SAĞLIK - 18 Ocak 2025 Cumartesi 11:56

Yanık tedavisinde güncel gelişimler Bursa Şehir Hastanesi’nde ele alındı

A
A
A
Yanık tedavisinde güncel gelişimler Bursa Şehir Hastanesi’nde ele alındı

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, kamu hastanelerinde görevli hekim ve sağlık personellerini yanık tedavisindeki güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmek amacıyla Bursa Şehir Hastanesi’nde eğitim düzenledi.


Bursa’daki kamu hastanelerinden toplam 150 hekim ve sağlık personelinin katıldığı eğitimde Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Sabriye Dayı, Op. Dr. Selma Beyeç ve Op. Dr. Kadir Güler konuşmacı olarak yer aldı. Yanık tedavisine ilişkin genel bilgilerin ve güncellemelerin paylaşıldığı eğitimde; erişkin ve çocuk hastalarda uygunsuz sevklerin önlenmesi, ilk başvuru merkezlerinde doğru müdahalenin yapılması, endikasyonu olan hastaların üst merkezlere uygun şekilde sevki ve 112 Acil Çağrı Merkezi’nin ihtiyacı olan hastalar için kullanılması gibi konular da ele alındı.


Programda konuşan Bursa Şehir Hastanesi Yetişkin Yanık Sorumlusu Op. Dr. Selma Beyeç, acil servis ve yoğun bakım görevlileri başta olmak üzere tüm hekim ve hemşirelere açık bir eğitim düzenlediklerini belirtti. Sağlık çalışanlarının, sosyal hayatta sıklıkla karşılaşılan ve çok ağrılı bir travma olan yanık vakalarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini aktardıklarını vurgulayan Op. Dr. Beyeç, “Eğer çalıştıkları hastanede tıbbi müdahale mümkün değilse, ileri bir merkeze sevk etmek gerekiyorsa, hangi hastaları sevk etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirmek ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak için bu eğitimi düzenledik” dedi.



Yanık tedavisinde güncel gelişimler Bursa Şehir Hastanesi’nde ele alındı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum’da yağışlar barajları doldurdu Bodrum, Aralık ayındaki yoğun yağışlarla birlikte su kaynaklarında önemli bir toparlanma yaşadı. Metrekareye düşen 271 kilogram yağış, bölgedeki Mumcular ve Geyik barajlarında su seviyelerini kayda değer oranda yükseltti. Mumcular Barajı’nda su seviyesi yüzde 10’dan yüzde 32’ye, Geyik Barajı’nda ise yüzde 40’tan yüzde 50’ye ulaştı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, bölgedeki yağışların etkilerini değerlendirdi. Özçelik, “NASA ve Avrupa Komisyonu’nun verilerine göre, 2024 yılı kayıtlardaki en sıcak yıl oldu. Türkiye genelinde yıl boyunca yağışlarda yüzde 16’lık bir azalma yaşandı. Ancak Aralık ayında Muğla’ya düşen 315 milimetrelik yağış, mevsim normallerinin yüzde 85 üzerinde bir artış gösterdi ve bu rakam ülkemizin yıllık yağış miktarının yarısına denk geliyor” diye konuştu. Bodrum’un içme suyu ihtiyacına dikkat çeken Özçelik, “Uzun süredir kuruma noktasına gelen Mumcular ve Geyik barajları son yağışlarla yeniden canlandı. Mumcular Barajı’nda doluluk oranı yüzde 32’ye, Geyik Barajı’nda ise yüzde 50’ye ulaştı. Ayrıca Bodrum’a destek sağlayan Akgedik Barajı’ndaki doluluk oranı da yüzde 66 seviyesine yükseldi. Ancak su yönetiminde yaşanan kayıp-kaçak sorunları nedeniyle riskler hala devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Aydın Duyarsız sürücüler görme engelliler için tehlike saçıyor Aydın’da yaşayan görme engelli bireylerin yaşadığı sıkıntı ve problemlere dikkat çeken Altınokta Körler Derneği Aydın Şube Başkanı Bayram Özen; “Park etme, fark et. Kaldırımlar park yeri değildir” diyerek herkesi duyarlı olmaya davet etti. Aydın nüfusuna oranı yüzde 3.4 olan yaklaşık 39 bin engelli bireyin hayatı duyarsız vatandaşların dikkatsizliği ile daha da zorlaşıyor. Bu çerçevede açıklama yapan Altınokta Körler Derneği Aydın Şube Başkanı Bayram Özen, görme engelli bireylerin yaşadığı sıkıntı ve problemlere dikkat çekti. Aydın’da yaşayan görme engelli bireylerin son zamanlarda, yaşadıkları ve karşılaştıkları problemlere ilişkin bir açıklama yapan Özen, yaşanan sıkıntıları sıralayarak Aydınlıların daha duyarlı olmasını istedi. Özellikle kaldırıma park edilen araçların engelli bireyler için tehlike saçtığını ifade eden Özen, “Park etme, fark et” diyerek duyarlılık çağrısında bulundu. Başkan Özen, hissedilebilir yüzey taşları üzerine park edilen araçlar görme engelli bireylerin hayatını zorlaştırdığını ve rsik oluşturduğuna dikkat çekti. Kaldırımlara park edilen araçlar sebebiyle olumsuzlukların yaşandığını belirten Özen; “Park etme fark et. Kaldırımlar park yeri değil, yayaların yürüme yeridir. Sarı çizgiler süs değildir. Görme engelli yayalar içindir. Yeşile ve ağaca evet, eğik ağaçlara hayır” dedi.