EKONOMİ
19 Kasım 2024 Salı - 16:53 Balıkesir’de kadın üreticilere destek Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde yürütülen "Balıkesir’den Sofralarımıza Kaymak Projesi" kapanış toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Balıkesir Vali Yardımcısı Yusuf İzzet Karaman , Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Türkiye Damızlık Manda Birliği Başkanı Hakkı Peltek, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, Mahalle Muhtarları, teknik personeller ve üreticiler katıldı. Tarımsal Yayım Projesi kapsamında, Balıklı, Halalca ve Yakupköy mahallelerinde faaliyet gösteren 21 işletmeden katılım sağlayan ve başarılı olan 42 kursiyere sertifikaları takdim edildi. Sertifika töreninin ardından, Balıkesir kaymağı üretiminde emek harcayan kursiyerlere çeşitli hijyen malzemeleri ve ekipmanlar hibe olarak dağıtıldı. Sertifika ve malzeme dağıtım töreninde, 21 adet soğutucu dolap, 21 adet 8 litrelik kaymak tenceresi, 21 adet 10 litrelik kaymak tenceresi, 21 adet süt süzgeci, 10 bin adet sızdırmaz kaymak kabı ve 21 adet sağım hijyen seti kursiyerlere yüzde 100 hibe olarak verildi. Bu malzemeler, kaymak üreticilerinin daha hijyenik ve verimli bir üretim süreci geçirmelerine katkı sağlayacak. Proje kapsamında kadın üreticilerin desteklenmesi, Balıkesir’deki kaymak üretiminin kalitesinin artırılması ve yerel ekonominin güçlendirilmesi hedeflendi. Proje, hem kadın üreticilere hem de bölgedeki tarım sektörüne önemli katkılar sunmayı amaçlıyor.
19 Kasım 2024 Salı - 16:52 Havuz Kurye modeli Karadeniz’de hizmet vermeye başladı Vigo, işletmelere esnek ve maliyet imkanı sunan modeli Havuz Kurye’yi Karadeniz’de hizmet vermeye başladığını duyurdu. Teknoloji odaklı kurye hizmeti sunan Vigo, esnek ve maliyet avantajlı hizmet modeli Havuz Kurye ile Karadeniz’de hizmet vermeye başladığını duyurdu. İşletmelere personel maliyetinden ve operasyonel yükten kurtulma imkanı sağlayan model; Ordu, Giresun, Çorum, Amasya, Rize ve Samsun illerinde işletmelerin hızlı teslimat ihtiyaçlarına çözüm bulacak. Havuz Kurye modeli ile birlikte işletmelerin kurye ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. "İşletmelerin yükünü hafifletiyoruz" Vigo Operasyon Geliştirme Direktörü Murat Ceyran, Karadeniz’de Havuz Kurye hizmetinin başlamasıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Havuz Kurye modeli, işletmelerin hem operasyonel yükünü hafifletiyor hem de maliyetleri düşürüyor. İşletmeler, personel bulma ve yönetim süreçleriyle uğraşmadan, kurye ihtiyacını hızlı ve esnek bir şekilde karşılayabiliyor. Özellikle Karadeniz gibi dinamik bir bölgede bu hizmetin büyük bir fark oluşturacağını düşünüyoruz. Bölgede Havuz Kurye modelimize ciddi bir talep var. Karadeniz’deki işletmelere destek olmaktan mutluluk duyuyoruz.” "Havuz Kurye, işletmelerin rekabet gücünü artırdı" İstanbul, Eskişehir, Mersin ve Hatay’da başlayan bu modelin sağladığı esneklik ve maliyet imkanı sayesinde Türkiye’deki işletmelerin ilgisini çektiğini söyleyen Murat Ceyran, bu ilgi hakkında şu ifadeleri kullandı: “İşletmelerin değişen ihtiyaçlarına hızlı yanıt vermek için sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Model, sadece bir hizmet değil, işletmelerin rekabet gücünü artıran bir çözüm ortağı oldu. Türkiye’nin dört bir yanından aldığımız olumlu geri dönüşler, bu modelin ne kadar doğru bir noktada olduğunu gösteriyor. Amacımız, bu başarıyı her geçen gün daha fazla şehirde hayata geçirerek tüm işletmelerimize katkı sağlamak.” Karadeniz’deki işletmeler için yeni dönem Karadeniz’de Havuz Kurye modelinin aktif hale gelmesiyle, bölgedeki işletmelere rekabet avantajının sağlandığı belirtildi. Firma ise hızla büyüyen kurye ekosistemini daha fazla şehirde hayata geçirme hedefiyle Türkiye genelindeki işletmelere destek olmaya devam edeceğini açıkladı. Model hakkında detaylı bilgiye Vigo’nun resmi kanalları üzerinden ulaşılabilecek. Havuz Kurye nedir? Havuz Kurye, işletmelerin herhangi bir uzun vadeli sözleşmeye ihtiyaç duymadan kurye hizmeti almasını sağlayan bir model olarak öne çıkıyor. İşletmeler, bu sistem sayesinde maaş, sigorta, motor bakımı gibi giderlerden kurtulurken, teknolojik altyapı sayesinde kuryeler canlı olarak takip edilebiliyor ve siparişler raporlanabiliyor. İlk 3 paketi ücretsiz sunulan bu model, hafta sonları ve yoğun özel günlerde de kullanılabiliyor.
19 Kasım 2024 Salı - 16:47 KTO’da 2025 Türkiye ekonomisi ve BRICS’in rolü konuşulacak Kayseri Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye ekonomisin 2025 yol haritası, Orta Vadeli Programın hedefleri ve BRICS ülkeleri ile iş birliği fırsatlarını tartışmak için ’2025 Türkiye Ekonomisi ve BRICS’in Rolü’ konulu bir panel düzenlenecek. KTO Başkanı Ömer Gülsoy, 20 Kasım Çarşamba günü saat 13.00’te başlayacak panele Ekonomi Gazetesi yazarlarının katılacağını ve tüm iş dünyasını beklediklerini söyledi. Kayseri Ticaret Odası gündemdeki önemli konuları tartışmak için yine önemli bir etkinliğe imza atacak. 20 Kasım 2024 Çarşamba saat 13.00’te KTO M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda, ’2025 Türkiye Ekonomisi ve BRICS’in Rolü’ başlıklı bir panel gerçekleştirilecek. Panelde Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, Ekonomi Gazetesi Yayın Danışma Kurulu Üyesi Alaattin Aktaş, Türkiye ekonomisinin geleceğine dair güçlü öngörülerini, Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinin ve BRICS ülkeleriyle iş birliği fırsatlarının Türkiye ekonomisine etkisini paylaşacak. Ülkemizin gelecekteki ekonomik gücünü ve küresel sahnede nasıl bir yer edineceğinde konuşulacağı program iki bölümden oluşacak. Birinci bölümde Hakan Güldağ ile Vahap Mumyar Türkiye ve BRICS ilişkilerine ışık tutacak. Panelin ikinci bölümünde ise Türkiye Ekonomisi ve Orta Vadeli Program hakkında Alaattin Aktaş ve Şeref Oğuz görüşlerini paylaşacak. Panele Kayseri protokolü ile iş dünyası katılacak.
Arı kolonileri azalınca, bu yıl çam balı kovana taşınamadı
01 Kasım 2024 Cuma - 11:57 Arı kolonileri azalınca, bu yıl çam balı kovana taşınamadı Türkiye’nin en önemli çam balı üretim merkezi olan Muğla’da bu yıl arıcılar en verimli yıllardan birini yaşadı. Geçen yıllarda çam balında kıtlık yaşandığı için 10 kovan arı sezonda yaklaşık 1 teneke bal toplayabiliyorken, bu yıl 2 kovan arı bir teneke bal topladı. Verimin çok iyi olduğunu ancak arı kolonilerinin azalmasından dolayı bu sezon çam balının ağaçta kaldığını belirten arıcılar geçen yıllarda 6-7 bin ton olan çam balı rekoltesinin bu yıl 20 bin tona yaklaştığını açıkladılar. Arıcılık sektörünün en önemli merkezlerinin başında yer alan Muğla’da 2020 yılında pandeminin etkisi, ardından yaşanan büyük orman yangınları ve sonrasında etkili olan küresel iklim değişikliğinin etkisi ile çam balı rekoltesi yıllık 6-7 bin tonlara düşmüştü. Bu yıl iklim şartlarının uygun gitme4si ile rekoltenin yüzde 300 oranında arttığını belirten belirten arıcılar çam balında son hasadı yaparak bal sağımlarını tamamladı. Çam ağaçlarının bu yıl çok fazla balı olduğunu belirten arıcılar panedemi ve yangınlardan sonra azalan arı kolonileri ve bölgeye fazla arıcı gelmemesinden dolayı balların çam ağaçlarından kovana taşınamadığını belirttiler. "Muğla’ya gelen çam balı üreticileri bereketli bir sezon yaşadı" Verilere göre; Dünya çam balının yüzde 90’ını Türkiye karşılarken, Türkiye’de üretilen çam balının ise yüzde 83’ü Muğla’dan karşılanıyor. 2020, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Muğla’da çam balında yaşanan kıtlık 4 yıl aradan sonra normale döndü. Bu yıl iklim şartlarının çam balı için oldukça uygun gittiğini belirten arıcılar rekolteden oldukça memnun olduklarını açıkladılar. Verimli bir çam balı sezonu geçiren gezgin arıcılar, önümüzdeki yıllarda iklim şartlarının bu şekilde gitmesi durumunda çam balında rekor üretim gerçekleşebileceğini açıkladılar. "Muğla’ya gelen arı kolonisi 5 milyon kovandan 3 milyon kovana düştü" Türkiye genelindeki 8 milyon arı kovanından yaklaşık 5 milyon arı kovanı Ağustos-Kasım arasında çam balı üretimi için Muğla’da konaklıyordu. 2019 yılından sonra yaşanan pandemi, 2021 yılındaki Muğla’da yaşanan büyük orman yangınları ve küresel iklim değişikliği sonucu üretimdeki düşüş sonrası gezgin arıcılar çam balı ormanlarının azalmasını dikkate alarak Muğla’ya daha az gelmeye başladı. Son 4 yılda yıllık Muğla’ya gelen arı kovanı sayısı 5 milyon kovandan 3 milyon kovana kadar düştü. Muğla’ya gelen arı kovanı sayısı azalınca çam balları kovana taşınamadı. "Çam dalları, bal pasıraları ile beyaza büründü" Başta Ordu, Erzurum ve Adana olmak üzere ülkenin dört bir yanından Muğla’ya gelen çam balı üreticilerindeki düşüş sonrası bu yıl toplanamayan ballardan dolayı çam ağaçlarının dalları adeta beyaza büründü. Bu yıl çam balı için iklim koşullarının oldukça elverişli geçtiğini kaydeden gezgin arıcılar "Hava şartlarının çam balı üretimi için elverişli olması nedeniyle çamların dalları çam pamuklu böceği (basra böceği) beyaza büründü. Basralı çamların dallarından yere dökülen beyaz çam pamuklu böceği arı olmaması nedeniyle salgıladığı bal çiçeği çam ağaçlarında kaldı. Yeterli miktarda arı ve arıcı gelmemesinden dolayı bu yıl Muğla’daki çam balı ağaçta kaldı ve ekonomiye dönüştürülemedi" diye konuştular. “Arı olmadığı için bal çamda kaldı” Adana’dan çam balı üretimi için gelen Mehmet Tilki, son 4 yılda çam balı üretimi için iklim şartlarının oluşmaması nedeniyle bu yıl da çok sayıda gezgin arıcının Muğla’ya gelmediğini belirtti. Tilki, Muğla’da çam balı üretimi için son yılların en iyi sezonunun yaşandığını açıkladı. Tilki, “Arısı olan balı yaptırır. Mühim olan arının olması. Kolonilerde kuvvetli arı olacak arı bal toplar, çünkü verim çok fazla. Biraz soğuktan dolayı sıkıntı var. Bal ağaçta donuyor. Arı olmadığından bal hemen alınamıyor alınmayınca da bal ağaçta donuyor" dedi. “Rekolte çok güzel” Ağaçlarda basra böceğinin salgıladığı bal çiçeklerinin arı olmaması nedeniyle ağaç diplerine döküldüğünü belirten Tilki, “Bal çiçekleri yere damladı, çamda da kaldı. Rekolte çok güzel. Biz ikiye bir bal aldık. (iki kovanda bir teneke) Şükür bu sezon güzel geçti. Her zaman geldiğimiz bölgede 10’a bir alıyorduk. (On kovanda 1 tenek). Bu sene iki kovanda bir teneke aldık. Hava şartları çok önemli. Bu yıl bal havası da bal da çok iyi" ifadelerini kullandı. (BT-İK-
Mersin’de üreticilerin zeytinyağı telaşı
01 Kasım 2024 Cuma - 11:20 Mersin’de üreticilerin zeytinyağı telaşı Mersin’de zeytinde hasat devam ederken, bahçelerindeki ürünleri toplayan vatandaşları zeytinyağı telaşı sardı. Hasat ettikleri ürünleri zeytinyağı üretim tesislerine getiren vatandaşlar, kilogramını 2 liraya çektirdikleri zeytinden elde edilen yağları araçlarına yükleyerek ayrılıyor. İhtiyaçları kadar olan yağı ayıran vatandaşlar, kalanını ise kalitesine göre 250 ila 300 lira arasında değişen fiyattan satışa sunuyor. Mersin’de zeytin üreticilerini zeytinyağı telaşı sardı. Bahçelerindeki ürünü hasat eden vatandaşlar, soluğu zeytinyağı üretim tesislerinde alıyor. Yaşanan hareketlilik nedeniyle zeytinyağı üretim tesislerinde yoğunluk yaşanıyor. Mersin’in merkez Toroslar ilçesine bağlı Karaisalı Mahallesi’ndeki zeytinyağı üretim tesisinin yolunu tutan vatandaşlar, hasat ettikleri zeytinlerinden birkaç saat süren sıranın ardından elde edilen zeytinyağlarını alarak tesisten ayrılıyor. Tesiste zeytinin kilosu el değmeden 2 liradan çekilirken, üreticiler ihtiyaç fazlası yağları kalitesine göre 250 ila 300 TL arasında değişen fiyattan satışa sunuyor. "4 ila 4,5 kilo zeytinden 1 kilo yağ üretiliyor" Tesis işletmecilerinden Turan Uçan, rekoltenin geçen seneye göre biraz yüksek olduğunu söyledi. Amaçlarının çiftçiye hizmet olduğunu ifade eden Uçan, "Mersin’deki kuruluşlar içerisinde en uygun şekilde ve en yüksek kapasitede çalışan fabrikalardan biriyiz. Günlük 180 ton işleme kapasitemiz var. Kilo bazında çalışıyoruz. Çiftçinin getirdiği zeytinin kilosunu 2 TL’den çekiyoruz. Bize getirilen ham zeytinlerin el değmeden hem soğuk sıkım hem sıcak sıkım üretimi sağlıyoruz. Hiçbir şekilde müdahale etmeden ham olarak giren zeytinler yağ olarak çıkıyor" dedi. Çiftçinin getirdiği zeytinin kalitesine göre alınan yağ miktarının değiştiğini ifade eden Uçan, "Şu anda 3 kiloda 1 kilo yağ oranı da var, 6 kiloda 1 kilo yağ oranı da var. Biz bunu işletme olarak hesapladığımızda 1 kilo yağ üretilen zeytinin ortalaması 4 ile 4,5 kilo arasında değişiyor. Yani 4 ila 4,5 kilo zeytinden 1 kilo yağ üretiliyor" diye konuştu. "Burayı solumak, bu atmosferi yaşamak istiyoruz" Zeytinyağı çektirmek için tesise gelen emekli öğretmen Semiha Sevim, bahçelerindeki 4 ağaçtan topladıkları zeytinlerden yağ elde etmek için tesise geldiklerini söyledi. Tesisin hem yerini hem de çalışanlarını beğendiğini dile getiren Sevim, "Normalde biz zeytinimizi getirip bırakıp gidebilirdik ama onu yapmadık. Burayı solumak, bu atmosferi yaşamak istiyoruz" dedi. "Bu yıl kilosunu 300 liradan satışa sunduk" Turunçlu köyünden gelen Fatma Kaya da bir sezonun mahsülünü toplayıp yağını çektirerek tüketime ve satışa hazır hale getirdiklerini söyledi. Geçen yıla göre bahçelerindeki verimin daha iyi olduğunu belirten Kaya, "Kendi bahçemizin ürünü, doğal ve organiktir. İlaç görmedi, sadece tabanından su alıyor" diye konuştu. Bu yıl 4 kilogram zeytinden 1 kilo yağ aldıklarını ifade eden Kaya, toplam 600 kilogram zeytinden 150 kilo yağ aldıklarını vurgulayarak, çok mutlu olduklarını dile getirdi. Kaya, geçen yıl kilogramını 250 liradan sattıkları zeytinyağını ise bu yıl 300 liradan satışa sunduklarını kaydetti. Erçel köyünde çiftçilik yapan Hasan Sağlık, 415 kilogram zeytin getirdiğini belirterek, ortalama 3 kilo 900 gramdan 1 kilo yağ aldıklarını kaydetti. Bu yıl mahsulden memnun olduğunu ifade eden Sağlık, zeytinin kilosunu 2 liradan çektirdiklerini, yağı da 300 liradan satışa sunduklarını belirtti.
Mor patateste hasat zaman
01 Kasım 2024 Cuma - 10:57 Mor patateste hasat zaman Erzurum Ticaret Borsası’nın girişimleriyle Pasin Ovası’nda ilk defa deneme ekimi yapılan mor patatesin hasadı yapıldı. Erzurum’un Pasinler ilçesi hem bölgenin hem de Türkiye’nin patates üretiminde önemli bir yere sahip. Erzurum Ticaret Borsası’nın çalışmasıyla bu yıl Pasinler Ovası’nda ilk kez ekilen mor renkli patatesin ilk hasadı yapıldı, rekolte üreticinin yüzünü güldürdü. İçerdiği antioksidanlar ve yüksek besin değeriyle dikkat çeken mor patates Erzurum Ticaret Borsası’nın çalışmaları sonucu yaklaşık 7 dönüm arazide deneme ekimi yapıldığını ifade eden Erzurum Borsa Başkanı Hakan Oral, Eskişehir Hanımeli Kooperatifi ile ortak bir proje geliştirerek Erzurum’da mor patatesi ilk defa denediklerini belirterek, "Pasinler’de 7 dönüm arazide beşinci ayda mor patatesi ektik. Şu anda hasat dönemindeyiz ve beklediğimizin çok üstünde bir rekolte ortaya çıktı. Erzurum’un bereketli toprakları mor patatese kavuştu, mor patatese de bereketini yansıtmış oldu. Üreticilerimizin, çiftçilerimiz de çok memnun. Mor patates ile bölgede yaygın olarak üretilen patatesin aynı şartlarda yetişiyor. Ancak katma değer olarak 4 katı kadar bir fark oluşuyor. Normal patateste 4,5 ile 6 ton arasında dönümde rekolte bekleniyor. Biz mor patateste yumrular küçük olduğu için 2,5 ton beklentimiz vardı. Bu yarı yarıya rekolte bile olsa fiyat aralığı, katma değerini pazar aralığı yüksek olduğu için kapatmış oluyordu. En kötü ihtimali buydu ama biz normal patates kadar rekolte elde etmiş olduk." diye konuştu.
Yarım asırdır aynı yöntemle hurma pekmezi yapıyorlar
01 Kasım 2024 Cuma - 10:41 Yarım asırdır aynı yöntemle hurma pekmezi yapıyorlar Bilecik’te bu yıl Akdeniz sineğinin verdiği zarar sebebi ile cennet hurmasında verim düşerken, kalanından da pekmez yapımına başlandı. Yarım asırdır aynı yöntemle hurma pekmezi yapan köylüler bu yıl pekmezin fiyatının artacağı söyledi. Bilecik’in Başköy, Küplü ve Bekdemir köylüleri, yaklaşık yarım asırdır atalarından bu güne kadar gelen aynı yöntemle hurma pekmezi yapmaya devam ediyor. 100 kilodan 10 kilo pekmez çıkarken, 15 saatlik işlem sonrası elde edilen ürün kavanozlara konuyor. Pekmez nasıl yapılıyor Beş kuşaktır bu köyde hurma pekmezi yapıldığı anlatan üreticisi Hülya Dinçsoy, "Hurmaların kendiliğinden olgunlaşmasını bekliyoruz. Bu şekilde ezdikten sonra küllü suyumuzu ekliyoruz. Dalında olgunlaşmış hurmaları ezerek hurma pekmezi kazanına atıyoruz. Akşamdan dinlendirdiğimiz meşe ağacının küllü suyunu içine döküp köpürünceye, daha sonra da köpüğü gidene kadar kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra pekmezimizi bir gece bekletiyoruz. Posası daha güzel çıksın diye ertesi gün gelip sıkma makinesi ile suyunu çıkartıyoruz. Suyunu artık 5-6 saat kaynatıp pekmez haline getirip konserve yapıyoruz" dedi. "Hurma pekmezinde neredeyse 50 - 60 yıllık bir tarihi geçmişimiz var" Bu sene hurmalar çok çabuk olduğu için daha erken pekmez yaptığı anlatan Dinçsoy, "Hurma pekmezimiz doğaldır, hiçbir katkı maddesi ve şeker yoktur. Sabahları aç karnına bir kaşık aldığımız zaman tok tutma özelliği var. Ben kayınvalidem doksan dört yaşında o yapardı ben de kayınvalidemden öğrendim. Neredeyse 20-25 yıldır da ben devam ettiriyorum. Hurma pekmezinde neredeyse 50 - 60 yıllık bir tarihi geçmişimiz var" dedi. "Bu sene nedense hurmalara sinekler dadandı ve çok çürükler oldu" Bu sene hurmayı Akdeniz sineğin vurduğunu anlatan hurma pekmezi üreticisi Hülya Dinçsoy, "Bu sene nedense hurmalara sinekler dadandı ve çok çürükler oldu. Bu sene gerçekten çok zordu. Çünkü hurmaları tek tek toplayıp o sineği, böceği ayırıp temizleyip ondan sonra pekmez haline döndürdük. Mesela hurma kurusu yapıyorduk, bu sene yapamayacağız. Çünkü Akdeniz sineği geldi. Hurmaların içine yumurtalarını bırakmış zarar verdiği için hurma kurusunu yapamıyoruz. Etrafta alıcılarımız yok şuanda. Geçen yıl 10-15-20, hatta 30 lira olan hurmalar bu sene ’Gelin 10 liradan bahçeden toplayın’ diyenler var. Hurma pekmezi bu sene elimizde çok yok. Bu sene kilosu 300 -350 TL’den gider diye düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.
Manisa’da işsizlik oranı ülke ortalamasının altında
01 Kasım 2024 Cuma - 10:31 Manisa’da işsizlik oranı ülke ortalamasının altında Manisa İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2024 yılı 4. Olağan Toplantısı Manisa Valiliği Toplantı Salonunda Manisa Valisi Vahdettin Özkan Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Günseli Tufan Türkiye’de ağustos ayında yüzde 8.5 olan işsizlik oranının Manisa’da 2023 yılında yüzde 6.3 olduğunu açıkladı. Vali Özkan, yapmış olduğu açılış konuşmasında toplantının amacını; il düzeyinde istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsadığını belirtti. Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Günseli Tufan, 2024 yılı Ocak-Eylül dönemi faaliyetleri hakkında kurul üyelerine bir sunum gerçekleştirdi. Günseli Tufan, en son açıklanan TÜİK Türkiye geneli iş gücü piyasası verilerine göre 2024 yılı ağustos dönemi işsizlik oranının yüzde 8,5 istihdam oranının yüzde 49,7 işgücüne katılım oranının da yüzde 54,3 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Tufan, il bazında açıklanan son TÜİK verileri olan 2023 yılı itibariyle Manisa’da işsizlik oranının yüzde 6,3 işgücüne katılım oranının yüzde 57,4 istihdam oranının ise yüzde 53,8 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Manisa’da 9 ayda 24 bin kişi işe yerleştirildi 2024 yılı Ocak-Eylül dönemi itibariyle il müdürlüğünün Manisa’da sunmuş olduğu iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri kapsamında 57 bin 880 kişiye bireysel danışmanlık hizmeti verildiğini kaydeden Tufan, 9 bin 145 işyeri ziyareti gerçekleştirildiğini, kamu ve özel sektörde toplam 24 bin 3 kişinin işe yerleştirilmesi hususunda aracılık faaliyetinin yerine getirildiğini söyledi. Tufan açıklamaların devamında şunları söyledi: "2024 yılı ocak-eylül dönemi il müdürlüğümüz iş kulübü iş ve meslek danışmanları tarafından 43 grupta 600 kişiye özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri, iş arama kanalları hakkında eğitimler düzenlendi. Bunun yanında il müdürlüğümüz meslek danışmanlığı faaliyetleri kapsamında 137 eğitim kurumu ziyaret edildi. 10 bin 829 kişiye eğitim verildi. İl müdürlüğümüzün aktif ve pasif iş gücü hizmetleri kapsamında; 2024 yılı ocak-eylül döneminde hayata geçirdiğimiz Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık (KİPAP) Projesi ile şu ana kadar 28 firma ile protokol imzalanmış olup 70 katılımcı faydalanmaya başlamıştır. İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 134 adet program açılmış 511 kişinin söz konusu programlar kapsamında işbaşında yetişmesi ve meslek edinmesi sağlanmış, katılımcı zaruri gider ödemesi ve genel sağlık sigorta primlerinin karşılanması kapsamında 19 milyon 901 bin 797,92 TL destek sağlanmıştır. Özel politika gerektiren gruplar (kadınlar, gençler, uzun süreli issizler, engelliler gibi) başta olmak üzere, işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplini kazandırmak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak kamu hizmetlerinin desteklenmesine yönelik bu yıl ilk defa uygulanmaya başlanan İş Gücü Uyum (İUP) Projesi kapsamında 19 program açılarak 1.785 programdan faydalandırılmıştır. İşsizlik ödeneğinden 9 bin 569 kişi yararlanmıştır." İl Mesleki Eğitim Politikaları gündemi kapsamında Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli tarafından yapılan sunumda ise, 2024 yılı üçüncü 3 aylık faaliyetleri ile birlikte çeşitli eğitim kurumlarına ve eğitim programlarına dönük süreçler, yapılan iş ve işlemler ele alındı. Uğurelli ayrıca eğitim ve istihdam ilişkisi kapsamında mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin daha nitelikli yetiştirilmesi ve mezuniyet sonrası kendi alanlarında istihdama katılmaları ile bilgi paylaştı. Tarım Orman İl Müdürlüğü adına İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli tarafından yapılan sunumda kurul üyelerine ‘Tarımsal Alandaki Gelişmeler ve İstihdam İmkanları’ konusunda bilgilendirme yapıldı.