Yerel Haberler
Antalya
3. Uluslararası Yörük Türkmen Festivali başlıyor
11 Eylül 2024 Çarşamba - 13:49 3. Uluslararası Yörük Türkmen Festivali başlıyor Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek 3. Uluslararası Yörük Türkmen Festivali, 13 Eylül Cuma günü saat 10.00’da geleneksel göç duası ve ardından gerçekleşecek Yörük göçü ile başlıyor. Düzlerçamı Karaman Piknik Alanı’nda yapılacak festival, üç gün boyunca Yörük kültürünü sunarken çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 3. Uluslararası Yörük Türkmen Festivali kapsamında, 13-15 Eylül tarihleri arasında Türk dünyasını bir araya getirecek. Festivalde, Türk dünyasının dört bir yanından gelen yöresel müzik ve dans topluluklarının sahne gösterileri, geleneksel spor müsabakaları, konserlerin yanı sıra geleneksel el sanatları ve geleneksel yemekler de tanıtılacak. 19 ülkeden katılım Bağımsız Türk Cumhuriyetleri’nden 7, Özerk Türk Cumhuriyetleri’nden 3 ve Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerden 9 ülke olmak üzere toplam 19 bağımsız, özerk cumhuriyet ve ülkeden katılımın sağlanacağı festival, 13 Eylül Cuma günü saat 10:00’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayacak. Ardından temsili Yörük göçü gerçekleştirilecek. Cumhuriyet Meydanı’nda başlayacak Yörük Göçü Karaalioğlu Parkı’ndaki Büyükşehir Belediye Binası’nda son bulacak. Yörük Festivali’nin ilk günü Düzlerçamı Karaman Piknik Alanı’nda kurulan festival alanında saat 11.45’ten itibaren gösteri ve sahne etkinlikleri yapılacak. Saat 21.00’de resmi açılış töreninin ardından Ayşe Dinçer konseri düzenlenecek. Azerin, Uğur Önür ve Ayça Akkın konserleri Festivalin ikinci gününde ise katılımcı ülkelerin ve toplulukların yöresel kıyafetlerle ile sergileyecek renkli halk dansları gösterileri, cirit oyunları gün boyu izleyenlere keyifli anlar yaşatacak. Festivalin ikinci günü saat 20.00’de farklı dillerde ve tarzlarda okuduğu şarkılarla, müziğin evrensel diliyle kültürlerarası köprüler kuran sanatçı Ayça Akkın konseri düzenlenecek. Saat 20.30’da ise kabak kemanesi ile türkülere ses veren halk müziği sanatçısı Uğur Önür Antalyalılar ile buluşacak. Saat 21.00’de ise “Yol ver Türk’ün bayrağına” isimli şarkısıyla yalnızca Azerbaycan’da değil dünyanın dört bir yanında gönüllerde yer edinen Azerbaycanlı Sanatçı Azerin sahne alacak. Nefes kesen gösteriler Festivalin üçüncü gününde de etkinlikler hız kesmeden devam edecek. Konser ve dans gösterilerinin yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi Yağlı Güreş Kulübü Yağlı Güreş Gösterisi, Peştallı Kulubü Atlı Okçuluk, Kılıç ve Akrobasi Grubu nefes kesen gösterilere imza atacak. Festivalin son gününde Ali Aksoy sazıyla türküler seslendirecek. Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuarı THM Orkestrası Mevlüt Öz ve Ümran Özdemir Konserinin ardından saat 21.30’da Aradan Çok Yıllar Geçti isimli şarkısı ile bilinen Tuğçe Kandemir unutulmaz bir konser verecek.
Halk otobüsü ile otomobil çarpıştı: 2 kişi yaralandı
11 Eylül 2024 Çarşamba - 13:36 Halk otobüsü ile otomobil çarpıştı: 2 kişi yaralandı Antalya’da Özel Halk Otobüsü ile otomobilin karıştığı kazada iki kişi yaralandı. Kaza anıysa güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Kaza, 11.30 sıralarında Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Demircikara Mahallesi Narenciye Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre kırmızı ışıkta sola dönmek için bekleyen Cemal Cihan D.’nin kullandığı 07 BRJ 426 plakalı Skyweel marka araca, arkadan gelen ve plakası öğrenilemeyen araç sürücüsünün düz gitmek için korna çaldı. Sürücüsünün yeşil ışık yandığını zannedip sola dönüş yapan otomobil, bu sırada karşı yönden gelen Ali Can idaresindeki 07 AU 004 plakalı Özel Halk Otobüsü ile çarpıştı. Çarpmanın şiddeti ile savrulan araç kaldırıma çıkarak yol kenarındaki duvara çarparak durabildi. Kazaya gören vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı ile olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. 2 kişi hafif yaralandı Vatandaşların yardımıyla araçtan çıkartılan 2 kişi olay yerine gelen ambulanslar ile hastaneye kaldırıldı. Kazayı anlatan Özel Halk Otobüsünün sürücüsü Ali Can, “Beyefendinin kırmızıda geçmesinden dolayı, mesafede kısa olduğu için duramadık vurduk. İsteyerek olan bir şey değil keşke olmasaydı. 2 tane hafif yaralı var, tedbir amaçlı ambulansla hastaneye gönderdik. Otobüsteki yolcularda şükür bir sorun yok” dedi. Öte yandan kaza anı ise bir işyerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde kavşak sisteminde sola dönmek için beklediği, ardından dönmek için hareketlendiği ve devamında halk otobüsü ile çarpışma anları yer aldı.
Halk otobüsü ile otomobil çarpıştı: 2 kişi yaralandı
11 Eylül 2024 Çarşamba - 13:35 Halk otobüsü ile otomobil çarpıştı: 2 kişi yaralandı Antalya’da Özel Halk Otobüsü ile otomobilin karıştığı kazada iki kişi yaralandı. Kaza anıysa güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Kaza, 11.30 sıralarında Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Demircikara Mahallesi Narenciye Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre kırmızı ışıkta sola dönmek için bekleyen Cemal Cihan D.’nin kullandığı 07 BRJ 426 plakalı Skyweel marka araca, arkadan gelen ve plakası öğrenilemeyen araç sürücüsünün düz gitmek için korna çaldı. Sürücüsünün yeşil ışık yandığını zannedip sola dönüş yapan otomobil, bu sırada karşı yönden gelen Ali Can idaresindeki 07 AU 004 plakalı Özel Halk Otobüsü ile çarpıştı. Çarpmanın şiddeti ile savrulan araç kaldırıma çıkarak yol kenarındaki duvara çarparak durabildi. Kazaya gören vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı ile olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. 2 kişi hafif yaralandı Vatandaşların yardımıyla araçtan çıkartılan 2 kişi olay yerine gelen ambulanslar ile hastaneye kaldırıldı. Kazayı anlatan Özel Halk Otobüsünün sürücüsü Ali Can, “Beyfendinin kırmızıda geçmesinden dolayı, mesafede kısa olduğu için duramadık vurduk. İsteyerek olan bir şey değil keşke olmasaydı. 2 tane hafif yaralı var, tedbir amaçlı ambulansla hasteneye gönderdik. Otobüsteki yolcularda şükür bir sorun yok” dedi. Öte yandan kaza anı ise bir işyerinin güvenlik kamerasına saniyesaniye yansıdı. Görüntülerde kavşak sisteminde sola dönmek için beklediği, ardından dönmek için hareketlendiği ve devamında halk otobüsü ile çarpışma anları yer aldı.
Kepez’de Erenköy Mahallesi’ne çim futbol sahası yapılacak
11 Eylül 2024 Çarşamba - 13:06 Kepez’de Erenköy Mahallesi’ne çim futbol sahası yapılacak Antalya’da Kepez Belediyesi, Erenköy Mahallesi’ndeki toprak sahayı, çim futbol sahasına dönüştürüyor. Kepez Belediyesi, Erenköy Mahallesi’nde zemini toprak olan semt futbol sahasını çocukların isteği doğrultusunda çime dönüştürüyor. Kepez Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 4859 Sokak’ta bulunan ve 2 bin 282 metrekare alanı kapsayan toprak sahanın yerine çim futbol sahası inşa ediyor. Yapımı başlayan futbol sahasının çevresindeki yeşil alanın da bakım ve onarımı yapılıyor. Yenileme kapsamında spor sahasının aydınlatma ve sulama altyapı tesisatı yenilendi. İş makinesiyle sahanın zemini kazıldı. Tesviye çalışmasıyla zemin düzgün hale getirilecek. Bu işlemden sonra zemine çim tohumu atılacak. Boyanacak olan kale direklerine file takılacak. Sahayı çevreleyen ve tahrip olan tel örgüler tamir edilecek. Oyun alanı çizgilerinin çizilmesiyle de butik semt futbol sahasının yapımı tamamlanacak. "Yıl içerisinde futbol sahasının yapımını tamamlayacağız" Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaptıkları projelerin özünde çocuklar olduğunu söyledi. Kepezli çocuklara, konforlu ve modern şehircilik hizmetlerinin olduğu ve sorunsuz bir şehir bırakmak için çalıştıklarını aktaran Kocagöz, "Yarınlarımız olan çocuklarımız, bizden en çok futbol sahası istiyor. İmkanlarımız dahilinde bu talebi yerine getirmeye gayret ediyoruz. Erenköy Mahallemizin çocukları, toprak sahalarının çimlendirilmesini istemişti. Çalışmayı başlattık. Bu yıl içerisinde futbol sahasının yapımını tamamlayacağız. Erenköy, Çamlıbel ve Kanal mahallelerimizin çocuklarına, çim zeminde futbol oynamanın mutluluğunu yaşatacağız" dedi.
Corendon Airlines, 2025 yazı için 30’dan fazla destinasyon sunmayı planlıyor
11 Eylül 2024 Çarşamba - 13:06 Corendon Airlines, 2025 yazı için 30’dan fazla destinasyon sunmayı planlıyor 2024’ün ilk sekiz ayında iki milyondan fazla yolcu taşıyan Corendon Airlines, 2024/2025 kış sezonu için 600 bin koltuk kapasitesi ile 2025 yazı için 30’dan fazla destinasyon sunmayı planlıyor. Corendon Airlines, 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde, bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla iki milyondan fazla yolcuya hizmet verdi. Corendon Airlines, 2024/2025 kış sezonu ve 2025 yazı için tatilcilere geniş ve istikrarlı bir uçuş programı sunmayı planlıyor. Bu kapsamda Almanya, Avusturya ve İsviçre’den gerçekleştirilecek uçuşlarla hizmet vermeye devam edecek Corendon Airlines, 2025 yılında 20’nci yılını kutlarken özel bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor. Corendon Airlines Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer konuyla ilgili, “Güçlü rakamlarımız ve gelecek yıl için ön gördüğümüz hedefler, stratejimizdeki başarıyı kanıtlıyor. Bu strateji doğrultusunda satış faaliyetlerimizi yoğunlaştırıyor ve Almanca konuşulan ülkelerde tatil seyahatleri için tercih edilen partner olma konumumuzu daha da güçlendiriyoruz” dedi. 2024 yazında etnik trafik artışıyla birlikte satışlar daha da güçlendi Corendon Airlines’tan yapılan yazılı açıklamaya göre; şirket, 2024 yaz sezonunda Türkiye, İspanya, Yunanistan, Fas ve Mısır’a yönelik uçuşlarda yoğun bir talep gördü, geleneksel tatilcilerin yanı sıra, Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu gibi destinasyonlara yönelik etnik uçuşlara olan ilgi de arttı. Bu talebi karşılamak için 2024 yılında bu hatların çalışma süresini uzatan Corendon Airlines, bu uygulamayı 2025 yılında da sürdürmeyi planlıyor. Bunun yanı sıra, satış ve pazarlama faaliyetlerini artırarak müşteri ve iş ortaklarıyla olan ilişkilerini güçlendirerek önümüzdeki dönemde büyüme hedefleri için sağlam bir temel oluşturdu. Haziran 2024’te göreve gelen ve Almanya ve Türkiye’deki ekiplerin desteğiyle satış stratejisine liderlik eden Corendon Airlines Satış & Pazarlama Başkanı Christian Hein, “Amacımız, tur operatörleri ve seyahat acenteleriyle olan iş birliklerimizi genişletmek. İlk adımları attık ve önümüzdeki dönemde bu çalışmaları geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. Kış sezonunda güneşli destinasyonlar 1 Kasım 2024’ten 14 Mart 2025’e kadar sürecek 2024/2025 kış tarifesi; Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki 24 havalimanından kalkan 600 binden fazla koltukla popüler tatil destinasyonlarına uçuş imkanı sunuyor. En çok talep gören destinasyonlar arasında Kanarya Adaları’ndan Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote ve Tenerife ile birlikte Mısır’ın Kızıldeniz kıyısındaki Marsa Alam ve Hurghada yer alıyor. Ayrıca Corendon Airlines, başta Antalya olmak üzere Türkiye’ye yönelik bağlantılara büyük önem veriyor. 2025 yazı için görünüm Corendon Airlines, 2025 yaz sezonu için 30’dan fazla destinasyonu kapsayan geniş bir uçuş ağı sunmaya hazırlanıyor. Yoğun sezonda haftada 500’den fazla uçuş ve iki milyondan fazla koltuk ile uçmayı hedefleyen şirket, Almanya’daki 18 havalimanına, Avusturya’daki 4 ve İsviçre’deki 2 havalimanına hizmet verecek. cOmmited.app ile sürdürülebilirlik ortaklığı Corendon Airlines, cOmmited.app platformu ile de yeni bir ortaklık yoluyla iklim koruma taahhüdünü genişletiyor. Yolcular, uçuşlarının CO2 emisyonlarını hesaplayabilir ve yenilenebilir enerji, orman koruma ve sürdürülebilir tarım odaklı projeleri finanse eden sertifikalar satın alarak bu emisyonları dengelemeyi amaçlıyor. Corendon Airlines aynı zamanda, Antalya’dan kalkan uçuşlarda Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanarak sera gazı emisyonlarını yüzde 80’e kadar azaltıyor.
Okullar başladı, sahilin tadını emekliler çıkardı
11 Eylül 2024 Çarşamba - 12:16 Okullar başladı, sahilin tadını emekliler çıkardı Okulların açılmasının ardından Antalya’da sahiller turistlere ve emeklilere kaldı. Antalya’da, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte sahillerdeki yoğunluk azaldı. Yılın ilk 8 ayında yaklaşık 12 milyon kişinin ziyaretiyle turist akınına uğrayan şehirde, okulların başlaması ve yerli tatilcilerin memleketlerine geri dönmesinden dolayı Konyaaltı Sahili’nin tadını turistler ve yaşlı vatandaşlar çıkardı. Denizden çıkmadılar Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre; Antalya’da hava sıcaklığı 29 derece olarak ölçülürken, deniz suyu sıcaklığı ise 30 derece olarak belirtildi. Hava sıcaklığının 3 derece azalması beklenen Antalya’da sahillerin boşalmasını bekleyen Antalyalı emekliler, sabah saatlerinde denize gelerek dakikalarca yüzdü. “Kalabalıkken gelmedim” Denize girmek için yoğunluğun sona ermesini gözleyen Salih Eşmekaya, “Deniz suyu sıcaklığı normal, ne soğuk ne sıcak. Sahiller boşaldı, tenhalaştı. Kalabalıkken gelmedim, şimdi iyi oldu” diye konuştu. “Tam tatil yapılacak zaman” Okulların açıldıktan sonra her gün deniz gelen Keziban Derment de sahillerin boşalmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Derment, “Deniz suyu güzeldi, bir tık soğuktu ama yine de normaldi. Yaza göre iyiydi, yazın çok sıcaktı. Tam tatil yapılacak zaman, ortam da çok sakin. Yazın çok kalabalıktı. Kalabalık iyi gelmiyor, sakin daha iyi. Su dün çok güzeldi, bugün güneş de olmayınca serin. Yazın yer bulamıyorsun, insanlarla dip dibe oturmak zorunda kalıyorsun. Böylesi iyi. Tatilciler gidince biz rahatladık” ifadelerini kullandı. “Emekli olunca buralarda vakit geçiriyoruz” Serin havayı fırsat bilerek arkadaşıyla sahilde sohbet eden Ertan Kocaaku da, “Okullar da açılınca biraz daha yaşlı gruba hitap etmeye başladı. Gençler, çocuklu aileler okullar başladığı için yok, tatilciler de şehirlerine dönmüş. Şimdi biraz daha sakin gördüm, hoşuma gitti. Bu boşluğu değerlendirmek bizim görevimiz. Emekli olunca buralarda vakit geçiriyoruz” dedi.
Cilt hasarına karşı arı ürünleri tavsiyesi
11 Eylül 2024 Çarşamba - 12:14 Cilt hasarına karşı arı ürünleri tavsiyesi Uzmanlar, arı zehri ve propolisin, atopik dermatit, egzama gibi kaşıntılı cilt rahatsızlıklarında olumlu etkilerinden bahsetti. Sonbaharda cildin kuruması ve hassaslaşmasının oldukça yaygın olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, kuru cilt ve beraberinde görülen bazı cilt rahatsızlıkları da bu dönemde artış gösterdiğine işaret etti. Bunların başında atopik dermatit, egzama gibi sorunlar geldiğini aktaran Kutlubay, “Atopik dermatit, çocukların yüzde 20-25’ini, erişkinlerin ise yüzde 2-3’ünü etkileyen, tekrarlayan egzama ve kaşıntı ile karakterize kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır ve atopik eğilimi olan kişilerde görülür. Atopik dermatitte; cilde iyi bir nem sağlanması, tedavinin ve lezyonların iyileştirilmesinin en önemli basamağıdır. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, arı zehri ve propolis gibi doğal maddelerin atopik dermatit ve diğer cilt problemlerinin tedavisinde etkili olabileceğini göstermektedir” dedi. 2016 yılında Kore’de gerçekleştirilen bir çalışmada, arı zehrinin atopik dermatit üzerindeki etkileri incelendiğini ve 136 atopik dermatit hastası iki gruba ayrılarak 4 hafta süreyle takip edildiğini belirten Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “Çalışmanın sonuçlarına göre, arı zehri uygulanan grubun egzama şiddeti ve kaşıntı şikayeti daha az bulunmuştur. Bu bulgular da arı zehrinin atopik dermatit için güvenli ve etkili bir seçenek olabileceğini ortaya koymaktadır” diye konuştu. Arı Ürünleri Uzmanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı ise propolisin, cilt rahatsızlıklarında ve cilt hasarına yönelik kullanımında etkileri birçok bilimsel çalışmaya konu olduğuna dikkati çekip şunları söyledi: “2021 yılında yapılan bir çalışma, propolis ekstraktının ilave edildiği bir cilt bakım kremi formülasyonunun atopik dermatit semptomlarını hafifletmede yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Propolisli kremin, atopik dermatitli hastaların yaşam kalitesini artırdığı belirlenmiş ve ayrıca, 2018’de gerçekleştirilen bir diğer araştırmada, propolis içeren kremlerin orta ve şiddetli sedef hastalığına sahip bireylerde etkili olabileceği gösterilmiştir. Propolisli krem uygulanan katılımcıların yüzde 86’sında sedef bölgesi ve şiddet indeksinde yüzde 33’lük bir azalma tespit edilmiş ve deney grubundaki katılımcılar, propolisli kremin sedef hastalığına karşı etkili olduğunu belirtmiştir. Katılımcılar bu etkiyi, yüzde 62 oranında “mükemmel” olarak, yüzde 24 oranında ise “iyi” olarak değerlendirmiştir.”