SAĞLIK - 15 Nisan 2025 Salı 10:42

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin

A
A
A
Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hizmet Sitesi sakinleri yeni evlerine kavuşuyor Kağıthane Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ iş birliğiyle yürütülen Hizmet Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde sona yaklaşıldı. Kağıthane Merkez Mahallesi Osman Paşa Caddesi üzerinde yer alan ve riskli yapı statüsünde değerlendirilen Hizmet Sitesi’nde yaklaşık 300 konut Ağustos ayında sahiplerine teslim edilecek. Daha önce kontrollü bir şekilde yıkımı gerçekleştirilen 6 bloktan oluşan eski Hizmet Sitesi’nin yerine, zemin + 6 katlı 8 blokta yaklaşık 300 daire inşa edildi. Yeni projede 196 daire 2+1, 104 daire ise 3+1 planlandı. Projede ayrıca 13 bin metrekare oturum alanı ve 9 bin metrekarelik geniş bir yeşil alan bulunuyor. Site; otoparkları, yürüyüş yolları, parkları ve dinlenme alanlarıyla yalnızca konut alanı değil, aynı zamanda bir sosyal yaşam merkezi niteliği taşıyor. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, Hizmet Sitesi’nde yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek açıklamalarda bulundu. Başkan Öztekin, "Hizmet Sitesi’nde artık son aşamaya geldik. İnşallah Ağustos ayı içerisinde komşularımız, depreme dayanıklı ve modern yeni yuvalarına kavuşacaklar. Şimdiden hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kâğıthane’mizde diğer bölgelerde de komşularımızla iş birliği içinde dönüşüm çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. Yeni Hizmet Sitesi ile birlikte bölge sakinleri daha güvenli, daha yeşil ve sosyal donatılarıyla zenginleştirilmiş bir yaşam alanına kavuşmuş olacak.
Ankara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Başbakanı Üstel ile görüştü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel ile yaptığı görüşmede, Türkiye ile KKTC arasındaki kardeşlik bağlarının ve ortak hedeflerin bir kez daha vurgulandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde KKTC Başbakanı Ünal Üstel ile ortak basın toplantısı düzenlendi. Başbakan Üstel’i Ankara’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Yılmaz, görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde KKTC’ye yapacağı ziyarete ilişkin hazırlıkların da ele alındığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi binalarını da içinde barındıran "KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi"nin açılışını gerçekleştireceğini aktaran Yılmaz, yerleşkenin, Kıbrıs Türk halkının hak ve adalet mücadelesinin sembol yapılarından biri olacağına inandıklarını söyledi. Yılmaz, Erdoğan’ın ziyaret kapsamında Milli Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST KKTC’ye de katılacağını belirterek, "Yerli ve milli teknolojilerimizi Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle buluşturacağımız için büyük bir mutluluk duyuyoruz" dedi. Görüşmede ayrıca, KKTC’nin kalkınmasını hedefleyen çeşitli proje ve çalışmaların da ele alındığını belirten Yılmaz, 21 Mart’ta Ankara’da imzalanan 2025 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte yeni projelerin ve destek programlarının hızla başlatılacağını ifade etti. KKTC’de yatırım ortamının geliştirilmesi, yapısal reformların hayata geçirilmesi ve gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalara destek verdiklerini vurgulayan Yılmaz, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınması ve Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin özgür, müreffeh ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için üzerimize düşeni yapmayı sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.