EKONOMİ - 19 Kasım 2024 Salı 10:33

12 yıllık hayalini GEKA ile gerçekleştirdi

A
A
A
12 yıllık hayalini GEKA ile gerçekleştirdi

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) Yenilikçi Genç Girişimcilik Destek Programı kapsamında aldığı destekle 12 yıldır hayalini kurduğu çikolata firmasının sahibi olan girişimci, sağlıklı mutluluk hormonlu çikolata formülüyle de ‘En Yenilikçi Gıda Üreticisi’ ödülünü kazandı.



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini Aydın Denizli ve Muğla’da yürüten GEKA, Güney Ege’de hayalleri gerçekleştirmeye devam ediyor. GEKA’nın 2022 yılı Yenilikçi Genç Girişimci programına başvuruda bulunan girişimci Hüseyin Doğan Bozkurt, “Sağlıklı Mutluluk Hormonu Üreteceğiz” projesiyle hibe desteği almaya hak kazandı. 12 yıldır hayalini kurduğu çikolata firmasını geçtiğimiz Ocak ayında faaliyete geçiren Bozkurt, vegan, glutensiz, diyabetik, çocuk ve sporcu beslenmesine yönelik çikolata ve çikolatalı ürünler üretimine başladı. Ürettiği çikolatalarına renk ve lezzet katarken tamamen doğal malzemelere dayalı bir üretim gerçekleştiren başarılı girişimci, siyah havuç ve ıspanak gibi doğal bileşenlerden elde ettikleri renklerle çikolatalarına hem estetik hem de besleyici özellik kattı.



Ürettiği çikolataları bitki ekstraktları ile birleşen kakao yağı sayesinde farklı tatlar ve renklerle sunan Hüseyin Doğan Bozkurt, 750’den fazla katılımcıyı bir araya getiren 3. Gıda Plus Ödülleri töreninde 35 farklı kategorideki “En Yenilikçi” ürünlerden bir tanesi oldu. GEKA’nın desteğiyle kurulan Denizlili Çikolata Firması Bubon Chocolate, daha bir yılını doldurmadan Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) tarafından düzenlenen 3. Gıda İnovasyon Zirvesi ve Gıda Plus Ödül Töreninde 169 firma ile yarışıp 2024 yılının “En Yenilikçi Fonksiyonel Gıda Üreticisi” olarak seçildi.



“Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayalimi gerçekleştirdim”


12 yıldır farklı şehir ve ülkelerde iş deneyimininden sonra çikolata üretimi hayalini Güney Ege Kalkınma Ajansı ile gerçekleştiren Hüseyin Doğan Bozkurt, “Eşimle birlikte gıda mühendisliği olarak farklı sektörlerde ve farklı firmalarda deneyim kazandık. Yaklaşık 12 yıldır farklı şehirler ve ülkelerdeki deneyimimden sonra kendi memleketim olan Denizli’de bu yatırımı yapma kararı aldım. Kendi özel ilgim olmasından kaynaklı ve çikolata sektöründe ilerlemek isteğimden dolayı hayalimi Denizli’de kurdum. 12 sene önce kendi memleketim olan Denizli’den ayrılmıştım ve deneyim kazandıktan sonra hayalimin ilk adımını Denizli’de başlayarak atmak istedim. Bu yolculuğa Güney Ege Kalkınma Ajansı ile başladım” dedi.



İşletmesinin başarıya giden öyküsü hakkında da bilgiler veren Bozkurt, 2022 yılında Yenilikçi Genç Girişimci programına başvuruda bulunup, hibeye layık görülünce projenin başlangıcını verdiği belirtti. Aktif olarak toplam 4 kişi çalıştıklarını ve istihdam da sağladığını belirten işletme sahibi Bozkurt, “2022 yılında Yenilikçi Genç Girişimci programına başvurdum. Destek almaya hak kazanan projemize 2023 yılında başladık. 2024 yılının Ocak ayında ise tamamen aktif olarak toplam 4 kişi olarak üretimimizi yapmaktayız. Üretimimizde açık mutfak ve fabrika satış mağazası olarak çalışıyoruz. Açık mutfaktaki amacımız ise tüm şeffaflığıyla üretimi gösterebileceğimiz bir alan olsun. İnsanlar imalatın nasıl gerçekleştiğini görsünler diye düşündük” diye konuştu.



“57 çeşit reçetemiz ile bütün herkese hitap ediyoruz”


57 reçeteli ürünleri ile hizmet veren ve vegan, glutensiz, diyabetik, çocuk ve sporcu beslenmesine yönelik çikolata ve çikolatalı ürünler üretimi yaptıklarını kaydeden Bozkurt, “Amacımız değişen dünya trendlerinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızda da ödün vermeden çikolata sektöründe yeni ürünler kazandırmak. Bu vizyonla ilerlediğimiz noktada bizler yaklaşık 57 çeşit reçetemiz ile Denizli’de ürün satışı yapmaktayız. Kullandığımız ham maddelerde bitki ekstrakları, bal kabağı, anason, lavanta ve bitki çekirdekleri gibi ürünleri kullanıyoruz. Bunları kullanarak çocuk beslenmesinde, sporcu beslenmelerinde, diyabetik ve vegan beslenmede yer etmek istiyoruz. Amacımız çikolata sektöründe farklı bir lezzet ve farklı bir deneyim yaşatmak istiyoruz. Kullandığımız ürünler bitki ekstraklarından aldığımız ekstrak ile kakao yağının birleşmesiyle oluşuyor. Atölyede de bunun üzerine birçok çalışma yapıyoruz. Yaklaşık 10’a yakın rengi doğal olarak kullanıyoruz ve oluşturuyoruz. Bu konuda ön planda olan siyah havuç ve ıspanak diyebilirim. Siyah havuçta mor ve siyahın tonlarını 4 rengi çekebiliyoruz. Ispanakta da yeşilin tonundan renk elde edip bu ekstraklardan ile birlikte kakao yağı ile birlikte çikolata da kullanıyoruz. Bunun ve bu tarz ürünlerin ise çok daha fazla yaygınlaşmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.



12 yıllık hayalini GEKA ile gerçekleştirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya İkiz kardeşler, unutulmaya yüz tutmuş ata sporunda dünya şampiyonasına hazırlanıyorlar Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde yaşayan Azerbaycan kökenli anne Rümeysa Doguz, 14 yaşındaki ikiz çocuklarını unutulmaya yüz tutmuş ata sporu olan Alpagut Turan Dövüş Sanatı’nda Dünya Kupası’na hazırlıyor. Hem antrenör hem anne olan Rümeysa Doguz, “İsminde de anlaşılır olduğu gibi alp, kutsal savaşçı demek, Asenalar ve Alplerin yaptığı dövüş. Alpagut, unutulmaya yüz tutmuş bir spor branşı ve biz Türkiye’de bu sporu aktif bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Gayem çocuklarımı dünya şampiyonu yapmak” dedi. Alpagut Turan Savaş Sanatı ile gençlik yıllarında Azerbaycan’da tanışan Rümeysa Doguz, evlilik sebebiyle ara verdiği sporu şimdi 14 yaşlarındaki biri kız diğeri erkek olan ikiz çocuklarıyla yapıyor. Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde yaşayan anne Doguz, çocuklarına antrenörlük yaparak 4-8 Aralık tarihlerinde Gürcistan’ın Kutaisi şehrinde düzenlenecek olan Dünya Alpagut Kupası’na hazırlıyor. Ankara’nın Etimesgut ilçesinde 5-8 Mart tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Alpagut Şampiyonası’nda derece yapan 14 yaşındaki Mina Anka Doguz, ‘Ayça’ kategorisinde +55 kilogramda Türkiye 2.’si olurken, ikiz kardeşi Anhar Yuşa Doguz da ‘Batur’ kategorisinde 45 kilogramda Türkiye 3.’lüğü elde etti. Yoğun bir tempoyla Gürcistan’da yapılacak yarışmaya hazırlanan ikiz kardeşlerin hedefi ise dünya şampiyonu olmak. Rümeysa Doguz: “Gayem çocuklarımı dünya şampiyonu yapmak” Hem anne hem antrenör olan Rümeysa Doguz, çocuklarını çalıştırmanın kendisi için gurur verici olduğundan bahsederek, “Kızım Türkiye ikincisi, oğlum ise Türkiye üçüncüsü oldu ve hali hazırda da Gürcistan’da yapılacak olan Dünya Kupası’na hazırlanıyoruz. Ben antrenör olduğum için çocuklarım da bu sporda ilerleme kaydediyor. Hem anne hem de antrenör olarak çocuklarımı çalıştırmak gerçekten benim için gurur verici ve İnşallah Dünya Kupası’nda da birincilik getireceğiz. Çocuklarımla haftanın 5 günü ve 15 saate tekamül edecek şekilde antrenman yapıyoruz. Gayem çocuklarımı dünya şampiyonu yapmak ve kendimle beraber antrenör olarak çalışmalarını sağlamak. Kendilerinin de bu yönde çabaları var. LGS döneminde bile ben çocuklarımı maçlara hazırladım ve karşılığına da çok güzel bir şekilde aldık. İnanıyorum ki Dünya Kupası’nda da güzel bir dereceyle döneceğiz” ifadelerini kullandı. “Alpagut, unutulmaya yüz tutmuş bir spor branşı” Alpagut’un unutulmaya yüz tuttuğunu aktaran anne Doguz, “Alpagut bizim ata sporumuzdur. Uzak doğu sporları Alpagut’a bakarak kendilerine uyarlama yapmışlardır. Kimisi tekvando kimisi karate adı altında gün yüzüne çıkmıştır. Bizim branşımız ise Türk savaş sanatından geliyor. İsminde de anlaşılır olduğu gibi alp, kutsal savaşçı demek, Asenalar ve Alplerin yaptığı dövüş. Alpagut, unutulmaya yüz tutmuş bir spor branşı ve biz Türkiye’de bu sporu aktif bir şekilde yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Mina Anka Doguz: “Vücut aktivitesi olarak en verimli olan sporlardan birisidir” Dünya Kupası’na hazırlanan 14 yaşındaki Mina Anka Doguz, “Yaklaşık olarak 8 yıldan beri bu sporu yapıyorum. Bu spordan memnunum, vücut aktivitesi olarak en verimli olan sporlardan birisidir. Ben bu sporla annem sayesinde tanıştım. Kendi kategorimde olanları yenerek Türkiye ikincisi oldum. Allah’ın izniyle dünya şampiyonasına gideceğim. Psikolojik olarak biraz stresliyim, ellerim titriyor dövüşürken. Şampiyonada birinci olmak istiyorum” dedi. Anhar Yuşa Doguz ise yorgun ama mutlu olduğunu dile getirerek, “Bu sporu annem bana duyurmuştu. Ben ilk zamanlarda tereddüt ettim daha sonrasında çok güzel bir spor olduğunu anladım. Yorgun ve mutluyum. Antrenmanım yoğun bir şekilde ilerliyor ve çoğu zaman da eve yorgun olarak gidiyorum. Darbe emici oldukları için kullandığımız ekipmanlar bizi koruyor. Hedefim bu şampiyonada dünya birincisi olarak ülkemi onurlandırmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Kastamonu Kastamonu’da taksi şoförünü öldüren sanıklara ceza yağdı Kastamonu’da taksi şoförünü, ücret anlaşmazlığı yüzünden bıçaklayarak öldüren iki genç, 29’ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Olay, 31 Temmuz 2023 tarihinde Aktekke Mahallesi Yol Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, taksi sürücüsü Nurettin Tığlıgil ile aracına yolcu olarak binen A.A. (16) ve B.K. (17) arasında tartışma çıktı. Tartışma sırasında A.A. ve B.K., yanında bulundukları bıçakla taksi şoförü Tığlıgil’i defalarca bıçakladı. Ağır yaralanan Nurettin Tığlıgil, sağlık ekiplerince kaldırıldığı Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybetti. Olayın ardından Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan A.A. ve B.K., adli makamlarca tutuklandı. Ücret anlaşmazlığı sebebiyle cinayeti işledikleri iddia edilen A.A. ve B.K. hakkında Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde “kasten öldürme” ve “silahlı yağma” suçlarından dava açıldı. Davanın görülen karar duruşmasında A.A. ve B.K., suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini talep etti. Mahkeme heyeti, suça sürüklenen çocuk B.K. ile A.A.’yı, “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. “15 yaşını ikmal etmiş, 18 yaşını ikmal etmemiş olması nedeniyle” mahkeme heyeti, sanık B.K.’nin cezasını 20 yıl 8 aya, sanık A.A.’nın cezasını da 19 yıl 8 aya düşürdü. Ayrıca mahkeme heyeti, “silahla birden fazla kişi tarafından birlikte yağma” suçundan da sanıklar A.A. ve B.K.’yi 9 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar B.K. ve A.A.’nın tutukluluk halinin devamına karar verirken, sanıklar hakkında da “haksız tahrik indirimi” ile “iyi hal indirimi” uygulamadı. Öte yandan, cinayet zanlılarından B.K.’nin 2022 yılında da uzaklaştırıldığı okulda müdür yardımcısı Aziz B.’yi de bıçaklayarak yaraladığı öğrenildi.
Samsun İşletmelere “dara” uyarısı Samsun Ticaret İl Müdürlüğü, işletmeleri, ağır idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları için “dara” düşümlerini yapmaları hususunda uyardı. İl genelinde birçok sektörde yürüttükleri yaygın ve yoğun denetimleri düzenli olarak sürdürdüklerini belirten Samsun Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesini sağlamak amacıyla; işletmelerimiz tarafından satışa sunulan gıda ürünlerinin, plastik kap veya karton kutu gibi ambalaj daraları düşülerek ürünün net miktarı üzerinden satışa sunulması gerekmektedir” dedi. Şikâyetler geliyor Daranın düşülmemesi hususunda şikayetler aldıklarını belirten Müdür Turpçu, “Bu kapsamda; Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nin ‘Tanımlar’ başlıklı 4/n) maddesinde ‘(Ek:RG-18/2/2022-31754)(2) Net miktar: Ambalajlı malın, ambalaj malzemesi ve mal ile birlikte ambalajlanan diğer malzemeler hariç miktarını’ ifade edeceği hüküm altına alınmıştır. Yine; Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nin; ‘Tanımlar’ başlıklı 4/r maddesinde de ‘Net Miktar: Ambalajlı gıdanın, ambalaj malzemesi ve gıda ile birlikte ambalajlanan diğer malzemeler hariç miktarını’ olacağı düzenlemesine yer verilmiştir. 22 Kasım 2021 tarihinde meslek odalarımız aracılığı ile işletmelerimize gerekli bilgilendirme ve uyarılar yapılmasına rağmen konu ile ilgili olarak vatandaşlarımızdan halen İl Müdürlüğümüze şikâyetler gelmektedir" diye konuştu. “Dara düşümleri yapılmalı” Yaptıkları denetimlerde işletmelerimizin sonradan ambalajlayarak doğrudan satışa sunduğu gıda ürünlerini plastik kap veya karton kutu gibi ambalaj daralarını düşmeden satışa sunduklarına dair tespitler yapıldığını belirten Kürşat Turpçu, tüm esnafın sonradan ambalajlayarak doğrudan satışa sunduğu gıda ürünlerinde dara düşümlerini yapma hususunda hassasiyet göstermelerini, aksi takdirde düzenlemeye uymadığı tespit edilen işletmelere Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin; “Aldatıcı Eylemler” başlıklı 29/2-c maddesi “Bir mal veya hizmetin fiyatı, fiyatının hesaplanma yöntemi, ödeme koşulları ya da belirli bir fiyat avantajı” hükmü ve Fiyat Etiket Yönetmeliği kapsamında idari yaptırım uygulanacağını kaydetti. Samsun Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu konu ile denetimlerin aralıksız sürdürüleceğini belirterek, işletmeleri daha ağır idari para cezaları ile karşı karşıya kalmamaları için dara düşümlerini yapmaları hususunda uyardı.