GÜNDEM - 27 Mart 2025 Perşembe 08:34

Ruanda Büyükelçisi Düzce Üniversitesi’nde

A
A
A
Ruanda Büyükelçisi Düzce Üniversitesi’nde

Düzce Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini geliştirme vizyonu çerçevesinde önemli bir diplomatik ziyarete ev sahipliği yaptı. Ruanda Büyükelçisi Charles Kayonga ve Ticaret Ataşesi Lucas Murenzi, Düzce Üniversitesi’ne gelerek Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir’i makamında ziyaret etti.


İki ülke arasındaki akademik ve ticari iş birliği fırsatlarının ele alındığı, Düzce Üniversitesi’nin bilimsel ve teknolojik çalışmaları hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı ziyarette konuk heyet Düzce Teknopark’ı da gezdi. Teknopark bünyesinde yürütülen projeler hakkında detaylı bir sunum gerçekleştiren Teknopark Uluslararası İş Birlikleri Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. İbrahim Gündüz, teknoparkın kuruluş amaçları, bölgesel ve uluslararası iş birliği içerisinde olduğu kurum ve kuruluşlar ile ilgili bilgiler aktardı. Teknoparkın fiziksel altyapısı, sunduğu imkanlar ve girişimcilere sağlanan desteklerinde paylaşıldığı programda, iki ülke arasındaki iş birlikleri konuşuldu.


Akademik ve teknolojik iş birliklerinin geliştirilmesi konusunda karşılıklı iyi niyet temennileri dile getirildiği ziyaret programı, Düzce Üniversitesi’nin küresel ölçekteki akademik ve teknolojik etkileşimlerini artırma yönündeki kararlılığına bir kez daha zemin hazırladı.



Ruanda Büyükelçisi Düzce Üniversitesi’nde

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Prof. Dr. Yücel Namal, "Macaristan’da Osmanlı Döneminde dini hoşgörü hüküm sürmüştür" Türk-Macar ilişkileri üzerine çalışmalar yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’da İslam’ın resmi din olarak kabul edilmesinin 109. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Osmanlı Devleti’nin 150 yıl süren Macaristan hakimiyeti döneminde dini hoşgörünün hâkim olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’daki en önemli İslam eserlerinden birinin Gül Baba Türbesi olduğunu ifade etti. Namal, "Gül Baba, Osmanlı ordusuyla birlikte Macaristan’a gelmiş ve Budin’in fethi sırasında hayatını kaybetmiştir. Bu süreçten sonra türbesi, Macaristan’daki ve çevre bölgelerdeki Müslümanlar için önemli bir merkez haline gelmiştir" ifadelerine yer verdi. Berlin Antlaşması ile Müslüman nüfusun Bosna-Hersek, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edildiğini ifade eden Namal, "93 Harbi dediğimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında imzalanan Berlin Antlaşmasıyla (13 Temmuz 1878) Müslüman nüfusun yoğun olduğu Bosna-Hersek’in, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edilmiştir. Böylece birçok Müslüman geçici ya da sürekli olarak Macaristan’a yerleşmiştir. Macaristan’daki ve Bosna-Hersek’teki Müslümanlar dini bayramlar vesilesiyle Budapeşte’de bulunan Müslümanların tek kutsal yeri olan Gül Baba türbesinde buluşuyorlardı" dedi. 1909 yılında Osmanlı Hükümeti tarafından Macaristan’a gönderilen imam Abdüllatif Tanrısever’in Türk öğrenciler için öğretmen olarak görevlendirildiğini belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Abdüllatif Efendi’nin Gül Baba Türbesi’nde cuma ve bayram namazları kıldırarak hutbeler verdiğini söyledi. Namal, "Birinci Dünya Savaşında yapılan müttefiklik ve bunun sonucunda doğan dostluğun neticesi olarak 5 maddelik İslamiyetin Macaristan da resmi din olarak kabulünü içeren yasa 30 Mart 1916 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yasa Avrupa kıtasında müstesna bir örnek olarak tarihteki yerini almıştır. Bu yasanın çıkmasında başta Macaristan’daki Başşehbender Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Bosna-Hersekli Müslümanların önemli katkısı olmuştur. Bu yasa Avrupa kıtasında çoğunluğu Müslüman olmayan bir ülkede kabul edilmesi açısından da önemlidir" diye konuştu.