istihdam sağlanacağı bilgisini verdi. OTB ‘nin tamamen faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yılda 1 milyar TL katkı sağlayacağının altını çizen Bakan Yumaklı, şunları kaydetti: “Güncel fiyatlarla 200 milyon TL’lik altyapı desteğiyle faaliyete geçen Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi, modern tarımsal üretim yöntemlerinin uygulandığı ve jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda, yüksek kalite ve verimlilikte yaş meyve sebze üreten bir tarım üssü olarak hizmet veriyor. Bu bölge, hem Denizli’nin hem de çevre illerin yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılamayı hedefleyerek, tarımsal arz güvenliğini güçlendirmekte ve yerel ekonomiye de önemli katkılar sağlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ‘üretimin ve üreticinin yüzyılında’ şehirlerimizin ve ülkemizin kalkınmasında öncü rol oynayacak Organize Tarım Bölgelerine yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Güçlü ülkenin güçlü tarımdan geçtiği bilinciyle üreticilerimizin daima yanlarında olacağız. Bölgemiz başta Denizli olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olsun.”