Yerel Haberler
Çankırı
10 Ocak 2025 Cuma - 11:35 Orta Asya’ya uzanan kültür asırlardır yaşatılıyor Orta Asya’dan Anadolu’ya taşınan ’Yaran kültürü’, Çankırı’da asırlardır yaşatılmaya devam ediliyor. Yüzyıllardır devam eden ve Orta Asya’daki Türk kültürünün izlerini taşıyan "yaran kültürü", Çankırı’da yaşatılıyor. Özellikle Çankırı ve İç Anadolu Bölgesinde sürdürülen yaran kültürü, Oğuzlar’dan uzanan Türk geleneklerini ve ahilik geleneğini canlı tutuyor. Kültürü yaşatan ’yaran’lar kurdukları ‘yaran meclisi’nde bir araya gelerek asırlardır süren geleneği devam ettiriyor. Mecliste çeşitli oyunlar oynayıp sohbet eden yaranlar, soğuk kış günlerinde hoşça vakit geçiriyor. Büyük baş ağa, küçük baş ağa, reis, çavuş, usta yaranlar, kalfa yaranlar ve küçük yaranlar olarak nitelendirilen vatandaşların katıldığı bu buluşmalar ’ocak yakmak’ olarak adlandırılıyor. Yaşatılan kültür ile birlik ve beraberin sürdürülmesi amaçlanıyor. "Asıl sebebi birlik ve beraberlik " Meclisin amacının birlik ve beraberliğin sağlanması olduğunu söyleyen Ulubey Yaren Meclisi Üyesi Görkem Güray, “Şu an çırak yaranım ama ilerleyen zamanlarda kalfalık ve ustalığım devam edecek. Yaran, Oğuzlar2dan günümüze kadar gelen Dede Korkut ve Ahi Evran ile birlikte oluşmuş, Çankırı halkının ve İç Anadolu Bölgesinde dostluk, beraberlik oluşturmak maksadıyla, kış günlerinde eğlendikleri ama asıl sebebinin birlik ve beraberlik olduğu bir meclistir. Yaranlar, genellikle kış aylarında başlar ve Şubat sonuna kadar devam eder. Mecliste minimum 24 kişi bulunur ve bunlar, büyük baş ağa, küçük baş ağa, reis, çavuş, usta yaranlar, kalfa yaranlar ve küçük yaranlar olarak devam eder. Burada çeşitli oyunlar oynanıp keyifli sohbetler edilir. Buraya gelen misafirlerin herhangi bir resmiyetine bakılmaz. Burada tüm misafirler eşittir, herkese eşit davranılır ve hürmet gösterilir. Bütün kuralarda herkes için aynıdır. Misafirler, yaranlarımızın ve ağalarımızın çevresindeki insanları aynı düğünlere davet eder gibi tarih ve saati söyleyip ‘ocak yakıyoruz’ tabiriyle çağırılıp gelebilir” dedi.
Doç. Dr. Ercoşkun:  “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmuştur
14 Eylül 2024 Cumartesi - 12:21 Doç. Dr. Ercoşkun: “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmuştur Çankırı’da tuz ile ilgili araştırmalar yapan Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı tuzunun 50 milyon yıl önce oluştuğunu kaydederek, “Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir” dedi. Çankırı tuzu ile ilgili araştırmalar yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı’daki tuz yataklarının yaklaşık 50 milyon yıl önce deniz suyunun kurumasıyla oluştuğunu belirttti. Çankırı’nın büyük oranda tuz katmanlarıyla kaplı olduğunu belirten Ercoşkun, Çankırı tuzunun Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisi olduğunu söyledi. “Çankırı tuzu, Türkiye’nin değil dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir” Tuzda bulunan kalsiyumun benzersiz bir özellik taşıdığını kaydeden Ercoşkun, “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmaya başlamış ve denizlerin en temiz halinde deniz suyunun kurumasıyla oluşmuştur. Çankırı tuzu, oldukça saf ve temizdir çünkü tetis okyanusun kurumasıyla oluşmuş bir tuzdur. Çankırı büyük oranda, yaklaşık 400 ila bin metre kalınlığında tuz katmanlarıyla kaplıdır. Çankırı tuzu, Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir. Çankırı tuzunda sodyum klorürün dışında bir miktar da kalsiyum bulunmakta ve Çankırı tuzuna benzersiz bir özellik kazandırmaktadır. Çankırı tuzu, çok mineral içermez. En önemli kalite kriteri, saflığı ve temizliğidir. Temel kalite kriteri ise içerisinde ağır metal, radyoaktif, mikroplsatik ve insan sağlığını tehdit eden herhangi bir unsur bulunmaması” dedi.
Doç. Dr. Ercoşkun: “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmuştur"
14 Eylül 2024 Cumartesi - 11:57 Doç. Dr. Ercoşkun: “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmuştur" Çankırı’da tuz ile ilgili araştırmalar yapan Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı tuzunun 50 milyon yıl önce oluştuğunu kaydederek, “Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir” dedi. Çankırı tuzu ile ilgili araştırmalar yapan Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı’daki tuz yataklarının yaklaşık 50 milyon yıl önce deniz suyunun kurumasıyla oluştuğunu belirtti. Çankırı’nın büyük oranda tuz katmanlarıyla kaplı olduğunu belirten Ercoşkun, Çankırı tuzunun Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisi olduğunu söyledi. “Çankırı tuzu, Türkiye’nin değil dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir” Tuzda bulunan kalsiyumun benzersiz bir özellik taşıdığını kaydeden Ercoşkun, “Çankırı’nın meşhur tuzu, yaklaşık 50 milyon yıl önce oluşmaya başlamış ve denizlerin en temiz halinde deniz suyunun kurumasıyla oluşmuştur. Çankırı tuzu, oldukça saf ve temizdir çünkü Tetis Okyanusu’nun kurumasıyla oluşmuş bir tuzdur. Çankırı büyük oranda, yaklaşık 400 ila bin metre kalınlığında tuz katmanlarıyla kaplıdır. Çankırı tuzu, Türkiye’nin değil, dünyanın nadir saf ve temiz tuzlarından birisidir. Çankırı tuzunda sodyum klorürün dışında bir miktar da kalsiyum bulunmakta ve Çankırı tuzuna benzersiz bir özellik kazandırmaktadır. Çankırı tuzu, çok mineral içermez. En önemli kalite kriteri, saflığı ve temizliğidir. Temel kalite kriteri ise içerisinde ağır metal, radyoaktif, mikroplastik ve insan sağlığını tehdit eden herhangi bir unsur bulunmaması” dedi.
Gıda denetimlerinde sıkı takip: “Baş kontrolcü tüketicidir”
11 Eylül 2024 Çarşamba - 11:17 Gıda denetimlerinde sıkı takip: “Baş kontrolcü tüketicidir” Çankırı’da gıda denetimlerinin aralıksız sürdürüldüğünü ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Üreticiyi korurken tüketicimizin de aldatılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi. Çankırı’da gıda denetimlerinden sorumlu yetkililer, ilçe, belde ve köylerdeki tüm işletmelere rutin denetimler gerçekleştiriyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, tüm üretim ve tüketim işletmelerinin kontrol altında olduğunu belirterek, baş kontrolcünün aslında tüketicinin kendisi olduğunu vurguladı. Tüketicilerin gördükleri olumsuzlukları Alo 174 Gıda Hattı’na bildirmelerinin önemine dikkat çeken Düzgün, denetimlerin yalnızca yıllık olarak gerçekleştirilmediği, riskli üretim yerlerine daha sık kontroller yapıldığını belirtti. Denetimlerde olumsuzluk tespit edilen yerlerin gerekli cezai işlemlere tabi tutulduğu ifade eden Düzgün, Tüm ürünlerin üretimden tüketime kadar olan sürecinin denetim altında olduğunu kaydederek “Üreticiyi korurken tüketicimizin de aldatılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi. “Baş kontrolcü tüketicinin kendisidir” Tüm ürünlerin üretiminden tüketimine kadar kontrolleri altında olduğunu belirten Düzgün, “Mesai saatleri içerisinde her gün ilçe, belde ve köydeki küçük bakkallara varıncaya kadar rutin denetimler yapıyoruz. Yılda 1-2 kez muhakkak her mekanda kontroller yapıyoruz. Riskli üretim yerlerine de daha sıklıkla kontroller yapıyoruz. Mevcuttaki tüm üretim ve tüketim işletmeler kontrolümüz altında. Ama tabii ki baş kontrolcü tüketicinin kendisidir. Bu manada uyanık olup bize haber verdiği sürece olaya hemen müdahale oluruz ve yanlış giden bir iş varsa gereğini yaparız. Tüm ürünlerin üretiminden tüketimine kadar tamamı kontrolümüz altında” şeklinde konuştu. “Üreticiyi korurken tüketicimizin de aldatılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” Herhangi bir olumsuzluk durumunda gerekli işlemlerin yapıldığını kaydeden Düzgün, “Tüketicilerimizden ricamız, görmüş olduğu olumsuzlukları Bakanlığımızın hayata geçirmiş olduğu Alo 174 Gıda Hattına bildirilsin. Biz 48 saat içerisinde olaya hemen müdahale ederiz. Olumsuzluklara rastlanılan yerlerde gerekli cezalara tabii tutuyoruz. Üreticilerimizin ürettikleri ürünlerin ne kadar temiz olarak tüketime sunulmasına dikkat ediyorsak tüketime sunulan gıdalar içinde aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Üreticiyi korurken tüketicimizin de aldatılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Gerekli önlemleri her daim alıyoruz. Tüketicilerimizin bu manada rahat olabilirler” diye konuştu.
Dr. Hüseyin Düzgün: “Güçlü Türkiye istiyorsak, güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz”
10 Eylül 2024 Salı - 21:11 Dr. Hüseyin Düzgün: “Güçlü Türkiye istiyorsak, güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz” Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen, "Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Destekleme Modeli" bilgilendirme toplantısında konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün tarımın önemine değinerek, “Güçlü Türkiye istiyorsak, güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığının 2025 yılında uygulamaya koyacağı yeni bitkisel üretim planlaması ve hayvancılık destekleme modeli ile kullanılmayan atıl tarım arazilerinin kiraya verilmesi konuları ile ilgili Çankırı’da, ‘Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Destekleme Modeli’ bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Müdürlük binasının konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, dünyada söz sahibi olmak için en az savunma sanayi, savunma sistemi kadar tarımsal ve hayvansal üretimin öneminin bilincinde olunması gerektiğini vurgulayarak, "Güçlü Türkiye istiyorsak, güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz" dedi. “Güçlü Türkiye istiyorsak güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz” Çiftçilere hizmet etmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Düzgün, “Güçlü Türkiye istiyorsak güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz. Eğer ki biz dünyada söz sahibi olmak istiyorsak en az savunma sanayi, savunma sistemi kadar tarımsal ve hayvansal üretimin öneminin bilincinde olmamız lazım. Her türlü sıkıntı ve probleme rağmen çiftçilerimizin ürettiğini üretmek için çabaladığını görüyoruz ve bu heyecanla özellikle sayın valimizin de yolumuzu açmasıyla, huzurlu bir ortamda bizi teşvik etmesiyle, çalışmaktan zevk alıp çiftçilere hizmet etmekten mutluluk duyuyoruz. Sayın Bakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın gayretleriyle yeni mevzuatlarla çiftçinin artık daha çok kazanacağım ne üreteceğimi bilerek çabalayacağım diyeceği noktaya gelmiş durumdayız. İşte planını üretim modelini ve destekleme modeli, önceliğimiz üretimde devamlılık, üretimin kayıt altına alınması, kaydedilmiş üretimin verimli hale getirilmesi ve bunun kısmen sanayiye ve yatırıma dönüştürülmesi ekseninde yoğun gayretlerle hazırlanarak uygulamaya konulan yasaları başta daire başkanımız Engin Çilali olmak üzere misafirlerimize ilgili arkadaşlarımız bu toplantıda anlatacaklar. Biz de köy köy ve ilçe ilçe gezerek herkese anlatacağız Çünkü ülkemiz ve ilimizin tarımsal ve hayvansal üretimindeki yol haritasını belirleyecek bir sürece girmiş bulunmaktayız. Başta Çankırı ilimiz olmak üzere ülkemiz tarımsal ve hayvansal üretimine hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.