POLİTİKA - 03 Nisan 2025 Perşembe 23:55

Hazine ve Maliye Bakanlığından Özgür Özel’in iddialarına yanıt

A
A
A
Hazine ve Maliye Bakanlığından Özgür Özel’in iddialarına yanıt

Hazine ve Maliye Bakanlığından, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Bakan Mehmet Şimşek’e yönelik iddialarıyla ilgili yapılan açıklamada, "Hazırlanan raporlar, MASAK Başkanlığı dışında hiçbir makamın bilgisine veya onayına sunulmadan, doğrudan talepte bulunan adli mercilere iletilmekte; bu süreci Bakanlık yönetim mercilerinin önceden bilmesi ve bu sürece herhangi bir şekilde müdahil olması söz konusu değildir" denildi.


Hazine ve Maliye Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) tarafından daha önce de kamuoyuna yapılan açıklamada açıkça ifade edildiği üzere; hazırlanan raporlar, MASAK Başkanlığı dışında hiçbir makamın bilgisine veya onayına sunulmadan, doğrudan talepte bulunan adli mercilere iletilmekte; bu süreci Bakanlık yönetim mercilerinin önceden bilmesi ve bu sürece herhangi bir şekilde müdahil olması söz konusu değildir. Bu çerçevede, Sayın Bakanımıza yönelik yapılan ithamlar, kullanılan çirkin ifadeler, hiçbir şekilde kabul edilemez olup devlet adabı ve siyaset ahlakıyla bağdaşmamaktadır" denildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay 4 bin metrekare serasında turfanda can eriği üreten çiftçi: "Ben isterdim ki köyümde 50 tane daha böyle sera olsun" Hatay’da 4 bin metrekarelik serasında 320 ağacıyla can eriği üretimi yapan Aladdin Aslan, Mart ayında başladığı erik hasadını sürdürüyor. Kilogram fiyatı 500 TL’den alıcı bulan erik yurt dışına ihraç ediliyor. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Hatay’da afetzede çiftçiler üreterek hayata tutunuyor. Samandağ ilçesi Yaylıca Mahallesi’nde 4 bin metrekarelik serasında 320 ağacıyla can eriği üretimi yapan çiftçi Aladdin Aslan, bahçesinde Mart ayında başladığı hasadı sürdürüyor. Kış aylarında örtü altında üretilen can eriği, kilogram fiyatı 500 TL’den alıcı bularak İngiltere, Almanya ve Danimarka gibi ülkelere ihraç ediliyor. Can eriği üretiminden memnun olduğunu ifade eden Aslan, soğuk havanın rekolteyi olumsuz etkilediğini belirterek çiftçilere can eriği üretimi tavsiyesinde bulundu. "Serada örtü altında 4 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz" Çiftçilere örtü altında can eriği üretimini tavsiye eden Aladdin Aslan, "Şu anda can eriği hasadı yapıyoruz. Bu sene soğuklardan dolayı sıkıntı çektik ama çok şükür atlattık. Serada örtü altında 4 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Seramızda 320 ağacımız var. Ortalama fiyat 500 TL civarında ihracatçılar tarafından satın alınıyor. Yurt dışına; Almanya, Danimarka, İngiltere gibi ülkelere gidiyor. Soğuklardan mahsul etkilendi ama ısıtma sistemiyle beraber atlatabildik çok şükür. Ben memnunum, herkese örtü altında erik üretimini tavsiye ederim. Ben isterdim ki köyümde 50 tane daha böyle sera olsun. İsterdim ki gençlerimiz başka şehirlere, başka ülkelere gideceklerine toprakla buluşsunlar. Şu anda kilogram fiyatı 500 TL’den tüccara veriyoruz, yaklaşık 1 buçuk - 2 ton hasat bekliyoruz" dedi. Ürettikleri can eriğinin kaliteli olduğunu ifade eden Emel Aslan ise, "Hasat şükürler olsun iyi gidiyor. 13 yıldır erik üretimi yapıyoruz. Bu yıl beklentimiz çok değildi ama yine bin şükür iyi. Ürün kalitesi çok iyi, süper. Herkese eriğimizden tüketmeyi öneririm. Yorucu ama yorulmadan da bir şey olmaz" dedi.
Erzincan Erzincan’da meralar ihaleye çıkarıldı 430 bin hektar mera varlığına sahip Erzincan’da ihtiyaç fazlası 43 mera, İl Mera Komisyonu marifetiyle ihaleye çıkarıldı. Erzincan’da tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları tamamlanan ihtiyaç fazlası meralar ihaleye çıkarıldı. Mera ihalesinde küçükbaş hayvancılıkla uğraşan sürü sahipleri meraları kiralayabilmek için yarıştı. Erzincan İl Mera Komisyonu tarafından ihaleye çıkartılan ihtiyaç fazlası meralar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda sürü sahiplerine kiralandı. Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker başkanlığında toplanan İl Mera Komisyonunun huzurunda il genelindeki ihtiyaç fazlası 43 mera ve yayla ihaleye çıkarıldı. İhaleye çıkarılan 43 meradan 34’ü sürü sahipleri tarafından kiralandı. İhale öncesinde Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker katılanlara yönelik yaptığı konuşmada meraları kiralayan sürü sahiplerinden imzalayacakları sözleşmelere uymalarını istedi. Her meranın kapasitesinin belirlendiğini ve bu kapasitenin üzerinde hayvan otlatılmasına izin verilmeyeceğini kaydeden İl Müdürü Koçaker, şu ifadelere yer verdi; "Kiraya verdiğimiz meraları alan sürü sahipleri sözleşmeye uymak durumundalar. Bu mera ve yaylalar kurallara uygun olarak kullanıldığı takdirde uzun yıllar hayvancılık yapan çiftçilerime hizmet verecektir. Aşırı ve düzensiz otlatma meralarımıza yoğun zarar verecektir. Unutulmamalıdır ki sürdürülebilir bir kalkınmanın ilk şartı mevcut durumu korumaktan geçer. Önümüzdeki yıllarda da bu meraların kullanılacağı unutulmamalıdır."