EKONOMİ - 07 Nisan 2025 Pazartesi 09:20

DAİMFED’ten "Kendi Hasarını Onaran Beton" semineri

A
A
A
DAİMFED’ten "Kendi Hasarını Onaran Beton" semineri

DAİMFED Akademik Çalışma Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ahmet Beycioğlu, "Betonun içerisine yerleştirilen mikro organizmalar ve özel katkı maddeleriyle, yüzeyde oluşan çatlakların zamanla kendiliğinden iyileşmesinin sağlanabildiği yaptığımız araştırmalar sonucunda elde ettik" dedi.


Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) tarafından her hafta geleneksel olarak gerçekleştirilen bilgilendirme seminerleri devam ediyor. DAİMFED genel merkez binasında düzenlenen bu haftaki seminerde, beton teknolojisindeki son yenilikler ve sürdürülebilir inşaat yöntemleri masaya yatırıldı.


Seminere konuşmacı olarak katılan Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, DAİMFED Akademik Çalışma Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ahmet Beycioğlu, "Kendi Hasarını Onaran Beton" konusundaki bilimsel gelişmeleri ve bu teknolojinin inşaat sektörüne sunduğu avantajları katılımcılarla paylaştı.



"Bu tür yenilikler inşaat sektöründe devrim niteliği taşımakta"


Betonun dayanıklılığını artırma ve sürdürülebilirliğini sağlama adına yapılan yenilikçi çalışmaların önemine değinen Prof. Dr. Beycioğlu,"Beton yapılarındaki hasarların onarılması için geliştirilen ’kendi hasarını onaran beton’ teknolojisi, özellikle su ortamındaki yapılarda uzun vadede yapının ömrünü uzatabilir. Betonun içerisine yerleştirilen mikro organizmalar ve özel katkı maddeleriyle, yüzeyde oluşan çatlakların zamanla kendiliğinden iyileşmesinin sağlanabildiği yaptığımız araştırmalar sonucunda elde ettik. Bu tür yeniliklerin inşaat sektöründe devrim niteliği taşımaktadır" diye konuştu.


Katılımcılar, bu yenilikçi teknolojilerin inşaat projelerinde nasıl kullanılabileceğine dair önemli bilgiler edinerek, sektördeki uygulamaları ve potansiyel faydalarını daha iyi anlama fırsatı buldu.


Seminerin sonunda, inşaat sektörünün geleceği hakkında yapılan sohbetler ve tartışmalar, katılımcılara önemli bir perspektif kazandırdığı ifade edildi.



DAİMFED’ten "Kendi Hasarını Onaran Beton" semineri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Çukurova’da yağan yağmurlar tarım ürünlerine ’can suyu’ oldu Çukurova’da geçtiğimiz hafta yaşanan yağışlar karpuz, kavun ve domates başta olmak üzere tarım ürünlerine can suyu oldu. Çukurova’nın önemli tarım kentlerinden Adana’da uzun süren kuraklığın ardından etkili olan yağmur yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü ve toprak suya doydu. Ancak halen barajlar dolmadı. Şubat ayında yaşanan zirai donun ardından yağışlarla rahat bir nefes alan üreticiler, yağışların bir süre daha sürmesini umut ediyor. Konuyla ilgili Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. "Kurak bir mevsim geçiriyoruz" Doğan, iklim değişikliği etkisinin tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirterek, "İklim değişikliği etkileri tarımsal üretim alanlarımızı tehdit eder hale geldi. Geçtiğimiz Şubat ayında zirai don sonrası ürünlerimiz etkilendi. Adana kurak bir sezon geçirdi. Barajlarımızda yeterli suyumuz yoktu. Ancak son günlerde yağan yağışlar sebze, meyveye can suyu oldu. Çukurova’nın tamamında şu anda karpuz, kavun, biber ve domates ekimi var. Şu anda kurak bir mevsim geçiriyoruz. Biz su fakiri bir ülkeyiz. Eğer bu yağmurlar yağmazsa ektiğimiz ürünleri hasada zor kavuştururduk" ifadelerini kullandı. "Barajlarımızda suyun olmaması bizleri endişelendiriyor" Son 1 haftadır yağan yağışların tarlalara can suyu olduğunu anlatan Mehmet Akın Doğan, "Afet olmadan yağmura ihtiyacımız var. Barajlarımızda suyun olmaması bizleri endişelendiriyor. Sulama programı rotasyona girecekmiş. Normalde hiç böyle durumlar olmazdı. Bizim için zor günler gelecek" dedi.
Aydın Zeki Amca’nın en büyük yardımcısı küheylanı Türkiye’nin en verimli arazilerine sahip Aydın’da gerek arazi yapısının sarplığı gerekse teknolojiye ayak uyduramayan eski kuşaklar halen tarım işlerini atları ile sürdürüyor. Bunlardan biri de 57 yaşındaki Zeki Yardım. Koçarlı ilçesine bağlı dağ köylerinde künar fıstığı üreticiliği yapan Zeki Yardım en büyük yardımcısının atı olduğunu belirterek, "Taşıma ve ulaşım işlerini atla sürdüren nadir kişilerden biri benim. Artık bu işten ikimiz birlikte emekli oluruz" dedi. Aydın’ın Koçarlı ilçesi başta olmak üzere çam fıstığı olarak da bilinen künar fıstığı üreticilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Gençlerin tamamının motorlu araçlarla sürdürdüğü tarım işerinde nadir de olsa atları kullanan halen var. Birçoğu teknolojiye ayak uyduramadığı için çok azının da ekonomik nedenlerden dolayı halen atları kullandığı Aydın dağlarında eski usul taşıma yapanlar renkli görüntüler oluşturuyor. Gençlik yıllarında ekonomik nedenlerden dolayı araba alıp sürmesini öğrenmediğini ekonomisi düzelince de varlığının önemli bir kısmını çocuklarının eğitimi için kullandığını belirten Zeki Yardım, "Hayatımdan memnunum. Tarım işlerinde çalışabilmek için ilk şart sağlıklı olmaktır. Hamdolsun sağlıklı olup çalışabildiğim için mutluyum. Bizim gibi eski usul çalışan pek kalmadı ama artık biz çalışma hayatını bu şekilde tamamlayacağız gibi görünüyor. Atımı yük olduğu zaman taşıma işleminde yük olmadığında da ulaşım işinde kullanıyorum" dedi.