ASAYİŞ - 24 Eylül 2024 Salı 16:22

Antalya’da koruma altındaki arı kuşlarını avlayan 2 şahsa ceza yağdı

A
A
A
Antalya’da koruma altındaki arı kuşlarını avlayan 2 şahsa ceza yağdı

Antalya’da koruma altında olan 45 adet arı kuşu avlayan 2 şahsa toplamda 84 bin 14 lira para cezası uygulandı.


Antalya’nın Kaş ilçesinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bağlı Kaş DKMP Şefliği ekipleri, yapılan koruma ve kontrol faaliyetleri sırasında, koruma altındaki arı kuşu (Merops apiaster) avlayan iki şahsı tespit etti. Yapılan denetimlerde avcıların, MAK kararları ile koruma altına alınan 45 adet arı kuşunu avladığı belirlendi. İlgili şahıslara 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na muhalefetten toplam 16 bin 514 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, avladıkları arı kuşları için toplamda 67 bin 500 lira tazminat talep edildi.


Yetkililer, doğanın korunması ve yasa dışı avcılıkla mücadelenin devam edeceğini vurguladı. Kaş DKMP Şefliği, bölgedeki doğal yaşamın sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almayı sürdüreceklerini belirtti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Haşlanmış ve közlenmiş mısırın ‘Mutluluk hormonu’ salgıladığı belirtildi Merkezi Aydın’da bulunan ve Ege Bölgesi’ndeki endemik bitkilerin yanı sıra çeşitli sebze ve meyveler üzerinde bilimsel çalışmalar yürüten Karya Farma HBX Ar-Ge, genellikle haşlama ve közleme şeklinde tüketilen süt mısırın besin değerlerinin yanında mutluluk hormonu olarak bilinen dopamin ve serotonin salgıladığını açıkladı. Çalışmaların sonuçları hakkında açıklama yapan Karya Farma HBX Ar-Ge Bilim Kurulu Üyesi Kimyager Aslı Aktaş, “Mısırı sadece beslenmek ve damak tadı için değil mutluluğunuz için de tüketebilirsiniz” dedi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te spesifik ve stratejik faaliyetlerini sürdüren ve yaklaşık 20 yıldır devam eden çalışmalarında 17 ayrı patente sahip olan Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, bu haftaki çalışmalarında başta Ege ve Karadeniz olmak üzere ülkenin dört bir yanında tüketilen süt mısırı laboratuvara aldı. Közlenmiş ve haşlanmış mısırın lezzetli bir atıştırmalık olmanın ötesinde, vücudun mutluluk hormonlarını artırabilen bir besin kaynağı olduğunu belirten Kimyager Aslı Aktaş, özellikle közlenmiş ve haşlanmış mısır, serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin seviyelerini artırarak insanların daha mutlu, motive ve zinde hissetmelerine katkı sağlayan özelliğe sahip” diyerek insanların hiç değilse ara sıra böyle bir gıdayı tüketmesini önerdi. Serotonin, mutluluğun yanı sıra ruh hali dengesi için önemli bir hormon olduğunu kaydeden Aktaş, “ Mısır, triptofan adlı bir amino asit içerir ve bu amino asit, serotonin üretimini destekler. Közlenmiş ve haşlanmış mısırdaki karbonhidratlar, triptofanın beyne ulaşmasına yardımcı olarak serotonin üretimini hızlandırır. Dengeli bir serotonin seviyesi zihinsel ve duygusal dengeyi sağlar. Mısır, bu özellikleri ile kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine katkıda bulunabilir” dedi.