SPOR - 19 Kasım 2024 Salı 12:27

İkiz kardeşler, unutulmaya yüz tutmuş ata sporunda dünya şampiyonasına hazırlanıyorlar

A
A
A
İkiz kardeşler, unutulmaya yüz tutmuş ata sporunda dünya şampiyonasına hazırlanıyorlar

Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde yaşayan Azerbaycan kökenli anne Rümeysa Doguz, 14 yaşındaki ikiz çocuklarını unutulmaya yüz tutmuş ata sporu olan Alpagut Turan Dövüş Sanatı’nda Dünya Kupası’na hazırlıyor. Hem antrenör hem anne olan Rümeysa Doguz, “İsminde de anlaşılır olduğu gibi alp, kutsal savaşçı demek, Asenalar ve Alplerin yaptığı dövüş. Alpagut, unutulmaya yüz tutmuş bir spor branşı ve biz Türkiye’de bu sporu aktif bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Gayem çocuklarımı dünya şampiyonu yapmak” dedi.


Alpagut Turan Savaş Sanatı ile gençlik yıllarında Azerbaycan’da tanışan Rümeysa Doguz, evlilik sebebiyle ara verdiği sporu şimdi 14 yaşlarındaki biri kız diğeri erkek olan ikiz çocuklarıyla yapıyor. Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde yaşayan anne Doguz, çocuklarına antrenörlük yaparak 4-8 Aralık tarihlerinde Gürcistan’ın Kutaisi şehrinde düzenlenecek olan Dünya Alpagut Kupası’na hazırlıyor. Ankara’nın Etimesgut ilçesinde 5-8 Mart tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Alpagut Şampiyonası’nda derece yapan 14 yaşındaki Mina Anka Doguz, ‘Ayça’ kategorisinde +55 kilogramda Türkiye 2.’si olurken, ikiz kardeşi Anhar Yuşa Doguz da ‘Batur’ kategorisinde 45 kilogramda Türkiye 3.’lüğü elde etti.


Yoğun bir tempoyla Gürcistan’da yapılacak yarışmaya hazırlanan ikiz kardeşlerin hedefi ise dünya şampiyonu olmak.



Rümeysa Doguz: “Gayem çocuklarımı dünya şampiyonu yapmak”


Hem anne hem antrenör olan Rümeysa Doguz, çocuklarını çalıştırmanın kendisi için gurur verici olduğundan bahsederek, “Kızım Türkiye ikincisi, oğlum ise Türkiye üçüncüsü oldu ve hali hazırda da Gürcistan’da yapılacak olan Dünya Kupası’na hazırlanıyoruz. Ben antrenör olduğum için çocuklarım da bu sporda ilerleme kaydediyor. Hem anne hem de antrenör olarak çocuklarımı çalıştırmak gerçekten benim için gurur verici ve İnşallah Dünya Kupası’nda da birincilik getireceğiz. Çocuklarımla haftanın 5 günü ve 15 saate tekamül edecek şekilde antrenman yapıyoruz. Gayem çocuklarımı dünya şampiyonu yapmak ve kendimle beraber antrenör olarak çalışmalarını sağlamak. Kendilerinin de bu yönde çabaları var. LGS döneminde bile ben çocuklarımı maçlara hazırladım ve karşılığına da çok güzel bir şekilde aldık. İnanıyorum ki Dünya Kupası’nda da güzel bir dereceyle döneceğiz” ifadelerini kullandı.



“Alpagut, unutulmaya yüz tutmuş bir spor branşı”


Alpagut’un unutulmaya yüz tuttuğunu aktaran anne Doguz, “Alpagut bizim ata sporumuzdur. Uzak doğu sporları Alpagut’a bakarak kendilerine uyarlama yapmışlardır. Kimisi tekvando kimisi karate adı altında gün yüzüne çıkmıştır. Bizim branşımız ise Türk savaş sanatından geliyor. İsminde de anlaşılır olduğu gibi alp, kutsal savaşçı demek, Asenalar ve Alplerin yaptığı dövüş. Alpagut, unutulmaya yüz tutmuş bir spor branşı ve biz Türkiye’de bu sporu aktif bir şekilde yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.



Mina Anka Doguz: “Vücut aktivitesi olarak en verimli olan sporlardan birisidir”


Dünya Kupası’na hazırlanan 14 yaşındaki Mina Anka Doguz, “Yaklaşık olarak 8 yıldan beri bu sporu yapıyorum. Bu spordan memnunum, vücut aktivitesi olarak en verimli olan sporlardan birisidir. Ben bu sporla annem sayesinde tanıştım. Kendi kategorimde olanları yenerek Türkiye ikincisi oldum. Allah’ın izniyle dünya şampiyonasına gideceğim. Psikolojik olarak biraz stresliyim, ellerim titriyor dövüşürken. Şampiyonada birinci olmak istiyorum” dedi.


Anhar Yuşa Doguz ise yorgun ama mutlu olduğunu dile getirerek, “Bu sporu annem bana duyurmuştu. Ben ilk zamanlarda tereddüt ettim daha sonrasında çok güzel bir spor olduğunu anladım. Yorgun ve mutluyum. Antrenmanım yoğun bir şekilde ilerliyor ve çoğu zaman da eve yorgun olarak gidiyorum. Darbe emici oldukları için kullandığımız ekipmanlar bizi koruyor. Hedefim bu şampiyonada dünya birincisi olarak ülkemi onurlandırmak istiyorum” şeklinde konuştu.



İkiz kardeşler, unutulmaya yüz tutmuş ata sporunda dünya şampiyonasına hazırlanıyorlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Siirt’te kışa hazırlık çalışmaları masaya yatırıldı Siirt’te kış aylarında vatandaşların güvenliği ve trafik düzeninin sağlanması için hazırlıklar sürüyor. Kış mevsimi trafik tedbirleri toplantısı Vali Dr. Kemal Kızılkaya başkanlığında Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) gerçekleştirildi. Toplantıda, yoğun kar yağışı ve zorlu hava şartları için alınacak tedbirler ele alındı. Toplantıda; şehir içi ve kırsal bölgelerde yolların açık tutulması için alınacak tedbirler, sürücü ve yayaların güvenliği için trafik ekiplerinin koordinasyonu, acil durumlarda hızlı müdahale için oluşturulan kriz yönetimi planları, şehir içi ve şehirlerarası yollarda kış şartlarına uygun tedbirlerin titizlikle uygulanması için tüm birimlerle koordinasyon içinde yürütülecek çalışmalar görüşüldü. Vali Dr. Kemal Kızılkaya, toplantıda yaptığı konuşmada tüm kurumların kış boyunca uyum içinde çalışmasının önemine dikkat çekerek, “Halkımızın güvenli ve sorunsuz bir kış geçirmesi için tüm tedbirleri önceden alıyoruz. Ekiplerimiz kış boyunca sahada olacak, yolların açık kalması ve vatandaşlarımızın güvende olması için 7/24 görev başında olacağız. Hemşehrilerimizi de trafik kurallarına uymaya ve kış şartlarına uygun araçlarla yola çıkmaya davet ediyorum” dedi. Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen, İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
İstanbul TBF ile Orman Genel Müdürlüğü arasında iş birliği Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü arasında ‘Her Basket Bir Fidan’ ağaçlandırma projesi için imza töreni düzenlendi. Türkiye Basketbol Federasyonu, artan orman yangınları ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için anlamlı bir projeye imza attı. TBF ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleşecek projenin tanıtım lansmanına Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, federasyon ve Orman Genel Müdürlüğü yöneticileri ile basın mensupları katıldı. Etkinlikte konuşan Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, “Bugün sporun birleştirici gücü, doğa sevgisi için ‘Her Basket Bir Fidan’ projesini sizlerle paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye Basketbol Federasyonu bu birliktelikle ülkemizin orman varlığını artırmak ve geleceğe miras bırakmayı hedefliyoruz. 9 ligimizde sezon boyunca atılacak yaklaşık 350 bin sayı, doğayla fidan olarak buluşacak. Projemizin en önemli ilham kaynaklarından bir tanesi son yıllarda artan orman yangınlarıyla mücadele ve doğaya kazandırmamız gereken yeşil alanlar oldu. Bu projeyle yangınlardan zarar gören bölgelerin yeniden ağaçlandırılmasına katkı sağlamayı aynı zamanda iklim değişikliğine farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Hep birlikte yaşanılabilir bir dünya için çalışmalara devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Bekir Karacabey: "185 yıldır ülkemizin orman varlığını arttırmak için çalışıyoruz" Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise, “Bugün bizim için gerçekten önemli bir gün. Orman Genel Müdürlüğü, yaklaşık 185 yıldır ülkemizin orman varlığının artırılması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi maksadıyla ağaçlandırılma çalışmaları yapan ve ormanlarımızı koruyan bir kurum. Bu süreçte birçok farklı kurumla kampanyalar eşliğinde iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Bugün imzalayacağımız ‘Her Basket Bir Fidan’ protokolüyle birlikte 2019 yılında başlattığımız ‘Geleceğe Nefes’ kampanyamıza da yeni fidanlarla destek olmuş olacağız. Bu sebeple federasyon başkanımız ve değerli üyelerine, göstermiş oldukları hassasiyet sebebiyle teşekkür ediyorum. Böylece, Türkiye’deki tüm liglerde oynanan maçlarda atılan her basket için bir fidan dikeceğiz. Sene sonunda da kulüplerimize birer sertifika göndereceğiz. Federasyon Başkanımız da onaylarsa milli maçlarda atılacak her basket için ise 5 fidan dikeceğiz. Kampanyamızın herkes için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Organizasyon, iş birliği anlaşmasının imzalanması ve toplu fotoğraf çekiminin ardında sona erdi.
İstanbul Belediye işçilerinden oluşan ‘Ritim Beyoğlu’ grubundan etkileyici performans Beyoğlu Belediyesi çalışanlarından oluşan "Ritim Beyoğlu" müzik grubu çıktığı ilk konserde büyük beğeni topladı. Türk sanat müziğinden modern müziğe uzanan birbirinden güzel şarkıları seslendiren grup, dinleyicilere unutulmaz bir akşam yaşattı. Beyoğlu Belediyesi çalışanlarından oluşan "Ritim Beyoğlu" müzik grubu, ilk konserine çıktı. Bilim Beyoğlu’nda gerçekleşen bu özel konserde, grup sergilediği canlı performansla büyük beğeni topladı. Türk sanat müziğinden modern müziğe uzanan bir birinden güzel şarkıları seslendiren grup, dinleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Konsere Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri, belediye çalışanları ve mahalle muhtarları da katılarak gruba destek verdi. “Arkadaşlarımız belediyenin insana dokunan yüzünü bir kez daha gösterdi” Konserin ardından Ritim Beyoğlu Grubu üyelerini sergiledikleri performanstan dolayı tebrik eden Başkan İnan Güney, “Emeğinize sağlık, yüreğinize sağlık. Çok güzel, çok hoşuma gitti. Belediyenin insana dokunan, insana hizmet eden ve insana sıcak gelen o yüzünü bir kez daha göstermiş oldu arkadaşlarım. Emek veren herkese çok çok teşekkür ediyorum” dedi. Ritim Beyoğlu grubu ilçe sakinlerine müzik dolu anlar yaşatmayı hedefliyor Beyoğlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü öncülünde bir araya gelen belediye işçileri tarafından kurulan Ritim Beyoğlu grubunun şefliğini Mesut Ulusan üstlendi. Vokalistliğini Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden Canan Yavuz’un yaptığı grupta, gitarda Destek Hizmetleri Müdürlüğünden Doğan Işık, kanunda Yazı İşleri Müdürlüğünden Veysel İliş, ritimde ise Zabıta Müdürlüğünden Doğukan Er yer alıyor. İlk sahne performansıyla büyük bir takdir toplayan Ritim Beyoğlu grubu, ilerleyen dönemde daha fazla etkinlikte sahne alarak Beyoğlu halkına müzik dolu anlar yaşatmayı hedefliyor.