Yerel Haberler
Ankara
21 Eylül 2024 Cumartesi - 22:21 Suat Kaya: “90+6 dakika boyunca kaleye bir tane şutumuz yoktu” Sakaryaspor Teknik Direktörü Suat Kaya, Trendyol 1. Lig’in 6. haftasında 2-1 mağlup oldukları MKE Ankaragücü maçı ardından, “90+6 dakika boyunca kaleye bir tane şutumuz yoktu. Kendimizi geliştirmekten başka çaremiz yok. Önümüzdeki hafta maça hazırlanacağız” dedi. Sakaryaspor, Trendyol 1. Lig’in 6. haftasında deplasmanda karşılaştığı MKE Ankaragücü’ne 2-1 mağlup oldu. Sakaryaspor Teknik Direktörü Suat Kaya, maçın ardından basın toplantısında, “Ümraniyespor maçının ardından 6 gün İyi hazırlandık. Yaptığımız analizde ilk 45 dakika haklı çıktık. Kora kor bir mücadele vardı. Onlarda bizde çok istiyorduk. Her maça böyle hazırlanıyoruz. Bütün oyuncuları ortak paydada kullanmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bütün maçın sorumluluğunu üstüme alacağım” ifadelerini kullandı. “90+6 dakika boyunca kaleye bir tane şutumuz yoktu” Kaya, “90+6 dakika boyunca kaleye bir tane şutumuz yoktu. Kendimizi geliştirmekten başka çaremiz yok. Önümüzdeki hafta maça hazırlanacağız” diye konuştu. “Futbolcularımla sahada kalmaya özen gösteriyorum” Bir gazetecinin Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn’in uğradığı saldırı sonucu futbolcuların son durumlarının nasıl olduğuna ilişkin sorusunu da yanıtlayan Kaya, şunları kaydetti: “Futbolcularımla sahada kalmaya özen gösteriyorum. Yarın bir kongremiz var. Orayla hiç bizim bir ilgimiz alakamız yok. Yönetim haricinde 25 gün yaşadık. Bunda bir beraberlik, bir galibiyet, bir mağlubiyet ama biz hep sahanın içinde oyuncularda kalmaya çalıştık. İnşallah güzel bir yönetim bizi iyi yönetecek. Hepimiz için çok önemli. Toparlanırız, ben takımıma güveniyorum.”
Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına uygulanan fon kesintisi kaldırıldı
14 Eylül 2024 Cumartesi - 11:11 Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına uygulanan fon kesintisi kaldırıldı Zeytinyağında ihracatçıların rekabetçi sezon şartlarına uyum sağlayabilmeleri için düzenlendiği söylenen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında uygulanan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kesintisinin kaldırılmasına karar verildi. Ticaret Bakanlığı tarafından dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında uygulanan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kesintisine ilişkin açıklama yayımlandı. Açıklamada, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı yurt içi tüketici fiyatları, mevsimsel gelişmeler, arz ve stok durumu gibi unsurlarıyla yakından takip edilerek çerçevede söz konusu ürünün ihracatına yönelik dönemsel tedbirler uygulandığı aktarıldı. Bu çerçevede, Avrupa’da yaşanan kuraklık nedeniyle İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyada zeytinyağı üretiminin yüzde 20 oranında azaldığı, Türkiye’nin üretiminin ise yüzde 62 artış gösterdiği 2022-2023 sezonunda dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlanması amacından hareketle, her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 Cent kesinti yapılması kararlaştıran 7391 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili resmi ve sektörel kuruluşlar ile zeytinyağı piyasasına ilişkin dış ticaret, yurt içi arz, tedarik, yurt dışı ve yurt içi fiyatlar, Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmeler yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, 2023-2024 zeytinyağı sezonunda dünya ve Türkiye zeytinyağı piyasaları incelendiğinde; Türkiye dahil geleneksel ihracatçı ülkelerde bir önceki sezonuna göre beklenenin üzerinde bir rekolte ile tamamlanacağı, aynı artış trendinin 2024-2025 sezonunda da devam edeceği gözlemlendiği kaydedildi. Bu çerçevede ihracatçıların rekabetçi sezon şartlarına uyum sağlayabilmeleri, mevcut ihraç pazarlarının muhafaza edilmesi ve yeni pazar entegrasyonunun kolaylaştırılmasını teminen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı için uygulanan kesintinin kaldırılması karar verildiği açıklandı.
Dışişleri Bakanlığından, Madrid’de gerçekleştirilen Filistin konulu toplantı hakkında açıklama
14 Eylül 2024 Cumartesi - 11:09 Dışişleri Bakanlığından, Madrid’de gerçekleştirilen Filistin konulu toplantı hakkında açıklama Dışişleri Bakanlığı, 13 Eylül’de İspanya’nın Madrid şehrinde gerçekleştirilen Filistin konulu toplantı ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Yayınlanan açıklamada, “Bakanımız, 13 Eylül 2024 tarihinde, İİT ve Arap Ligi Temas Grubu’nun diğer üyeleriyle beraber, İspanya, Slovenya, Norveç, İrlanda ve Avrupa Birliği’nin de katıldığı, Madrid’de düzenlenen Filistin konulu toplantıya iştirak etmiştir. Toplantıda, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirmekte olduğu soykırımın ve Batı Şeria’da insanlığa karşı işlediği suçların durdurulması için atılabilecek adımlar ele alınmış, Gazze’de devam eden ateşkes görüşmeleri ve Gazze’ye yönelik insani yardım çabaları değerlendirilmiş; Filistin’in daha fazla devlet tarafından tanınması ve iki devletli çözüme ulaşılabilmesi için yapılması gerekenler görüşülmüştür. Toplantı sonunda kabul edilen ortak bildiride, Filistin’in bir an önce tanınması ve iki devletli çözüme destek verilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunulmuş; artan uluslararası hukuk ihlallerine değinilerek, Gazze’de bir an önce ateşkes ilan edilmesi ve Batı Şeria’da Filistinlileri hedef alan saldırılara son verilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ortak bildiride ayrıca, Gazze’ye acil ve kesintisiz insani yardım ulaşması gerektiği belirtilmiş ve BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) çalışmalarına destek beyan edilmiştir. Eylül ayı sonunda yapılacak olan BM Genel Kurulu Yüksek Düzeyli Haftası vesilesiyle New York’ta yeni bir toplantı yapılması kararı alınmıştır. Sayın Bakanımız katıldığı toplantılarda, Filistin Devleti’nin BM’ye tam üye olması ve daha fazla ülke tarafından tanınmasına yönelik ortak girişimlerin artırılması gerektiğini kaydetmiş, bu adımların karşısında duran ülkeler üzerinde baskı kurulmasının önemine değinmiştir. Sayın Bakanımız ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına daha fazla ülkenin müdahil olması yönünde çağrıda bulunmuştur. Türkiye, Filistin’de acil ve kalıcı ateşkesin sağlanması, insani yardımların kesintisiz bir şekilde Gazze’ye ulaşması, Filistin’in tanınması ve iki devletli çözüm yolunda gerekli adımların atılması yönünde çalışmaya devam edecektir” ifadeleri yer aldı.
Turizm kenti Antalya, yaban hayatıyla da öne çıkıyor
14 Eylül 2024 Cumartesi - 09:56 Turizm kenti Antalya, yaban hayatıyla da öne çıkıyor Veteriner hekim ve yaban hayatı gözlemcisi Doğanay Vural, caretta caretta, yarasa, boz ayı, vaşak ve yaban domuzlarını gözlemlediği Antalya’da kentin yaban hayatından izler taşıyan belgesel videosu hazırlayarak gösterime sundu. Yıllardır dağlarda ve ormanlarda yaban hayatını gözlemleyen Veteriner hekim Doğanay Vural, turizm kenti Antalya’da birbirinden eşsiz görüntüler yakaladı. Caretta carette, yarasa, boz ayı, vaşak ve yaban domuzlarını görüntüleyerek Antalya’nın sadece turizm kenti olmadığın gösteren Vural, çektiği belgeseli Youtube kanalında gösterime sundu. "Toros Dağları’nın zirvesinden aşağıda deniz seviyesindeki canlılara kadar özel bir yer" Vural, çektiği belgesele ilişkin İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Türkiye’de doğayı, yaban hayatını araştırarak bunlarla ilgili proje yapıyorum. Aynı zamanda veteriner hekimliğinde de bir tez yazıyorum. ‘Boz aylarının göç yollarının test edilmesi ve yaşam alanlarının belirlenmesi’ hakkında. ‘Türkiye’de 81 il yaban hayatı’ projesi kapsamında Antalya’ya yolculuk ettik ve Antalya’nın yaban hayatını belgesel yaptık. Herkes Antalya’yı daha çok denize girmek, seyahat etmek, tatil yapmak olarak gözlerinde canlandırıyor ama benim için Antalya çok farklı. Toros Dağları’nın zirvesinden aşağıda deniz seviyesindeki canlılara kadar birbirinden farklı ekosistemleri barındıran gerçekten özel bir yer” ifadelerini kullandı. "Turist insanlarla beraber yaban domuzlarının yürüdüğünü gözlemledik" Antalya’nın bilinmeyen güzelliklerini göstermek istedikleri için bu belgeseli çektiklerini belirten Vural, şunları kaydetti: “Antalya’da bir bozayı görüntüledik. Çevredeki insanlara sorduğumuzda ‘burada bozayı ne arar’ gibi bize dönüşleri oluyordu. Aynı şekilde deniz seviyesinde caretta carettaları gözlemlemeyi ve onları görüntülemeyi başardık. Fakat bu keşiflerimiz sırasında birçok olumsuz durumla da karşılaştığımız oldu. Bunlardan örnek verecek olursak koruma altındaki türlerimiz caretta carettaların balıkçıların misinasına kapılarak yüzgeçlerinden bir tanesini kaybetmesi gibi olumsuz durumlarla karşılaştık. Tabii bunlar bizi üzüyor. Hareket edemediği için tüm vücudu yosunlarla kaplıydı bu Caretta Caretta’nın. Aynı şekilde Toros Dağları’na çıktığımızda dağ keçilerini gözlemleme fırsatı yakaladık. Şehir merkezine indiğimizde şehir merkezinin hemen yanında oradaki turist insanlarla beraber yaban domuzlarının yürüdüğünü gözlemledik.” Vural, insanların hayvanların bölgelerine otel ve ev yaparak, iki popülasyonun kesiştiği bir yaşamın sürüldüğü bir kent yaşamının Antalya’da görüldüğünü aktardı. Vural, ‘Türkiye’de 81 il yaban hayatı’ projesi kapsamında sıradaki duraklarının Bolu olacağını da ifade etti.
Ticaret Bakanlığından mikro ihracat yapmak isteyenlere kolaylaştırıcı adım
14 Eylül 2024 Cumartesi - 09:16 Ticaret Bakanlığından mikro ihracat yapmak isteyenlere kolaylaştırıcı adım Ticaret Bakanlığından mikro ihracat yapmak isteyenlere kolaylaştırıcı bir dizi düzenleme gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, ilk kez mikro ihracat yapmak isteyen kişiler, operatör hızlı kargo firması veya posta idaresi tarafından adlarına ilk defa Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi (BGB) düzenlenmesi esnasında, gümrük idaresine başvurmaları ve gümrük idaresi tarafından T.C. Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarasının ilgili programdan sorgu ve transfer işlemi yapılması suretiyle firma kaydı oluşturmasından sonra işlemlerini gerçekleştirebildikleri hatırlatılarak, " Yapılan düzenleme ile BGB kapsamındaki ilk gümrük işleminde gönderici hanesinde beyan edilen T.C. Kimlik Numarası/ Vergi Kimlik Numarası üzerinden işlemin otomatik bir şekilde yapılabilmesi sağlanmıştır" denildi. Açıklama şöyle devam etti: "Ticaret Bakanlığı’na bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından, mikro ihracatın tabana yayılması ve ilk kez mikro ihracat yapmak isteyen genç ve kadın girişimcilerimiz ile KOBİ’lerimizin gümrük süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla BGB kapsamında ilk kez mikro ihracat yapmak isteyen firma ve gerçek kişilerin bu sorgu ve transfer işlemi için gümrük idaresine doğrudan başvurmasına gerek kalmadan BGB kapsamındaki ilk gümrük işleminde gönderici hanesinde beyan edilen T.C. Kimlik Numarası/ Vergi Kimlik Numarası üzerinden işlemin otomatik bir şekilde yapılabilmesi sağlanmıştır. Ticaret Bakanlığı olarak ihracata dayalı büyüme modelimize her gün yeni gelişmeler ve adımlarla ekonomik büyüme ve refahımıza katkı sağlarken, ihracatçılarımızın işlemlerini kolaylaştırarak yanlarında olmaya devam edeceğiz."
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de
14 Eylül 2024 Cumartesi - 01:06 Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı, karar ile birlikte 4 bakanlığa yeni Bakan Yardımcıları atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte, Milli Eğitim Bakanlığında Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu görevden alındı, yerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Muhammed Bilal Macit atandı. Milli Savunma Bakanlığında Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi görevden alındı, yerine ise Musa Heybet atandı. Sağlık Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz görevden alındı, yerine ise Yasin Ayfer Erkoç atandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcılığına, Muhammet Kasım Gönüllü atandı. Ayrıca karar ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu görevden alındı. Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne Erhan Karakaya, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ise Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay atandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda ise Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcıları İlknur İnam ve İrfan Keskin görevden alındı. Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcılığına Emre Dabak atandı. Karara göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda, Altyapı Genel Müdürlüğüne Yalçın Eyigün, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne Burak Aykan, Denizcilik Genel Müdürlüğüne Ünal Baylan, Personel Genel Müdürlüğüne, Necmiye Leyla Akıncı, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğüne Salih Tan, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğüne Murat Baştor, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına Kamuran Yazıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığına Selami Yazıcı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına İbrahim Kolcu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Enes Çakmak, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdür Yardımcılığına Mustafa Akkaya, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Selim Koçbay, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Ufuk Yalçın atandı. Karar ile birlikte Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanlığına Orhan Aydın, Başkan Yardımcılığına Mesut Güner, Yönetim Kurulu Üyeliğine ise Ahmet Yozgatlıgil atandı. Ayrıca Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine Ahmet Berat Çonkar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyeliğine Kerim Taşkıran ve Muhammed Talha Pamukçu atandı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında açık bulunan Başkan Yardımcılığına ise Murat Kazancı atandı. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğünde açık bulunan Genel Müdür Yardımcılıklarına Muhammed Salih Çetiner, Mustafa Özkaya ve İbrahim Yüzer atandı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğüne ise İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince getirildi. Karar ile birlikte Rekabet Kurulu Üyesi Berat Uzun görevden alındı. Yerine ise kalan süreyi tamamlamak üzere Rıdvan Duran atandı.