KÜLTÜR SANAT - 03 Nisan 2025 Perşembe 09:26

Erzurum coğrafi işaret zengini

A
A
A
Erzurum coğrafi işaret zengini

Sahip olduğu 60 coğrafi işaretli ürün ile dikkat çeken Erzurum’da 22 ürün de tescil için sırada bekliyor.


Gaziantep ve Konya’dan sonra en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip olan Erzurum’da; ilk coğrafi işaretli ürün olan Karnavas Dut Pekmezi için Ormanağzı Köyü Muhtarlığı 12 Ağustos 2005’de müracaat yapıldı ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 9 Haziran 2009’da onay verildi. Erzurum Civil Peyniri ve Oltu Cağ Kebabı ilk üçte tescil alınan diğer iki ürün olarak dikkat çekiyor.


Erzurum’dan coğrafi işaret almak için TÜRKPATENT’e yapılan ve halen değerlendirme aşamasında olan 22 ürün şöyle sıralandı. Erzurum Ayak Paça Çorbası, Erzurum Etli Pazı Dolması, Erzurum Göğermiş Peynirli Pide, Erzurum Sinis,i Erzurum Tava Ketesi, Erzurum Olur Kekikli Mahallesi Kandirif Peyniri / Erzurum Kandirif Peyniri, Hınıs Domas Peyniri, Hınıs Kekik Balı, Pasinler Balı, Erzurum Karın Kaymağı Peyniri, Hasankale Dövme Kebap, Hasankale Etli Ekme,k Hasankale Güveci, Pasinler Köfte, Erzurum Geven Balı, Erzurum Kelecoş, Erzurum Kaşar Peyniri, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Kahvaltısı, Erzurum Un Helvası, Karayazı Balı ve Erzurum İspir Gobdini.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya milletvekilleri, Çarşı Merkezi inşaatını yerinde inceledi AK Parti Malatya Milletvekilleri İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak ve Abdurrahman Babacan, Malatya’da yapımı süren Çarşı Merkezi projesini yerinde inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen Malatya’da çarşı projesi başta olmak üzere birçok alanda inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Milletvekili Abdurrahman Babacan, Malatya’nın devlet eliyle şehir merkezi yenilenen tek deprem şehri olduğuna dikkat çekerek, "91 etapta kentsel dönüşüm çalışması yürütülüyor. Şehir merkezinin yüzde 23’ü yenilenmiş olacak" dedi. Babacan ayrıca, yüksek fiyat dayatmasının da önüne geçileceğini belirterek, "Rezerv alanlar, deprem konutları ve çarşı projesinde eş zamanlı ve hızlı bir ilerleme kaydediyoruz. Bu yaz itibariyle 99 bloğun tamamının teslim edilmesi hedefleniyor" açıklamasında bulundu. "Bu yaz çarşının canlanması amaçlanıyor" Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak ise çarşının Malatya’nın ticaret belleği, kültürel hafızası ve sosyal yaşamı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. "Bu yaz itibariyle çarşıda alışveriş sirkülasyonunun başlamasını hedefliyoruz" diyen Ölmeztoprak, çalışmaların sahada koordinasyonla sürdürüldüğünü ve çarşının yeniden ayağa kalkmasının esnaf ve şehir için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. "Güvenli ve kaliteli yapılar için fore kazıklarla zemin güçlendirildi" Zemin sıvılaşmasının görüldüğü bölgelerde binlerce fore kazık kullanıldığını dile getiren Ölmeztoprak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Emlak Konut’un projeye büyük özen gösterdiğini ifade etti. "Vatandaş ne istiyorsa o yapılıyor, ne istemiyorsa yapılmıyor" ilkesinin benimsendiğini vurgulayan Ölmeztoprak, yerinde dönüşüm taleplerinin dikkate alındığını aktardı. "2026’ya yaraları sarmış olarak girmeyi hedefliyoruz" Milletvekilleri, Malatya’nın yeni yaşam alanlarıyla birlikte sanayi taşımalarının da planlı şekilde sürdüğünü ve kimsenin mağdur edilmeden bu sürecin yönetildiğini kaydetti. 2026’nın ilk çeyreğinde ağır deprem yaralarını sarmış bir Malatya hedeflendiğini belirten vekiller, projelerin tüm aşamalarının titizlikle takip edildiğini ve birlik içinde çalışmaya devam edileceğini ifade etti.