Son Dakika
|
Boğaz’da milyon dolarlık yalıların önünde denizanası istilası
İstanbul’da tramvay seferleri aksadı duraklarda yoğunluk oluştu
MİT, Gri listedeki teröristi yakaladı
Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?
Seçil Erzan’ın genel müdürü ve yardımcısına 240’ar yıla kadar hapis talebi
Alışveriş merkezinde köpek kavgası: Güvenlik görevlisi müşteriyi ısırdı
Sağlık çalışanı genç kız yatağında ölü bulundu
Kiracılarını hastanelik eden ev sahibi tutuklandı
Putin, Rusya'nın nükleer doktrinini güncelledi
Rize'de heyelan
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Hand-Made Shawl Industry of Islampur, Pakistan
A Milli Futbol Takımı’nın, UEFA Uluslar Ligi performansı
Yenidoğan Çetesi davasında üyelerin yüzlerindeki ifadeler çizimlere yansıdı
Nasuh Mahruki tutuklandı
Ticaret Bakanlığı’ndan ’kasım indirimleri’ uyarısı
Malatya’da yıkım eğlenceye dönüştü
Aracını otobüs durağına çekti, kendisini uyaran şoföre silah çekti
İstanbul’da tramvay seferleri aksadı duraklarda yoğunluk oluştu
Yenidoğan Çetesi’nin yargılandığı davada 3'ncü gün
Trump, Mehmet Öz'ü aday gösterdi
EKONOMİ
Samsun’da trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 500 bine yaklaştı
20 Kasım 2024 Çarşamba - 11:46:24
Samsun’daki taşıt sayısı bir önceki aya göre 3 bin 830 adet artarak 489 bin 516’ya yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı motorlu kara taşıt istatistiklerini açıkladı. Verilere göre ülkede ekim ayında 209 bin 401 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı ekim ayı sonu itibarıyla 30 milyon 883 bin 668 oldu. Samsun’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ekim ayı sonu itibarıyla 3 bin 830 adet artarak 489 bin 516’ya çıktı. 489 bin 516 taşıttan 235 bin 480’i otomobil, 12 bin 414’ü minibüs, bin 645’i otobüs, 85 bin 18’i kamyonet, 11 bin 833’ü kamyon, 78 bin 852’si motosiklet, bin 27’si özel amaçlı araç, 63 bin 247’si ise traktörden oluştu. Kentte ekim ayında 15 bin 960 taşıtın da devri yapıldı.
20 Kasım 2024 Çarşamba - 11:41
Döner, iskender ve hamburgerde gramaj bilgisi verme zorunluluğu getirildi
Ticaret Bakanlığı, yiyecek ve içecek sektöründe döner, iskender ve hamburger ürünlerinde menüde gramaj bilgisine yer verme zorunluluğu getirdi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, son dönemlerde lokanta ve büfe zincirleri gibi işletmelerce geleneksel satış yöntemi olarak ağırlığı ölçülerek satışa sunulması gereken dönerin “döner sandviç, ekmek arası döner, dürüm döner, servis döner” isimlerı altında farklı fiyatlarla, iskender ve hamburger ürünlerinin ise farklı porsiyonlarda satışa sunulması ancak gramaj bilgisine yer verilmemesi nedeniyle fiyat karşılaştırmasının yapılamadığı ve tüketicinin eksik bilgilendirildiği kaydedildi. Açıklamada, ticari teamül ile yerleşmiş satış usulü olarak ağırlığı ölçülerek ve farklı gramajlarda satılan döner ürünü ile iskender ürünü ve yaygın olarak tercih edilen hamburger ürünü özelinde tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla bakanlığın harekete geçtiği belirtilerek, “Sektörde bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin tarife ve fiyat listelerinde ürünlerin ayırıcı özelliği olarak gramaj bilgilerine yer verilmesi gerektiği hususunda sektörü temsil eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu bilgilendirilmiştir. Ayrıca 81 Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yiyecek içecek hizmeti sunan işletmeler nezdinde yaygın ve yoğun denetimler yapılmaya devam edilerek, işletmelerimizin cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları açısından belirtilen hususlara dikkat etmelerinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.
20 Kasım 2024 Çarşamba - 11:36
Kars’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 50 bine ulaştı: Park sorunu büyüyor
Kars’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şehirdeki trafiğe kayıtlı araç sayısı 50 binİ geçti. Bu artış, Kars’ın cadde ve sokaklarında park sorununu daha da belirgin hale getirdi. Özellikle şehir merkezinde otopark alanlarının yetersizliği ve işyeri sahiplerinin caddeleri duba ve kendilerine ait malzmeler koyarak araçların park edilmesine izin vermemesi araç sahiplerini zor durumda bırakıyor. Çoğu sürücü ise araçlarını yol kenarına 2’inci sıraya ya da kaldırıma park etmek zorunda kalıyor. Bu durum, hem trafik akışını olumsuz etkiliyor hem de yayalar için tehlike oluşturuyor. Karslı vatandaşlar, yetkililerden park sorununa kalıcı çözümler bekliyor. Kentte daha fazla otopark alanı oluşturulması ve mevcut park alanlarının düzenlenmesi taleplerin başında geliyor. “Kars halkı çözüm bekliyor” İşyeri sahiplerinin cadde ve sokakları parsellediğini ifade eden Ayşe Yıldırım, işyerlerinin önüne koyulan duba ve buna benzer malzemelerden dolayı araçlarını park edemediklerini, işyeri sahiplerinin ise işyerlerinin önlerine malzeme koyarak vatandaşların araçlarını park etmelerini izin vermediğini söyledi. Ayşe Yıldırım, “Sabah işe gitmek için evimden çıkıyorum ama aracımı park edecek yer bulamıyorum. Hem zaman kaybediyoruz hem de gereksiz yere stres oluyoruz. Boş bulduğumuz caddelere araçlarımızı park edemiyoruz. İşyeri sahipleri hemen dışarı çıkarak, ‘bizim araç gelecek.’ ‘Yük indireceğim.’ Diyerek park yamamızı izin vermiyor. Yetkililerden park sorununa çözüm bulmalarını istiyoruz” dedi. Artan araç sayısı ve beraberinde gelen sorunlar, sadece Kars’ta değil, Türkiye’nin birçok şehrinde de gündemde. Ancak Kars, bu konuda acil adımlar atılması gereken şehirlerin başında geliyor. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Kars Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre; Kars’ta Ekim ayında trafiğe kayıtlı araç sayısının 50 bin 995’i buldu. Araç sayısının artması ise beraberinde de park sorununu getirdi.
20 Kasım 2024 Çarşamba - 11:35
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda sürdürülebilir finans oturumları yapıldı
IPSF Taksonomi Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Sürdürülebilir Yatırım Kapasite Geliştirme İttifakı Başkanı Dr. Ma Jun, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda sürdürülebilir finans oturumlarında sunum yaptı. IPSF Taksonomi Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Sürdürülebilir Yatırım Kapasite Geliştirme İttifakı (CASI) Başkanı Dr. Ma Jun, 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP29) konuştu. Dr. Ma Jun, sürdürülebilir finans oturumlarında sunum yaparak Çoklu Yetki Alanı Ortak Taksonomi (MCGT) hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Uluslararası Sürdürülebilir Finans Platformu’nun (IPSF) ev sahipliğinde düzenlenen oturumda Dr. Ma, farklı yetki alanlarına göre sınıflandırmaların çoğalmasından kaynaklanan piyasa bölünmesi ve işlem maliyetleri riskini azaltmak amacıyla yeşil ve sürdürülebilir faaliyetlerin tanımlanması ve etiketlenmesi için "ortak bir dil" geliştirmeye yönelik uluslararası çabanın temel hususları üzerinde durdu. Dr. Ma, yeşil finansal ürünlerin etiketlenmesi, yeşil aklamanın önlenmesi, yeşil performansın ölçülmesi ve raporlanması ve yeşil performans gösterenlere politika teşviklerinin tahsis edilmesi de dahil olmak üzere taksonomilerin temel kullanım alanlarını tartıştı.
Çok Okunan Kategori Haberleri
1
19 Kasım 2024 Salı- 10:50
Diyarbakır’da son bir yılda 75 kuyumcu dükkanı açıldı, oda başkanı uyardı
2
20 Kasım 2024 Çarşamba- 09:54
Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak
3
19 Kasım 2024 Salı- 12:14
11. Altın Palmiye Ödülleri sahiplerini buldu
4
18 Kasım 2024 Pazartesi- 17:37
Güncelleme yetişmedi batıdaki gümrükler kilitlendi
5
19 Kasım 2024 Salı- 13:30
Kapıkule’de binlerce tır 4 gündür bekliyor
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:59
Vali Yavuz, Malatya TSO’nun meclis toplantısına katıldı
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ekim ayı meclis toplantısına katılan Malatya Valisi Seddar Yavuz, 6 Şubat’ta derin yaralar alan Malatya’da ekonomik canlanmanın sağlanması ve ticaret hayatının yeniden ayağa kalkması adına Ticaret ve Sanayi Odası’nın sunduğu desteklerin kıymetli olduğuna vurgu yaptı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ekim ayı meclis toplantısı Malatya Valisi Seddar Yavuz’un katılımıyla düzenlendi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya’nın ticaret ve sanayisi hakkında bilgiler verdi. Malatya’nın 2024’ün 9 ayında 303 milyon 55 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Sadıkoğlu, “Tekstilde bölgenin üretim üssü konumundayız. Ancak bu gücümüzü kaybediyoruz, son yıllarda tekstil üretiminde ciddi düşüşler var. Artan maliyetler nedeniyle birçok büyük firma, fason üretimlerini Malatya’dan Mısır, Bangladeş gibi ülkelere çekmeye başladı. Tekstilde fason üretim yaptıran büyük firmalarla görüşerek Malatya sanayimize yeni iş bağlantıları sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “6. Bölge teşviklerinin devam etmesi şarttır" Büyüme trendinde olan Malatya sanayisinin cazibesini kaybetmemesi için yılsonunda sona erecek olan 6. Bölge Teşvikleri süresinin uzatılmasının şart olduğuna vurgu yapan Sadıkoğlu, “2018 yılından bu yana uygulamada olan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 4. bölgede yer alan Malatya’mızdaki yatırımlar 6. Bölge teşviklerinden faydalanıyor. Yılsonu itibariyle teşviklerinin sona erecek olması ve geri 4. bölgeye düşecek olmamız hem mevcut yatırımcıyı hem de yatırım düşüncesinde olan iş insanlarımızı tedirgin ediyor. Zaten iş insanlarımızın nitelikli personel bulamama, artan maliyetler, finansmana erişim gibi mücadele ettiği bir sürü sorunu var. Büyüme trendinde olan Malatya sanayisi için 6. Bölge Teşvik Süresinin uzatılması elzemdir” dedi. “Mücbir sebep halinin 2 yıl dahi sürmemesini anlayamıyoruz" Mücbir sebep süresini gündeminden düşürmeyen Başkan Sadıkoğlu, “Mücbir sebep süresi 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatılmıştı. Uzun zamandır yürütmüş olduğumuz kamuoyu çalışması sonrası 3 aylık uzatma iş dünyamızı memnun etmedi. Van depremi sonrası 5 yıl devam eden uygulama örneği ortadayken, yaşadığımız asrın felaketi için 2 yıl dahi sürmemesini anlamak güç. Açıklanan süre uzatımı yaraları saracak bir tedavi değil, sadece pansuman niteliğindedir. Depremler hala devam ediyor. Şehirlerimiz toparlanıp, işyerlerimiz tamamen teslim edilinceye kadar mücbir sebep süresinin şartsız uzatılması çağrımızda ısrarcıyız” ifadelerine yer verdi. “Daha planlı bir Malatya inşa etmek istiyoruz" Vali Yavuz, toplantıda yaptığı konuşmada kentin yeniden imar ve inşasında yürütülen çalışmaları anlattı. “Daha güvenli ve planlı bir Malatya inşa etmek istiyoruz” diyen Vali Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Vatandaşlarımızın güven içinde yaşayabileceği, modern standartlara sahip bir şehir için gece gündüz çalışıyoruz. Özellikle yoğun nüfus barındıran bölgelerde güvenli yaşam alanları oluşturmak, deprem riskini en aza indirmek için elzemdir. Bu çerçevede, yeni inşaat projelerimizi planlı bir şekilde ve her vatandaşımızın ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz. Amacımız, Malatya’yı daha yaşanabilir, yeşil alanlarıyla donatılmış, otopark sorunu çözümlenmiş bir şehir haline getirmek. Malatya’yı hak ettiği yere taşıyacağız. Buradaki herkesin ortak hedefi, Malatya’nın yaralarını sararak, ekonomik ve sosyal anlamda ayağa kalkmasını sağlamaktır.” Vali Yavuz’dan 3. OSB Müjdesi Battalgazi ilçesi sınırlarında 3. Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmaları hakkında da ilk kez açıklama yapan Vali Yavuz, “Türkiye’nin en önemli sanayi merkezi olan Kocaeli’nden Malatya’ya geldim. Orada edindiğimiz sanayileşme deneyimini Malatya’da kullanmalıyız. Bu konuda önümüzdeki günlerde Ticaret ve Sanayi Odası ile yeniden bir araya geleceğiz. Malatya’ya 3. Organize Sanayi Bölgesini kurmak istiyoruz. Battalgazi ilçesi sınırlarında belirlediğimiz bir alan var. Yeni OSB’de, üretim potansiyelini büyütmek isteyen firmalara yeni fırsatlar sunacağız. Bu konuyu da ilk kez Ticaret ve Sanayi Odasının kürsüsünden açıklıyorum” diye konuştu. Vali Yavuz, Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmalarını yakından takip ettiğini belirtip, deprem sonrası bu zor dönemde Odanın gösterdiği çabanın kentin yeniden ayağa kalkmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti. Öte yandan, Vali Yavuz, 6 Şubat depremlerinden derin yaralar alan Malatya’da ekonomik canlanmanın sağlanması ve ticaret hayatının yeniden ayağa kalkması adına Ticaret ve Sanayi Odası’nın sunduğu desteklerin kıymetli olduğuna vurgu yaptı. Konuşmaların ardından Çevre Şehircilik İl Müdürü Cengiz Başer tarafından rezerv alanlar, TOKİ konutları, hak sahipliği ve yerinde dönüşüm konularında bilgilendirme sunumu yapıldı.Toplantının sonunda MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ve MTSO Meclis Başkanı Hakan Er, Vali Seddar Yavuz’a, meclis toplantısına katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:50
ATO Başkanı Baran: “2023 yılında Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 1’ini madencilik sektörü oluşturuyor”
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “2023 yılında 270 milyar liralık hacimle Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 1’ini madencilik sektörü oluşturuyor. İhracatta da 5 milyar doları aşan bir düzey yakalamış durumda. Hammadde ve ürün olarak imalat sanayiine girdi sağlayan madencilik sektörü, birçok sektöre doğrudan yaptığı katkılarla ekonomiyi geliştiren özel bir sektör” dedi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen “MIS Madencilik Kongresi, İş Makineleri ve Ekipmanları Fuarı”nın açılışına katıldı. Kuzey Makedonya Ekonomi ve Çalışma Bakanı Besar Durmishi, Kuzey Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Jovan Manasijevski, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Güçlü, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, OSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ekinci, ATO üyeleri, sektör temsilcileri ve çok sayıda davetlinin yer aldığı programda konuşan Baran, madenlerin tarihten bu yana insanlık için önemine dikkat çekti. “Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 1’ini madencilik sektörü oluşturuyor” Türkiye’nin madencilik açısından kısmen kendi kendine yeten ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Baran, dünyada ticareti yapılan 90 madenin 70’inin Türkiye’de kaynak olarak bulunduğunu, bunlardan 22’sinin de ihraç edilebilir halde olduğunu söyledi. Baran, “2023 yılında 270 milyar liralık hacimle Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 1’ini madencilik sektörü oluşturuyor. İhracatta da 5 milyar doları aşan bir düzey yakalamış durumda. Hammadde ve ürün olarak imalat sanayiine girdi sağlayan madencilik sektörü, birçok sektöre doğrudan yaptığı katkılarla ekonomiyi geliştiren özel bir sektör” diye konuştu. Türkiye’nin en zengin maden rezervinin bor olduğunu hatırlatan Baran, “Dünyadaki bor rezervinin yüzde 72’si ülkemizde bulunuyor. Dünyanın en çok mermer ve traverten ihraç eden ülkelerinden biriyiz. Çinko, bakır ve krom cevherlerimiz Çin’den Amerika’ya, İspanya’dan Hindistan’a kadar ihraç ediliyor” açıklamasında bulundu. Ankara madencilikte de öncü Ankara’nın madenlerin yanı sıra hammadde kaynakları bakımından da zengin ve sektörün öncüsü bir şehir olduğunu belirten Baran, “Trona başta olmak üzere çimento hammaddeleri, bentonit, kaya tuzu, kireçtaşı, kum-çakıl, sodyum sülfat ve mermer Ankara’nın zenginlikleri arasında yer alıyor” dedi. Baran, emek yoğun bir alan olan madencilik sektörünün doğrudan 150 bin, dolaylı olarak da 2 milyon kişiyi aşan istihdam sağladığını dile getirdi. Madencilik sektörünün çevre konularıyla da ilgili olduğuna dikkat çeken Baran, “İklim değişikliği konusunda kaygılar küresel düzeyde artıyor. Yeşil Mutabakat ve yeşil dönüşüm süreçlerinden en fazla etkilenecek sektörler arasında yer alan madencilik sektörünün, ihracat pazarlarımızda yaşanan değişim ve dönüşüme kayıtsız kalması mümkün görünmüyor. Sektörün öncüsü olan kuruluşlar, süreci yakından takip ediyor. Ülkemiz bir yandan yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi ve ihraç edilmesi hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlerken, diğer yandan çevreci ve çevreyi koruyarak üretim gerçekleştirmek için de önemli adımlar atıyor. Madenlerimizde yeni çevre normlarına uygun önlemler alınarak, üretim gerçekleştirilmesi bugünün sorunu gibi gözükse de bizim gelecek nesillere karşı en birinci sorumluluğumuz durumunda” ifadelerine yer verdi.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:49
Karacasu’da üreticilere yeni destekleme modelleri anlatıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni destekleme modelleri için sahaya inen Karacasu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, düzenledikleri toplantılarla üreticileri bilgilendirdi. Tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması hedefi ile bitkisel üretimde yeni destekleme modelleri hayata geçirildi. Bu çerçevede harekete geçen Karacasu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de yeni destekleme modellerinin daha iyi anlaşılması ve anlatılması için çalışmalarına başladı. İlçe genelinde gerçekleştirilen çalışmalar hız kesmezken bilgilendirme toplantıları düzenleniyor. Bu kapsamda ekipler, Karacasu ilçesinde üreticiler ile bir araya gelerek, yeni destekleme modeli hakkında çiftçileri bilgilendirdi, merak edilen soruları yanıtladı. Ayrıca toplantılarda tarımsal üretim planlaması konuları da görüşüldü. Konu ile ilgili Karacasu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan paylaşımda “İlçe Müdürlüğümüz personellerince Cuma Buluşmaları kapsamında köylerimizi ziyaret ediyor ve Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ni çiftçilerimize anlatıyoruz. Esençay, Çamarası ve Alemler Mahallelerimizi ziyarette bulunduk. Programımız tüm mahallelerimizde devam edecektir" ifadeleri yer aldı.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:38
Bakan Ersoy: "Haydarpaşa Garı projesinde asla AVM ve otel olmayacak"
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Haydarpaşa ve Sirkeci’de tren olacak, kültür sanat merkezi olacak, millet bahçesi olacak. Asla AVM ve otel olmayacak" dedi.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:36
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: ’’2024’ün ilk 9 ayında 46,9 milyar dolar turizm geliri elde edildi’’
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ’’Eylül ayında yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 6,2 artış yaşandı. 2024’ün ilk 9 ayında 49 milyon 181 turist giriş yaptı. Yıl sonu ziyaretçi hedefimizi 61 milyon kişi olarak yukarı yönlü revize ettik’’ dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde yılın üçüncü çeyreğine ilişkin turizm verilerini açıkladı. Turist sayısındaki artışa dikkat çeken Bakan Ersoy, yıl sonu yabancı ziyaretçi sayısının 61 milyon olarak yukarı yönlü revize edildiğini söyledi. ’’2024’ün ilk 9 ayında 46,9 milyar dolar turizm geliri elde edildi’’ Turizm gelirindeki artışa ilişkin bilgi paylaşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ’’Turizm geliri ikinci çeyrekte 14 milyar 880 milyon dolar olmuştu. Turizm geliri temmuz, ağustos ve eylül aylarından oluşan üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 artarak 23 milyar 219 milyon 751 bin dolar oldu. Bu rakam bir çeyrekte elde edilen en yüksek turizm geliri oldu. 2024’ün ilk 9 ayında 46,9 milyar dolar turizm geliri elde ettik’’ dedi. ’’Ortalama kalış süresi 2024’te 10,6’’ Turistlerin ortalama kalış sürelerine ilişkin de konuşan Bakan Ersoy, ’’Ortalama kalış süreleri 2024’de 10,6 oldu. Kişi başı turizm geliri gece başına 107 dolar olarak gerçekleşti. 9 ayda hem gecelik kalış süresi hem harcama rakamı hem turizm sayısı hem de gelir arttı’’ diye konuştu. ’’Yıl sonu turizm gelirinde hedef 60 milyar dolar’’ Yıl sonu beklenen turist sayısı hakkında da bilgi veren Ersoy, ’’20 yıl önce 12 milyon turistin ziyaret ettiği Türkiye’de bu yıl hayata geçirilen politikaların sonucunda 61 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Bu yıl turizmden 60 milyar dolar gelir elde edilmesini bekliyoruz’’ şeklinde konuştu. ’’Dünyanın en yoğun ve etkili tanıtım yapan ülkesiyiz’’ Turizmi geliştirme konusunda yapılan çalışmalardan da bahseden Ersoy, ’’Dünyanın en yoğun ve etkili tanıtım yapan ülkesi konumundayız. Sosyal medya bu konuda aktif kullanılıyor. Youtube ve Tiktok’ta birinci, Instagram’da ikinci sıradayız’’ dedi. ‘‘Haydarpaşa ve Sirkeci Garı projesinde asla AVM ve otel olmayacak’’ Haydarpaşa ve Sirkeci ‘Boğazın Birleştirici Gücü’ Gar-Kültür-Sanat Projesi ile ilgili bilgi veren Ersoy, ’’Haydarpaşa, aslına uygun olarak inşa edilecek. Burada demiryolu ve tren taşımacılığı devam edecek. Sirkeci Garı’nda da çalışmaların tamamlanmasının ardından şu anda atıl durumda olan tescilli yapılar Göç Müzesi, Tematik Müze, resim galerisi gibi yapılar kültür sanat kapsamında kullanılacaktır. Sirkeci Garı’nda çalışmaların tamamlanmasının ardından İstanbul Avrupa yakasında bölge tarihinin izlerinin gelecek nesillere aktarılması sağlanacak. Anadolu yakasında bir kültür vadisi planlıyoruz. 2026 Ekim ayında, İstanbul kültür Festivali kapsamında Haydarpaşa ve Sirkeci kültür vadelerini İstanbulluların hizmetine sunacağız. Haydarpaşa Garı projesinde asla AVM ve otel olmayacak’’ ifadelerini kullandı.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:20
Bayburt’ta Eylül ayında ihracat 16 bin dolar, ithalat 765 dolar olarak gerçekleşti
Bayburt’ta Eylül ayında genel ticaret sistemine göre ihracat 16 bin dolar, ithalat 765 dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,9 azalarak 21 milyar 987 milyon dolar, ithalat %1,4 azalarak 27 milyar 116 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde ihracat %2,6 arttı, ithalat %8,1 azaldı Genel ticaret sistemine göre ihracat 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,6 artarak 191 milyar 754 milyon dolar, ithalat %8,1 azalarak 252 milyar 183 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %2,9, ithalat %4,5 arttı Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2024 Eylül ayında %2,9 artarak 20 milyar 231 milyon dolardan, 20 milyar 819 milyon dolara yükseldi. Eylül ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %4,5 artarak 20 milyar 286 milyon dolardan, 21 milyar 203 milyon dolara yükseldi. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Eylül ayında 383 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %3,7 artarak 42 milyar 22 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %98,2 oldu. Dış ticaret açığı Eylül ayında %0,7 arttı Eylül ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %0,7 artarak 5 milyar 95 milyon dolardan, 5 milyar 129 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Eylül ayında %81,5 iken, 2024 Eylül ayında %81,1’e geriledi. Dış ticaret açığı Ocak-Eylül döneminde %31,1 azaldı Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı %31,1 azalarak 87 milyar 664 milyon dolardan, 60 milyar 430 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Eylül döneminde %68,1 iken, 2024 yılının aynı döneminde %76,0’a yükseldi. Eylül ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %94,5 oldu Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2024 Eylül ayında imalat sanayinin payı %94,5, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,4, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,6 oldu. Ocak-Eylül döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,3, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,5, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,7 oldu. Eylül ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %67,7 oldu Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2024 Eylül ayında ara mallarının payı %67,7, sermaye mallarının payı %16,1 ve tüketim mallarının payı %15,6 oldu. İthalatta, 2024 Ocak-Eylül döneminde ara mallarının payı %69,5, sermaye mallarının payı %14,9 ve tüketim mallarının payı %15,4 oldu. Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu Eylül ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 680 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 400 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 263 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 133 milyon dolar ile Irak, 1 milyar 48 milyon dolar ile İtalya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %29,7’sini oluşturdu. Ocak-Eylül döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 15 milyar 295 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 11 milyar 789 milyon dolar ile ABD, 11 milyar 151 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 9 milyar 514 milyon dolar ile Irak ve 9 milyar 323 milyon dolar ile İtalya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %29,8’ini oluşturdu. İthalatta ilk sırayı Çin aldı İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Eylül ayında Çin’den yapılan ithalat 3 milyar 737 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 304 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 2 milyar 521 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 412 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 392 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %45,6’sını oluşturdu. Ocak-Eylül döneminde ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Çin’den yapılan ithalat 33 milyar 130 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 32 milyar 483 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 19 milyar 816 milyon dolar ile Almanya, 13 milyar 802 milyon dolar ile İtalya, 12 milyar 231 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %44,2’sini oluşturdu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %1,2 azaldı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2024 Eylül ayında bir önceki aya göre ihracat %1,2 azalırken, ithalat %1,0 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2024 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %1,2, ithalat %1,4 azaldı. Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,9 oldu Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Eylül ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,5’tir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,9’dur. Ocak-Eylül döneminde ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,3’tür. Ocak-Eylül döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,4’tür. Eylül ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %83,9’dur. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %12,6’dır. Ocak-Eylül döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %81,4’tür. Ocak-Eylül döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %11,2’dir. Özel ticaret sistemine göre ihracat 2024 yılı Eylül ayında 19 milyar 989 milyon dolar oldu Özel ticaret sistemine göre, 2024 yılı Eylül ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %1,9 azalarak 19 milyar 989 milyon dolar, ithalat %1,4 azalarak 25 milyar 348 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında dış ticaret açığı %0,3 artarak 5 milyar 344 milyon dolardan, 5 milyar 358 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Eylül ayında %79,2 iken, 2024 Eylül ayında %78,9’a yükseldi. İhracat 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde 173 milyar 417 milyon dolar oldu Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,1 artarak 173 milyar 417 milyon dolar, ithalat %8,5 azalarak 234 milyar 822 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı %29,3 azalarak 86 milyar 807 milyon dolardan, 61 milyar 404 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Eylül döneminde %66,2 iken, 2024 yılının aynı döneminde %73,9’a yükseldi.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:18
Erzincan’da Eylül ayında ihracat 2 milyon 470 bin dolar, ithalat 3 milyon 74 bin dolar olarak gerçekleşti
Erzincan’da Eylül ayında genel ticaret sistemine göre ihracat 2 milyon 470 bin dolar, ithalat 3 milyon 74 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,9 azalarak 21 milyar 987 milyon dolar, ithalat %1,4 azalarak 27 milyar 116 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde ihracat %2,6 arttı, ithalat %8,1 azaldı Genel ticaret sistemine göre ihracat 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,6 artarak 191 milyar 754 milyon dolar, ithalat %8,1 azalarak 252 milyar 183 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %2,9, ithalat %4,5 arttı Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2024 Eylül ayında %2,9 artarak 20 milyar 231 milyon dolardan, 20 milyar 819 milyon dolara yükseldi. Eylül ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %4,5 artarak 20 milyar 286 milyon dolardan, 21 milyar 203 milyon dolara yükseldi. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Eylül ayında 383 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %3,7 artarak 42 milyar 22 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %98,2 oldu. Dış ticaret açığı Eylül ayında %0,7 arttı Eylül ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %0,7 artarak 5 milyar 95 milyon dolardan, 5 milyar 129 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Eylül ayında %81,5 iken, 2024 Eylül ayında %81,1’e geriledi. Dış ticaret açığı Ocak-Eylül döneminde %31,1 azaldı Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı %31,1 azalarak 87 milyar 664 milyon dolardan, 60 milyar 430 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Eylül döneminde %68,1 iken, 2024 yılının aynı döneminde %76,0’a yükseldi. Eylül ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %94,5 oldu Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2024 Eylül ayında imalat sanayinin payı %94,5, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,4, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,6 oldu. Ocak-Eylül döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,3, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,5, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,7 oldu. Eylül ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %67,7 oldu Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2024 Eylül ayında ara mallarının payı %67,7, sermaye mallarının payı %16,1 ve tüketim mallarının payı %15,6 oldu. İthalatta, 2024 Ocak-Eylül döneminde ara mallarının payı %69,5, sermaye mallarının payı %14,9 ve tüketim mallarının payı %15,4 oldu. Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu Eylül ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 680 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 400 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 263 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 133 milyon dolar ile Irak, 1 milyar 48 milyon dolar ile İtalya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %29,7’sini oluşturdu. Ocak-Eylül döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 15 milyar 295 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 11 milyar 789 milyon dolar ile ABD, 11 milyar 151 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 9 milyar 514 milyon dolar ile Irak ve 9 milyar 323 milyon dolar ile İtalya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %29,8’ini oluşturdu. İthalatta ilk sırayı Çin aldı İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Eylül ayında Çin’den yapılan ithalat 3 milyar 737 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 304 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 2 milyar 521 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 412 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 392 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %45,6’sını oluşturdu. Ocak-Eylül döneminde ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Çin’den yapılan ithalat 33 milyar 130 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 32 milyar 483 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 19 milyar 816 milyon dolar ile Almanya, 13 milyar 802 milyon dolar ile İtalya, 12 milyar 231 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %44,2’sini oluşturdu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %1,2 azaldı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2024 Eylül ayında bir önceki aya göre ihracat %1,2 azalırken, ithalat %1,0 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2024 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %1,2, ithalat %1,4 azaldı. Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,9 oldu Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Eylül ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,5’tir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,9’dur. Ocak-Eylül döneminde ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,3’tür. Ocak-Eylül döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,4’tür. Eylül ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %83,9’dur. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %12,6’dır. Ocak-Eylül döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %81,4’tür. Ocak-Eylül döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %11,2’dir. Özel ticaret sistemine göre ihracat 2024 yılı Eylül ayında 19 milyar 989 milyon dolar oldu Özel ticaret sistemine göre, 2024 yılı Eylül ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %1,9 azalarak 19 milyar 989 milyon dolar, ithalat %1,4 azalarak 25 milyar 348 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında dış ticaret açığı %0,3 artarak 5 milyar 344 milyon dolardan, 5 milyar 358 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Eylül ayında %79,2 iken, 2024 Eylül ayında %78,9’a yükseldi. İhracat 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde 173 milyar 417 milyon dolar oldu Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,1 artarak 173 milyar 417 milyon dolar, ithalat %8,5 azalarak 234 milyar 822 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı %29,3 azalarak 86 milyar 807 milyon dolardan, 61 milyar 404 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Eylül döneminde %66,2 iken, 2024 yılının aynı döneminde %73,9’a yükseldi.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:14
H-ÜFE yıllık yüzde 56,85 arttı
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık yüzde 56,85 arttı, aylık yüzde 1,14 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı Hizmet Üretici Fiyat Endeksi verilerini paylaştı. Buna göre, H-ÜFE 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,14 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 48,91 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,85 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 74,23 artış gösterdi. H-ÜFE ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yıllık yüzde 52,75 arttı Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yüzde 52,75 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 61,14 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde yüzde 62,38 artış, gayrimenkul hizmetlerinde yüzde 55,78 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde yüzde 62,37 artış, idari ve destek hizmetlerde yüzde 57,17 artış gerçekleşti. H-ÜFE ulaştırma ve depolama hizmetlerinde aylık yüzde 1,79 arttı Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yüzde 1,79 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 1,07 azalış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde yüzde 3,13 artış, gayrimenkul hizmetlerinde yüzde 1,58 azalış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde yüzde 4,03 artış, idari ve destek hizmetlerde yüzde 0,67 azalış gerçekleşti.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:12
Başkan Yalçın: “Kayseri 9 ayda 2 milyar 778 milyon dolarlık ihracat yaptı”
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan, Eylül ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Yalçın, “Türkiye’nin ihracatı, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 azalarak 21 milyar 987 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 1,4 azalarak 27 milyar 116 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Küresel ekonomide yaşanan durgunluğun yansımaları gözlemlenmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan yeni desteklerin ihracatın artmasına katkı sunacağına inanıyoruz” dedi. Kayseri’nin Eylül ayı ihracat rakamlarına değinen Başkan Yalçın, “Kayseri’nin 2024 yılı Eylül ayında yapmış olduğu ihracat 313 milyon 712 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. İhracatımızda bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 2,5’lik bir düşüş yaşandığı görülmektedir. Kayseri’nin Eylül ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına oranla ise yaklaşık yüzde 4,1’lik artış sağlamıştır” diye konuştu. Kayseri’nin Ocak-Eylül 2024 dönemindeki ihracatının 3 milyar dolara yaklaştığını belirten Başkan Yalçın, “Şehrimizin ilk 9 aylık ihracatı 2 milyar 778 milyon 545 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, 2023 yılı ilk 9 aylık ihracat rakamı olan 2 milyar 675 milyon 90 bin dolar seviyesini geride bırakmıştır” şeklinde konuştu. Kayseri’nin Eylül ayında gerçekleştirdiği ithalata da değinen Yalçın, “İthalat rakamımız Eylül 2024’te 112 milyon 808 bin dolar olmuştur. Eylül ayı ithalatımız bir önceki aya oranla yaklaşık yüzde 24,3’lük düşüş göstermiştir. Eylül ayı ithalat rakamı bir önceki yılın aynı ayına oranla ise yaklaşık yüzde 242’lik düşüş göstermiştir” dedi. Kayseri’nin 2024 yılı ilk 9 aylık ithalat rakamının 1 milyar 149 milyon 724 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirten Başkan Yalçın, 2023 yılı ilk 9 ayı ithalat rakamının ise 1 milyar 251 milyon 538 bin dolar olduğu kaydetti. Başkan Mehmet Yalçın açıklamasını şöyle sürdürdü: Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen İhracat Akademisi ve yakında uygulamaya başlayacak olan e-Kolay İhracat Platformu gibi gelişmeler bizleri memnun etmektedir. Geçmiş yıllarda yüzde 80 seviyelerinde uygulanan ihracat bedellerinin Merkez Bankasına satış yükümlülüğünün yüzde 30’a indirilmesi sevindiricidir. Kurumlar vergisi oranının ihracatçılarımız için 5 puan aşağı çekilerek yüzde 20 seviyesine getirilmesi önemli bir adım olmuştur. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan, yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele 2025 yılında geçileceği haberi moral olmuştur. Eximbank’ın sermayesini 21,9 milyar lira artırılarak 35,7 miyar liraya yükselmesi, reeskont kredilerinin günlük limitinin 4 milyar liraya yükseltilmesi ihracatçılarımızı için önemlidir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan yeni desteklerin ihracatın artmasına katkı sunacağına inanıyoruz. Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracatın artışı için sanayicilerimize güçlü desteklerin sürmesi en büyük beklentimizdir.” Başkan Yalçın, açıklamasının sonunda, büyük gayretle çalışan tüm sanayicileri ve ihracatçıları kutlayarak, başarılarının devamını diledi.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:11
Turizmde üçüncü çeyrek geliri 23 milyar 219 milyon 751 bin dolar oldu
Turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 artarak 23 milyar 219 milyon 751 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 üçüncü çeyrek Turizm İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 artarak 23 milyar 219 milyon 751 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 14,7’si ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 15 milyar 77 milyon 957 bin dolarını kişisel harcamalar, 8 milyar 141 milyon 794 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,5 arttı Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,5 artarak 23 milyon 206 bin 579 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 12,2’sini 2 milyon 835 bin 74 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Bu çeyrekte ülkemizden çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 95 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 62 dolar oldu. Bu çeyrekte turizm geliri içerisindeki paket tur harcamalarının payı yüzde 35,1, yeme içme harcamalarının payı yüzde 17,9, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı ise yüzde 10,9 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre paket tur harcamaları yüzde 18 artarken, yeme içme harcamaları ve uluslararası ulaştırma harcamaları sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 7,6 azaldı. Ziyaretçiler yüzde 71,6 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla geldi İkinci sırada yüzde 19,4 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 4 ile "alışveriş" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize yüzde 69,6 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi. Turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22,5 azaldı Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22,5 azalarak 1 milyar 874 milyon 216 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 517 milyon 780 bin dolarını kişisel harcamalar, 356 milyon 436 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2023 yılı üçüncü çeyreğine göre yüzde 10,3 arttı Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,3 artarak 3 milyon 286 bin 105 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 570 dolar olarak gerçekleşti.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:09
Yarının Köyleri projesinde üçüncü dijital merkez Taraklı’da açıldı
Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen ’Yarının Köyleri’ projesi, yerel kalkınmayı desteklemeye devam ediyor. Proje kapsamında Sakarya Taraklı’da kurulan dijital merkez hizmete girdi. E-ticaret platformu Trendyol’un Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürüttüğü kırsal kalkınma projesi ’Yarının Köyleri’, Adana ve İzmir’in ardından Sakarya ile devam ediyor. Projenin üçüncü dijital merkezi Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın yerel paydaşlığında Taraklı’da açıldı. Yarının Köyleri projesi ile teknoloji olanaklarının köylere ulaştırılarak istihdamın artırılması, üretimin güçlendirilmesi, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor. Köylerde kurulan dijital merkezlerde başta çocuklar, gençler, kadınlar ve engelli bireylerin katılacağı kapsamlı çalışmalarla Anadolu’nun yöresel ürünlerinin markalaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Böylece yerelde yetiştirilen ürünlerin, zanaat eserlerinin ve el emeği ürünlerin, köyden doğrudan yurtiçi ve yurtdışındaki müşterileri ile buluşması için olanak oluşturuluyor. Projenin ilk dijital merkezi, Aralık 2023’te Adana’nın Sarıçam ilçesine bağlı Kürkçüler Köyü’nde, ikinci merkez ise Mayıs 2024’te İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Ulamış Köyü’nde açıldı. Sakarya Taraklı’nın ardından Diyarbakır ve Hatay’da belirlenen köylerde dijital merkezler oluşturulması için çalışmalar sürüyor. Proje kapsamında 2028 yılının sonuna kadar dijital merkez sayısının 10’a çıkması ve toplamda 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması planlanıyor. Belirlenen illerde yeni e-ticaret girişimcisi oranının ise proje tamamlandığında yüzde 60 artması öngörülüyor. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, "Trendyol ile ortak amacımız, dijital araçların kalkınmada nasıl güçlü müttefikler olduğunu göstermektir. Bu merkez; toplumun tüm üyelerine dijital beceriler konusunda eğitim vererek ve farklı yerel ürünler için küresel pazarları açarak, yereldekilerin gelirlerini desteklemeye, fırsatları eşitlemeye ve köyle şehir arasındaki yaşam kalitesi uçurumunu kapatmaya yardımcı olacaktır" dedi. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “Yarının Köyleri projesi ile üreticilerimiz teknolojiyi daha etkin kullanarak üretimde verimliliği ve yeni pazarlara erişimini artırırken, kültürel değerlerimizin korunup tanıtılması da sağlanacak. Taraklı Dijital Merkezimizle her yaştan hemşerimizin günümüz ekonomisi için gerekli olan becerileri edinmesini sağlayarak Sakarya’nın geleneği yenilikle harmanlamada öncü olmasını sağlayacağız. UNDP ve Trendyol ile bu iş birliğinin ilimizde ve üyelerimiz için olumlu sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini görmeyi dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, “Bir teknoloji şirketi olarak hayatın her alanında dijital uçurumun kapatılmasını sürdürülebilirlik vizyonumuzun önemli bir parçası olarak görüyoruz. Kapsamlı bir yerel kalkınma projesi olan ’Yarının Köyleri’ çerçevesinde Sakarya Taraklı’da açtığımız bu üçüncü merkezle birlikte, yol haritamıza uygun olarak Geyve ayvasından, Göynük tokalı örtmesine kadar pek çok ürünün üretiminden pazarlanmasına kadar her aşamada destek sağlayacağız. Yarının Köyleri’nden çıkan ürünler, ülkemizin sınırlarını aşarak Azerbaycan’dan Almanya’ya, Dubai’den Çek Cumhuriyeti’ne faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlara ulaşacak." Akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması desteklenecek Sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünü geliştirerek Anadolu’nun yöresel ürünlerini markalaştırmayı hedefleyen proje kapsamında Taraklı, akıllı tarım uygulamalarıyla tanışacak. Köyde dijital tarım ekipmanları kurulacak. İklim/açık hava istasyonları, toprak nemi ölçüm istasyonları, pompa otomasyon cihazları gibi sistemler sayesinde veriye dayalı ilaçlama, sulama, ekim ve analiz için altyapı oluşturulacak. Akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması desteklenecek. Böylece tarımsal verimin artmasına, yerel ürün kalitesinin iyileştirilmesine, maliyetlerin düşürülmesine ve doğanın korunmasına katkı sağlanacak. Yerel ürünler dijital dünyaya entegre olacak Bölgeye has öne çıkma potansiyeli olan ürünlerin tespitini de içeren Yarının Köyleri Taraklı Yol Haritası, bölgedeki paydaşların katılımıyla oluşturuldu. Geyve ayvası, beyaz kestane kabağı, cennet hurması ve enginar gibi yerel tarım ürünlerinin yanı sıra Göynük tokalı örtmesi, Taraklı bezi dokumaları ve ahşap oymacılığı gibi zanaat ürünleri, ilk etapta odaklanılacak ürünler olarak tespit edildi. Proje, köylülerin el emeğiyle ürettiği ürünlerin dijital dünyada tüketicilerle buluşmasına fırsat oluşturacak. Dijital Merkez’de eğitim ve danışmanlık hizmetleri Dijital Merkez’de, yerel üründen katma değerli ürüne dönüşüm süreçlerine destek olunması hedefleniyor. Söz konusu ürünleri halihazırda üreten ve ticaretini yapan kooperatif ve üretici birlikleri başta olmak üzere tüm üreticilere e-ticaret, e-ihracat, ürün geliştirme, markalaşma, paketleme, finans, kalite gibi konularda fiziksel ve çevrimiçi eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Tüm bu hizmetlerden çevre köylerden gelen katılımcılar da faydalanabilecek. Çocuklar için kodlama ve robotik atölyeleri Yarının Köyleri kapsamında kurulan dijital merkezler, toplumun her kesimine fiziksel ve çevrimiçi eğitim ve atölye çalışmaları sağlıyor. Her merkezde bir eğitim salonu ve bilgisayarlar, 3D yazıcı, robotik ve kodlama setleri ve küçük bir fotoğraf stüdyosu sunan bir teknoloji atölyesi bulunuyor. Ortaokul öğrencileri merkezde dijital becerilerini geliştirmek için robotik ve kodlama eğitimleri alabilecekler. Merkez, köy sakinlerinin dijital dünyaya entegrasyonunu hızlandıracak.
31 Ekim 2024 Perşembe - 11:09
Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 arttı
Turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 artarak 23 milyar 219 milyon 751 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 üçüncü çeyrek Turizm İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 artarak 23 milyar 219 milyon 751 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 14,7’si ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 15 milyar 77 milyon 957 bin dolarını kişisel harcamalar, 8 milyar 141 milyon 794 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,5 arttı Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,5 artarak 23 milyon 206 bin 579 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 12,2’sini 2 milyon 835 bin 74 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Bu çeyrekte ülkemizden çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 95 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 62 dolar oldu. Bu çeyrekte turizm geliri içerisindeki paket tur harcamalarının payı yüzde 35,1, yeme içme harcamalarının payı yüzde 17,9, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı ise yüzde 10,9 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre paket tur harcamaları yüzde 18 artarken, yeme içme harcamaları ve uluslararası ulaştırma harcamaları sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 7,6 azaldı. Ziyaretçiler yüzde 71,6 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla geldi İkinci sırada yüzde 19,4 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 4 ile "alışveriş" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize yüzde 69,6 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi. Turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22,5 azaldı Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22,5 azalarak 1 milyar 874 milyon 216 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 517 milyon 780 bin dolarını kişisel harcamalar, 356 milyon 436 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2023 yılı üçüncü çeyreğine göre yüzde 10,3 arttı Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,3 artarak 3 milyon 286 bin 105 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 570 dolar olarak gerçekleşti.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder