EĞİTİM - 20 Ekim 2024 Pazar 15:14

BARÜ’de TÜBİTAK destekli proje hazırlama eğitimi verildi

A
A
A
BARÜ’de TÜBİTAK destekli proje hazırlama eğitimi verildi

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) araştırmacıların fikir aşamasından projenin tamamlanmasına kadar yürütmeleri gereken süreçlere katkı sunmak hedefiyle düzenlenen TÜBİTAK destekli eğitim başarıyla tamamlandı.


Bartın Üniversitesi (BARÜ) ev sahipliğinde TÜBİTAK 2237 Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında araştırmacılara yönelik bir eğitim programı düzenlendi. BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Erkartal’ın yürütücülüğünü yaptığı “Fen, Mühendislik ve Eğitim Bilimleri Alanlarında Proje Hazırlama Eğitimi” programında 4 farklı oturumda 8 ana başlık altında eğitim verildi.


Farklı üniversitelerden eğitici ve araştırmacıların bulunduğu programın açılış konuşmasını BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Erkartal yaptı.


BARÜ’nün bilimsel araştırma süreçlerine katılımı teşvik etmek ve proje hazırlama kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla düzenlediği eğitim programının önemine değinen Rektör Uzun, “Her bir bileşenimizin bilim ve teknoloji süreçlerine katılımlarını sağlamayı, milli ve yerli olanı üretmelerini teşvik ediyoruz. Üniversitemizde TÜBİTAK tarafından desteklenerek düzenlenen bu eğitim programı da hedeflerimiz çerçevesinde proje hazırlama ve yürütme becerilerini geliştirme noktasında önemli bir adımı temsil ediyor. Farklı üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen bu etkinliğin, disiplinler arası bilimsel çalışmalara altyapı oluşturulmasına büyük katkı sunacağına inanıyorum” diye konuştu.


Dr. Öğr. Üyesi Erkartal ise “Bir projenin en önemli kısmı fikirleri olgunlaştırarak metin haline getirmektir. Bu meyanda etkili planlama, doğru ekip, kaynak ve bütçe yönetimi gibi bileşenlerle proje üretiminin başarıyla sonuçlanmasına odaklanacağız. Bu noktada Bartın Üniversitesi bölgesel kalkınmada çok önemli bir yer tutuyor. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun olmak üzere Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Mehmet Zahmakıran’a ve ürettikleri bilimsel çalışmalarıyla Üniversitemizi bölgenin önde gelen kurumlarından biri haline getirdiği için tüm bileşenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.


Ardından geçilen programın ilk oturumunda Yozgat Bozok Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, BARÜ’nün TÜBİTAK projelerinde önemli başarılara imza attığına değinerek “TÜBİTAK 1001 Proje Önerisi Hazırlama” ve “TÜBİTAK 1001 Projeleri Yürütülmesi” başlıklarında tecrübelerinden örnekler vererek detaylı bilgilendirmelerde bulundu.


İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız uluslararası proje ve ortak aktivitelerin geliştirilmesi noktasında yapılacaklara dikkat çekerek “ERANET Projeleri Hazırlık Aşamaları” ile “ERC ERANET Projesi Yürütülmesi” konu başlıklarında bilimsel araştırmalarda izlenmesi gereken yolları anlattı. BARÜ Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Fatma Ünal ise bilim insanlarının kariyerlerini en verimli şekilde sürdürmelerini hedefleyen TÜBİTAK programları hakkında bilgiler vererek “Kariyer Geliştirme Programı Genel Bilgilendirme” ve “Kariyer Geliştirme Programı Projesi Yazım Süreçleri” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.


Son olarak BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran uluslararası bilimsel ağlarda araştırmacıları bir araya getirmeyi ve bu sayede ulusal araştırmalarını sürdüren bilim insanlarını uluslararası alana taşımayı amaçlayan “COST Aksiyonları Genel Bilgilendirme” ile “COST Projeleri Başvuru Süreçleri”ni aktardı.


Araştırmacılar tarafından ilgiyle takip edilen konferans, soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.



BARÜ’de TÜBİTAK destekli proje hazırlama eğitimi verildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Kumda değil, tuzda pişen Türk kahvesi Çankırı’nın meşhur kaya tuzunda pişen Türk kahvesi müşterilerden yoğun ilgi görüyor. Çankırı’da bir işletmeci, kumda pişen Türk kahvesine ilin meşhur kaya tuzu ile rakip oldu. Tuzda pişen kahve, lezzetiyle müşterilerinden ilgi görüyor. Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altından çıkartılan tuz mağarasından elde edilen kaya tuzlarının üzerinde kavrulan Türk kahvesi, kentte büyük beğeni topladı. 350 dereceye kadar ısıtılan kum ve tuz karışımında pişirilen kahveyi içen vatandaşlar, yapılan kahvenin makine veya ateşte pişmesinden çok daha farklı olduğunu belirtti. “Tuzda pişmesi, ateşte pişmesine göre tadını çok değiştiriyor” Tuzda kahvenin müşterilerden yoğun ilgi gördüğünü söyleyen işletmeci Ahmet Uçar, “6 ay önce Çankırı’ya böyle bir işletme açtık, açtığımıza da çok memnunuz. Yerimiz tarihi bir yapıda olması da ilgi çekiyor. Burada tuzda kahve yapıyoruz. ‘Yer Altı Tuz Şehri’ diye adlandırılan tuz mağarasından çıkan kaya tuzları ile kahveyi pişiriyoruz. Öncelikle kumu ve tuzu 350 derecede ısıtıyoruz. Ardından cezvemizi tuz ile kumun içine gömerek yavaş yavaş köpürene kadar pişiriyoruz. Tuzda pişmesi, ateşte pişmesine göre tadını çok değiştiriyor. Kahvenin tadı hafif ve lezzetli oluyor. Kaya tuzuyla pişen kahve daha güzel oluyor. Müşterilerimiz de bu durumdan çok memnun. Her gün bu şekilde kahve yapıyoruz” dedi. “Herkesin denemesini tavsiye ediyorum” Tuzda pişen kahvenin daha güzel olduğunu ifade eden Sümeyye Satılmış ise, “Tuzda pişen kahveyi çok beğendim. Makine de ya da ateşte piştiğinde yapay bir tat geliyor. Ama tuzda pişen kahve daha güzel oluyor. Bu kahvenin astım hastalarına da iyi geldiğini duydum. İyileştirici bir özelliğinin olduğunu da düşünüyorum. Herkesin denemesini tavsiye ediyorum” dedi.
Düzce Kütüphane kendi enerjisini kendisi üretecek Düzce Üniversitesi, fiziksel ve altyapı yatırımlarına devam ederken yeni kütüphane binasının öğrencilerine en kısa sürede hizmet vermesi için inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Kütüphane binası güneş enerjisi panelleri sayesinde kendi enerjisini kendi üretecek. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, yeni kütüphane binasında inşaat çalışmalarının yeniden başladığını belirterek gelecek eğitim-öğretim döneminin başında kütüphane binasının hizmete açılmasının planlandığını sözlerine ekledi. Kütüphane binası inşaatının projesinden bugün gelinen noktaya kadar emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Sözbir, yeni kütüphanenin hayırlı olmasını temenni etti. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Karagöz’ün yaptığı dua sonrasında Rektör Sözbir ve Düzce Üniversitesi mensupları bina inşaatını yeniden başlatan butonlara basarak çalışmaları başlattı. 13 bin 500 metrekarelik yeni kütüphane binası, modern görünümü, teknolojik imkanlara sahip altyapısı ve oldukça konforlu alanlarıyla Düzce Üniversitesi öğrencilerinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde inşa ediliyor. Basılı yayınlar salonu, genel okuma salonu, toplantı salonu, grup çalışma odası, bilgisayar salonu, etüt salonu gibi hizmet alanlarının yanı sıra dijitalleştirme, baskı merkezi, ciltleme, kataloglama, süreli yayın deposu, basılı yayın deposu ve idari ofisler gibi daha birçok kullanım alanı bulunacak yeni kütüphane binası, çocukları da unutmayarak özel çocuk kütüphanesini de hizmete sunacak. Binada yer alması planlanan güneş enerjisi panelleri sayesinde büyük oranda kendi elektriğini üretecek olan Düzce Üniversitesi’nin yeni kütüphanesi, teknolojik altyapısıyla bilgiyi öğrencilerle buluşturacak.
Erzurum Vali Çiftçi’den belediyenin tesislerinde inceleme Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi İştirak Şirketleri Palandöken A.Ş ve Ertansa A.Ş.’yi ziyaret etti. Ertansa A.Ş’nin bünyesinde bulunan bitüm depolama tesisi ve emülsiyon üretim tesisini inceleyen Vali Mustafa Çiftçi, Palandöken A.Ş bünyesinde asfalt plenti, beton üretim santrali, beton elemanları üretim tesisi, mikronize agrega tesislerinde yapılan üretim çalışmalarını yerinde gördü, yetkililerden bilgi aldı.Vali Çiftçi’nin incelemelerine, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, İştiraklar Daire Başkanı İbrahim Sekmen, Ertansa A.Ş Genel Müdürü Harun Yazıcı, Palandöken A.Ş Genel Müdürü Hasan Bayat, eşlik etti. Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından da konu ile ilgili yapılan paylaşımda, "Erzurum Valimiz Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediyemize bağlı iştirak şirketlerimizde temas ve incelemede bulundu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterimiz Zafer Aynalı, Erzurum Valimiz Mustafa Çiftçi’ye Palandöken A.Ş. ve Ertansa A.Ş.’ye ait tesislerimiz hakkında bilgiler verdi. Beton boru fabrikamız başta olmak üzere emülsiyon üretiminden asfalt ve hazır beton üretimine, parke taşı ve bordür imalatından agrega kırma-eleme tesislerine kadar birçok alanda faaliyet gösteren bu tesislerimiz, şehrimizin altyapısına ve kalkınmasına büyük katkı sağlıyor. Ayrıca, akredite laboratuvarlar ve bitüm depolama tanklarımız üretimde gibi kritik birimlerin işleyişi de ziyarette yerinde incelendi. Ziyaretin ardından Palandöken A.Ş. İdari Yönetim Binamızda, belediyemizin iştirak şirketlerinin faaliyetleri ve projelerine ilişkin detaylı bir sunum gerçekleştirildi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak üretim, istihdam ve kaliteli hizmet hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz."