Yerel Haberler
YEREL HABERLER
21 Eylül 2024 Cumartesi - 04:30 Ünlü şarkıcı Metin Arolat hayatını kaybetti Şarkıcı ve yönetmen Metin Arolat, İstanbul Kozyatağı’nda sahnede şarkı söylerken bir anda fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. 52 yaşındaki sanatçı yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. İstanbul Kozyatağı’nda bir otelde sahne alan Ünlü şarkıcı Metin Arolat, şarkı söylerken bir anda fenalaşarak yere yığıldı. Kalp masajı yapılan 52 yaşındaki şarkıcı, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ünlü şarkıcı Arolat yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Ünlü sanatçının vefat haberini alan sanatçı dostu Demet Sağıroğlu hastaneye geldi. Demet Sağıroğlu hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada "Çok yakın arkadaşımdı. Çok sevdiğim özel bir kardeşimdi. Yine rejim yapıyormuş. Bizde hep vardır ölüm diyetleri. Herhalde kalbi kaldırmadı. Gülerek gitti. Menajeri öyle söyledi. Çok neşeliymiş. Benim de bugün bir şarkım çıktı, onu paylaşmış. Kaç aydır konuşmuyorduk. Onu paylaşmış hatta DM’den bana komik bir şeyler yazmış. Ailesi İzmir’deymiş. İstanbul’da ailesi yok. Birkaç sene önce annesini kaybetmişti. Onun da ağırlığı vardı üstünde. Menajeri ile güle oynaya gelmişler işe. Sahnede bir ara kötü olmuş. Sahneye çıktıktan 20 dakika sonra arka tarafa gitmiş. Orada gömleğini çıkarmış. Sonrasında kolum uyuşuyor falan demiş. Bakmışlar orada, sonra verin gömleğimi iyiyim ben, demiş. Çıkmış sahneye tekrar. Sonrasında sahnede tekrar yere yığılmış. Orada bir hemşire varmış. Hemşire onu yan yatırmış. Hemen ambulans çağırmışlar. Ambulans gelene kadar kalbi durmuş. Ambulansta çalıştırmışlar. Sonra yolda bir daha kalbi durmuş. Çalıştığı yer buraya çok yakındı. Çalıştırmamışlar kalbini. Sevenlerine sabır dilerim. Güzel bir yere gittiğini düşünüyorum, Metin güle güle gitmiş çünkü. Her zamanki güleç yüzü ile. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.
21 Eylül 2024 Cumartesi - 03:47 Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı Sergisi Beyoğlu Belediyesi’nde gerçekleşti Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi Beyoğlu Beleditesi’nin 6. Daire’sinde yer alan Sanat Galerisi’nde gerçekleşti. Sanatçının kişisel suluboya çalışmalarının yer aldığı, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergi, 10 Ekim 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de katılımıyla gerçekleşti. Açılış sonrası Işık Özışık ile beraber sergiyi gezen Başkan Güney, eserler hakkında sanatçıdan bilgi aldı. Sanatçının tamamı suluboya çalışmalarından oluşan, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergisine Brezilya İstanbul Başkonsolosu Ruy Pacheco de Azevedo Amaral, Cezayir İstanbul Konsolosu Abbi RATIBA, CHP Meclis Üyesi Işık Öğütçü, Beyoğlu Muhtarlar Derneği Başkanı Songül Öztunç ve diğer davetliler de katılım gösterdi. Sergide yer alan eserlerin sahibi olan sanatçı Işıl Özışık sergiyle ilgili şunları söyledi, “Retrospektif bir sergi. Başlangıçtan bu yana, yani 1960 yılının sonlarından zamanımıza kadar olan 65 yılda yaptığım resimlerin bir özeti bu. Çoğunlukla aşığı İstanbul’dan yaptığım peyzajlar. Bir kısmını oturduğum yerden birebir karşılığını yaptım. Bir kısmını da eskizini alıp galerimde bitirdim. 65 yıl başarılarla, bazen hüzünle sükut-u hayalle geçti. Güzel günlerdi. Resim yapmak, objeyle baş başa kalmak, bende güzel anılar bırakıyor” İfadelerini kullandı. Yaşına rağmen yorgun olmadığını ve çalışabildiğini söyleyen Özışık, “86 yaşındayım. Devam edeceğim. Yorgun değilim. Çalışabiliyorum. Günde bazen üç, bazen iki, bazen bir resim, bazen de hiç resim yapmadan dinleniyorum. Resimle güzel günler geçiriyorum. Bir yıl içinde herhalde açamayacağım. Belki bir dahaki yıl açarım. Deniz ve kıyı resimlerini yapmayı çok seviyorum. Bazen kırsal resimler yapmayı seviyorum. Eserlerin tamamı suluboya. Neden suluboya olduğunu soruyorlar. Ben özel hayatımda da biraz suluyum. Mizahı çok severim. Herhalde başarım varsa eğer bunu mizaha da borçluyum” dedi. Açılış davetlilerin sergiyi gezmesiyle devam etti.
AK Parti’li Gül; "Filistin’de barış olmadıkça dünyaya barış gelmeyecektir"
20 Eylül 2024 Cuma - 16:09 AK Parti’li Gül; "Filistin’de barış olmadıkça dünyaya barış gelmeyecektir" AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül, AK Parti ‘Türkiye Buluşmaları’ kapsamında Uşak’ta partilerle bir araya geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül, Uşak programında ilk durağı partisinin il başkanlığında partililerle bir toplantıya katıldı. Gül AK Parti İl Başkanlığında yaptığı konuşmada, “Bugün dünya yeni bir üçüncü dünya savaşına doğru giderken adaletin yerine gelmesi için söz söyleyen dünyada bir lider var Recep Tayyip Erdoğan. Bir ülke var Türkiye. Bugün Gazze’de yine maalesef çocuklar, bebekler, kadınlar ölürken, ibadethaneler bombalanırken, sessiz kalan dünyaya yine en güçlü sesi ortaya koyan, tavır ortaya koyan bir liderimiz var. İşte yarın yine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir çalışma için Cumhurbaşkanımız katılacak genel kurul toplantısına. Orada da dünya 5’ten büyüktür diyerek, bu adaletsiz dünyanın, dünyaya bir barış getiremeyeceğini haykıran bir anlayışı Cumhurbaşkanımız ortaya koymuştur. Eğer dünya küresel bir adalete ulaşmak istiyorsa Cumhurbaşkanı’mızın bun çağrıları çok kıymetlidir. Dünya 5’ten büyüktür ve dünya adaletsiz bir şekilde bu tavırlarını sürdürürse insanlık bundan çok büyük bir yara almaya devam edecektir. Ben inanıyorum ki, Türkiye’nin öncülüğünde insanlık yine Gazze’nin, Filistin’in özgür olduğu bir dünyaya doğru evrilmek zorunda. Aksi takdirde insanlık bundan zarar görecektir, dünya barışı göremeyecektir. Filistin’de barış olmadıkça dünyaya barış gelmeyecektir. Bunun inşallah neticesini hep beraber görmek istiyoruz.” dedi. AK Parti’nin kurulduğu günden beri sessiz devrim yapan bir parti olduğunu savunan Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Sürekli ekonomik, siyasal ve demokratik alanda reformlarımızı sürdüreceğiz. AK Parti’nin bu alanda en önemli yaklaşımı yapısal sorunları ve reformlarımı çözmek için kararlıdır. Hem yeni Anayasaya hem de siyasetin daha da demokratikleşmesi anlamında atacağımız adımlar hem de hukuki siyasi reformlarla ülkemizde hem özgürlüğü artıracağız hem de ekonomiyi artıracağız vatandaşımızın her alanında gelişmesi için öncülük yapmaya devam edeceğiz. Burada en büyük gücümüz milletimiz. İşte Uşak’ta bugün biz hep beraber vatandaşlarımızın hemşerilerimizin, esnafımızın, çiftçimizin ve emeklinin sesini dinlemeye geldik. Onlar ne diyorsa onu yapmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle Uşak ve heyetimizin adına hemşerilerimize selamlarımızı sunuyoruz. Burada bulunmaktan bulunduğum memnuniyeti ifade ediyorum” Toplantı konuşmanın ardından basına kapalı devam etti.
Arnavutköy’de temizlik seferberliği başladı
20 Eylül 2024 Cuma - 16:15 Arnavutköy’de temizlik seferberliği başladı Arnavutköy Belediyesi tarafından 20 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde büyük temizlik seferberliği başlatıldı. Arnavutköy Belediyesi, 20 Eylül Dünya Temizlik Günü çerçevesinde ilçenin 38 mahallesinde kapsamlı bir temizlik çalışması başlattı. 3 ay sürecek olan bu seferberlik, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü gibi belediyenin birçok birimi tarafından koordineli bir şekilde yürütülecek. Temizlik çalışmaları, Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu’nun öncülüğünde Mavigöl Mahallesi’nde öğrencilerle birlikte başlatıldı. “İlçemizde üç ay sürecek bir temizlik seferberliği başlattık” Çevre temizliği konusundaki duyarlılığı vurgulayan Başkan Mustafa Candaroğlu, “Bugün Dünya Temizlik Günü vesilesiyle geleceğimiz olan çocuklarımızla birlikte daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için farkındalık oluşturuyoruz. İlçemizde üç ay sürecek bir temizlik seferberliği başlattık. Temizlik İşleri, Fen İşleri, Park ve Bahçeler ile zabıta ekiplerimiz ve halkımızla birlikte 38 mahallemizi pırıl pırıl yapacağız. Vatandaşlarımızdan da bizleri eksik gördükleri alanlarda uyarmalarını bekliyoruz” dedi. “Çevremizi korumak bence çok gurur verici” Etkinliğe katılan öğrencilerden Emin Ertürk, “Çevremizi korumak bence çok gurur verici. Hepimiz bir araya gelirsek, mahallemiz daha düzenli ve temiz olur” dedi. “Milletimiz için çok önemli bir iş yaptığımıza inanıyorum” Yiğit Yaman ise “Bugün Mavigöl Mahallesi’ni temizlemek için toplandık. Belediye Başkanımızın da burada olması bizi çok mutlu etti. Milletimiz için çok önemli bir iş yaptığımıza inanıyorum” diyerek temizlik çalışmalarına verdiği desteği ifade etti.
Erdemir, net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yatırımlarına hız veriyor
20 Eylül 2024 Cuma - 16:16 Erdemir, net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yatırımlarına hız veriyor Türkiye’nin küresel çelik güçlerinden Erdemir, üretimi, yatırımı, ihracatı ve oluşturduğu istihdam ile yaklaşık 60 yıldır Türkiye’nin ve bölgesinin ekonomik-sosyal kalkınmasına destek sağlıyor. Net sıfır yol haritası kapsamında yeşil çelik yolculuğuna devam eden şirket, stratejik öneme sahip ürünler başta olmak üzere katma değerli ürün çeşitliliğini ve kapasitesini artırmak için yatırımlar yapacak. Türkiye’nin önde gelen entegre yassı çelik üreticilerinden Erdemir, OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nin 2024 yılı başında açıkladığı ‘net sıfır yol haritası’ kapsamında ‘yeşil çelik’ yolculuğunda ilk 9 ayı geride bıraktı. Ton başına karbon emisyonunu 2030 yılsonuna kadar yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 azaltma ve 2050’de net sıfır emisyona ulaşma hedefine ilerleyen Erdemir, yeşil dönüşüm uyum çalışmalarıyla çelik sektöründe önemli rol üstleniyor. Şirket, yeşil çelik yolculuğundaki gelişmeleri fabrikada düzenlenen basın toplantısında anlattı. Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, genç Türkiye Cumhuriyeti için 1965 yılında stratejik bir alanda 400 bin ton kapasiteyle başlayan üretimin 60 yıldır büyüyerek devam ettiğini ve bugün 5 milyon ton nihai ürün kapasitesine ulaşıldığını söyledi. Peker, birçok sektöre uluslararası kalite standartlarında ürün sağlayan Erdemir’in, yeşil çelik üretimi için başlattığı süreçle Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine katkı sağlayacağını kaydetti. OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nin net sıfır hedefi için ağırlıklı dış finansman kaynaklı olmak üzere 3,2 milyar dolar değerinde dönüşüm yatırımı açıkladığını vurgulayan Peker, bu yatırımların 2030 sonuna kadar kademeli olarak gerçekleştirileceğini ifade etti. Erdemir’in 29 Ağustos tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Zonguldak Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edildiğini belirten Peker, bu kararla kapasite artışı dahil yol haritasındaki tüm yatırımlara hız verileceğini vurguladı. “Net sıfır yol haritası aynı zamanda ülkemizin geleceğine yapılan bir yatırımdır” diyen Peker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin en büyük ilk beş sanayi kuruluşu arasında yer alan Erdemir, planlarını ülkemiz sanayisinin bugün ve gelecekteki ihtiyaçlarının en üst düzeyde karşılanması yönünde yapmaktadır. Şirketimiz, stratejik öneme sahip ürünler başta olmak üzere katma değerli ürün çeşitliliğini artırmak için yatırımlar gerçekleştirecek. Özellikle kapasite artırımı ve ürün çeşitliliği hedefiyle planlanan ancak alan olmadığı için belki de başka lokasyonlara kaydırmak zorunluluğu ile karşılaştığımız yatırımlarımızı Ereğli’de değerlendirebileceğiz.” 4’üncü kok bataryası 2025’te devreye alınacak Yeşil çelik dönüşümünün başta çevresel olmak üzere teknolojik, finansal, ticari ve sosyal boyutlarda önemli etkileri olacağına dikkat çeken Peker, şöyle konuştu: “Finansal boyutta yeşil çelik dönüşümünün getireceği mali yükün nasıl karşılanacağı ve teknoloji boyutunda çevreci teknolojilerin endüstriyel çapta kullanıma hazır olma durumu dönüşümün önündeki en büyük engeller olarak görülüyor. Tüm bu zorlukların farkında olarak, dönüşüme yönelik hazırlıklarımızı 2016 yılından itibaren gündemimize aldık. Risklerimizi zamanında proaktif olarak tespit ederek bütüncül bir bakış açısıyla eylem planlarımızı oluşturduk. Bu kapsamda teknolojik dönüşümün kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu biliyor ve tüm planlamalarımızı bu yönde yapıyoruz. Özellikle emisyon kontrolünü güçlü şekilde hedefleyen küresel uygulamalarda gördüğümüz üzere bu tarz bir dönüşümün hayata geçirilmesi ciddi yatırım maliyetleri gerektiriyor. Net sıfır emisyon hedefimize ulaşma yolunda belirlediğimiz yol haritamızı kararlılıkla ve disiplinle uyguluyoruz. Halen yapımı devam eden 4’üncü kok bataryasının 2025 yılı başında devreye alınması, Erdemir’in çevre performansının geliştirilmesine katkı sağlayacak.” Bin 500 kişilik ek istihdam oluşturacak Şirketin 5 binin üzerinde kişiye doğrudan, 10 binin üzerinde dolaylı istihdam sağladığına dikkat çeken Genel Müdür Peker, gerçekleştirilecek yatırımlar doğrultusunda ilk etapta bin, sonrasında ise 500 kişiye ek istihdam sağlanacağını açıkladı. Peker, Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi hakkındaki yorumlara, “Özel Endüstri Bölgesi statüsü sadece Erdemir’e sağlanmış değildir. Erdemir ülkemizdeki 30 özel endüstri bölgesinden sadece biridir. Yasanın gerektirdiği imkanlara sahip görüldüğü değerlendirilerek bu statü tanınmıştır. Erdemir Özel Endüstri Bölgesi statüsüyle yasalardan, mevzuatlardan, düzenlemelerden muaf tutulmuş da değildir. Günümüzün yoğun rekabet ortamında varlığını güçlendirerek sağladığı katma değeri sürdürmeyi hedefleyen şirketimiz, yasalar çerçevesinde faaliyetlerini yürütmektedir. Şirketimizin, ülkemizin ya da Ereğli’nin zararına faaliyette bulunması söz konusu olamaz. Üretime başladığı 1965 yılından bu yana Ereğli ile birlikte büyüyen şirketimiz, sosyal sorumluluğunun farkında bir şirket olarak, pay sahiplerinin haklarının gözetilmesi esasından uzaklaşmadan, tüm paydaşlarının beklentilerini dengeli şekilde yerine getirmeye, ilgili kurumlarla iş birliği içinde bölgeye katkı sağlamaya devam edecektir. Erdemir var olduğu sürece Ereğli ile birlikte gelişecektir” diye yanıt verdi.
Roma villasının tarihini "Yakintos" aydınlatacak
20 Eylül 2024 Cuma - 16:23 Roma villasının tarihini "Yakintos" aydınlatacak Kayseri’de 3. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen ve İç Anadolu’nun en büyük mozaik yapısının yer aldığı Roma villasının tarihini, kazılarda ortaya çıkan "Yakintos" ismi aydınlatacak. İncesu ilçesine bağlı Örenşehir Mahallesi’nde ortaya çıkarılan, Kapadokya ve İç Anadolu Bölgesi’nde en büyük zemin mozaik yapısı olan Roma villasının kalıntılarının bulunduğu alanda kazı çalışmaları sürüyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Kazı Bilimsel Danışmanı Can Erpek ve Müze Müdürü Gökhan Yıldız ile beraber yapının bulunduğu alanda bilgiler verdi. Yapının Roma döneminde ve sonrasında Bizans döneminde muhteşem bir hal aldığını kaydeden Dursun, "Bu mozaik yapı kalıntısı ilk baktığımız dönemde çok önemli bir noktada başlamıştı. Latince ve Grekce yazıların ve geometrik süslemeli mozaikler vardı. Çalışmalar ilerledikçe biz gördük ki burası küçük bir alan değil ve gerçekten önemli bir yapıya ait kalıntı. İlerledikçe de açığa çıkan mozaiklerden ve duvar yapı temellerinden de biz bunu net bir şekilde görmüş olduk. Şu anda 3 bin metrekare bir alana ulaşıldı. Burada 600 metrekare taban mozaiği mevcut ama her geçen yıl bu sayıda artıyor. Bu yıl yapılan yeni çalışmalarla da bu yapı açığa çıkarılıyor. Geçtiğimiz yıllarda da biz burayı 4. yılı başlarında 330’lar gibi bir tarihlendirme yapmıştık. Bu tarihler özellikle açığa çıkarılan mozaiklerde doğru sonuçlar verdi. Diğer alanlarda yapılan çalışmalarda gördük ki bu tarihten daha önceye gidiyor. 330’larda yapılan bir bölüm var ama şu an için 3’üncü yüzyıla ve daha da ileriye giden veriler var. Bunların her biri bütün olarak değerlendirildiğinde burası önemli bir yapı olarak başlamış ve sonrasında üst düzey bir noktaya gelmiş. Roma döneminde ve sonrasında Bizans döneminde muhteşem bir hal almış. Taban mozaiklerine baktığımız zaman işçiliği, işlemeciliği gibi birçok faktör bize bunu net bir şekilde gösteriyor. Çalışmalarımız devam ediyor ve 2024 yılı çalışmalarında iyi bir yol kat ettik. Biz burayı kazı çalışmaları bittikten sonra Bakanlığımıza sunup burada bir düzenleme yaptıktan sonra ziyarete açılabilecek bir noktaya getirmek gibi planımız var. Bu planlama kazı çalışmaları sonlandıktan sonra yapılacak. Çünkü nokta sınırlarını görmemiz ve planlamayı ona göre yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. "Kaynaklar aracılığı ile Yakintos hakkında bilgiye ulaşabilirsek yapı hakkında çok daha önemli şeyler söyleyebileceğiz" Kazının Bilimsel Danışmanı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Can Erpek de, çalışmalarda ortaya çıkan "Yakintos" ismi hakkında bilgi aldıklarında yapının tarihi hakkında daha da önemli şeyler söyleyebileceklerini kaydederek, "Kapadokya bölgesinde önemli yapılardan bir tanesi olan Örenşehir Roma villası en erken dönemi ile yaklaşık 3’üncü yüzyıl ile tarihlendirilen bir villa. 3 bin metrekarelik bir alan üzerine yayılıyor. Kapadokya açısından önemine baktığımızda bir Kapadokya’da duvar örgüsü ile inşa edilmiş üst düzey konutlar hakkındaki bilgilere genel olarak kaynaklar aracılığı ile ulaşabiliyoruz. Arkeolojik anlamda Kapadokya bölgesi içerisinde şu anda kazılarını gerçekleştirdiğimiz Örenşehir Roma villası kadar geniş ölçekli bir konuta sahip değiliz. İlk evresi 3’üncü yüzyılda ama daha sonraki süreçlerde de biz yapının kullanıldığını biliyoruz. 2021 yılından itibaren devam eden çalışmalarda oldukça geniş boyutlara sahip taban mozaiklerini ortaya çıkarttık. Bunların içerisinde özellikle geometrik motiflerin yoğun olarak kullanıldığını görüyoruz. Ayrıca, 4 tane yazıtımız var. Bunlardan bir tanesi Latince, diğer 3 tanesi Yunanca yazıtlardır. Bunların içerisinde yazan ’Yakintos’ ismi oldukça önemli. Yakintos’un kim olduğuna dair çalışmalarımız devam ediyor. Kaynaklar araçlığı ile bir bilgiye ulaşabilirsek yapı hakkında çok daha önemli şeyler söyleyebileceğiz. Bu yılki çalışmalarımıza yapının güneyinde başladık. Güney cephesini ortaya çıkartmış bulunmaktayız. Batısında ve doğusundaki çalışmalarımız devam ediyor. Doğudaki alanın şu andaki alandan daha geniş bir alanı kapladığını görebiliyoruz. Belgeleme çalışmalarımız da devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 3 boyutlu taramalarını gerçekleştirmiştik, bu yıl da yapının rölövesinin çizimlerini gerçekleştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Kayseri Müze Müdürü Gökhan Yıldız da, “Çalışmalarını sürdürdüğümüz mozaikli yapı kalıntısının 2024 yılı kazılarına temmuz ayı itibariyle başlamıştık. Sürdürdüğümüz kazılarda önemli arkeolojik veriler ortaya çıkarıldı. Kazılarımız bu ayın sonuna kadarki süreçte hava şartlarının izin verdiği sürece devam ettirilmesi yönünde planlama yapmaktayız. Her geçen gün turizm potansiyeli artan ilimize dair önemli bir turizm noktasını bu alanda meydana getirilmesine katkı verdiğimiz için biz de çok mutluyuz” şeklinde konuştu. Kazıda çıkan diğer yazılar Latince mozaikte ‘30. yıl dönümü vesilesi ile ve 40. yıla ulaşması için dualarımızla. Bu bina (fabrica), dostu (comes) Hyacinthos’un önderliğinde inşa edildi. Sen, ey bina, şimdi en görkemli düzeye ulaştın’ yazarken, Grekçe olan mozaikte ise ‘Sağlıklı olarak gir’ veya ‘Sağlıklı isen gir’ yazıyor. Ayrıca kazı çalışmaları kapsamında bu sene çıkan Uakinthos Kometos zamanında yapıldığı tahmin edilen Epi Uakithou Kometos Ktistou yazıtı da yer alıyor.