Yerel Haberler
Antalya
25 Eylül 2024 Çarşamba - 15:05 Kemer Belediyesi Kültür Evi’nde sergi Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu tarafından Kemer’e kazandırılan Kültür Evi’nde sulu boya resim sergisi açılışı gerçekleştirildi. Sergi açılışında, Kaymakam Solmaz, Başkan Topaloğlu ve beraberindekiler, serginin açılış kurdelesini kesti. Protokol üyeleri daha sonra sergi alanını gezerek, ressamlar Büyükkapucu ile Tokaç’tan resimlerle ilgili bilgi aldı. Başkan Topaloğlu, sergide yaptığı açıklamada, Kemer Belediyesi Kültür Evi’nin asıl mimarının Kültür Evi’nin Sorumlusu Ramazan Kar olduğunu ifade ederek, “Buradaki malzemelerin hepsi Ramazan Kar’a ait. Burası eski jandarma karakoluydu. Burayı yenileyerek yerli ve yabancı misafirlerin kullanımına sunduk. Bugün Kemer Belediyesi Kültür Evi’nde 12’nci sergimiz yapılıyor. Bunlar güzel şeyler. Okullardan bazı öğrenciler gelmiş ve resimleri inceliyor. Bunlar herkese inşallah güzel bir örnek olur. Kemer’in sanat yönüne de ihtiyacı var. Bundan sonra arkası da gelecek. Başta Ramazan Kar olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Ressam Nilüfer Büyükkapucu ise 2009’dan itibaren İsmet Yılmaz’dan sulu boya dersleri aldıklarını ifade ederek, “Çok uzun yıllar çalıştık ama Kemer’de sergi açılacak bir yer yoktu. Böyle bir yerin açılması bizim çok hoşumuza gitti ve çok gurur duyduk. Kemer için güzel bir yer olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Ressam Tijen Tokaç ise Kültür Evi’nin olmayışının Kemer için çok büyük bir eksiklik olduğunu ancak Kemer Belediyesi sayesinde bu eksikliğin giderildiğini anlatarak, “Bize burada sergi açmak büyük bir keyif veriyor. İlk defa Kemer’de böyle bir sergi açıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Vatandaşlardan Nilgün Avcı yaklaşık 30 yıldır Kemer’e geldiğini belirterek, daha önce Kemer’de sanatsal faaliyetlerin yürütüleceği bir yer göremediğini söyledi. Avcı, Kemer Belediyesi Kültür Evi ve bahçesinin sanatçılar ve sanatseverler için çok güzel olduğuna dikkat çekerek, “Burası geliştirilebilir ve daha büyük yapılabilir. Ama Kemer’in bir ihtiyacıydı. Tebrik ediyorum Kemer Belediyesi’ni. Sanatçılar ve sanatseverler bir araya gelebilsin diye bir adım atılmış. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Açılışa, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kemer Cumhuriyet Başsavcısı Gamze Almalı, Kemer Sahil Güvenlik Komutanı Soner Tuna, Kemer Liman Başkanı Mustafa Halli, Kemer G-Marina Müdürü Levent Tokaç, Yeni Mahalle Muhtarı Münevver Erkal, Kemer Belediyesi Kültür Evi Sorumlusu Ramazan Kar, ressamlar Nilüfer Büyükkapucu ile Tijen Tokaç ve davetliler katıldı.
Naula Antik Kenti turizme kazandırılıyor
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 17:23 Naula Antik Kenti turizme kazandırılıyor Mahmutlar Mahallesi’nde bulunan ve Bizans dönemiyle ilişkilendirilen Naula Antik Kenti’ndeki çalışmalar devam ediyor. Antik kentteki temizlik çalışmalarını denetleyen Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, “Amacımız Naula Antik Kenti’ni turizme kazandırmak” dedi. Antalya’nın Alanya ilçesi Mahmutlar Mahallesi’nde bulunan ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde yer alan Naula Antik Kenti’nin arkeolojik değerlerinin korunarak ortaya çıkarılması ve kültür turizmine kazandırılmasına yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Alanya Belediyesi’nin iş birliği içerisinde yürüttüğü çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 1 ay önce antik kentte Alanya Belediyesi ve Alanya Müzesi ekiplerince başlatılan temizlik çalışması büyük bir titizlikle sürüyor. Tarihi değerler korunarak yapılan bitki temizliği çalışmaları 1 ay içerisinde son bulacak. Çalışmaların ardından Naula Antik Kenti’nin çevre düzenleme projesi Alanya Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığında yapılarak, gezilebilir bir ören yerine dönüştürülecek. Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak ve Fen İşleri Müdürü Atahan Uyar, Naula Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Çalışmaları yerinde denetleyen Başkan Özçelik, antik kentin turizme kazandırılması ve bir an önce bölgedeki kültür turizmine yönelik işlemlerin tamamlanarak cazibe merkezi haline gelmesi için çalışmaların hızlandırılması talimatını verdi. Başkan Özçelik, “Günün ikinci ziyaretinde tarihi Bizans dönemine kadar uzanan tamamı Bizans yapısı olan Naula Antik Kenti’ndeyiz. Alanya Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde burasının temizliğine yaklaşık 1 ay önce başladık ve yaklaşık 1 ay daha temizlik devam edecek. Bu kentte 6 tane tapınak, kilise gibi birçok tarihi yapılar mevcut. Denize 300 metre mesafede ve Mahmutlar Mahallemizin tam merkezinde olan bir yerdir. Temizlenmesi tamamlandıktan sonra amacımız gerekli projeleri uygulayarak Naula Antik Kenti’ni turizme açmaktır” dedi.
Alanya’da 64 yıllık köprüyü yeniliyor
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 17:15 Alanya’da 64 yıllık köprüyü yeniliyor Gümüşgöze Mahallesi’nin ana ulaşım yolları arasında yer alan ve zamanla ihtiyaçları karşılayamaz hale gelen 64 yıllık Sirge Köprüsü’nde, Alanya Belediyesi ekipleri tarafından yenileme ve genişletme çalışması başlatıldı. Alanya Belediyesi, tüm mahallelerde alt ve üst yapı çalışmalarına devam ediyor. Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince Yenice, Burçaklar, Gümüşgöze, Türktaş ve Süleymanlar olmak üzere 5 mahallenin ulaşım yollarından birisi olan ve yıpranmaya bağlı olarak işlevini kaybetmeye başlayan eski Sirge Köprüsü’nde yenileme ve genişletme çalışmaları başlatıldı. Alanya Belediye Başkan Danışmanı Nazmi Zavlak’ın yerinde takip ettiği çalışmalarla köprü yeniden kullanışlı hale getiriliyor. Alanya Belediye Başkan Danışmanı Nazmi Zavlak, “1960’lı yıllarda imece usulüyle buradaki vatandaşların kendi el gücüyle yapılan bir köprüdeyiz. Muhtarımız, Başkanımız Osman Tarık Özçelik’ten bakım yapılmasını talep etmişti. Fen İşleri Müdürlüğümüz bünyesindeki arkadaşlarımızla birlikte bu köprünün yapımı gerçekleştiriliyor. Köprünün, bugünün şartlarına uygun hale getirilmesi için ivedi bir şekilde çalışıyoruz. Gerek Osman Tarık Özçelik Başkanımıza, gerekse Fen İşleri’nden Sorumlu Başkan Yardımcımız Murat Levent Koçak’a teşekkürlerimizi sunarız” diye konuştu.
Türkiye’nin en çok tercih edilen Ziraat Fakültesi AÜ’den
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 16:01 Türkiye’nin en çok tercih edilen Ziraat Fakültesi AÜ’den Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, YKS sonuçlarına göre Türkiye’nin en çok tercih edilen Ziraat Fakültesi oldu. İki bölümde Türkiye genelinde birinci olurken, iki bölümde ise ikinci sırada yer aldı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre Türkiye’nin en çok tercih edilen Ziraat Fakültesi olarak zirvede yer aldı. 9 bölümde eğitim veren fakülte, iki bölümde Türkiye genelinde birinci, iki bölümde ikinci, üç bölümde ise üçüncü sırada yer aldı. Tüm bölümler, Türkiye genelinde ilk 5 içinde yer alarak önemli bir başarıya imza atıldı. İlk sırada yer aldı Bitki Koruma Bölümü, 317,96 sayısal taban puanı ile Türkiye genelinde birinci olurken, İngilizce eğitim veren Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü ise 269,19 sayısal taban puanı ile aynı başarıyı paylaştı. Bahçe Bitkileri Bölümü (290,99 SAY) ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü (259,38 SAY) Türkiye genelinde ikinci sırayı alırken, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü (279,04 SAY), Tarla Bitkileri Bölümü (278,10 SAY) ve Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü (272,93 SAY) üçüncü sırada yer aldı. Ayrıca, Tarım Ekonomisi Bölümü (299,50 EA) dördüncü, Zootekni Bölümü ise (254,54 SAY) beşinci oldu. Sektörle yoğun iş birliği Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 41 yıldır tarım alanındaki başarılı uygulamalarıyla Türkiye’de tarıma yön vermeye devam ediyor. Antalya’da, sektördeki öncü firmalarla iş birliği yaparak öğrencilere çeşitli fırsatlar sunan fakülte, Türkiye’de ilk kez uygulanan mentorlük programı ile öğrencilerine tarım sektörünün önde gelen firmalarıyla birebir görüşme şansı tanıyor. Bu program, öğrencilerin sektörü yakından tanımasına ve kariyer seçimlerini doğru yapmasına imkan sağlıyor. Ayrıca, 2022 yılından itibaren düzenlenen "GrowTech Kampüste" etkinliği, öğrencilere staj ve iş bulma imkanları sunuyor. 7+1 işyerinde uygulamalı eğitim sistemi Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Türkiye’de ziraat fakülteleri arasında ilk kez uygulanan 7+1 İşyerinde Uygulamalı Eğitim Sistemi ile de dikkat çekiyor. Bu sistem kapsamında, sekiz dönemlik eğitim sürecinin yedi döneminde öğrencilere teorik eğitim sunulurken, son dönemde tarım firmalarında uygulamalı eğitim imkânı sağlanıyor. Bu uygulama, öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulma süreçlerini kolaylaştırırken, üniversite-sektör ilişkilerini de güçlendiriyor.
Güngör: "Manavgat OSB’nin imar planları komisyondan geçti"
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 15:39 Güngör: "Manavgat OSB’nin imar planları komisyondan geçti" MATSO ve Manavgat OSB Başkanı Seydi Tahsin Güngör, OSB’nin imar planlarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İmar Komisyonundan 5 Ağustos 2024 tarihinde geçtiğini belirterek onaylanmasının ardından parselasyon ve alt yapı çalışmalarına geçileceğini söyledi. Manavgat Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Haftalık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı Seydi Tahsin Güngör başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının ardından Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) ve Manavgat OSB Başkanı Seydi Tahsin Güngör, OSB’nin son durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Güngör açıklamasında OSB’nin imar planlarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İmar Komisyonunda 5 Ağustos 2024 tarihinde geçtiğini belirterek onay aşamasında olduğunu söyledi. OSB’nin kurulum ve fiili olarak faaliyete geçme süreçlerinin zaman aldığına vurgu yapan Başkan Güngör, tüm aşamaları adım adım geçtiklerini belirterek sona doğru yaklaştıklarını söyledi. Tarım dışı kullanım izni 17 Temmuz’da onaylandı Başkan Güngör, Manavgat OSB olarak tarım dışı kullanım izni süresinin 7 ay sürdüğünü söyledi. Manavgat OSB olarak tarım dışı kullanım izni için 13 Aralık 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na yaptıkları ilk müracaatın 28 Şubat 2024 tarihinde olumsuz geldiğini kaydeden Başkan Güngör, “Manavgat OSB olarak 4 Mart 2024 tarihinde yeniden kullanım izni için kurum görüşünü tekrar talep ettik. AK Parti Antalya Milletvekilimiz Tuba Vural Çokal’ın destekleri ile Bakanlık tarafından 17 Temmuz 2024 tarihinde ise tarım dışı kullanım izni onaylanmıştır. Sayın Milletvekilimize verdiği destekler için teşekkür ediyorum” dedi. “Sağlık koruma bandının değiştirilmesi ile 110 dönüm alan kazandık” Manavgat OSB’nin sağlık koruma bandı süreci ile ilgili 12 ay çaba gösterdiklerini anlatan Başkan Güngör, yaptıkları çalışmalar sonucunda Manavgat OSB’ye 110 dönüm alan kazandırdıklarını söyledi. Geniş tutulması planlanan sağlık koruma bandı nedeniyle OSB alanında küçülmeler yaşanma ihtimali nedeniyle girişimlerde bulundukların anlatan Başkan Güngör, “Sağlık koruma bandı onay sürecinde OSB alanımızın daha fazla küçülmemesi için Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile çaba gösterdik. Bakanlıktan gelen yetkililer sahada yaptıkları incelemelerde talebimizin mevzuata uygun olduğunu, haklı olduğumuzu gördüler. Sağlık koruma bandı 27 Eylül 2023 tarihinde onaylandı. Onaylanan şekli ile OSB’de kullanacağımız alanda yaklaşık 110 dönüm alan kazanmış olduk. Bu da 40 tane daha tesisin kurulmasını sağlıyor. Verdiğimiz emeğe değdi” diye konuştu. “OSB ile ilgili süreçleri adım adım ilerliyoruz” Manavgat OSB’nin Aralık 2020 tarihinde Bakanlık oluru ile kurularak tüzel kişilik kazandırıldığını ifade eden Başkan Güngör, o tarihten itibaren her aşamada dikkatli bir şekilde ilerlediklerini belirtti. Yaptıkları yazışmalar ve girişimlerin ardından 15 Kasım 2021 tarihinde Manavgat Milli Emlak Müdürlüğü’nden Manavgat OSB alanının tapusunu OSB adına devraldıklarını ve taşınmazların devir sürecinin 10 ay sürdüğünü söyledi. 7 Haziran 2022 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaptıkları talepler sonucunda Manavgat OSB’nin Bakanlık Yatırım Programına alındığını belirten Başkan Güngör, yatırım programına alınma sürecinin 8 ayda tamamlandığını söyledi. Manavgat OSB olarak yüklenici firmaya hazırlatılan hali hazır haritaların 10 Mayıs 2022 tarihinde Manavgat Belediyesince onaylandığını söyleyen Başkan Güngör, “Yüklenici firma tarafından hazırlanan Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Yapımının Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce 05 Mayıs 2022 tarihinde onaylandı” dedi. Güngör, “1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı” ve “1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planı” Yapımının 25 Aralık 2022 tarihinde yüklenici firmaya ihale edilerek yaptırıldığını kaydetti. Ardından 27 Eylül 2023 tarihinde Sağlık Koruma Bandının onaylandığını hatırlatan Başkan Güngör, süreç boyunca adım adım ilerlediklerini ifade etti. “Manavgat OSB kent ekonomisini daha da güçlendirecek” Başkan Güngör, Manavgat OSB’deki işletmelerin aktif hale gelmesiyle kentin ekonomik yapısının daha çeşitli hale geleceğini ve OSB’nin tam olarak faaliyete geçmesiyle birlikte ekonomik faaliyetlerin zenginleşeceğini vurguladı. Bu gelişmelerin, kentin ekonomik dinamizmini önemli ölçüde artıracağını belirtti. OSB’de kurulacak iş kollarının kentin ekonomisine değer katacak sektörlere odaklanacağını vurgulayan Başkan Güngör, oluşacak yeni iş alanlarının kentin ekonomik seviyesini mevcut durumundan daha ileriye taşıyacağını belirtti. Başkan Güngör, OSB’nin tam olarak faaliyete geçmesi ile kentin istihdamına da katkı sağlayacağını ifade etti. Manavgat ekonomisinin iki önemli sektörü olduğuna vurgu yapan Başkan Güngör, “Bunlardan birisi turizm diğeri de son zamanlarda gelişme gösteren tarımdır. Manavgat OSB’nin faaliyete geçmesiyle kurulacak tesislerde bölge tarımından elde edilen ürünlerin işlenmesi ile turizme daha kaliteli ürün temin edilecek. Böylece OSB hem tarım hem de turizme değer katacak. Böylece Manavgat ekonomisi daha da güçlenecektir.” dedi. Başkan Güngör, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanlarımıza, Bakan Yardımcılarımıza, AK Parti Antalya Milletvekilimiz Tuba Vural Çokal başta olmak üzere tüm Antalya Milletvekillerimize, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Sayın M. Rifat Hisaracıklıoğlu’na, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanımız Sayın Memiş Kütükçü’ye, Antalya Büyükşehir Belediyemize, Manavgat Belediyemize ve OSB’de geçmişten günümüze emeği geçen herkese Manavgat OSB Başkanı olarak şahsım ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Motosiklet yayaya çarptı, o anlar güvenlik kamerasında
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 15:37 Motosiklet yayaya çarptı, o anlar güvenlik kamerasında Antalya’da alt geçit girişinde yolun karşısına geçmek isteyen yayaya motosiklet çarptı. Yayanın metrelerce savrulduğu kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, saat 13.15 civarı Antalya’nın Kepez ilçesi Yeşilırmak Caddesi Gıyaseddin Keyhüsrev Altgeçidi girişinde meydana geldi. Yasak olmasına rağmen alt geçit girişinde karşıdan karşıya geçmek isteyen kimliği öğrenilemeyen bir kadına o sırada alt geçide girmek üzere olan Muhammet U. (54) idaresinde ki 07 GM 710 plakalı motosiklet çarptı. Çarpmanın etkisiyle yaya metrelerce havaya savrulurken, motosiklet sürücüsü de kontrolünü kaybederek düştü. Motosiklet ise yaklaşık 300 metre yolda sürüklendikten sonra alt geçidin duvarına çarparak durabildi. Kaza anı güvenlik kamerasında Kazayı gören çevredeki vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber vermesi üzerine olay yerine ambulans ve polis ekipleri sevk edildi. Motosikletin çarptığı kadın ve motosiklet sürücüsü Muhammet U. olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Öte yandan kaza anı saniye saniye bir işyerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde yasak olmasına rağmen alt geçit girişinde yolun karşısına geçmek isteyen yayaya motosikletin çarpma anı yer aldı. Öte yandan kaza sonrası yola savrulan yaya ve sürücüye çarpamamak için duran iki otomobilde maddi hasarlı kazaya karıştı. Sürücülerin refleksi muhtemel bir facianın önüne geçti. "Büyük bir gürültü duyduk" Büyük bir gürültü duyduklarını ve yola baktıklarında ilk olarak motosikleti gördüklerini belirten Ahmet Yılmaz isimli esnaf, “Biz içerdeydik, gürültüye koştuk. Kaza esnasında motorlu yerde yatıyordu. Sonra solumuza dönüp baktığımızda kadını gördük. Büyük ihtimalle karşıdan karşıya geçiyordu. Kadın kafasından yaralanmış, kanlar içerisindeydi. Birkaç nefes aldıktan sonra kendinden geçti. Herhalde öldü kadın. 5 dakika sonra ambulans geldi. Kadını sedyeye aldılar, kalp masajı yapıyorlardı. Vuran motorda büyük bir motor, yarış motoru herhalde” dedi.
Kıtalararası yüzen Antalyasporlulardan 1 altın ve 1 bronz
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 14:06 Kıtalararası yüzen Antalyasporlulardan 1 altın ve 1 bronz Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafında düzenlenen 36. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, İstanbul’da gerçekleşti. Asya’dan Avrupa’ya kulaç atan Antalyaspor yüzme takımı sporcularından Atakan Ercan genel klasman birincisi olarak tarihi bir başarıya imza atarken; takım arkadaşı Mevlüt Efe Güler ise üçüncü olarak bronz madalya kazanan sporcu oldu. İstanbul’da gerçekleşen, benzersiz rotası ile dünyanın her köşesinden başarılı yüzücülerin ilgi gösterdiği yarışta; 1967 erkek, 869 kadın olmak üzere toplam 2836 yüzücü boğazın serin sularında sıralama mücadelesi verdi. Yarışta , 45.27’lik derece elde eden 2007 doğumlu Antalyasporlu yüzücü Atakan Ercan, “Erkekler Genel Klasman Birincisi” olarak altın madalya kazanan oldu. Ercan, bu başarısı ile geçtiğimiz ay Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen 2024 Avrupa Gençler Açık Su Yüzme Şampiyonasında kazandığı üçüncülüğün üzerine bir uluslararası başarı daha ekleyerek gelişimini tasdikledi. Atakan Ercan gibi İstanbul’da uluslararası arenaya çıkan bir diğer Antalyasporlu Mevlüt Efe Güler ise 45:40’lık derecesi ile Genel Klasmanda üçüncü oldu. Kendi yaş grubunda ise ikinci olan 2008 doğumlu Güler, Genel Klasmanda elde ettiği bu üçüncülükle bronz madalya kazanarak başarılarına bir yenisini daha ekledi. İstanbul’da gösterdikleri performansla “Kıtalararası Yüzücü” unvanının da sahipleri olan genç kulaçlar, yeni yarışlar için hazırlıklarına Antalya’da devam ediyor.