EKONOMİ - 23 Eylül 2024 Pazartesi 15:43

Ticaret Bakanlığı: “Ukrayna’dan İHA/SİHA karşılığında buğday ithalatı yapıldığı iddiası tümüyle yalandır”

A
A
A
Ticaret Bakanlığı: “Ukrayna’dan İHA/SİHA karşılığında buğday ithalatı yapıldığı iddiası tümüyle yalandır”

Ticaret Bakanlığı, “Ukrayna’dan İHA/SİHA karşılığında buğday ithalatı yapıldığı iddiası tümüyle yalandır” açıklamasını yaptı.


Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Ukrayna’nın, ülkemizden satın aldığı İHA ve SİHA’ların ödemelerini buğday olarak yaptığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü” iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ülkemize buğday ithalatında halihazırda çiftçilerimizi korumak amacıyla yüzde 130 oranında gümrük vergisi uygulanmaktadır. Diğer taraftan, Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki buğday ithalatı da yerli buğday üretimimiz göz önünde bulundurularak 21 Haziran-15 Ekim 2024 tarihleri arasında durdurulmuştur. Ülkemiz ve Ukrayna arasında iddia olunan haliyle bir ticaretin gerçekleşmediği, kamuoyuna açık olan ikili dış ticaret verileri ile de sabittir. Ayrıca, üreticilerimizden temin edilen buğdayın toprağa gömüldüğüne ilişkin olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin 20 Eylül 2024 tarihinde yapmış olduğu açıklama ile bu yalan ayrıca net bir biçimde ortaya konulmuştur” denildi.


Açıklamada söz konusu iddiaların Türkiye’den Ukrayna’ya gerçekleştirilen İHA ve SİHA ihracatı ile ilişkilendirilerek gündeme getirilmesinin Türkiye’nin savunma sanayinde yakaladığı ihracatı gölgelemeye yönelik kasıtlı bir girişim olduğunun açıkça görülmekte olduğu kaydedildi.


Açıklamanın devamında bu tür yalan iddiaların uyum içerisinde ilerleyen dış ticaret ve tarım politikaları üzerinden hedeflerine emin adımlarla yürüyen Türkiye ekonomisine set çekmeyi amaçlamakta olduğu belirtildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Güvenli ödeme sistemi 27 Eylül Cuma günü zorunlu hale geliyor Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül Cuma tarihi itibarıyla ikinci el motorlu taşıt alım satımlarında zorunlu olacak. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle gerçekleştirilen alım satımlar için taşıt bedeli Güvenli Ödeme Sistemine aktarılmadan noterliklerde devir işlemi yapılmayacağı bildirildi. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül 2024 Cuma günü itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımlarında zorunlu hale gelecek. Açıklamada, bu tarihten itibaren nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle gerçekleştirilen alım satımlar için taşıt bedeli Güvenli Ödeme Sistemine aktarılmadan noterliklerde devir işlemi yapılmayacağı belirtildi. Noterlerde yoğunluk yaşanmaması ve vatandaşların mağduriyet yaşamamaları adına, noterlere gidilmeden önce yapılması gerekenler şu şekilde ifade edildi: “Satıcının, sisteme giriş yaparak kendisine, alıcıya ve taşıta ilişkin bilgileri sisteme kaydetmesi. Alıcının, SMS veya e-posta yoluyla kendisine gönderilen referans numarasını kullanarak sisteme giriş yapması ve satıcı tarafından girilen bilgileri onaylaması. Sistemde kayıtlı hesap numarasına taşıt bedelini transfer etmesi, gerekmektedir.”