EKONOMİ - 09 Kasım 2024 Cumartesi 11:56

Başkan Burkay: “Yeni ihracat pazarlarında var olmak zorundayız”

A
A
A
Başkan Burkay: “Yeni ihracat pazarlarında var olmak zorundayız”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, kriz dönemlerinde ihracat pazarı ve ürün çeşitliliğinin kilit rol oynadığını belirterek, “Tek bir pazara bağlı kalmak firmaların krizlerden daha fazla etkilenmesine yol açıyor. Yeni hedef ülkelerde var olmak zorundayız. BTSO olarak firmalarımızın dış ticaretini artırmak için yoğun çaba gösteriyoruz” dedi.


BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Uluslararası Tekstil Ticaret Merkezi (BUTTİM) ev sahipliğinde düzenlenen “Bursa Ekonomisi ve Gelecek Vizyonu” programına katıldı. BUTTİM Kültür Merkezi’ndeki programda konuşan BTSO Başkanı Burkay, küresel ekonomide zor bir sürecin devam ettiğini söyledi. Dünya ve Türkiye’de yüksek enflasyonla mücadelenin sürdüğünü belirten Başkan Burkay, iş dünyasının yaşadığı sorunların çözülmesi için bakanlık ve kurumlarla sürekli iletişim halinde olduklarını dile getirdi.


ABD seçimleri mesajı


Başkan Burkay, Amerika Birleşik Devletler seçimlerini tüm dünyanın merakla beklediği bir süreç olduğunu belirterek, “Şu anda dünya bunu pozitif karşıladı gözüküyor. Özellikle tüm dünyada savaşın durdurulma vaadi bir anlamda dünyanın bundan böyle normal bir sürece girmesiyle alakalı bütün insanlık tarafından umutla karşılandı. Umut ediyoruz ki önümüzdeki süreçte savaşlar biter, yakın coğrafyada yaşanan tüm bu olumsuzluklar geride kalır” dedi.


“Bursa’nın geçmişten gelen gücünü korumamız lazım”


İbrahim Burkay, Bursa’nın dünyada yaşanan felaket ve krize rağmen pozitif ayrışan önemli bir merkezlerden birisi olduğunu belirterek, “Biliyoruz ki geçmişten gelen gücü geleceğe de taşımamız lazım. BTSO, 57 bine ulaşan üye sayısıyla Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odası. Biz BTSO’da yönetime geldiğimiz günden bu yana her zaman güçlü bir vizyon ve bu yönümüzü destekleyen güçlü bir strateji ile projeler ürettik. Yaptığımız her proje kendi başına ülke ve bölge çapında oyun değiştirici ölçekte bir yapıya sahip. Bu anlamda BUTTİM’deki değerli üyelerimizle birlikte yürüttüğümüz birçok proje var. Özellikle alım heyetleri ve yurt dışı programlarıyla bölgemizde önemli buluşmalar gerçekleştirdik. BUTTİM’in bu noktada üyelerine yönelik güzel çalışmaları var. Bizler de BTSO olarak sektörlerin dünya pazarlarında etkili bir oyuncu olması sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.


“Bursa için proje üretmeyi sürdürüyoruz”


Başkan Burkay, özellikle kriz dönemlerinde en büyük gücün pazar ve ürün çeşitliliğinin önemli olduğunu vurguladı. Tek bir pazara bağlı olan şirketlerin kriz ortamlarından daha fazla etkilendiğini kaydeden Burkay, “Rahat ürün sattığımız ülkelerin yanı sıra her zaman yeni pazarlarda müşteri arayışımız olmak zorunda. Bu bakış açısıyla ihracat odaklı projeler üretiyoruz. Şirketlerimizin nitelikli dönüşümü için BUTEKOM’u hayata geçirdik. Mesleki yeterlilikte Türkiye’nin en büyük belgelendirme merkezi MESYEB çalışmalarını sürdürüyor. KFA Fuarcılık’ın çalışmaları yeni nesil fuar programlarıyla devam ediyor. Yenişehir Havalimanı’nı e-ihracat ve kargo taşımacılığı konusunda önemli bir konuma yükselttik. Kirazlıyayla Sanatoryumunu Bursa Business School vizyonuyla iş dünyasının referans eğitim merkezi haline getirdik. Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi GUHEM’i hayata geçirerek yeni nesil teknolojilerde çocuklarımızı ve gençlerimizi hazırlamayı hedefledik.” dedi. Başkan Burkay, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim merkezi TEKNOSAB’ın Türkiye’nin de ötesine geçtiğini belirterek, “Bugün TEKNOSAB, endüstriyel bölge olarak Türkiye’nin en önemli yatırımlarından bir tanesi. Bölgemiz Bursa ve Türkiye ekonomisini dönüştürecek bir noktaya geldi” şeklinde konuştu.


Başkan İbrahim Burkay konuşmasında Girişimci Sermaye Yatırım Fonu (GSYF) ile hayata geçecek TEKNOSAB Lojistik Teknopark projesinin detaylarını paylaştı. Projenin içerisinde Bursa iş dünyasının daha fazla yer almasını hedeflediklerini belirten Burkay, “Çünkü Bursa’da üretilecek, ortaya çıkacak ekonomik değerin Bursa iş dünyası tarafından sahiplenilmesi ve faydalanılması en büyük amacımız. Bu fonun tamamen hedefi projenin hayata geçirilmesidir. Projemiz tren ve otoyola bağlantısı olan, aynı zamanda yük indirme istasyonuna sahip, lojistik olarak lokasyonu Türkiye’deki en avantajlı yerlerden bir tanesi. Burası Güney Marmara’nın en büyük lojistik teknoparklarından birisi olacak” dedi.


“BTSO ile ortak projeler üretiyoruz”


BUTTİM Başkanı Sadık Şengül, merkezde yer alan iş dünyası temsilcilerine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Merkezin uluslararası anlamda ticaret merkezi kimliğini güçlendirmek için adımlar atıyoruz. Üyelerimizin yurt dışı pazarlarında etkili bir oyuncu olmasını hedefliyoruz. Bu noktada BTSO ile ortaklaşa farklı programlar gerçekleştiriyoruz. Ortak akıl ile yapılan bu çalışmaların BUTTİM’deki iş dünyası temsilcilerimizi daha iyi noktalara taşıyacağımıza inanıyorum” dedi.


Programa BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Metin Şenyurt ve BUTTİM Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı.



Başkan Burkay: “Yeni ihracat pazarlarında var olmak zorundayız”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kara kazan, asırlardır aynı yöntemlerle üretilen zeytinyağlı defne sabunu için kaynıyor Hatay’da babasından devraldığı sabun üretimini 25 yıldır devam ettiren Özcan Kaya, bölge halkının vazgeçilmezleri arasında olan ve cilde faydası saymakla bitmeyen zeytinyağlı defne sabunu için mesai yapıyor. Zeytinyağlı defne sabunun fiyatı; 300 TL ile 600 TL arasında değişiyor. Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da zeytin ve defne hasadı devam ediyor. Bölge halkının zeytin ve defneden elde ettikleri yağ, babasından devraldığı sabun üretimini 25 yıldır devam ettiren Özcan Kaya’nın kara kazanında doğal yöntemlerle üretilen zeytinyağlı defne sabununa dönüşüyor. Cilde faydası saymakla bitmeyen zeytinyağlı defne sabunu, bölge halkı başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok noktasından rağbet görüyor. Doğal yöntemlerle üretilen sabunun kilogram fiyatı; 300 TL ile 600 TL arasında değişiyor. Sabunda fiyatı değiştirense defne yağının ve zeytinyağının kullanım oranı. “Burada yaşayan vatandaşlar defne yağlarını ve zeytinyağlarını getiriyorlar, bende yıllık sabunlarını yapıyorum” Babasından öğrendiği sabun üretimini 25 yıldır sürdüren Özcan Kaya, “Burada sabunlarımızı pişiriyoruz. Burada yaşayan vatandaşlar defne ve zeytinyağlarını getiriyorlar, bende yıllık sabunlarını yapıyorum. Ekim aylarında defne ve zeytinler hasat edilip toplanır. Sonra yağlarını çıkartılır. Yağlarını getirip yıllık sabunlarını pişirirler. Evlerinde kullanmaya başlarlar. Ben yağları sabun haline getirip vatandaşlara veriyorum. Bu işi 1980 yılında babam yapıyordu. Babamın yanında çalışarak öğrendim. 25 yıldır sabun üretimi yapıyorum. Babadan kalan mesleği öğrenip devam ediyorum. Millete sabun yapıp satışını yapıyorum” dedi. “Sabun için ilk aşama temiz zeytin yağı ve defne yağı olmalıdır” Temiz ve kaliteli yağın sabun kalitesini değiştirdiğini ifade eden Özcan Kaya, sabun fiyatları hakkında bilgi vererek, “Sabun için ilk aşama temiz zeytin yağı ve defne yağı olmalıdır. Yağ çok iyiyse sabunun kıvamı güzel olur ama bazen kirli yağlar gelince sabunun kıvamı kötü oluyor. Kazanda 30 dakika kaynatıp kalıba döküyoruz. 1 saat sonra kuruduğunda kesip müşterilere teslim ediyoruz. Fiyatları ise; Tam zeytinyağlı olanlar 150 TL, yüzde 25 defne yağı 300 TL, yüzde 50 defne yağı ise 400 TL, tamamı defne yağı olan ise 600 TL arasındadır. Defne yağının kilosu 400 - 500 TL arasında değişiyor. Sabunun en iyisi tanesi 100 TL’dir. 25 yıldır sabun üretimi yaparak geçimimi sağlıyorum” ifadelerini kullandı.
Hatay Yaylada vadiye atılan torbalarca çöp zorlu şartlarda toplandı Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bölge sakinlerinin vahşi çöp depolama alanı olarak kullandığı vadideki çöpler, belediye ekiplerince zorlu şartlarda titizlikle toplandı. Doğası ve mevsimsel özellikleriyle Türkiye’nin en eşsiz bölgelerinden olan Hatay’daki Amanos dağının etekleri adeta saklı cenneti andırıyor. Dörtyol ilçesinde bulunan Topaktaş yaylası da Amanos dağı eteğinde bölge sakinlerinin yaşam alanları arasında. Topaktaş yaylasında yaşayan vatandaşlar, uzun süredir bölgedeki vadiyi vahşi depolama alanı olarak kullanıyordu. Dörtyol Belediyesi ekipleri, Başkan Dr. Bahadır Amaç’ın talimatıyla bölgede temizlik çalışması başlattı. Sarp vadide zorlu şartlarda gerçekleştirilen temizlik çalışmasında ekipler tarafından 2 traktör römorku dolusu çöp toplandı. Başkan Amaç, bölgede yaşayan vatandaşların çöplerinin bundan sonraki süreçte belediye ekipleri tarafından düzenli olarak toplanacağını söyledi. “Bu sene orayla ilgili şöyle bir çözüm bulduk, bir rampa yaptık haftada iki gün orada damperli kamyonla ve traktörle çöp toplayacağız” Dörtyol Belediye Başkanı Dr. Bahadır Amaç, Topaktaş yaylasında yürütülen temizlik çalışması hakkında bilgi vererek “Orada daha önceden yayla sakinlerimizin çöplerinin biriktirildiği bir bölgeydi, vahşi depolama alanı olarak kullanılan bölgeyle ilgili titiz bir çalışma yürüttük. Vadide bulunan çöplerin hepsi çok yüksek olduğu için iplerle inilerek toplandı ve iki traktör çöp çıktı. Uzun yıllardır vadide çöp birikmiş ve çürümeye başlamış artık. Arkadaşlarımız çok emek etti onlara da buradan teşekkür ediyorum. Çöplerin bulunduğu yer düz bir zemin değil, bayağı yüksek derin bir vadide. Yolun kenarında giden arkadaşlarımız varsa orayı bilirler. Bu sene orayla ilgili şöyle bir çözüm bulduk, bir rampa yaptık haftada iki gün orada damperli kamyonla ve traktörle çöp toplayacağız. Vadideki çöpler iki gün boyunca yaylada toplandı, toplanılan atıkları çöp toplama merkezine götürdük. Yayladaki çöpleri her yıl toplamaya devam edeceğiz çünkü oradaki ormanlar ve doğa bizim değil, gelecek nesillere tertemiz bir yer bırakmak zorundayız. Biz bu güzel ülkeyi bugün yaşayanlar için de gelecekte yaşayanlar için de tertemiz bırakacağız çünkü bu bizim sorumluluğumuzdur. Bize emanet eden atalarımıza ihanet edemeyiz, bugünümüzü bugünde yaşayıp geleceği ihmal edemeyiz” ifadelerini kullandı.
İstanbul 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü Doç. Dr. Canan Dağdeviren’in oldu 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Canan Dağdeviren’e verildi. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Aziz Sancar Bilim, TÜSEB Teşvik ve TÜSEB Özel Ödülleri sahiplerini buldu. Doç. Dr. Canan Dağdeviren; tıp fiziği, malzeme bilimi ve biyomedikal cihaz teknolojileri alanındaki uluslararası çalışmaları ve geliştirdiği yüksek teknoloji giyilebilir tıbbi cihazlar alanında yaptığı başarılı çalışmalara istinaden 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden mezun olan Canan Dağdeviren, Prof. John A. Rogers danışmanlığında fizik, elektronik, kimya, malzeme, mekanik ve tıp alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir, vücut içine ve deri üstüne giydirilebilir elektronik aletler üzerinde çalışmalar yaptı. 2014 yılında Harvard Üniversitesi’nin “Genç Akademi Üyesi” seçilen Dağdeviren, tarihte bu ödülü Türkiye’den kazanan ilk kişi oldu. 40’ın üzerinde ulusal ve uluslararası ödüle sahip olan Canan Dağdeviren, Forbes dergisi tarafından "30 yaşından genç 30 bilim insanı" seçilmiştir. Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine de (Junior Fellow of Harvard) seçilen Dağdeviren, MIT Technology Review’un her yıl derlediği listesinde yer almış ve İllinois İnovasyon Ödülü’nü (Illinois Innovation Prize) kazanmıştır. 2017’de American Academy of Achievement’in, Türkiye’den seçilen ilk inovasyon ve teknoloji delegesi olmuş ve “MIT Media Lab”de kendi araştırma grubunu kurarak akademisyen olarak araştırmalarına devam etmektedir.